Waarom loopt mijn kat langzaam?

Uw kat loopt de kamer binnen en springt op om u te begroeten. Toch voelt het niet hetzelfde. Er is iets anders dan bij eerdere interacties. Het dringt tot je door dat je kat veel langzamer beweegt dan normaal. Dit is een punt van zorg.

Waarom loopt mijn kat langzaam? Dit is wat u zich afvraagt. Er zijn verschillende redenen voor zijn traagheid, van een algemeen niet goed gevoel, iets wat hij gegeten heeft, een ziekte, verwonding, een vaccinreactie, en leeftijd. De diagnose van uw kat hangt af van wat u weet over zijn gewoonten en gezondheid.

Lees verder om het mogelijke probleem te beperken, zodat u uw kat kunt helpen zonder in paniek te raken.

Veel voorkomende redenen waarom katten langzamer gaan lopen

Katten zullen langzaam bewegen als ze zich niet goed voelen. De vraag is waarom ze zich niet goed voelen. Een veel voorkomende reden waarom katten zich niet goed voelen is verkoudheid. Verkoudheid en zelfs griep kunnen kittens aanvankelijk hard treffen, maar ze komen er snel overheen, meestal in ongeveer 24 tot 48 uur. Controleer of uw kat koorts heeft om vast te stellen of dit het probleem is.

Een ander veel voorkomend probleem is dat uw kat misschien iets heeft gegeten waar hij het niet mee eens is. Dit kan een zeker probleem zijn als de kat veel tijd buiten doorbrengt, omdat hij misschien op een muis heeft gejaagd of een nabijgelegen vuilnisbak heeft verkend.

Katten zijn jagers en uw kat zou een vogel of een ander wild dier, waaronder konijnen of eekhoorns, gedood kunnen hebben. Hoewel katten misschien geen honger hebben naar hun prooi, kunnen ze die toch verscheuren en een deel ervan inslikken.

Degenen die onlangs het voer van hun kat hebben veranderd, kunnen dit gedrag ook zien, afhankelijk van de leeftijd van de kat. Oudere katten passen zich niet goed aan een verandering van dieet aan.

Een mogelijkheid is dat het voer niet alle voeding bevat die uw kat nodig heeft. Sommige kattenvoeders zijn een soort junkfood voor mensen. Ze missen goede ingrediënten van hoge kwaliteit. Een gebrek aan voeding is de belangrijkste factor bij gewrichtsproblemen en kan bijdragen tot andere ziekten zoals nierziekten en spijsverteringsproblemen.

Kijk naar de ingrediënten op het etiket van het kattenvoer. Degenen die vulmiddel of bijproducten vermelden zijn geen goede producten. U wilt een goed ruw eiwitnummer en ingrediëntenlijsten die u begrijpt.

Zoek ook naar producten die volledig in de V.S. zijn gemaakt, want sommige elders geproduceerde producten hebben geleid tot ziekten en sterfgevallen bij huisdieren.

Lees: Waarom hurkt mijn kat als hij buiten loopt?

Het kan constipatie zijn

Constipatie is ongemakkelijk voor katten, net als voor mensen. Het komt niet zo vaak voor bij katten, maar het kan gebeuren als hun dieet verandert of als ze iets van buitenaf eten. Geef hem veel water en let op wanneer hij naar het toilet gaat.

Tekenen van ziekte

Katten laten je niet altijd meteen weten dat ze ziek zijn of pijn hebben. Ze maskeren hun ziekte en pijn totdat het ernstig is. Een traag bewegende kat moet misschien naar de dierenarts. Tekenen van een ziekte zijn onder andere:

  • Kantelen van de kop
  • Voorovergebogen zitten
  • Braken
  • Diarree
  • Zwevend over een waterbak
  • Weigert te eten
  • Plotselinge veranderingen in gewicht
  • Zware ademhaling of hijgen
  • Meer slapen dan gewoonlijk

Lees: Zijn Bengaalse katten sterker dan Maine Coons?

Controleren op verwondingen

Controleer zijn poten om te zien of er krassen of duidelijke verwondingen zijn. Kijk hoe hij loopt en ligt om vast te stellen of hij één poot bevoordeelt ten opzichte van de rest. Als hij begint te grommen of zich ongemakkelijk voelt als je een gebied aanraakt, dan heeft hij waarschijnlijk een verwonding aan dat gebied.

