Maine Coon Persoonlijkheid – 15 dingen die je moet weten

Vergeleken met de meeste andere katten, is de persoonlijkheid van een Maine Coon kat werkelijk uniek. Ik ben er zeker van dat je dat al eerder hebt gehoord, maar wat betekent dat in detail?

De meeste mensen die erover denken om een nieuwe kat aan te schaffen, doen hun onderzoek naar verschillende kattenrassen en ik weet zeker dat bijna iedereen op de Maine Coon stuit en leest hoe vriendelijk ze zijn.

Dit is echter niet alles.

Er is nog veel meer te weten over het Maine Coon ras. Dus wat moet je weten over de Maine Coon persoonlijkheid?

Maine Coon katten zijn erg vriendelijk. Je kunt overal lezen dat het zachtaardige reuzen zijn of de honden van de kattenwereld. Dit beschrijft echter maar een heel klein deel van hun persoonlijkheid. Maine Coon katten zijn erg nieuwsgierig, ze zijn altijd geïnteresseerd in alles wat hun baasje doet. Ze zijn erg aanhankelijk en kunnen goed opschieten met bijna elk ander huisdier. Verder zijn ze erg luidruchtig en houden ervan om alles wat ze liefhebben te kneden terwijl ze luid spinnen.

Ook al heb ik kort uitgelegd hoe het karakter van een Maine Coon is, er zijn nog veel meer geweldige dingen die je over Maine Coon katten moet weten. Mijn vriendin en ik hebben een Maine Coon kitten gekregen en de ervaringen die we hebben opgedaan zijn zonder enige uitzondering volledig positief.

MAINE COON PERSOONLIJKHEID – BEREID JE VOOR!

Voordat je dit gaat lezen, moet je ook weten dat wij ook een gewone huiskat hebben, dus dit artikel zal je ook in detail laten zien hoe Maine Coon katten anders zijn dan gewone huiskatten. Dus, laten we beginnen!

MAINE COON KATTEN TSJIRPEN ALS ZE OPGEWONDEN ZIJN

Veel mensen willen een zeer luidruchtige kat, maar aan de andere kant, willen ze niet geïrriteerd worden door een kat die te luidruchtig is en niet wil stoppen met miauwen. Ik begrijp dat volkomen. Praten tegen je kat is leuk, vooral als je kat antwoordt met korte miauwtjes en soortgelijke geluiden.

Maar dit kan zeker vervelend zijn als het te veel is.

Ik heb heel goed nieuws voor je, als je een kat wilt die praat, maar niet vervelend is, dan is een Maine Coon de juiste kat voor jou! Maine Coon katten miauwen niet vaak, maar ze maken rare geluiden die de meeste mensen tsjirpen noemen.

Dit kan gehoord worden wanneer uw Maine Coon opgewonden is. Bijvoorbeeld, wanneer onze Maine Coon op ons bed of op de bank springt om ons te begroeten, horen we een kort tsjilpend geluid.

Dit gebeurt ook wanneer onze Maine Coon, Maze, buiten speelt of een vogel ziet, of een vlieg in ons huis. Het mooie is dat dit getjilp helemaal niet vervelend is. Het is vrij zacht en ze doet het niet de hele dag.

Bovendien hebben de meeste Maine Coon katten een heel hoog stemmetje, waardoor je denkt dat een kitten dat geluid maakt, ook al is je Maine Coon al 10 jaar oud. Vergeleken met hun massieve uiterlijk is dit best grappig.

Ook zal uw Maine Coon zeker tegen u praten, maar het zal niet eeuwig duren. Na drie of vier keer antwoord te hebben gegeven, stopt Maze gewoon en geeft ons een kopstoot in plaats van opnieuw te antwoorden.

MAINE COON KATTEN MIAUWEN NIET VEEL

Ik heb hierboven al gezegd dat Maine Coon katten niet vaak miauwen, maar ik denk dat het belangrijk is om u te vertellen wat dat betekent en wanneer u uw Maine Coon waarschijnlijk zult horen miauwen. Meestal miauwen Maine Coons als ze je missen.

