Verdunde schildpadkat – De schoonheid van torties


Verdunde schildpadkatten, ook bekend als “verdunde torbies” of gedempte torties, zijn een prachtige variatie op de schildpadkat in de kattenwereld. Schildpadkatten staan bekend om hun unieke vachtpatronen, die bestaan uit zwarte en oranje of zwarte en rode vlekken.

Verdunde schildpadkatten hebben hetzelfde type vachtpatroon, maar de zwarte en oranje of zwarte en rode vlekken zijn gedempt tot respectievelijk een blauwgrijze en crèmekleur.

Verdunde schildpadkatten worden beschouwd als een zeldzaam ras en zijn zeer gewild bij kattenliefhebbers vanwege hun unieke en mooie uiterlijk. Ze bezitten dezelfde mooie eigenschappen als andere schildpadkatten, waaronder aanhankelijk, speels en intelligent zijn.

Wil je meer weten over een verdunde schildpadkat? Als het antwoord ja is, blijf dan bij ons artikel, want we gaan

blijf lezen terwijl we alles tot in het kleinste detail behandelen.

Verdunde schildpadkat

Een verdunde schildpadkat met gele ogen in een ontspannen positie

Een verdunde schildpadkat is een kat met een vachtpatroon dat een combinatie is van verdunde zwarte en verdunde oranje vacht. Deze vachtkleuring wordt veroorzaakt door een genetische mutatie die resulteert in de productie van minder pigmentatie in de haarschachten.

De vachtpatronen van een verdunde schildpadkat kunnen een mix van zwarte, oranje en crèmekleurige vacht bevatten.

Ze worden vaak aangeduid als “blauwe crème” of “verdunde calico” katten en kan worden gevonden in elk ras, maar meestal in huiselijke kortharige en huiselijke langharige katten. Ze worden soms ‘gedempte torties’ genoemd.

Verdunde schildpad kat persoonlijkheid,

Veel kattenbezitters van verdunde schildpadkatten beweren dat hun katten een duidelijke tortie-persoonlijkheid hebben, aangeduid als “tortitude”, die wordt gekenmerkt door sassiness en een sterke persoonlijkheid.

Sommige studies suggereren een correlatie tussen vachtkleur en agressie. Toch zijn deze studies niet sluitend, en het is belangrijk op te merken dat de individuele persoonlijkheid en achtergrond van een kat een grotere rol spelen bij het vormgeven van zijn gedrag dan zijn vachtkleur.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel sommige katten dit kunnen vertonen “tortitude” persoonlijkheid, het is niet waar voor alle katten van deze vachtkleur, en alle katten hebben hun eigen unieke persoonlijkheden.

Verdunde schildpad kattenjas

Je vraagt je misschien af hoe verdunde torties zo’n onderscheidend vachtpatroon krijgen. Hoewel de oplossing relatief eenvoudig uit te leggen is, kan het een uitdaging zijn om te begrijpen. Een de vacht van de kat wordt beïnvloed door genetica.

Verdunde torties hebben daardoor een gedetailleerde genetische geschiedenis, waardoor ze een onderscheidend verdund dubbelkleurenpatroon kunnen hebben. We moeten in de genetica duiken om de verdunde tortiejas volledig te begrijpen.

Hoewel een beetje complex, is de inspanning de moeite waard. Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat er twee geslachtschromosomen zijn, de Y en de X, voordat je in de details van vachtgenetica duikt. Vrouwen moeten twee X-chromosomen hebben, terwijl mannen één X- en één Y-chromosoom hebben.

Verdunde vachtgenen

We hebben tot nu toe alleen de genetica onderzocht die ten grondslag ligt aan de tortiekleuring. Het verdunde vachtgen vereist andere genetische componenten en de pigment in de vacht wordt geproduceerd door de MLPH-gen, ook bekend als het melanophilin-gen.

Om het eenvoudiger te maken, kan de kat oranje of zwart pigment aanmaken vanwege dat melanofiline-gen.  Dit gen kan af en toe worden veranderd door een recessief gen, en het vachtpigment werkt niet goed wanneer het gen wordt veranderd.

