5 redenen waarom puzzelvoeders goed zijn voor katten

Denk na over hoe je je kat voedt. Meer dan waarschijnlijk geef je een of twee keer per dag brokjes of natvoer in een kom, elke dag op dezelfde plaats. Toch zijn katten natuurlijke roofdieren wiens gedragsbehoeften erg lijken op hun wilde tegenhangers.

Het natuurlijke voedingspatroon voor wilde katten is om gedurende de dag meerdere kleine maaltijden te eten, met dagelijks verschillende jachtpogingen. Van deze jachtinspanningen leidt slechts ongeveer de helft daadwerkelijk tot het vangen van een prooi.

Dit staat ver af van hoe we onze huiskatten voeden. Met een toename van kattenobesitas en gedragsproblemen (vooral bij katten die binnenshuis worden gehouden), kan het gebruik van alternatieve methoden om uw kat te voeden enorm voordelig zijn. Dit artikel zal het gebruik van puzzelvoeders als een alternatief voedingsmiddel overwegen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Wat zijn puzzelvoeders?

Een puzzelvoeder is een voorwerp dat voedsel of traktaties bevat die uw kat moet manipuleren om toegang te krijgen tot de etenswaren. Ze kunnen mobiel zijn (waarbij ze moeten worden gerold of geduwd) of stationair.

Mobiele feeders hebben de neiging om ballen, buizen of eieren te zijn en hebben meestal gaten om voedsel vrij te geven. Stationaire puzzels hebben meestal een stevige basis met gaten, kopjes of kanalen die katten vervolgens hun tong of poten moeten gebruiken om het voedsel op te halen.

Lees ook: Obesitas grafiek bij katten: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

Houden katten van puzzelvoeders?

Het kan een beetje tijd kosten om uw kat te leren een puzzelvoeder te gebruiken, maar studies hebben aangetoond dat katten die puzzelvoeders gebruiken gelukkiger en fysiek fitter zijn.

Ze vertonen ook minder gedragsproblemen zoals agressie en overbezorgdheid. Deze statistieken stellen ons in staat om te stellen dat puzzelvoeders, die onze katten in staat stellen om hun natuurlijke jachtinstincten aan te boren, onze katachtige vrienden enorm ten goede komen.

5 redenen waarom puzzelvoeders goed zijn voor katten

Puzzelvoeders zijn er in veel verschillende stijlen die inspelen op de jachtinstincten van je kat.

#1 Stimuleer mentale stimulatie en verminder verveling

Steeds vaker, vooral in stedelijke omgevingen, worden onze katten binnen gehouden. Alleen binnenshuis leven kan soms leiden tot verveling en een gebrek aan passende mentale stimulatie die een kat van nature zou ervaren als hij buiten is. Puzzelvoeders dwingen je kat om te werken en gebruiken hun hersenen om toegang te krijgen tot voedsel. Dit helpt de verveling te verslaan en kan zeer positief en lonend zijn voor je harige vriend!

#2 Stimuleer fysieke activiteit

Obesitas is een groeiende epidemie bij onze katachtige vrienden. Obesitas verhoogt het risico op veel belangrijke medische aandoeningen zoals gewrichtsproblemen, kanker, kattendiabetes en hoge bloeddruk. Puzzelvoeders moedigen uw kat aan om voor haar voedsel te werken en langzamer te eten. Het is aangetoond dat ze de prevalentie van obesitas bij de kattenpopulatie verminderen.

#3 Vertraag de eetsnelheid

Ik weet zeker dat het voor sommige katteneigenaren geen verrassing is dat de hebzuchtige, snelle, overeter ook in de kattenwereld bestaat! Vaak leent dit zich voor een onaangename oprisping van kattenvoer ergens in huis. Puzzelvoeders dwingen deze hebzuchtige katten om het tempo te vertragen en voor hun voedsel te werken.