Bijvoorbeeld, als mijn vriendin in de badkamer is en de deur dicht doet, zal Maze haar laten weten dat ze haar mist. Ze miauwt dan drie tot vier keer en gaat dan gewoon voor de badkamerdeur liggen. Als je meer wilt weten over hoe vocaal Maine Coon katten zijn, lees dan hier mijn artikel daarover!

EEN MAINE COON ZAL JE ALTIJD HELPEN!

Heb je ergens een helpende hand bij nodig? Geloof me, je Maine Coon zal er zijn! Wat betekent dat? Nou, we kunnen hier in huis niets doen zonder dat onze Maine Coon heel nieuwsgierig toekijkt wat we aan het doen zijn.

Ze is er altijd bij als we werken. Terwijl ik dit artikel aan het typen ben, ligt mijn Maine Coon naast me op mijn bureau. Aangezien mijn vriendin ook aan haar bureau zit en werkt, weet ik zeker dat mijn Maine Coon na ongeveer 10 minuten zal kijken wat ze aan het doen is.

Dit geldt ook voor bakken, koken, het aquarium schoonmaken, een kamer inrichten – het maakt niet uit wat het is, onze Maine Coon zal er zijn om te “helpen”.

Als u nu denkt dat dit misschien gewoon het karakter van onze Maine Coon is, moet ik u tegenspreken, elke Maine Coon eigenaar zal u precies hetzelfde vertellen.

ZE ZIJN ZEER AANHANKELIJK

Ik kan niet eens beschrijven hoe sterk wij het gevoel hebben dat onze Maine Coon van ons houdt. En laat me je vertellen, wij zijn niet van die mensen die geloven dat hun huisdier van hen houdt, zelfs als het hen probeert te doden. Als een dier ons niet mag, weten we dat en we maken er geen doekjes om.

Maar Maze toont ons echt elke dag liefde. Ze toont vooral liefde aan mijn vriendin.

Als mijn vriendin op de bank zit of in bed ligt, komt onze Maine Coon beslist naar haar toe en begint haar te kneden terwijl ze luid spint. Ze doet dat minstens 15 minuten lang voordat ze op of naast mijn vriendin in slaap valt.

Ze wacht op ons als we in de badkamer zijn en begroet ons met een kort tsjilpend geluid en een kopstoot. Hetzelfde geldt als ze in een andere kamer is en we naar haar toe komen.

Ze is altijd blij om ons te zien, of we nu in een andere kamer zijn of aan het werk zijn.

ZE ZIJN HEEL ZACHTAARDIG EN HELEMAAL NIET AGRESSIEF

Zoals u weet, zijn Maine Coon katten zachtaardige reuzen. Hoewel het zeker reuzen zijn, zijn ze zeker ook zachtaardig. Wat je ook doet, of als je een kind hebt, wat je kind ook doet, een Maine Coon zal altijd zachtaardig zijn.

Ze willen niemand kwaad doen, het enige wat ze willen is liefde en van je houden.

We hebben nog nooit agressief gedrag ervaren bij onze Maine Coon en zelfs als we dingen moeten doen die ze niet leuk vindt, doet ze ons geen pijn. We moeten haar bijvoorbeeld wel eens schoonmaken. Meestal verdraagt ze het gewoon en maakt ze korte geluidjes tot we haar laten gaan.

Die keer duurde het wat langer om haar schoon te maken en wilde ze echt weg.

Dus wilde ze me in mijn vinger bijten. Zoals u weet, kan een kattenbeet zeer, zeer pijnlijk zijn en zelfs gevaarlijk als de wond geïnfecteerd raakt. Maar ik wist zeker dat ze me geen pijn zou doen, dus ik verroerde me niet.

Ik had gelijk, het enige wat ze deed was haar mond openen, en met haar tanden mijn vinger aanraken. Ze kon zichzelf er niet toe brengen me echt te bijten. Het zag er zo grappig uit, we hebben echt gelachen en we beloonden haar met wat lekkers voor haar schattigheid, haha.