De oranje tint wordt geelachtig en de zwarte kleur wordt blauw als gevolg van de verdunde tortiekleur. Vanwege het feit dat deze mutatie wordt veroorzaakt door een recessief gen, moeten beide ouders de eigenschap hebben dat het kind een verdunde tortie is.

Verdunde tortie katten hebben een unieke genetische samenstelling die resulteert in zowel oranje als zwarte pigmentatie in hun vacht. De aanwezigheid van specifieke genen op beide X-chromosomen maakt de combinatie van de verdunde en tortie-kenmerken mogelijk, wat resulteert in hun onderscheidende vachtpatroon.

Ze bezitten ook het MLPH-gen, dat een mutatie in de pigmentatie van de vachtkleuren. De oranje fur wordt geel en de zwarte vacht wordt daardoor blauw. Ze hebben daardoor een verdunde tortiejas.

Hoewel het X-chromosoom een geslachtschromosoom is, bevat het ook een schat aan aanvullende informatie, zoals richtlijnen voor vachtkleur. Omdat vrouwelijke katten twee X-chromosomen hebben, wordt hun vachtkleur bepaald door twee verschillende sets instructies (genen).

Deze instructies zijn niet van toepassing op schildpadkatten omdat ze twee genen hebben, een voor oranje en een voor zwarte vacht. Verbazingwekkend één X-chromosoom in elke cel in een zich ontwikkelend kitten deactiveert tijdens de vroege stadia van de ontwikkeling van de kat.

Het X-chromosoom dat tijdens deze procedure inactief wordt, lyonisatie genaamd, komt willekeurig voor in elke cel. Als gevolg hiervan, sommige huidcellen hebben nog steeds de instructies voor oranje vacht, terwijl anderen ze nog steeds hebben voor zwarte vacht. Et voila, er verschijnt een schildpadpatroon!

Tortie Jas Genen

Laten we eerst de genen bespreken die verantwoordelijk zijn voor de verdunde tortiepatronen of dubbelgekleurde jassen. Zowel verdunde als standaard onrechtmatige daad worden beïnvloed door deze genetische variabelen.

Ondanks dat het een geslachtschromosoom wordt genoemd, slaat het X-chromosoom veel meer gegevens op dan alleen het biologische geslacht van een dier. Het bepaalt bijvoorbeeld ook de kleur van de vacht van een kat. Vrouwelijke katten kunnen twee verschillende vachtinstructies hebben, omdat ze twee X-chromosomen hebben, terwijl mannelijke katten er maar één kunnen hebben.

Vrouwelijke katten die de codes voor zwarte en oranje vachten verwerven, ontwikkelen een schildpadkleuring die beide kleuren omvat. Integendeel, omdat mannen slechts één kopie van het X-chromosoom krijgen, kunnen ze slechts één kleur uitdrukken.

Genetica heeft ook invloed op de kleurverdunning van het schildpadpatroon. Verdunde variaties van zwarte en rode pigmentatie geven verdunde torties hun aantrekkelijke pasteltinten.

Verdunde schildpad katten dieet en voeding

Verdunde schildpadkat liggend met een gele vlinderdas

Het is belangrijk om uw verdunde schildpadkat een uitgebalanceerd dieet en goede voeding te geven die voldoet aan zijn voedingsbehoeften. Hier zijn een paar richtlijnen voor het voeren van een gezond dieet aan uw kat:

• Voer een hoogwaardig, compleet en uitgebalanceerd kattenvoer: Zoek naar een voedsel dat is geformuleerd voor katten en is geëtiketteerd als ‘compleet en uitgebalanceerd’. Dit zorgt ervoor dat het voer voldoet aan de voedingsbehoeften van katten.

Kies het juiste dieet voor de levensfase van uw kat: Kittens en volwassen katten hebben verschillende voedingsbehoeften, dus zorg ervoor dat u een voedsel kiest dat geschikt is voor de levensfase van uw kat.

Voer de juiste hoeveelheid: Overvoeding kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om de voedingsrichtlijnen op het voedselpakket te volgen en aan te passen aan het activiteitsniveau, de lichaamsconditie en de gezondheidsstatus van uw kat.

Houd rekening met eventuele voedselallergieën of -gevoeligheden: Sommige katten kunnen voedselallergieën of gevoeligheden hebben, dus als u symptomen opmerkt zoals braken, diarree of huidproblemen na het eten van een bepaald type voedsel, neem dan contact op met uw dierenarts.

