Maken Caracals goede huisdieren?

De caracal (Caracal caracal) is een soort wilde kat. De caracal wordt soms de woestijnlynx genoemd, hoewel het geen echte lynx is. Er zijn drie ondersoorten van caracal: de Zuidelijke caracal (C. c. caracal), die voorkomt in Zuid-Afrika en Oost-Afrika; de Noordelijke caracal (C. c. nubicus), die voorkomt in Noord- en West-Afrika; en de Aziatische caracal (C. c. schmitzi), gevonden in Centraal-Azië en India. Caracals komen ook voor in het Midden-Oosten.

Snel overzicht

01

De caracal is een kleine wilde kattensoort die voorkomt in Afrika, Centraal-Azië, India en het Midden-Oosten.

02

Als wilde dieren zijn caracals territoriaal, rommelig en kunnen ze agressief zijn.

03

Natuurexperts waarschuwen sterk tegen het houden van caracals als huisdieren, zelfs als het legaal is om dit in uw staat te doen.

De caracal heeft lange benen, een korte, bruine of zandkleurige vacht en grote, getufte oren. De zwarte oorpluimen vallen vooral op bij deze prachtige wilde kat, die een beetje lijkt op een poema in het klein. Hoewel klein voor een wilde kat, zijn caracals een stuk groter dan de meeste huiskatten. Volwassen caracals wegen ongeveer 20 tot 40 pond.

Sommige mensen zeggen dat caracals goede huisdieren zijn en sommige fokkers fokken en verkopen zelfs caracals tegen hoge prijzen. Het bezitten van een wilde kat als een caracal klinkt spannend, maar is het een goed idee? Zijn caracals echt goede huisdieren?

Het korte antwoord is nee, caracals kun je het beste in het wild laten. Om erachter te komen waarom, laten we de kattenfamilie verkennen om te leren wat caracals anders maakt dan huiskatten en minder geschikt voor het leven als huisdier.

Ontdek de kattenfamilie

Zoals alle leden van de onderfamilie Felinae kunnen caracals spinnen, maar niet brullen zoals de grote wilde katten.

Alle katten, zowel wilde als gedomesticeerde, behoren tot de Felidae-familie. De familie Felidae is verder onderverdeeld in twee onderfamilies, Pantherinae en Felinae.

De onderfamilie Pantherinae bevat zeven grote kattensoorten, die zijn ingedeeld in twee geslachten, Panthera en Neofelis. De onderfamilie Pantherinae omvat zeven wilde kattensoorten:

 • Leeuw (Panthera leo)
 • Tijger (Panthera tigris)
 • Jaguar (Panthera onca)
 • Luipaard (Panthera pardus)
 • Sneeuwpanter (Panthera uncia)
 • Nevelpanter van het vasteland (Neofelis nebulosa)
 • Sunda nevelpanter (Neofelis diardi)

De onderfamilie Felinae is veel groter en bevat veel verschillende soorten wilde katten, evenals onze huiskatten. Enkele van de meest voorkomende leden van deze onderfamilie zijn:

 • Afrikaanse wilde kat (Felis Lybica)
 • Aziatische gouden kat (Catopuma temminckii)
 • Rode lynx (Lynx rufus)
 • Caracal (Caracal caracal)
 • Cheeta (Acinonyx jubatus)
 • Poema of bergleeuw (Puma concolor)
 • Huiskat (Felis catus)
 • Moeraskat (Felis chaus)
 • Luipaard kat (Prionailurus bengalensis)
 • Ocelot (Leopardus pardalis)
 • Serval (Leptailurus serval)

De meeste soorten in de onderfamilie Feliane zijn kleine katten in vergelijking met de grote katten in Pantherinae. Twee van de grotere Feliane katten zijn de cheeta en cougar.