#4 Sta natuurlijk jachtgedrag toe

Het is geen geheim dat katten graag jagen; het zit vast in hun DNA. De traditionele manier om onze katten te voeren, staat hen niet toe om zich natuurlijk te gedragen, wat leidt tot de ontwikkeling van frustratiegedrag. Puzzelvoeders zorgen ervoor dat dit natuurlijke jachtgedrag door uw kat wordt uitgevoerd, wat leidt tot positieve mentale en fysieke verrijking.

Lees ook: Is je kat depressief? Tekenen, symptomen &hoe te helpen

#5 Verminder stress en bijbehorende medische aandoeningen

Studies hebben aangetoond dat puzzelvoeders stress en angst bij katten verminderen. Ze zijn ook gebruikt als onderdeel van veelzijdig beheer van aandoeningen die verband houden met stress bij katten, zoals overbezorgdheid, katachtige idiopathische cystitis, ongepast urineren, obesitas, ongepast agressiegedrag en angstgedrag.

Als u vermoedt dat uw kat aan een van deze aandoeningen lijdt, neem dan altijd contact op met uw plaatselijke dierenarts om ervoor te zorgen dat uw huisdier de optimale, op maat gemaakte behandeling krijgt om zijn toestand te beheersen. Gedragsomstandigheden bij katten kunnen het gevolg zijn van onderliggende medische aandoeningen en uw kat moet een schone medische gezondheidsverklaring krijgen voordat hij een gedragsprobleem aanneemt.

Welk type puzzelvoeders zijn het beste voor katten?

Denk bij het kiezen van een puzzelvoeder aan de speelstijl en voedselvoorkeuren van je kat.

Het type puzzel feeder dat het beste is voor uw kat (en jij!) zal afhankelijk zijn van een paar verschillende factoren, en deze moeten in overweging worden genomen om de naleving en het plezier van je nieuwe puzzelvoeder te verbeteren:

Voedselvoorkeur

Elke kattenouder weet dat katten heel specifiek kunnen zijn als het gaat om wat ze eten. Sommige katten zullen alleen droog willen en anderen zullen alleen natvoer hebben. Met deze voorkeuren moet rekening worden gehouden bij het kiezen van uw puzzelfeeder. Natvoer is beter geschikt voor stationaire puzzelvoeders, terwijl droogvoer kan worden gebruikt met stationaire of mobiele puzzels.

Fysieke mogelijkheden

Als je een kat hebt met speciale behoeften of handicaps, kun je je zorgen maken dat een puzzelvoeder het te moeilijk kan maken voor je kat. Uit een recent literatuuronderzoek is echter gebleken dat alle katten puzzelvoeders kunnen gebruiken, inclusief kittens, oudere katten, blinde katten, driepotige katten of elke andere kat met een handicap. Misschien moet je experimenteren met het type puzzel om een goede pasvorm te vinden voor je harige vriend.

De manier waarop uw kat met speelgoed omgaat

Door te observeren hoe je kat met zijn speelgoed speelt, kun je een idee krijgen van de beste puzzelvoeder om mee te beginnen. Als uw kat voornamelijk met speelgoed met zijn poten speelt, zal een stationaire of mobiele feeder goed werken. Als ze voornamelijk met hun neus spelen, is het misschien het beste om te beginnen met een mobiele feeder.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

Ben je OK met eten in huis?

Mobiele puzzelvoeders kunnen resulteren in stukjes brokjes die in huis liggen. Aangezien dit niet ieders kopje thee is, moet je hier rekening mee houden bij het kiezen van de juiste puzzelvoeder voor je huis. Even belangrijk, als je andere huisdieren hebt met strenge dieeteisen, zullen verdwaalde stukjes brokjes dan problemen voor hen veroorzaken?

Heeft u financiële beperkingen?

Als centen krap zijn, zijn er veel doe-het-zelf-opties voor puzzelvoeders die kunnen worden gemaakt met stukjes en beetjes rond het huis en een beetje fantasie (zie hieronder voor suggesties).

Heeft u tijdgebrek?

Als je een hectische levensstijl leidt, is urenlang bezig zijn met het maken van een Pinterest-waardige puzzelfeeder waarschijnlijk een onpraktische onderneming. Overweeg in plaats daarvan om een kant-en-klare optie te kopen. Er zijn veel fantastische producten op de markt – zorg ervoor dat je de bovenstaande factoren doorloopt om ervoor te zorgen dat je puzzelvoeder geschikt is voor je harige metgezel.

