Tortie Point Siamese Cat: Feiten, Herkomst &met Foto’s)

Tortie Point Siamese katten zijn een variatie op Siamese katten. Ze hebben een schildpadkleuring, genoemd naar het patroon van de schaal van een schildpad; de helft van hun gezichten, staarten, oren en voeten zijn donker gekleurd. Deze kleuren zijn vaak zwart, bruin of kaneel. De andere helft van hun lichaam heeft roodachtige of orangachtige kleuren.

Tortie point Siamezen zijn uniek en zeldzaam, waardoor ze door veel katteneigenaren worden begeerd.

garen ball divider

De vroegste records van Tortie Point Siamese katten in de geschiedenis

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de tortie point Siamees, laten we eerst eens kijken naar de oorsprong van het Siamese ras.

Er wordt aangenomen dat Siamese katten afkomstig zijn uit Thailand. Ze werden voor het eerst geïntroduceerd in Europa in de late 19Þ eeuw waarin de koning van Siam een paar Siamese katten schonk aan een Engels consulaat-generaal. Deze katten werden Mia en Pho genoemd en ze produceerden kittens die in 1885 in Londen werden tentoongesteld.

Evenzo kwam de eerste Siamese kat die in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd van de koning van Siam. Uiteindelijk werden meer Siamese katten geïmporteerd naar het continent Noord-Amerika uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en natuurlijk Siam.

Het creëren van de tortie point Siamese was geen sinecure. In vergelijking met andere Siamese variaties is de tortie point Siamese ongelooflijk zeldzaam. Zeer weinig genetische kansen leiden tot de geboorte van een tortie point Siamees. Dit komt omdat het schildpadkleuringsgen een geslachtsgebonden eigenschap is. Bijna alle schildpadkatten zijn vrouwtjes.

Hoewel het mogelijk is dat een siamese kat met tortiepunt een mannetje is, is het onwaarschijnlijk. Alle mannelijke tortie point katten worden geboren uit genetische afwijkingen en zijn daardoor allemaal steriel.

tortie point Siamese kat in bed
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock

Hoe Tortie Point Siamese katten populair werden

In Thailand werd het ras gebruikt als bewakers voor de koning. Ze zouden rond de troon zwerven en hoge pilaren hebben om op te rusten. Als een persoon het aandurfde om de koning te bedreigen, sprongen de katten van hun zitstokken om aan te vallen.

Zelfs nadat de koning van Siam Siamese katten aan Europeanen en Amerikanen had geschonken, bleef het ras tot de Tweede Wereldoorlog in de schaduw. Daarna schoot hun populariteit omhoog en nu behoren ze tot de meest geregistreerde rassen.

De tortie point Siamees is relatief populair, hoewel de genetische zeldzaamheid het voor katteneigenaren een beetje moeilijker maakt om hun handen te krijgen.

Formele erkenning van Tortie Point Siamese katten

In 1906 erkende de Cat Fanciers Association (CFA) de Siamees officieel als ras. Toen The International Cat Association in 1979 werd opgericht, was de Siamees een van de eerste rassen in de kampioenschapscompetitie.

Als het gaat om de tortie point Siamees, erkent de CFA in de Verenigde Staten het niet als een officiële Siamese kleur. Alleen effen puntkleuren (zoals chocolade, zegel, blauw en lila) worden herkend. De CFA categoriseert in plaats daarvan het tortiepunt Siamees als een colorpoint Korthaar.

Er zijn echter tal van registers die het tortie-punt wel herkennen als een Siamese variant. Deze omvatten de Raad van Bestuur van de Cat Fancy (GCCF) en de American Cat Fanciers Association (ACFA).

tortie punt Siamees kitten
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock

kattenpootverdelerTop 5 unieke feiten over Tortie Point Siamese katten

1. Klinefelter Syndroom Creëert Mannelijke Tortie Point Siamese Katten

Tortie point Siamese katten zijn meestal vrouwelijk. In zeldzame gevallen kan een tortie point Siamees echter mannelijk zijn. Wanneer een mannelijke tortie point Siamees wordt geboren, is dit te wijten aan het Klinefelter-syndroom.

Klinefelter syndroom is wanneer een man een extra X-chromosoom heeft ontwikkeld. Dit komt ook bij mensen voor.  Voor tortie Siamezen, in plaats van één X-chromosoom en één Y-chromosoom, hebben ze twee X-chromosomen en één Y-chromosoom.

Echter, alleen omdat een kat het Klinefelter-syndroom heeft, garandeert dit niet dat hij een schildpadkleuring zal erven.

thematische pauze

2. ’s Werelds oudste kat was een Siamees

Het record voor ’s werelds oudste kater gaat naar Scooter, een Siamese kat die 30 jaar oud werd.

thematische pauze

3. Tortie Point Siamese katten zijn goed voor mensen met allergieën

Tortie point Siamese katten zijn hypoallergeen, of op zijn minst zo hypoallergeen mogelijk. Echt hypoallergene katten bestaan technisch gezien niet, hoewel sommige rassen iets minder allergeen zijn dan andere. De tortie point Siamees is daar een van.

close up tortie point siamese kitten
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock
thematische pauze

4. Siamese katten zijn verschenen in vele films

Siamese katten zijn verschenen in animatie- en live-actionfilms. De katten waren te zien in Lady and the Tramp, The Aristocats en The Wizard of Oz.

thematische pauze

5. Een Siamese kat woonde ooit in het Witte Huis

De vrouw van president Rutherford B. Hayes kreeg in 1879 een Siamees cadeau en woonde tijdens Hayes’ presidentschap in het Witte Huis.

3 katten gezichtsverdelerMaakt de Tortie Point Siamese Kat een goed huisdier?

Tortie point Siamese katten staan bekend als uitstekende huisdieren. Ze zijn levendig, sociaal en intelligent. Sommigen beschouwen ze als “hondachtig” in persoonlijkheid omdat ze zo extravert en energiek zijn. Evenzo zijn het nieuwsgierige katten die gemakkelijk kunnen worden getraind.

Ze kunnen geobsedeerd raken door hun eigenaren, soms in ongezonde mate. Het is niet ongehoord dat siamese katten verlatingsangst ontwikkelen. Met betrekking tot het verzorgen van een tortie point Siamees, ze zijn relatief onderhoudsarm. Ze verharen heel weinig, dus één keer per week hun vacht borstelen is genoeg.

In termen van gezondheidszorg kan tortie point Siamees 12-15 jaar oud worden. Ze zijn gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, net als elk ander ras. Enkele voorbeelden zijn heupdysplasie, lymfoom, kattenastma en amyloïdose.

kattenpootverdeler

Conclusie

Tortie point Siamese katten zijn geliefd om hun schattige uiterlijk, zeldzaamheid en temperament. Als u een van de vele mensen bent die overweegt om een tortie point Siamees in huis te halen, zorg er dan voor dat u verantwoordelijke catteries onderzoekt of uw lokale asiel doorzoekt om te adopteren. Het maakt niet uit waar je je tortie point Siamees vindt, je zult zeker een vriend voor het leven hebben.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Kitti_Kween, Shutterstock