Alle leden van de onderfamilie Pantherinae (behalve de sneeuwluipaard) kunnen brullen, maar ze kunnen niet spinnen zoals onze huiskatten doen. Aan de andere kant kunnen alle leden van de onderfamilie Felinae spinnen, maar ze kunnen niet brullen zoals de grote katten. Dit komt omdat Pantherinae-katten een flexibel tongbeen hebben, een klein bot in de keel dicht bij het strottenhoofd. Felinae-katten hebben benige hyoids, die spinnen maar niet brullen mogelijk maken.

Lees ook: 15 weinig bekende feiten over grote katten

Zijn Caracals gerelateerd aan huiskatten?

Hoewel ze verwant zijn aan huiskatten, blijven caracals wild, zelfs wanneer ze in gevangenschap worden grootgebracht.

Caracals en huiskatten zijn leden van dezelfde onderfamilie, dus ze zijn enigszins nauw verwant. Je zou kunnen denken dat dit betekent dat caracals net als katten gemakkelijk kunnen worden getemd, maar dit is niet het geval. Caracals zijn wilde dieren en behouden wilde instincten, zelfs als ze in gevangenschap leven.

Ter vergelijking: de onderfamilie Felinae bevat veel andere katten die nauw verwant zijn aan huiskatten, maar duidelijk ongeschikt zijnin staat als huisdieren. We zouden er niet aan denken om een cheeta of poema-kitten mee naar huis te nemen om als huisdier op te voeden.

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

Maken Caracals goede huisdieren?

Als wilde dieren zijn caracals territoriaal, rommelig en kunnen ze agressief zijn.

Je hebt misschien gelezen over mensen die caracals fokken en de kittens verkopen, of misschien heb je geredde caracals gezien die als huisdier worden gehouden op sociale media. Het klinkt opwindend om een van deze prachtige wezens als huisdier te houden, maar natuuropvoeders raden deze praktijk om vele redenen ten zeerste af.

Caracals, zelfs degenen die opzettelijk zijn gefokt om huisdieren te zijn, zijn nog steeds wilde dieren. Ze zijn onvoorspelbaar en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. De wilde instincten van een caracal kunnen op elk moment worden geactiveerd, en dit kan ook zijn: agressief gedrag jegens mensen, vooral kinderen, evenals andere huisdieren. Caracals zijn grote, sterke dieren met krachtige kaken en scherpe tanden en klauwen. Zelfs slechts één geval van agressie kan ernstige schade aanrichten, vooral aan een kind, een oudere persoon of een ander huisdier.

Caracals zijn ook extreem territoriaal en rommelig. Veel caracals voor huisdieren worden in speciale buitenverblijven gehouden, niet alleen voor de veiligheid van mensen en huisdieren, maar ook omdat caracals veel schade kunnen aanrichten wanneer ze reageren op hun normale gedrag zoals krabben, urine spuiten en in de open lucht poepen.

Als u een caracal als huisdier houdt, kan het moeilijk zijn om een dierenarts te vinden die bereid is om met de kat om te gaan, die preventieve zorg en vaccins nodig heeft en mogelijk behandeling nodig heeft als uw caracal ooit gewond of ziek wordt. Het kan nodig zijn om een dierenarts voor wilde dieren te zoeken die exotische katten behandelt; dit kan duur zijn en kan betekenen dat u ver van uw huis reist.

Het voeren van caracals is moeilijk en duur omdat ze carnivoren zijn en een zeer specifiek, gespecialiseerd dieet nodig hebben, mogelijk inclusief rauw vlees. In het wild vangen ze vogels en eten ze ook knaagdieren, hyraxen, hazen en zelfs kleine antilopen en gazellen.

Het belangrijkste is dat alle wilde dieren, inclusief caracals, gelukkiger zijn in hun natuurlijke habitat. In tegenstelling tot huiskatten, die al duizenden jaren gelukkig zij aan zij met mensen leven, zijn caracals niet bedoeld om met mensen samen te leven. Caracals kunnen hun natuurlijke instincten niet volledig op een veilige en gepaste manier uiten wanneer ze in een menselijke omgeving leven in plaats van in het wild.

Lees ook: 12 kattenrassen met schattige grote oren

Is het legaal om een Caracal als huisdier te houden?