Zorg voor vers water: Het is belangrijk om uw kat te allen tijde van vers, schoon water te voorzien.

Het is ook goed om te weten dat verdunde schildpadkatten meestal gezonde katten zijn zonder genetische problemen die speciale voedingsoverwegingen nodig hebben. Het is echter altijd goed om uw dierenarts te raadplegen om het beste dieet voor uw kat te bepalen op basis van zijn specifieke behoeften.

Naarmate uw kat ouder wordt, kunnen zijn voedingsbehoeften ook veranderen, zoals het nodig hebben van minder vet en eiwitten of voedingssupplementen om hem gezond te houden. Uw dierenarts kan u helpen met het aanpassen van zijn dieet aan zijn behoeften.

GERELATEERD: 7 Beste droge kattenvoer voor volwassen katachtigen

Verdunde schildpad Kat Gezondheid

Verdunde schildpadkatten zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle katten kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn een paar gezondheidsproblemen waarvan u op de hoogte moet zijn als het gaat om uw verdunde schildpadkat:

Obesitas: Zoals alle katten lopen verdunde schildpadkatten het risico overgewicht of obesitas te krijgen als ze een dieet krijgen dat te veel calorieën bevat en niet genoeg beweging krijgt.

Tandheelkundige problemen: Katten kunnen gebitsproblemen ontwikkelen, zoals tandsteenophoping, tandvleesaandoeningen en tandbederf. Regelmatige tandheelkundige controles en gebitsreiniging door uw veterinarian kan helpen deze problemen te voorkomen.

Parasieten: Katten kunnen gemakkelijk besmet raken met parasieten zoals wormen, vlooien en teken, vooral als het buitenkatten zijn.  Regelmatige ontworming en vlooien- en tekenbestrijding kunnen deze problemen helpen voorkomen.

Urinewegproblemen: Katten kunnen urinewegproblemen ontwikkelen, zoals kattenziekte van de lagere urinewegen (FLUTD), die symptomen kan veroorzaken zoals frequent urineren, pijnlijk urineren en bloed in de urine.

Nierfalen: Het komt vaak voor dat oudere katten nierproblemen ontwikkelen en verdunde schildpadkatten zijn geen uitzondering. Nierfalen kan een reeks symptomen veroorzaken, waaronder braken, gewichtsverlies en verminderde eetlust.

Bestaat mannelijke verdunde schildpadkat?

Een verdunde schildpadkat met gele ogen ontspannen op een zachte deken

Het verdunde gen dat het unieke vachtpatroon van verdunde schildpadkatten creëert, bevindt zich op het X-chromosoom.

Het verdunde gen kan zich alleen uiten bij vrouwen omdat ze 2 X-chromosomen hebben en ten minste één kopie van het verdunde gen hebben, zichtbaar op hun vacht. Dus, om een kat een verdunde schildpad te laten zijn, moet het een vrouw zijn met standaard schildpadpatronen.

Vanwege dit genetische mechanisme kunnen mannelijke katten met het verdunde gen het vachtpatroon niet tot expressie brengen, hoewel ze drager van het gen kunnen zijn als ze één kopie van het verdunde gen erven.

Kortom, er bestaat niet zoiets als een “mannelijke verdunde schildpadkat” in termen van vachtpatroon, maar ze konden het gen dragen en doorgeven aan hun nakomelingen.

Mannelijke Verdunde Tortie Kat

Het is echt één op een miljoen, maar het is mogelijk voor een kater om een verdund schildpad vachtpatroon te hebben. Dit komt door een genetische aandoening die Syndroom van Klinefelterwaarop een kater wordt geboren met een extra X-chromosoom (XXY).

Deze zeldzame genetische variatie kan ervoor zorgen dat de kat het vachtpatroon van een verdunde schildpadkat tot expressie brengt. Het is echter belangrijk op te merken dat deze katten over het algemeen onvruchtbaar zijn en dat de kans om er een te vinden extreem laag is.

Desondanks maakt hun unieke kleuring hen interessante gespreksstarters en kan het een goed voorbeeld zijn in geneticaklassen.