ZE ZIJN OOK HEEL LIEF VOOR ANDERE DIEREN.

Ik moet eerlijk zijn. Onze gewone huiskat, Gigetta, kan behoorlijk gemeen zijn. Ze slaat en sist zelfs minstens drie keer per dag naar Maze. Gigetta houdt er niet van om aangeraakt te worden.

Meestal laat ze je merken dat het nu oké is, en dan mag je haar aanraken.

Maze vindt het niet erg dat Gigetta chagrijnig is. Maze geeft haar altijd kopstoten of ze probeert haar te verzorgen, maar Gigetta slaat haar altijd of rent weg. Dat betekent echter niet dat Maze defensief wordt.

Onze vriendelijke Maine Coon kat zit daar gewoon en neemt de klappen alsof het niets is.

Zodra onze andere kat gekalmeerd is probeert ze het opnieuw. Ze probeert al bijna een jaar met Gigetta te knuffelen en ze houdt nooit op, want ze is nooit gemeen tegen Gigetta omdat ze chagrijnig is. En trouwens, Maze heeft Gigetta al zover gekregen dat ze naast haar mag slapen.

We hebben ook een klein aquarium met een betta vis. Maze kijkt graag naar onze vissen, maar ze probeert nooit in het aquarium te komen om de vissen te pakken. Het enige wat ze doet is voor het aquarium zitten en de vissen observeren, dat is alles.

Ik twijfel er niet aan dat Maze goed zou kunnen opschieten en lief zou zijn voor elk huisdier dat we zouden nemen. Lees: Zijn Maine Coons goed met honden?

MAINE COON KATTEN ZIJN VERGEVINGSGEZIND

Ken je die kattenvideo’s waar een katteneigenaar iets grappigs doet tegen zijn kat en de kat hem dan een klap geeft of hem dagenlang ontwijkt? Dit zal niet gebeuren met een Maine Coon. Maine Coon katten zijn zeer vergevingsgezind. Ze slaan hun baasjes zelden en ze ontwijken hun baasjes niet.

Daar zijn ze veel te aanhankelijk voor.

Hier is een voorbeeld. Onze Maine Coon moest gecastreerd worden. Een bezoek aan de dierenarts is voor de meeste katten een verschrikking en ik moet zeggen dat Maze het ook niet leuk vindt. Er zijn een heleboel harde geluiden in de wachtkamer. Honden die de hele tijd luid blaffen en ga zo maar door.

Voor een binnenkat kan dat natuurlijk heel storend zijn.

Ze houdt niet van de dierenarts, maar ze heeft nooit geprobeerd te bijten en ze heeft het onderzoek altijd doorstaan zonder een enkel geluid.

Na zo’n gebeurtenis verstoppen de meeste katten zich graag een paar uur onder het bed/de bank, of ze laten merken dat ze boos op je zijn door je te ontwijken. Niet onze Maine Coon. Zodra we haar uit de transportbox laten wil ze knuffelen.

Ze is dan nog een beetje schrikkerig, maar het enige wat ze ons laat zien is liefde.

ZE SPELEN VEEL

Ja, een Maine Coon kat is beslist erg speels. Weet je nog dat ik je hierboven vertelde dat Maze naast me ligt terwijl ik werk? Ze heeft net gekeken wat mijn vriendin aan het doen is en nu speelt ze met een bal in de woonkamer.

Dit is nog iets leuks aan Maine Coon katten. Ze spelen veel en het is leuk om ze te zien spelen, maar je hoeft niet met ze te spelen als je dat niet wilt.

Natuurlijk kunt u met uw kat spelen, maar als u niet van spelen houdt of als u er geen tijd voor heeft – geen probleem!

Maine Coon katten kunnen zonder enig probleem alleen spelen. Sterker nog, u hoeft helemaal niet met ze te spelen. De meeste Maine Coon katten zijn gewoon blij dat u er bent en ze laten u zien dat ze blij zijn met spelen.

Natuurlijk gaat dit gepaard met af en toe tjirpen, want een rollende bal kan behoorlijk opwindend zijn, lol.