Afhankelijk van in welke staat je woont, is het bezitten van wilde dieren zoals caracals misschien niet legaal. Hoewel sommige staten u toestaan om wilde dieren als huisdier te houden, moet u mogelijk een speciale licentie of vergunning aanvragen. Sommige staten verbieden het eigendom van alle wilde dieren, inclusief caracals.

Sommige staten hebben geen wetten met betrekking tot het eigendom van wilde dieren, dus het kan legaal zijn. Maar zelfs als het bezitten van caracals niet helemaal verboden is, is het geen verstandige keuze.

Kattenrassen die er alleen wild uitzien

Als je van het exotische uiterlijk van een caracal houdt, maar weet dat het het beste is om vast te houden aan gedomesticeerde katten voor huisdieren, zijn er sommige kattenrassen ontwikkeld die er wild uitzien, maar volgzame huisdieren zijn die graag met mensen leven. Sommige van deze rassen zijn zogenaamde hybriden, wat betekent dat ze gedeeltelijk zijn gemaakt met behulp van een wilde kattensoort in de vroege stadia van rasontwikkeling.

De onderstaande hybriden zijn echter volledig gevestigde rassen die worden geaccepteerd door The International Cat Association (een internationaal register van kattenrassen voor alle rassen) en zijn ver verwijderd van hun wilde verwanten. Sommige van de onderstaande rassen zijn gemaakt met behulp van hybride rassen en binnenlandse rassen, dus ze zien er exotisch uit, maar hebben heel weinig wild bloed.

Eigenaren van gezelschapsdieren die alleen op zoek zijn naar een wild huisdier, een die zachtaardig en vriendelijk van temperament is, kunnen deze kattenrassen overwegen die er exotisch uitzien, maar zich net als huiskatten gedragen:

Lees ook: 101 wilde en exotische kattennamen

#1 Pixie-Bob

Ras overzicht

Pixie-Bob

Oorsprong:

?

Waar dit ras voor het eerst werd opgericht.


Verenigde Staten, Afrika

Pixie-Bob

Hoogte:

?

De typische volwassen lengte bij individuen van dit ras. Hoogte wordt gemeten van de bovenkant van het hoofd tot de onderkant van de voorpoten.


10″-12″

Pixie-Bob

Volwassen gewicht:

?

Het typische volwassen gewichtsbereik van dit kattenras.


8-18 pond

Pixie-Bob

Levensduur:

?

De gemiddelde levensduur van het ras. Hoewel de levensverwachting redelijk consistent is voor alle kattenrassen, hebben sommige rassen de neiging om korter of langer te leven dan andere.


13-16 jaar

Hoewel sommige mensen beweren dat de Pixie-Bob is gemaakt door een bobcat te kruisen met een huiskat, is dit gewoon niet waar. Het ras werd opgericht met een grote, klassiek gedessineerde mannelijke kat met een korte staart en een andere gedomesticeerde vrouwelijke kat. Een kitten uit het nest, genaamd Pixie, had een roodachtig-fawn vacht en een wilde blik.

De eigenaar van dit kitten was zo gecharmeerd van haar uiterlijk dat ze probeerde een ras van bobtailed kat met een wild uiterlijk te creëren. De Pixie-Bob is liefdevol, actief en sociaal en is beschreven als hondachtig.

#2 Chausie

Ras overzicht

Chausie

Oorsprong:

?

Waar dit ras voor het eerst werd opgericht.


Egypte, Zuid-Azië

Chausie

Hoogte:

?

De typische volwassen lengte bij individuen van dit ras. Hoogte wordt gemeten van de bovenkant van het hoofd tot de onderkant van de voorpoten.


14″-18″

Chausie

Volwassen gewicht:

?

Het typische volwassen gewichtsbereik van dit kattenras.


12-25 pond

Chausie

Levensduur:

?

De gemiddelde levensduur van het ras. Hoewel de levensverwachting redelijk consistent is voor alle kattenrassen, hebben sommige rassen de neiging om korter of langer te leven dan andere.