Is een verdunde Tortie Kat zeldzaam?

Verdunde schildpad kat zit rustig

Verdunde schildpadkatten worden beschouwd als een zeldzame variant van de traditionele schildpadkat. Het verdunde gen dat hun unieke vachtpatroon creëert, is een genetische mutatie die de kleur van de vacht van de kat beïnvloedt.

Het verdunde gen zorgt ervoor dat de vacht van de kat lichter van kleur is dan een traditionele schildpadkat, waardoor ze een zachter en ingetogener uiterlijk krijgen.

Het is echter vermeldenswaard dat niet alle verdunde schildpadkatten zien er hetzelfde uit; ze kunnen variëren in de verhouding van hun kleuren en patronen. En ook zijn verdunde schildpadkatten geen apart ras; het is niet zo zeldzaam als rassen zoals de Schotse vouw of de Sphynx.

Vanwege het genetische mechanisme kunnen alleen vrouwen het vachtpatroon hebben, omdat mannen slechts één X-chromosoom hebben en drager kunnen zijn van het gen, maar het vachtpatroon niet tot expressie kunnen brengen.

Daarom is de kans op het vinden van een verdunde schildpadkat lager dan het vinden van een traditionele schildpadkat.

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een verdunde schildpadkat, moet je misschien wat meer rondkijken dan voor andere katten, maar ze zijn vaak te vinden in asielen en reddingen, dus het is de moeite waard om daar te controleren.

Als je een mannelijk verdund tortie-kitten of een raszuivere verdunde tortie vindt, beschouw jezelf dan als een van de gelukkigste mensen in leven!

9 fascinerende feiten over verdunde tortiekatten

Verdunde schildpadkat met groene ogen

Verdunde schildpadkatten zijn een zeldzame en unieke katachtige, niet alleen vanwege hun kenmerkende vachtpatronen, maar ook vanwege de verschillende kenmerken die ze speciaal maken. Hier zijn een paar feiten die u misschien niet weet over verdunde schildpadkatten:

1. Mannelijke verdunde onrechtmatige daden zijn zeldzaam, maar bestaan

Mannelijke verdunde schildpadkatten zijn uiterst zeldzaam. Mannelijke katten hebben meestal slechts één X-chromosoom en het verdunde gen bevindt zich op het X-chromosoom.

Om ervoor te zorgen dat een mannelijke kat een verdunde schildpad is, het zou twee X-chromosomen moeten hebben, wat een genetische aandoening is die Klinef wordt genoemdelter syndroom. Mannelijke katten met deze aandoening zijn vaak onvruchtbaar en worden beschouwd als een genetische anomalie.

Vanwege hun zeldzaamheid en de vereiste genetische aandoening, is het zeer onwaarschijnlijk dat u een mannelijke verdunde schildpadkat tegenkomt. Maar als je dat doet, zouden ze als unieke en opwindende katten worden beschouwd.

2. Verdunde Tortie katten zijn bijna altijd vrouwelijk

Verdunde schildpadkatten zijn bijna altijd vrouwelijk, omdat het verdunde gen dat hun unieke vachtpatroon creëert zich op het X-chromosoom bevindt en het alleen tot expressie komt bij katten met twee X-chromosomen (XX).

Daarom alleen vrouwtjes kunnen het verdunde gen tot expressie brengen en hebben het verdunde schildpadjaspatroon.

Hoewel het zeldzaam is, is het mogelijk voor mannelijke katten om het verdunde gen te hebben als gevolg van genetische aandoeningen zoals het Klinefelter-syndroom (XXY). Toch zullen mannelijke Torties niet het karakteristieke vachtpatroon van verdunde schildpadkatten hebben en zullen ze veel gezondheidsproblemen hebben.

3. Veel kattenrassen kunnen verdunde torties zijn

Een verscheidenheid aan rassen kan verdunde schildpadkatten hebben, omdat het verdunde gen dat het vachtpatroon creëert niet rasspecifiek is. Verdunde schildpadkatten zijn te vinden in veel rassen van huiskatten, zoals de Amerikaanse korthaar, Britse korthaar, Maine Coon, Cornish Rex en vele anderen.

