Scottish Fold Maine Coon Cat Mix: Info, Foto’s, Temperament &Traits

Hoogte: 8–16 inch
Gewicht: 8-20 pond
Levensduur: 9-13 jaar
Kleuren: Wit, blauw, zilver, crème, rood, zwart, calico, patronen inclusief schildpad, rook, gearceerd, tabby, aangevinkt
Geschikt voor: Individuen en gezinnen die veel tijd met hun kat kunnen doorbrengen, gezinnen met kinderen en andere huisdieren, kleine ruimte wonen
Temperament: Speels, aanhankelijk, zachtaardig, intelligent, charmant

Als een combinatie van twee unieke rassen afkomstig van tegenovergestelde zijden van de Atlantische Oceaan, is de Schotse Fold-Maine Coon-mix een speciale kat. Met zoveel fysieke verschillen tussen de twee ouderrassen, weet je nooit hoe een van deze katten eruit zal zien of zelfs of hun oren zullen worden gevouwen!

Gelukkig staan Scottish Folds en Maine Coons bekend om hun lieve en vriendelijke persoonlijkheden, en hun gemengde nakomelingen zijn niet anders. In dit artikel leer je details over de Scottish Fold-Maine Coon Mix, inclusief hoe het is om er een als huisdier te houden en gezondheidsproblemen om op te letten.

Kattenkogelverdeler 1

Schotse Fold-Maine Coon Mix Kittens – Voordat je er een krijgt …

divider-catclaw1

3 weinig bekende feiten over de Schotse Fold-Maine Coon Mix

1. Alle Schotse plooien stammen af van één kat.

Alle Scottish Fold-katten, inclusief Scottish Fold-Maine Coon-mixen, stammen af van een enkel vrouwelijk kitten geboren in 1961. Deze kat, genaamd Susie, was het enige kitten met gevouwen oor geboren in een nest katten met regelmatige rechtopstaande oren. Susie werd gekruist met Britse kortharen en anderen om het Scottish Fold-ras te vestigen.

thematische pauze

2. Schotse Fold-Maine Coon-katten kunnen in bijna elke kleur komen.

Scottish Folds en Maine Coons zijn er in tientallen toegestane vachtkleuren en -patronen. Een mix van deze rassen kan een van de verschillende effen kleuren zijn, zoals blauw, rood, zwart, zilver of crème. Ze kunnen tabby-markeringen hebben of een mengsel zijn van een of meer kleuren.

thematische pauze

3. Schotse Fold-Maine Coon katten houden vaak van water.

De meeste katten verachten water, maar Maine Coons zijn een uitzondering. Veel Eigenaren van Maine Coon merken dat hun huisdieren het leuk vinden om op het water te slaan en in het water te spelen of om ze te volgen naar de douche. De kans is groot dat je Scottish Fold-Maine Coon-mix deze neigingen ook zal erven.

Schotse Fold-Maine Coon Cat Mix
Afbeelding Credit: (L) Sofia Iivarinen, Pixabay | (R) Kanashi, Pixabay

kattenpootverdelerTemperament &intelligentie van de Schotse Fold-Maine Coon Mix

Maine Coon-katten staan bekend als een van de intelligentere kattenrassen, vaak “hondachtig” genoemd vanwege hun trainbaarheid en gewillige aard. Ze kunnen behoorlijk extravert en aanhankelijk zijn voor iedereen, waardoor ze populair zijn als therapiekatten. Scottish Folds zijn rustig maar ook vriendelijk en aanpasbaar. Een Schotse Fold-Maine Coon-mix kan persoonlijkheidskenmerken vertonen die dichter bij het ene of het andere ouderras liggen of meer een gelijkmatige combinatie zijn.

Zijn deze katten goed voor gezinnen? 👪

Schotse Fold-Maine Coon mix katten zijn mooie huisdieren. Beide ouderrassen staan bekend om hun vriendelijke, sociale en flexibele persoonlijkheden. Maine Coons zijn vooral goed met kinderen vanwege hun stevige grootte en rustige temperamenten.