Sommige kleine verwondingen kunnen worden behandeld met supplementen en behandelingen die gewrichts- en spierondersteuning bevatten. Katten die een verwonding hebben die een diepe wond of een ontwricht gebied vertoont, moeten naar de dierenarts worden gebracht.

Oudere katten aandoeningen

Oudere katten hebben een andere reeks problemen die kunnen voorkomen dan jongere katten. Terwijl je bij een jonge kat moet kijken naar voeding en verwondingen als ze langzaam lopen, moet je bij oudere katten kijken naar zaken als artrose, dysplasie en nierproblemen.

Artrose

Net als bij mensen slijten de gewrichten van een kat na verloop van tijd. Maar liefst 90 procent van de katten krijgt een vorm van artrose, volgens de statistieken. Dat betekent niet dat je het niet kunt voorkomen. Sommige oudere katten, zelfs 19 jaar oud, hebben dit probleem niet. Het geheim is een gezond dieet en dagelijkse gewrichtssupplementen.

Dysplasie

Dysplasie is wanneer de heupen van de kat niet bewegen zoals het hoort en de gewrichten tegen elkaar schuren waardoor pijn ontstaat. Dit is zeldzamer bij katten dan artrose en kan worden verminderd met het juiste voedingsdieet.

Nierziekte

Nierproblemen treffen veel oudere katten en zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Het dieet speelt hierbij ook een belangrijke rol, dus praat met uw dierenarts over hoe u nieraandoeningen kunt voorkomen. Meestal gaat dit probleem gepaard met maandenlang gewichtsverlies.

Lezen: Zijn Bengalen goede reiskatten?

Wanneer heb je je kat laten vaccineren?

Sommige katten hebben slechte reacties op vaccins. Het kan een 48-uurs reactie zijn, maar het kan ook zijn dat uw kat allergisch is voor iets in de prik. De ernstigste reacties komen voor wanneer de dierenarts het dier een combinatieprik geeft die volgepompt is met verschillende vaccins.

Reacties op vaccinaties kunnen bestaan uit symptomen zoals:

Hij kan meer vocaliseren dan normaal of zelfs grommen als hij zich helemaal niet goed voelt. Moedig hem aan om water te drinken als hij wil drinken. Er is water met een smaakje voor katten dat een vis- of kippengeur heeft die voor hen interessant kan zijn. Probeer uw kat wat stinkend natvoer te geven om hem aan te moedigen te eten.

Soms moet je hem gewoon met rust laten en goed opletten op veranderingen in de symptomen.

Breng je blikje naar de dierenarts als hij binnen 24 tot 48 uur niet verbetert.

Lees: Waarom wiebelt mijn kat als hij een harnas draagt?

Andere medische problemen

Meer ernstige problemen die uw kat kunnen treffen, vooral een oudere kat, zijn epileptische aanvallen. Katten kunnen gedeeltelijke of algemene toevallen krijgen. Gedeeltelijke aanvallen worden toegeschreven aan blootstelling aan iets als lood, knaagdierendoder, antivries, of lelies.

Gegeneraliseerde aanvallen zijn het resultaat van epilepsie. Dit soort aanvallen zou herhaaldelijk voorkomen in de tijd. Andere signalen van epilepsie bij katten zijn oncontroleerbaar schudden, de kat plast of poept buiten de kattenbak, of verliest het bewustzijn.

Dieren met deze symptomen moeten onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht.

Lees: IIs overgewicht bij Bengaalse katten gebruikelijk?

Leer uw kat kennen

Een grote hulp voor u om te begrijpen wat er met uw kat aan de hand is, is tijd besteden aan het leren kennen van hem en al zijn unieke gewoonten. Begrijpen wat wel en niet normaal is, is de sleutel tot een vroege diagnose en behandeling.

Elke kat communiceert graag met zijn mens. Het probleem is dat we niet altijd begrijpen hoe ze communiceren. Een kat kan u vertellen dat hij ziek is door te knuffelen terwijl hij dat normaal niet doet, meer te miauwen dan normaal, of alleen in een hoekje te willen zitten. Het is aan de kat en aan u om hun stemmingen en gedragingen te begrijpen.

Het begrijpen van de acties van uw kat en hoe ze communiceren zal u helpen vertellen waarom hij langzamer loopt dan normaal en wanneer het een ernstige situatie is.