Het is belangrijk op te merken dat het verdunde gen een vachtkleurgen is en geen rasspecifiek gen, zodat het in elk ras, raszuiver of gemengd, kan worden gevonden. Het verdunde gen beïnvloedt de intensiteit van de pigmenten in de vacht, zodat het kan aanwezig zijn in elk kattenras en elke kat kan dit gen dragen.

Dus als u op zoek bent naar een verdunde schildpadkat, kunt u ze in verschillende rassen vinden. Het wordt altijd aanbevolen om te overwegen om te adopteren uit een dierenasiel of redding, omdat ze katten van verschillende rassen en achtergronden beschikbaar kunnen hebben voor adoptie.

4. Verdunde onrechtmatige daad verschilt van Calicos

verdunde schildpadkat met roze en paarse kraag en groene ogen

Verdunde schildpadkatten verschillen van calico-katten, hoewel ze worden vaak voor elkaar aangezien.

Calico-katten staan bekend om hun kenmerkende vachtpatronen die meestal bestaan uit witte, zwarte en oranje of rode vlekken. De witte, zwarte en oranje of rode kleuren zijn niet gedempt, in tegenstelling tot verdunde schildpadkatten.

Aan de andere kant hebben verdunde schildpadkatten een blauwgrijs en crème vachtpatroon, dat wordt veroorzaakt door een genetische mutatie die de pigmentatie in de haarschachten beïnvloedt. Het verdunde gen creëert een verzachtend effect op de traditionele zwarte en oranje of rode vachtkleuren van een schildpadkat.

In het kort calico’s hebben een vachtpatroon van wit, zwart en oranje of rood, terwijl verdunde schildpadkatten een blauwgrijs en crème vachtpatroon hebben. En deze vachtpatronen zijn niet het enige kenmerk dat deze katten onderscheidt; hun persoonlijkheden, gedrag en gezondheid zijn ook anders.

5. Verdunde Tortie is geen kattenras

Verdunde tortie is geen specifiek kattenras. “Tortie” is een term die wordt gebruikt om een kat te beschrijven die een vacht heeft met zowel oranje als zwarte vacht, terwijl “verdund” verwijst naar een variatie in vachtkleur veroorzaakt door een genetische mutatie. Deze mutatie beïnvloedt de kleurpigmentatie van de vacht van de kat, wat resulteert in een gedempte of “verdunde” versie van de typische oranje en zwarte kleuring.

Sommige rassen die verdunde tortie katten kunnen hebben, zijn Amerikaanse korthaar, Brits korthaar, Maine Coon, Sphynx, Persian en Devon Rex. Maar het wordt niet als een ras beschouwd, maar het kan worden gezien als een kleurvariatie in sommige rassen.

6. Genetische mutatie zit achter het verdunde tortiepatroon

Het verdunde tortiepatroon wordt veroorzaakt door een genetische mutatie. De mutatie beïnvloedt de manier waarop het lichaam van de kat pigment produceert, wat resulteert in een minder intense of “verdunde” versie van de typische oranje en zwarte kleuring.

Specifiek wordt de verdunde vachtkleur veroorzaakt door een mutatie in het gen dat codeert voor het enzym tyrosinase. Dit enzym is verantwoordelijk voor de productie van het pigment melanine.

Bij katten met de verdunde mutatie is het tyrosinase-enzym minder actief dan normaal, wat resulteert in de productie van minder melanine en op zijn beurt een verdunde vachtkleur.

7. Veel mythen worden geassocieerd met verdunde onrechtmatige daden

Sommigen geloven dat verdunde tortie katten bijzonder veel geluk hebben en dat ze geluk aan hun eigenaren in Ierland.

Deze overtuiging kan stem van het feit dat het verdunde tortie vachtpatroon als relatief zeldzaam wordt beschouwd, en dus kan het hebben van een kat met deze vachtkleur als een speciale of unieke gebeurtenis zijn gezien, genaamd geld katten.

Bovendien beweren sommige mensen ook dat verdunde torties zijn onafhankelijker en wilskrachtiger in vergelijking met andere kattens; dit weerspiegelt waarschijnlijk de persoonlijkheden van sommige individuele katten en is geen rasbrede eigenschap.