Scottish Folds zijn meestal niet zo openlijk extravert als Maine Coons, maar zijn toleranter voor luidruchtige, drukke huishoudens dan sommige meer gereserveerde rassen. Schotse Fold-Maine Coon-mixen passen echter niet goed bij het type huishouden waar het gezin niet veel thuis is. Ze hebben een hechte band met hun mensen en tolereren niet dat ze heel goed alleen worden gelaten.

Kan dit ras overweg met andere huisdieren?

Beide ouderrassen staan erom bekend dat ze met andere huisdieren overweg kunnen, en je kunt verwachten dat een Schotse Fold-Maine Coon-mix hetzelfde doet. Ze kunnen genieten van het leven met honden en andere katten, maar je moet altijd toezicht houden op en socialiseren met de huisdieren met elkaar om een soepele start van de relatie te garanderen.

Zoals elke kat zijn Schotse Fold-Maine Coon-mixen natuurlijke roofdieren. Hoewel ze misschien niet actief proberen op vogels of andere kleine exotische huisdieren te jagen, kan hun aanwezigheid stressvol zijn voor deze kleinere dieren. Speel op veilig en houd de vogels, knaagdieren en exoten gescheiden van de kat.

3 katten gezichtsverdeler

Dingen om te weten bij het bezitten van een Schotse Fold-Maine Coon Mix:

Schotse Fold-Maine Coon-katten zijn meestal relatief onderhoudsarme huisdieren, behalve voor hun verzorgingsbehoeften, afhankelijk van hun coat type. Hier zijn enkele details die potentiële eigenaren moeten weten voordat ze een Schotse Fold-Maine Coon-mix kopen.

Voedsel & Dieet Eisen 🐡

Schotse Fold-Maine Coon-mixen hebben over het algemeen geen speciale dieetvereisten zolang ze verder gezond zijn. U moet uitgebalanceerd voedsel serveren dat geschikt is voor de levensfase van de kat. Commercieel voedsel moet voldoen aan alle juiste voedingsnormen en is de gemakkelijkste manier om uw kat te helpen goed te eten.

Als u liever een zelfgemaakt dieet voedt, vraag dan uw dierenarts om u te helpen bij het formuleren van de maaltijden om ervoor te zorgen dat alle essentiële voedingsstoffen en aminozuren aanwezig zijn.

Door hun Maine Coon ouder zijn deze katten vaak fysiek vrij groot. Scottish Folds hebben ook de neiging om van nature een beetje rond te zijn. Schotse Fold-Maine Coon-mixen kunnen te veel gewicht krijgen, wat ongezond kan zijn en stress op hun skelet kan veroorzaken.

Belangrijker dan welk voedsel je je kat geeft, is hoeveel. Uw dierenarts kan u helpen berekenen hoeveel calorieën uw Scottish Fold-Maine Coon-mix dagelijks moet eten op basis van leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. Houd je aan dit dieet, zelfs als je kat erop staat dat hij honger heeft, wat waarschijnlijk zal gebeuren!

tabby Schotse fold maine coon cat mix
Afbeelding Credit: Niney Azman, Shutterstock

Oefening 🐈

Een manier om uw huisdier op een gezond gewicht te houden, is ervoor te zorgen dat ze dagelijks bewegen. Maine Coons hebben meestal meer beweging nodig dan Scottish Folds, dus de activiteitenbehoeften van je mixkat variëren.

Schotse plooien zijn gevoelig voor bot- en gewrichtsproblemen en zwakte vanwege hun genetische verschillen. Daarom moet je voorzichtiger zijn met sommige Scottish Fold-Maine Coon-mixen tijdens speeltijd en fysieke activiteit.

Meer actieve Schotse Fold-Maine Coon-mixen zullen genieten van het klimmen in kattenbomen en actief spelen. Stillere mixen spelen misschien liever met puzzelspellen of teaserstokjes. Door elke dag met je kat te spelen, blijf je fysiek en mentaal fit en versterk je je band met je huisdier.

Opleiding 🧶

Zoals eerder vermeld, worden Maine Coon-katten meestal beschouwd als een van de meer trainbare kattenrassen. Je Scottish Fold-Maine Coon-mix kan ook goed trainen, hoewel katten meer geduld en doorzettingsvermogen nodig hebben dan honden als het gaat om leren.