Maine Coons zijn blij met bijna elk speeltje dat je ze geeft, maar er zijn toch een paar speeltjes die ik ten zeerste aanbeveel voor Maine Coons. Lees onze Maine Coon speelgoedgids hier voor meer informatie over de 3 beste speeltjes voor Maine Coons!

ZE GEBRUIKEN HUN POTEN VEEL

Alle katten gebruiken hun poten, maar Maine Coon katten lijken hier heel uniek in te zijn. Ze gebruiken hun poten zelfs om te eten. Als je een Maine Coon in huis haalt, zul je hoogstwaarschijnlijk zien dat de kat droogvoer of traktaties met hun pootjes oppakt en uit hun pootjes opeet.

Verder houden ze op de een of andere manier graag contact met je door je zachtjes aan te raken met hun pootje. Dit gebeurt meestal als we op de bank zitten en onze Maine Coon naast ons in slaap valt.

Als ze even wakker wordt, zorgt ze ervoor dat we daar blijven door ons zachtjes met haar pootje aan te raken.

ZE ZIJN OP HUN HOEDE VOOR VREEMDEN

Maine Coon katten zijn zeer trouw aan hun familie. Ze houden van elk lid van het gezin, hoe gemeen dat lid ook mag zijn (ons voorbeeld: Gigetta), maar vreemden vertrouwen ze meestal niet.

Als we gasten hebben, verstopt Maze zich voor hen. Als een vreemde Maze probeert aan te raken, rent ze weg.

Alle Maine Coon katten staan bekend om dit gedrag. Maar als de kat leert dat die mensen bij de familie horen of dat die gasten oké zijn, zal uw Maine Coon kalmeren.

Toch zullen de meeste vreemden uw Maine Coon niet mogen aanraken, omdat de kat dan zal wegrennen.

Om meer te leren over Maine Coon gedrag in dit opzicht, raad ik u aan onze volgende artikelen te lezen:

MAINE COON KATTEN ZIJN ONAFHANKELIJK

Hoe aanhankelijk Maine Coon katten ook mogen zijn, ze zijn nog steeds erg onafhankelijk. Ik heb dat al uitgelegd toen ik u vertelde dat ze veel alleen spelen.

Dat is zeker een goede zaak, want katten die te aanhankelijk zijn, kunnen op den duur problemen veroorzaken.

Maine Coon katten kunnen met rust gelaten worden en ze kunnen zichzelf bezig houden. U hoeft er niet de hele tijd bij te zijn.

ZE ZIJN ZEER INTELLIGENT

Maine Coon katten leren snel omdat het zeer intelligente katten zijn. Maze heeft in een paar dagen geleerd wat we van haar willen als we bepaalde geluiden maken. Een “shh” betekent dat ze moet stoppen met wat ze aan het doen is. “Komm” betekent dat ze naar ons toe moet komen.

We hebben dat niet echt getraind, ze heeft het gewoon geleerd. Als u een kat wilt die u kunt trainen, of een kat waarmee u wilt reizen, dan is een Maine Coon daar een geweldige kat voor.

Je moet echter ook weten dat als je maar één Maine Coon houdt en je laat je kat de hele dag alleen, je kat zich kan gaan vervelen en dat is wanneer Maine Coon katten domme dingen beginnen te doen.

Dit hoeft echter geen probleem te zijn, want je moet altijd minstens twee katten houden.

Om meer te weten te komen over hun intelligentie, lees ons artikel – Hoe slim zijn Maine Coons eigenlijk?

DE MAINE COON VERGELEKEN MET EEN GEWONE HUISKAT

Een gewone huiskat is als een doos chocolade, je weet nooit wat je krijgt (dat heb ik niet van Forrest Gump, dat hebben zij van mij gestolen, lol). Maar serieus, een gewone huiskat kan gemeen, agressief en gewoon chagrijnig zijn, maar ze kunnen ook heel vriendelijk en aanhankelijk zijn.