Andere verhalen suggereren dat verdunde torties eerder vriendelijk zijn en graag tijd doorbrengen met mensen, maar nogmaals, deze claims zijn niet wetenschappelijk bewezen.

De persoonlijkheden van katten kunnen sterk variëren, ongeacht hun vachtkleur of patroon, dus het is belangrijk om te onthouden dat elke kat een individu is met zijn eigen unieke persoonlijkheid.

8. Verdunde torties en chimera katten zijn anders

een chimaera liegende kat

Een verdunde tortie is een kat met een vachtkleur die een mix is van oranje en zwart, met een “verdund” of gedempt uiterlijk veroorzaakt door een genetische mutatie die de productie van pigment in de vacht beïnvloedt.

Aan de andere kant is een Chimera-kat een kat die cellen heeft met twee of meer genetisch verschillende typen. Een Chimera kan bij katten optreden als gevolg van de fusie van twee bevruchte eieren of de fusie van een bevruchte eicel met een onbevrucht ei, wat een minder gebruikelijk proces is.

Een Chimera-kat kan verschillende kleuren of zelfs verschillende vachtpatronen op zijn lichaam hebben en hij kan ogen van verschillende kleuren hebben.

9. Verdunde onrechtmatige daden kunnen prijzig zijn

De kosten van een kat kunnen sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren, zoals ras, leeftijd en locatie. Verdunde torties worden echter beschouwd als een minder vaak voorkomende vachtkleurvariatie en daarom kunnen sommige fokkers er meer voor vragen dan katten met meer voorkomende vachtkleuren.

De kosten van een raszuivere kat kunnen sterk variëren, afhankelijk van het ras, en dit geldt vooral voor zeldzame kattenrassen met zeldzame vachtkleurvariaties zoals verdunde torties.

Sommige raskatten, zoals de Siamees, zijn vrij duur en kunnen duizenden dollars kosten. Terwijl anderen zoals Maine Coon, British Shorthair, American Shorthair, etc., te vinden zijn tegen een meer redelijke prijs.

Bovendien zullen veel fokkers meer in rekening brengen voor katten die kampioensbloedlijnen hebben of die in wedstrijden zijn getoond.

Dit betekent echter niet dat alle verdunde tortie katten duur zijn. Katten van gemengd ras met verdunde tortie-vachtpatronen zijn te vinden tegen een redelijkere prijs. En het adopteren van een asiel of een reddingsorganisatie is ook een geweldige manier om een kat tegen een lagere prijs te vinden.

Het is vermeldenswaard dat, ongeacht de kosten, het adopteren van een kat een grote verantwoordelijkheid is en een toewijding van tijd, liefde en geld.

De kosten van het bezitten van een kat gaan verder dan de initiële aankoop- of adoptiekosten en omvatten doorlopende uitgaven zoals voedsel, nest, veterinaire zorg, verzorging en meer.

Inpakken

Een verdunde schildpadkat is een kat met een vachtkleur die een mix is van oranje en zwart, met een “verdund” of gedempt uiterlijk veroorzaakt door een genetische mutatie die de productie van pigment in de vacht beïnvloedt.

Dit is een variatie in vachtkleur die wordt gezien bij sommige rassen zoals American Shorthair, British Shorthair, Maine Coon en Sphynx. Ze worden niet beschouwd als een ras, maar als een kleurvariatie.

Sommige mensen geloven dat verdunde onrechtmatige daad bijzonder gelukkig is en dat ze geluk brengen aan hun eigenaren, maar deze claims zijn niet wetenschappelijk bewezen.

De persoonlijkheden van katten kunnen sterk variëren, ongeacht hun vachtkleur of patroon, dus het is belangrijk om te onthouden dat elke kat een individu is met zijn eigen unieke persoonlijkheid.

Wat er ook gebeurt, tortie-eigenaren zullen altijd trots zijn op de kleuren van hun kat, dus als je er een wilt worden, wens ik je niets dan veel succes bij het vinden van je perfecte tortie-match!

Gerelateerde inhoud

Black Smoke Maine Coon: een majestueuze kat die je hart zal stelen

Grey Tabby Cat – Alles wat u moet weten

TOP 9 Cornish Rex Fokkers

Langharige Calico-kat – wat verbergt zich achter die vacht?