10-15 jaar

De Chausie (uitgesproken als chow-see) is geweldig voor mensen die zich aangetrokken voelen tot het uiterlijk van de caracal, omdat dit ras wordt geleverd in een zanderige, roodbruine of grijze vacht die veel lijkt op de vacht van de caracal. De Chausie is een hybride ras ontwikkeld in de jaren 1990 door het kruisen van een kleine, wilde kat genaamd de jungle kat (Felis chaus) met huiskatten.

Een van de drie kleurpatronen van de Chausie, zwart grijnzend getikt tabby, is uniek en komt rechtstreeks van de junglekat. De Chausie is actief, atletisch en sociaal.

#3 Savannah

Ras overzicht

Savannah

Oorsprong:

?

Waar dit ras voor het eerst werd opgericht.


Verenigde Staten

Savannah

Hoogte:

?

De typische volwassen lengte bij individuen van dit ras. Hoogte wordt gemeten van de bovenkant van het hoofd tot de onderkant van de voorpoten.


12″- 14″

Savannah

Volwassen gewicht:

?

Het typische volwassen gewichtsbereik van dit kattenras.


15-28 pond

Savannah

Levensduur:

?

De gemiddelde levensduur van het ras. Hoewel de levensverwachting redelijk consistent is voor alle kattenrassen, hebben sommige rassen de neiging om korter of langer te leven dan andere.


18-20 jaar

De Savannah is een hybride ras dat is ontwikkeld met behulp van de Afrikaanse serval en huiskatten. De serval (Leptailurus serval), is een kleine wilde kat afkomstig uit Afrika met een slank lichaam, een klein hoofd en grote oren. De Savannah is nieuwsgierig, extravert en assertief. Het ras speelt graag in water en heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig te zijn.

Lees ook: 11 dingen die je niet wist over Savannah Cats

#4 Bengalen

Ras overzicht

Bengalen

Oorsprong:

?

Waar dit ras voor het eerst werd opgericht.


Verenigde Staten

Bengalen

Hoogte:

?

De typische volwassen lengte bij individuen van dit ras. Hoogte wordt gemeten van de bovenkant van het hoofd tot de onderkant van de voorpoten.


14″-18″

Bengalen

Volwassen gewicht:

?

Het typische volwassen gewichtsbereik van dit kattenras.


12-22 pond

Bengalen

Levensduur:

?

De gemiddelde levensduur van het ras. Hoewel de levensverwachting redelijk consistent is voor alle kattenrassen, hebben sommige rassen de neiging om korter of langer te leven dan andere.


10-15 jaar

De Bengaal is een ander hybride ras dat is ontwikkeld door het fokken van huiskatten met de Aziatische luipaardkat (Prionailurus bengalensis). De Bengaal heeft een mooi en uniek vachtpatroon. Sommige Bengaalse jassen hebben speciale vlekken die rozetten worden genoemd en doen denken aan de markeringen op luipaarden, jaguars en ocelots. Bengalen zijn energiek, extravert, nieuwsgierig en aanhankelijk.

Lees ook: 5 belangrijke feiten dingen om in gedachten te houden voordat je een Bengaalse kat krijgt

#5 Serengeti

Ras overzicht

Serengeti

Oorsprong:

?

Waar dit ras voor het eerst werd opgericht.


Verenigde Staten

Serengeti

Hoogte:

?

De typische volwassen lengte bij individuen van dit ras. Hoogte wordt gemeten van de bovenkant van het hoofd tot de onderkant van de voorpoten.


8″- 10″

Serengeti

Volwassen gewicht:

?

Het typische volwassen gewichtsbereik van dit kattenras.


8-15 pond

Serengeti

Levensduur:

?

De gemiddelde levensduur van het ras. Hoewel de levensverwachting redelijk consistent is voor alle kattenrassen, hebben sommige rassen de neiging om korter of langer te leven dan andere.


