Feline idiopathische cystitis bij katten: tekenen, oorzaken en zorg

Urinewegaandoeningen komen vrij vaak voor bij katten, dus het is belangrijk dat katteneigenaren goed geïnformeerd zijn over dit gebied van de gezondheid van katten. Katten kunnen verschillende soorten urinewegaandoeningen oplopen. Dierenartsen zullen tests uitvoeren om het specifieke type urinewegaandoening te diagnosticeren. Wanneer ze geen duidelijk identificeerbare oorzaak vinden, diagnosticeren ze katten met Feline Idiopathic Cystitis (FIC).

Van FIC is bekend dat het extreem pijnlijk is voor katten, dus het is belangrijk om meteen te handelen en ze te laten behandelen voor FIC of een andere urinewegaandoening.

cat + lijnverdeler

Wat is feline idiopathische cystitis?

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

Feline Idiopathic Cystitis is een type katachtige lagere urinewegaandoening (FLUTD). Veel voorkomende oorzaken van FLUTD zijn urineweginfecties (UTI) en blaaskristallen of stenen. In sommige gevallen heeft een kat geen urineweginfectie of blaaskristallen. Dierenartsen kunnen verdere tests uitvoeren om andere factoren te vinden die FLUTD kunnen veroorzaken. Als alle andere oorzaken zijn geëlimineerd, krijgt de kat een FIC-diagnose als uitsluitingsdiagnose.

FIC verwijst naar ontsteking van de blaas. De ontsteking kan variëren van mild tot ernstig. In de meeste ernstige gevallen kan FIC een obstructie veroorzaken en voorkomen dat katten urineren. Daarom, als u zich zorgen maakt over uw kat met FIC of een andere FLUTD, is het belangrijk om meteen te reageren en uw kat naar uw dierenarts te brengen.

Wat zijn de tekenen van feline idiopathische cystitis?

Omdat FIC een uitsluitingsdiagnose is, kunnen de tekenen ervan variëren van kat tot kat. Hieronder volgen enkele tekenen die katten kunnen vertonen als ze FIC hebben:

 • Blaasstenen
 • UTI’s
 • Bloed in de urine
 • Vaker plassen
 • Urineren buiten de kattenbak
 • Pijn tijdens het plassen
 • Persen om te plassen
 • Overmatig likken rond het genitale gebied
 • Lethargie
 • Verminderde eetlust
 • Braken
 • Diarree
 • Veranderingen in stemming of gedrag

Overbelasting om te plassen is vaak een ernstig teken omdat het erop kan wijzen dat er een verstopping in de blaas is. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot verdere complicaties die zelfs fataal kunnen worden. Het is dus het beste om veilig te zijn in plaats van spijt te hebben en uw kat meteen naar uw dierenarts te brengen als uw kat moeite heeft met plassen.

Wat zijn de oorzaken van feline idiopathische cystitis?

“Idiopathisch” verwijst naar onbekende of spontane oorzaken. De oorzaken van FIC zijn dus onvindbaar. Specifieke soorten katten lijken er echter vatbaarder voor te zijn dan andere. FIC komt vaker voor bij katten jonger dan 10 jaar. Het lijkt ook meer invloed te hebben op mannelijke katten dan vrouwelijke katten en katten met overgewicht. Stress kan ook FIC veroorzaken.

Hoe wordt feline idiopathische cystitis gediagnosticeerd?

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Zoals we eerder hebben vermeld, wordt FIC gediagnosticeerd wanneer dierenartsen alle andere oorzaken uitsluiten. Dierenartsen kunnen verschillende soorten tests uitvoeren om een type FLUTD te diagnosticeren. Samen met het observeren van tekenen en symptomen, kunnen ze een urineonderzoek voltooien. Urineren worden gedaan door een kleine naald te gebruiken om een urinemonster uit de urine van een kat te halen. Dit monster wordt ingediend bij een laboratorium en geanalyseerd op eventuele afwijkingen. Monsters met aanwezige bacteriën duiden op UTI’s en monsters zonder bacteriën zijn een stap dichter bij een FIC-diagnose.

Dierenartsen kunnen een meer grondige test uitvoeren met een urinekweek. Een urinekweek neemt een urinemonster en plaatst het in een incubator om de bacteriegroei te bevorderen. Als bacteriën aanwezig zijn in de urinecultuur, worden ze vaak getest tegen antibiotica om de beste behandelingskuur te bepalen.