Hoe puzzelvoeders te introduceren

Dus je hebt besloten om je kat een puzzelvoeder te geven, maar je weet niet zeker hoe je je kat aan boord kunt krijgen met het concept? De beste manier is om dit geleidelijk te doen.

Misschien moet je verschillende puzzels proberen om er een te vinden die je kat leuk vindt. Begin met het blijven aanbieden van voedsel in hun kom terwijl ze leren hoe ze het moeten gebruiken. Pas de puzzel aan, indien mogelijk, zodat deze in eerste instantie gemakkelijk te gebruiken is.

Het is belangrijk om vanaf het begin te zorgen voor een leuke en positieve ervaring voor uw kat. Zodra uw kat de puzzel met succes kan gebruiken zonder tekenen van stress of angst, schakel dan geleidelijk over op het gebruik hiervan als de primaire of enige manier om uw kat van voedsel te voorzien. Dit recensie paper en geassocieerd website heb een aantal fantastische info om je op weg te helpen!

Hoe maak je je eigen puzzel feeder

Pushka's zelfgemaakte puzzel feeder gebouwd door Melina

Pushka’s zelfgemaakte puzzelvoeder gebouwd door melina Grin van onze eigen kattengedragsdeskundige

Er zijn tegenwoordig tal van fantastische puzzelvoeders op de dierenmarkt. Zoals we hebben besproken, is het type dat u kiest afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en fysieke mogelijkheden van uw kat, maar als u een krap budget heeft, laat dit u dan niet afschrikken!

Puzzelvoeders hoeven niet uitgebreid of duur te zijn. Een doe-het-zelf puzzelvoeder kan net zoveel voordeel hebben voor je harige katachtige als de duurste op de markt. Youtube en Pinterest zijn geweldige startpunten voor handleidingen om je verbeelding te prikkelen met veel zeer fantasierijke ideeën die er zijn; het hoeft echter niet complex te zijn.

Een lege (schone) plastic frisdrankfles met kleine brokvormige gaatjes die met een X-ACTO-mes in de zijkanten zijn gesneden, kan bijvoorbeeld een geweldige puzzelfeeder zijn. Zodra je de gaten zorgvuldig hebt gesneden, doe je gewoon de brokjes van je kat in de fles. Ze moeten het dan over de vloer rollen om hun maaltijd los te laten!

Laatste gedachten

Katten zijn geprogrammeerd om voor hun voedsel te willen werken, en zelfs de luiste kat kan met dit concept aan boord worden gebracht. De voordelen van het gebruik van puzzelvoeders om de omgeving van uw kat te verrijken voor hun mentale en fysieke gezondheid zijn op grote schaal bewezen.

Als je graag puzzelvoeding wilt proberen, maar niet zeker weet hoe je sta kunt krijgenrted, vergeet niet dat uw lokale dierenkliniek u graag voorziet van enkele nuttige tips en tips!

Veelgestelde vragen

Zijn interactieve feeders goed voor katten?

Ja, van interactieve of puzzelvoeders is aangetoond dat ze helpen bij veel gedrags- en stressgerelateerde problemen bij huiskatten.

Wat zijn puzzelvoeders?

Een puzzelvoeder is een voorwerp dat voedsel of traktaties bevat die uw kat moet manipuleren om toegang te krijgen tot de etenswaren.

Hoe maak je interactief kattenspeelgoed?

Er zijn een hele reeks verschillende manieren om doe-het-zelf puzzelvoeders voor katten te maken. Een eenvoudig voorbeeld is een schone fles met kleine gaatjes gesneden om brokjes eruit te laten vallen. Voor meer ideeën, bekijk Voedselpuzzels voor katten.

Bronnen weergeven

Dantas. L et al. (2016) Voedselpuzzel voor katten: voeding voor fysiek en emotioneel welzijn. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. 18, 723-732 Doi Geraadpleegd 15Þ juni 2022