8-12 jaar

Hoewel het is ontwikkeld om eruit te zien als de wilde Afrikaanse serval, bevat de Serengeti geen servalbloed. Het ras is gemaakt met behulp van Bengalen en Oosterse Kortharen. De zeer kleine hoeveelheid wild kattenbloed in de Serengeti komt van de Bengaal, die zelf is gemaakt met behulp van de Aziatische luipaardkat.

De Serengeti is zelfverzekerd, vriendelijk en actief. Dit spraakzame ras miauwt graag naar zijn mensen om te communiceren.

Lees ook: 12 zeldzame vachtkleuren en -patronen bij katten

#6 Toyger

Ras overzicht

Toyger

Oorsprong:

?

Waar dit ras voor het eerst werd opgericht.


Verenigde Staten

Toyger

Hoogte:

?

De typische volwassen lengte bij individuen van dit ras. Hoogte wordt gemeten van de bovenkant van het hoofd tot de onderkant van de voorpoten.


8″- 10″

Toyger

Volwassen gewicht:

?

Het typische volwassen gewichtsbereik van dit kattenras.


7-15 pond

Toyger

Levensduur:

?

De gemiddelde levensduur van het ras. Hoewel de levensverwachting redelijk consistent is voor alle kattenrassen, hebben sommige rassen de neiging om korter of langer te leven dan andere.


12-15 jaar

Hoewel het is ontwikkeld om eruit te zien als een tijger in het klein, heeft de Toyger heel weinig wilde kattenbloed. Het ras werd aanvankelijk gemaakt met behulp van een huiskat, een Bengaal en een straatkat uit India. De Toyger werd uiteindelijk gestandaardiseerd, de prachtige vacht van het ras vertoonde een gedurfd verticaal gestript patroon en cirkelvormige markeringen op het hoofd vergelijkbaar met de markeringen op een tijger.

De zeer kleine hoeveelheid wilde kattenbloed in de Toyger komt van de Bengaal, die is gemaakt met behulp van de Aziatische luipaardkat. De Toyger is volgzaam, slim en erg vriendelijk.

Lees ook: 7 exotische kattenrassen die op luipaarden lijken

Veelgestelde vragen

Zijn caracals vriendelijk voor mensen?

Caracals zijn wilde dieren en zijn niet inbegrepen om vriendelijk te zijn voor mensen. In het wild zijn caracals solitaire dieren die liever alleen leven. Zelfs caracal kittens die zijn gefokt om als huisdier te worden verkocht, hebben nog steeds wilde instincten, waaronder een afkeer van mensen.

Is een caracale kat agressief?

Caracals, zelfs degenen die zijn gefokt om als huisdier te worden verkocht, behouden hun wilde instincten. Ze kunnen agressief zijn tegenover mensen en andere dieren zoals huiskatten en honden. Hoewel caracals die van kittens zijn grootgebracht, kunnen leren leven met mensen, zijn dit nog steeds wilde katachtigen en kunnen ze extreem onvoorspelbaar en zelfs gevaarlijk zijn.

Net als huiskatten zullen caracals geluiden maken die waarschuwen voor dreigende agressie, inclusief grommen en sissen. Proberen om een caracal in het wild te temmen, wordt aanbevolen door natuurexperts.

Kan een caracal je pijn doen?

Caracals zijn klein, dus caracale aanvallen op mensen zijn zeldzaam, maar ze gebeuren af en toe, vooral wanneer mensen deze exotische dieren als huisdieren houden. Elk wild dier, inclusief caracals, kan gevaarlijk zijn als het in het nauw wordt gedreven. Caracals hebben meer kans om kinderen en ouderen pijn te doen en kunnen andere huisdieren zoals katten en honden verwonden of zelfs doden.

Hoeveel kost een caracal?

Fokkers fokken en verkopen caracals als huisdieren en ze kunnen exorbitante bedragen kosten. Natuurexperts waarschuwen sterk tegen het houden van caracals als huisdieren, zelfs als het legaal is om dit in uw staat te doen.