Echter, de meerderheid van de mensen die eerst een huiskat hadden en daarna een Maine Coon kregen, zeggen dat Maine Coon katten veel vriendelijker en aanhankelijker zijn, terwijl huiskatten onafhankelijk zijn en je alleen nodig hebben om ze hun eten te geven.

Zelfs onze dierenartsen zeiden dat de meeste huiskatten behoorlijk gemeen zijn in vergelijking met de meeste andere kattenrassen. Ik kan niet echt zeggen wat het is, misschien hangt het af van welk ras de gewone huiskat is.

Als je meer wilt weten over het verschil tussen gewone huiskatten en Maine Coon katten, lees dan mijn artikel Maine Coon vs gewone huiskat.

EENS EEN MAINE COON ALTIJD EEN MAINE COON

Hier is geen uitzondering. Ik heb nog nooit iemand die een Maine Coon kreeg horen zeggen: “Het was leuk, maar ik neem nu een ander kattenras”. Nooit! Kent u iemand die een Maine Coon kat heeft?

Vraag hen of ze een ander kattenras zouden nemen. Ik ben er 100% zeker van dat ze geen ander ras zouden nemen.

Maine Coon katten zijn gewoon zo vriendelijk, ze geven zoveel liefde, geen mens die van katten houdt zou zeggen dat hij dat niet zou willen.

Eigenlijk zeggen de meeste mensen die een Maine Coon kat hebben, dat ze erover denken om nog een Maine Coon te nemen. Wij hebben er ook over nagedacht om een tweede Maine Coon te nemen, maar helaas hebben we niet de tijd en de ruimte voor een derde kat.

ZIJN ALLE MAINE COON KATTEN HETZELFDE?

Je zou kunnen denken dat ik te bevooroordeeld ben omdat we zo’n vriendelijke Maine Coon hebben. Niet echt. Eigenlijk, voordat ik mijn vriendin ontmoette zou ik nooit een kat genomen hebben. Zij had al haar huiskat, Gigetta en nam die mee toen we gingen samenwonen.

In het begin was ik zelfs bang voor Gigetta omdat ze veel siste. Nu ben ik meer ontspannen en ik hou van onze beide katten. Maar wat me echt overtuigde was de vriendelijkheid van een Maine Coon.

Het is echt iets speciaals.

Dat gezegd hebbende, er zijn Maine Coon katten die zich niet gedragen zoals hierboven beschreven. Elke kat heeft een uniek karakter, dat moet u in gedachten houden als u van plan bent een kat te nemen.

Echter, de kans dat u een zeer aanhankelijke, vriendelijke kat krijgt is veel groter als u een Maine Coon of een ander kattenras neemt dat bekend staat om zijn vriendelijkheid, in plaats van een gewone huiskat.

Slechts enkele Maine Coon eigenaren hebben problemen met hun kat. Vaak is dit het gevolg van slechte huisvesting.

U moet er ook voor zorgen dat u uw Maine Coon bij een gerespecteerde fokker haalt. Als je weet hoe de kittens opgroeien, is de kans dat je een Maine Coon met gedragsproblemen krijgt nihil.

CONCLUSIE – MAINE COON GEDRAG

Dit is een erg lang artikel. Zelfs ik was verbaasd dat ik zoveel dingen vond over onze Maine Coon en de Maine Coon katten van anderen.

Als je echt een kat wilt, en je hebt mijn hele artikel gelezen, dan moet je nu weten dat een Maine Coon kat een van de beste kattenrassen is die je kunt krijgen.

Er zijn andere kattenrassen die ook vriendelijk zijn, maar de Maine Coon staat bekend als het vriendelijkste kattenras van allemaal. Vooral als je een groot gezin hebt, als je kinderen hebt en een kat wilt, is dit de kat die je moet nemen.

Ze zijn misschien enorm, maar zoals de meeste grote dieren, lijken ze zich daarvan bewust te zijn en gebruiken ze hun macht en hun grootte nooit voor slechte dingen. Ik hoop echt dat dit artikel over Maine Coon persoonlijkheid je geholpen heeft.