Omdat dit ras over het algemeen graag eet, zul je waarschijnlijk het meeste geluk hebben met behulp van positieve trainingstechnieken voor voedselbeloningen. Consistentie is de sleutel tot succesvolle training en je moet nooit je toevlucht nemen tot het straffen van je kat voor slecht gedrag.

Grooming ✂️

Maine Coons staan bekend om hun dikke, luxueuze jassen, ontwikkeld om de koude winters van hun thuisstaat te overleven. Scottish Folds hebben meestal korte vachten, maar het ras heeft een langerharige variant. De verzorgingsbehoeften van uw Schotse Fold-Maine Coon-mixen zijn sterk afhankelijk van de vacht van welk ras ze erven.

Een vacht die meer op een Maine Coon lijkt, zal waarschijnlijk regelmatig borstelen vereisen om klitten en matten te verwijderen. Veel Maine Coon-eigenaren kiezen er ook voor om hun katten professioneel te laten verzorgen, inclusief sanitaire sneden, om hun jassen er netjes uit te laten zien. Korterharige Schotse Fold-Maine Coon-mixen hoeven mogelijk slechts af en toe te worden geborsteld om het afstoten tot een minimum te beperken.

Als uw kat inderdaad gevouwen oren heeft, maak ze dan regelmatig schoon om infecties te helpen voorkomen. Houd de nagels van uw kat geknipt en voer regelmatig tandheelkundige zorg uit door te poetsen of andere mondgezondheidsproducten te gebruiken die door uw dierenarts worden aanbevolen.

Gezondheid en voorwaarden 🏥

Schotse Fold-Maine Coon-mixen kunnen lijden aan erfelijke ziekten die beide ouders gemeen hebben. Sommige hiervan kunnen worden gedetecteerd door tests voordat een kat wordt gebruikt voor de fokkerij. Als u een kitten van een fokker koopt, vraag dan naar de medische geschiedenis van de ouderkatten en eventuele screeningtests die zijn uitgevoerd.

Ernstige aandoeningen:

Maine Coons kan last hebben van bot- en gewrichtsaandoeningen, waaronder heupdysplasie en spinale musculaire atrofie. Ze zijn ook een van de rassen die vaak worden getroffen door een hartaandoening die hypertrofische cardiomyopathie wordt genoemd.

Scottish Folds lijden vaak aan pijnlijke degeneratieve gewrichtsaandoeningen en andere botaandoeningen. Ze zijn ook vatbaar voor een aandoening die polycystische nierziekte wordt genoemd.

Kleine voorwaarden:

Scottish Folds met gevouwen oren zijn meer vatbaar voor oorinfecties dan andere kattenrassen, maar de Maine Coon en Scottish Fold zijn beide kwetsbaar voor obesitas, dankzij hun liefde voor voedsel.

kattenpootverdeler

Man vs Vrouw

Het belangrijkste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Schotse Fold-Maine Coon katten is hun grootte. Mannelijke Maine Coon-katten zijn aanzienlijk groter dan vrouwtjes, en hoewel mannelijke Schotse plooien ook de neiging hebben groter te zijn dan vrouwtjes, zijn de wehet verschil is minimaal.

Niet-gecastreerde mannelijke katten markeren en spuiten vaak met stinkende urine, terwijl niet-betaalde vrouwtjes regelmatig loops worden. Vrouwtjes kunnen persoonlijkheidsveranderingen ervaren tijdens de loopsheid en zeer vocaal en veeleisend zijn.

Het castreren of steriliseren van uw Schotse Fold-Maine Coon kat heeft meestal een kalmerend en verzachtend effect op zijn persoonlijkheid. Veel mensen geven de voorkeur aan mannelijke of vrouwelijke katten, wat ook de beslissende factor voor u kan zijn.

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

De Schotse Fold-Maine Coon mix is meestal zeer geschikt voor bijna elke woonsituatie of gezin. Vergeet niet dat ze het niet leuk vinden om vaak alleen gelaten te worden, dus misschien wil je een ander ras overwegen als dat de situatie bij jou thuis is. Je kunt het moeilijk vinden om een van deze katten met gevouwen oren te vinden, omdat ze zeldzaam zijn, zelfs bij raszuivere Schotse plooien. Ongeacht hun oortype zal een Schotse Fold-Maine Coon-mix echter een buitengewoon huisdier zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Niney Azman, Shutterstock