5 feiten die aantonen hoe ongelofelijk slim Maine Coons zijn

Maine Coons zijn verbazingwekkend slim … naast dat ze schattig, knuffelig en sociaal zijn. Hoewel er niet veel studies zijn gedaan op het gebied van kattenintelligentie, zijn er verschillende tekenen die erop wijzen dat Maine Coons in het algemeen verre van dom zijn:

Maine Coons zijn zeer sociaal, gemakkelijk te trainen en hebben een aangeboren jagersinstinct. Ze begrijpen signalen en zijn zelfs in staat om problemen op te lossen. Bovendien leren ze gemakkelijk met mensen te communiceren en zijn ze in staat menselijke emoties op te pikken.

Bont-echt! Het is zeker heerlijk om metgezellen te hebben die niet alleen maar luieren in hun eigen kleine wereldje. Integendeel, Maine Coons zijn zich zeer bewust van hun omgeving en zijn in staat om informatie te onthouden.

Laten we eens kijken naar de eigenschappen van Maine Coons die de intelligentie van deze harige wezens onthullen:

1. MAINE COONS HEBBEN TOP-NOTCH OVERLEVING VAARDIGHEDEN

Is het u opgevallen dat uw Maine Coon op jacht is naar een prooi? Hoewel thuisblijvende Maine Coons gedomesticeerd zijn, houden ze vast aan hun jagersinstinct en kunnen ze geoefend worden door te spelen met speelgoed of het vangen van knaagdieren.

Maine Coons behoren tot de beste kattenrassen voor de muizenjacht en staan erom bekend dat ze kunnen helpen bij knaagdierproblemen.

Maine Coons zouden afkomstig zijn van zeevarende katten die de eerste kolonisten in de V.S. vergezelden, en werden door de boeren in Maine (waar dit ras vandaan komt) zeer gewaardeerd als mouser.

Maine Coons kunnen zowel op de grond als in bomen jagen. Hij heeft een sterk, atletisch lichaam dat gepaard gaat met uitstekende roofzuchtige zintuigen. Naast zijn jachtcapaciteiten zijn Maine Coons ook fysiek aangepast om strenge winters te overleven.

Zijn opvallende kenmerk, een vacht die langer en voluptueuzer is rond de hals, tot aan de onderzijde, is voor extra warmte tijdens het sjouwen over sneeuw en ijs.

Maine Coons hebben borstelige staarten die om zijn schouders kunnen worden gekruld als extra bescherming tegen de wind. Hun prachtige meerlaagse vacht is waterafstotend, wat goed aansluit bij het feit dat veel Maine Coons van water houden (en zelfs zwemmen).

Ja, uw Maine Coon wacht misschien op u om zijn etensbakje te vullen, maar er zit ongetwijfeld een bekwame jager in hem.

Als je merkt dat je Maine Coon straatslim is en op zichzelf kan vertrouwen zoals een jagende kat dat zou doen, is de kans groot dat hij een bovengemiddeld intelligentieniveau voor katten heeft.

2. MAINE COONS ZIJN ONGELOOFLIJK SOCIAAL

Als de zachtaardige reuzen die ze zijn, zijn Maine Coons gezellige katachtigen die genieten van het gezelschap van mensen.

Het vertonen van sociaal gedrag vereist een zekere mate van intelligentie, en terwijl katten meestal hun genegenheid naar mensen tonen door te spinnen, rollen en kneden, zijn Maine Coons in staat om een stapje verder te gaan.

Deze katten staan erom bekend dat ze hun eigenaar aan de deur begroeten en “meedoen” met de dagelijkse activiteiten. Ze kunnen u zelfs geschenken aanbieden (zij het ongewenste) om hun waardering te tonen of u speelgoed brengen om u over te halen tot een speelsessie.

Ongeacht hun leeftijd, Maine Coons staan erom bekend dat ze graag spelen. Net als honden houden ze van een spelletje apporteren, en dit is deels hoe ze hun reputatie als de “honden van de kattenwereld” hebben verdiend.

Een andere eigenschap die Maine Coons vertonen die typisch wordt geassocieerd met honden is loyaliteit aan hun menselijke familie. Maine Coons zijn uitstekende gezinskatten omdat ze goedaardig en welwillend zijn.

Ze vertonen zelden agressie en kunnen om die reden goed samenleven met kinderen. Deze katten houden van de aandacht van de kleintjes en kunnen zelfs stomme spelletjes zoals verkleden tolereren! Daar komt nog bij,

Maine Coons kunnen het ook goed vinden met vriendelijke honden en andere huisdieren. Als u daar meer over wilt weten, lees dan dit artikel om te leren waarom Maine Coons en honden een perfecte match zijn!

Dit alles gezegd hebbende, zijn Maine Coons meestal onafhankelijk. Hoewel ze sociaal zijn, zijn ze niet behoeftig en zullen ze geen aandacht opeisen.

3. MAINE COONS KUNNEN WORDEN GETRAIND EN ZE LEREN GEMAKKELIJK

Het is algemeen bekend dat honden makkelijker te trainen zijn dan katten. In feite is het trainen van katten bijna een onmogelijke taak… of toch niet?

Sommige mensen geloven dat katten trainbaar zijn, maar in tegenstelling tot honden die over het algemeen graag willen behagen en beloningen innen, kiezen de meeste katten er gewoon voor om niet te gehoorzamen.

De waarheid is dat er kattenrassen zijn die beter trainbaar zijn dan andere, en Maine Coons zijn er daar één van. Dit wordt deels toegeschreven aan zijn grote geheugencapaciteit.

Maine Coons kunnen naar je toe rennen als ze horen dat er een blikje voer wordt geopend, en ze kunnen zich verstoppen als ze je met een reismandje zien. Ze zijn ook gevoelig voor veranderingen in een schema of onderbrekingen in een routine, juist vanwege hun goede geheugen.

Geheugen, gecombineerd met intelligentie, is hoe Maine Coons leren om acties te associëren met beloningen. Deze nieuwsgierige katten kunnen door positieve bekrachtiging geleerd worden om te komen als ze bij naam geroepen worden en om op commando te gaan zitten.

Omdat Maine Coons houden van interactie met mensen, zijn het geweldige katten om te trainen.

WILT U UW MAINE COON LEREN OM EEN HIGH FIVE TE GEVEN?

Probeer dit eens: Laat uw hand boven zijn poot zweven. Wanneer hij uw hand aanraakt, gebruik dan een clicker om een knipgeluid te maken en beloon hem dan met een kattensnoepje (let op, aaien als beloning is niet genoeg voor katten). Als hij niet reageert, maak dan contact door op zijn poot te tikken.

Uw Maine Coon zal het knipgeluid associëren als de opmaat naar een beloning, en hij zal snel begrijpen dat hij beloond wordt voor het hand-aan-hand contact.

Laat uw hand steeds hoger zweven, met de handpalmen naar het gezicht van uw Maine Coon, en voeg een zin toe zoals “geef me een high five!” naarmate u vordert met de training.

Met doorzettingsvermogen, zal je Maine Coon je misschien wel dagelijks high fives geven!

Nog opmerkelijker zijn Maine Coons die leren kunstjes te doen zonder uw hulp. Sommige laten zien dat ze problemen kunnen oplossen door deuren te openen met een hendel om uit een kamer te komen.

Anderen zijn in staat om een lichtschakelaar uit te zetten of zelfs een toilet door te spoelen door het gedrag van een mens na te bootsen.

4. MAINE COONS LEREN GEMAKKELIJK COMMUNICEREN MET MENSEN

Als Maine Coon-eigenaar bent u er misschien aan gewend om de deur open te doen als uw kat in de buurt blijft miauwen, of om uw kat te voeren als hij naar u komt pootjebaden in bed.

Hoewel deze reacties op de acties van uw kat natuurlijk zijn, is het de moeite waard om even stil te staan bij de vele manieren waarop uw Maine Coon in staat is om met u te communiceren.

Een slimme Maine Coon weet hoe hij overtuigend moet zijn, door gebruik te maken van zijn repertoire aan communicatiemiddelen om jou zover te krijgen dat je hem gehoorzaamt. Meestal gaat het dan om het krijgen van eten, het uit- of binnengelaten worden in een kamer of huis, of zelfs het verschonen van de kattenbak.

Maine Coons kunnen zo overtuigend zijn dat u zich kunt afvragen of u de kat bezit… of dat de kat u bezit.

5. MAINE COONS ZIJN AFGESTEMD OP DE GEVOELENS VAN DE MENS

Natuurlijk, katten zijn niet geheel egoïstische wezens die altijd neemt en nooit geeft. Maine Coons, in het bijzonder, zijn vaak afgestemd op hun omgeving en ontvankelijk voor hun eigenaars.

Ze weten dat ze een deel van het gezin zijn, en binnen het gezin herkennen ze wie het meest van hen houdt.

Ze zullen hun genegenheid uiten naar hun favoriete mensen en zijn zich er vaak van bewust wanneer hun baasjes wat gezelschap willen.

Aan de andere kant kan een Maine Coon iemand herkennen en leren te vermijden die hem vaak pest. Hij kan ook begrijpen wanneer zijn baasje boos op hem is, vooral als u hem “straft” met een uitbrander of door hem uit het zicht te zetten.

Hij zou zelfs van zijn fouten kunnen leren.

Nog zeldzamer, maar niet geheel ongehoord, zijn Maine Coons die de emoties van een mens kunnen aanvoelen. Deze beminnelijke schepsels zijn in staat om op te merken wanneer hun baasje in nood verkeert, en kunnen zelfs troost bieden door fysieke interacties.

HOE TEST U DE INTELLIGENTIE VAN UW MAINE COON

Hoewel er geen formele testen bestaan om het IQ van een kat te bepalen, kunt u zijn intelligentie meten door observatie en vragen te stellen.

Om je op weg te helpen, neem je de onderstaande lijst door:

 • Jaagt uw kat op knaagdieren?
 • Ziet u er tegenop om uw kat een dag alleen te laten, zelfs met eten?
 • Wacht uw kat tot u thuiskomt als u dat gewoonlijk op een vast tijdstip doet?
 • Hoe reageert uw kat op u als u thuiskomt?
 • Reageert uw kat wanneer u zijn naam roept?
 • Komt uw kat naar u toe als hij hoort dat u een blikje met eten opent?
 • Speelt uw kat graag spelletjes?
 • Kan uw kat een spelletje apporteren?
 • Verstopt uw kat zich bij het zien van een reismandje?
 • Is uw kat in staat een kunstje te doen?
 • Is uw kat in staat om te leren hoe hij een kunstje moet doen?
 • Wat doet uw kat als hij honger heeft?
 • Heeft uw kat u wel eens wakker gemaakt voor eten?
 • Heeft uw kat u ooit een teken gegeven dat u een deur moest openen?

Al deze vragen houden verband met de vijf hierboven genoemde punten. Als u deze vragen beantwoordt, zult u instinctief de intelligentie van uw Maine Coon leren kennen.

Nu, beantwoord deze vraag: Ben je verrast door hoe intelligent je Maine Coon is? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!