Veel andere soorten diagnostische tests kunnen worden voltooid om gevallen van FIC te bepalen. Dierenartsen kunnen beeldvormende tests uitvoeren, zoals röntgenfoto’s van de buik of echografieën. Ze kunnen ook een urethrocystoscopie uitvoeren om de blaaswand te controleren en eventuele gevallen van kanker te detecteren.

Omdat FIC moeilijk te detecteren kan zijn, kan het de moeite waard zijn om de verzekeringsopties voor huisdieren te verkennen. Veterinaire zorgrekeningen kunnen oplopen omdat FIC-diagnoses uitgebreidere tests kunnen vereisen. Dus, als uw kat zich in een groep bevindt die het risico loopt op FIC, zorg er dan voor dat u uw opties onderzoekt voordat uw kat een geval van FIC krijgt, omdat huisdierenverzekeringsmaatschappijen niet zullen helpen betalen voor diagnostische tests of behandeling voor reeds bestaande aandoeningen.

Hoe zorg ik voor een kat met katachtige idiopathische cystitis?

kat met plasvlek op het tapijt
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Behandeling voor FIC depends over de ernst van de episode. Omdat er geen bekende oorzaak is voor FIC, is symptoombestrijding de gebruikelijke behandelingskuur. Katten kunnen bijvoorbeeld medicijnen krijgen voorgeschreven om eventuele pijn te verlichten.

FIC-episodes kunnen dagen of zelfs weken duren. U kunt het herstelproces van uw kat in deze periode volgen. Aangezien het verminderen van stressoren kan helpen bij het herstel van uw kat, moet u ervoor zorgen dat u een comfortabele en rustige ruimte creëert waar uw kat zich kan terugtrekken en zich veilig kan voelen. Als de toestand van uw kat verslechtert, waarschuw dan onmiddellijk uw dierenarts.

Dierenartsen kunnen aanbevelen om enkele veranderingen in levensstijl voor katten aan te brengen om eventuele triggers voor toekomstige FIC-episodes te elimineren. Omdat er banden kunnen zijn met stress en het activeren van FIC, kan het nuttig zijn om sommige potentiële stressoren te verwijderen of te verminderen. Dit kan dingen omvatten zoals het implementeren van een dagelijkse routine om uw kat te helpen weten wat hij kan verwachten en angst te voorkomen. U kunt ook overschakelen naar een vast voedingsschema om de voedselinname van uw kat te reguleren en te voorkomen dat uw kat stress voelt over wanneer hij zijn volgende maaltijd zal eten.

Het kan ook nuttig zijn om het dieet van uw kat te veranderen. Voorgeschreven diëten voor urineverzorging zijn beschikbaar, dus het kan de moeite waard zijn om met uw dierenarts te bespreken of voorgeschreven voedsel geschikt is voor uw kat. U kunt ook proberen meer vocht aan het voer van uw kat toe te voegen door natvoer of maaltijdtoppers te mengen met het droge voedsel of volledig over te schakelen op natvoer. Dit kan uw kat helpen gehydrateerd te blijven. Het toevoegen van meer waterbakken rond uw huis of het kopen van een kattenwaterfontein kan uw kat ook aanmoedigen om meer te drinken.

garen ball divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is de prognose voor feline idiopathische cystitis?

Katten met de diagnose FIC kunnen een over het algemeen positieve prognose hebben en een normale levensduur leiden. Het aanbrengen van enkele veranderingen in levensstijl en het verminderen van stress kan terugkerende FIC-episodes voor sommige katten voorkomen. In sommige gevallen kunnen de omstandigheden echter verergeren en leiden tot blaasobstructie.

Hoe vaak komt feline idiopathische cystitis voor?

FIC is een van de meest voorkomende vormen van FLUTD. Ongeveer tweederde van de katten met FLUTD krijgt een FIC-diagnose. FIC kan acuut of terugkerend zijn. Eerste gevallen kunnen worden opgelost met of zonder behandeling. Ongeveer 50% van de katten krijgt echter binnen 1 jaar een tweede FIC-episode.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Gevallen van FIC kunnen frustrerend zijn omdat ze een onbekende oorzaak hebben. Katten kunnen echter nog steeds een lang en gelukkig leven leiden, zelfs als ze FIC-episodes ervaren. Katteneigenaren kunnen hun katten helpen de symptomen te beheersen en veranderingen in levensstijl aan te brengen om het risico op terugkerende episodes te verminderen. Letten op opflakkeringen, stressoren verminderen en bovenop routinematige dierenartsbezoeken zijn, kan ook de behandeling en het dagelijks leven voor veel katten verbeteren.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock