Zijn Maine Coon katten goede jagers? Waarom dit belangrijk is

Maine Coons staan in de top drie van kattenrassen, geliefd om hun ongewone grootte, lieve persoonlijkheden, en ook hun jagerscapaciteiten.

Zijn Maine Coon katten goede jagers? Ze staan bekend om hun jachtcapaciteiten, dankzij hun grootte, hun vermogen om strenge klimaten te weerstaan, en hun bovengemiddelde intelligentie. Ze werden vroeger zelfs gebruikt voor de muizenjacht. Hoewel ze er zo uitzien, zijn Maine Coons niet gevaarlijk en zijn het liefdevolle, beminnelijke huisdieren die alleen maar willen spelen.

Weten dat Maine Coons goede jagers zijn is eigenlijk heel belangrijk, want het is een groot deel van hun karakter. Lees verder om daar meer over te leren en om te leren hun innerlijke jager tevreden te stellen.

GENETICA EN GESCHIEDENIS SPELEN EEN ROL

De exacte oorsprong van de Maine Coon is discutabel. Wasberen, Vikingen en zelfs Marie Antionette zouden een rol hebben gespeeld, maar geen van alle is helemaal juist gebleken.

Het is echter passend dat zo’n ongewoon ras vreemde staarten zou voortbrengen.

Door hun Noorse Kat voorouder, zit de legende van de Vikingen waarschijnlijk dichter bij de waarheid.

Het is passend om je voor te stellen dat deze massieve pelsbaby’s de schepen besluipen om ervoor te zorgen dat knaagdieren niet in de beperkte voedselbronnen terechtkomen. Wat zou een Viking anders aan zijn zijde hebben dan deze massieve katachtigen?

Wat we wel weten is dat ze aanvankelijk gedomesticeerd werden om als schuurkatten te dienen. Zoals veel katten die voor dit gebruik werden getemd, is hun instinct om te jagen en niet alleen voor voedsel. Ooit een kat gehad die zijn “offer” aan de deur of nog erger aan uw voeten neerlegde?

Ze laten u zien dat ze hun werk doen.

Mannelijke MC’s kunnen tot 25 pond wegen, terwijl vrouwtjes tot 18 pond kunnen worden. Hun poten zijn speciaal uitgerust voor gevechten en om over sneeuw te lopen.

Sommige hebben zelfs de op internet geliefde 6e teen, waardoor hun poten de perfecte sneeuwschoen vormen om over witte velden te huppelen terwijl alle anderen in de sneeuw wegzakken. Ze worden niet voor niets Maine Coons genoemd.

Ze miauwen met trillers en paardengetjilp in plaats van de typische weemoedige of opschepperige katerwauls van uw dagelijkse katten. Het klinkt misschien schattig als ze voor het raam zitten en tegen een vogel praten.

In feite is het iets dat zowel het proces van evolutie als fokken is geweest om deze kleine piepende vrienden te verleiden langs te komen terwijl uw kat geduldig wacht om toe te slaan.

Door deze genetische voordelen is de Maine Coon goed in staat om uw huis ongediertevrij te houden. Wees alleen voorzichtig als u kleinere dieren in huis heeft.

Naar verluidt kunnen ze goed overweg met honden en andere kattenrassen, zelfs als ze kleiner zijn dan zij. Het zou echter slim zijn om geen kleinere dieren te adopteren die ze instinctief als prooi zien of om bewuste stappen te ondernemen om uw nieuwe vriend aan hen voor te stellen.

HOUD ZE ACTIEF

Vanwege hun jachtinstinct en hun bovengemiddelde intelligentie is het belangrijk om ze bezig te houden.

Ze worden meestal langzaam volwassen, rond hun vierde jaar. Dit betekent voor u dat ze iets nodig hebben om hun geest bezig te houden en actief te blijven.

Wanneer u speelgoed koopt voor dit ras, zorg er dan voor dat u voor stevig gaat. Vanwege hun grootte kunnen sommige speeltjes tekortschieten als ze echt aan de slag gaan. (Als u een speeltje voor uw Maine Coon kat wilt kopen, kijk dan eens naar dit artikel en lees meer over de 3 beste speeltjes voor Maine Coons).

Ze verscheuren de stok en veren speelgoed met een knip en een ruk. U vraagt zich dan af waarom u uw geld heeft verspild.

Controleer het gewicht dat uw nieuwe kattentoren kan dragen. Anders zal het op de grond vallen met hun sprongen. Zelfs het touw waarmee de palen van de toren zijn omwikkeld, is geen partij voor hun klauwen. (Natuurlijk heb ik ook een artikel geschreven over de 3 beste krabpalen voor Maine Coon katten – lees het hier!)

Een andere activiteit die je met je Maine Coon kunt proberen is touwtrekken of apporteren.

Ze zijn een uitstekende kat om mee te wandelen, een tuigje is voor hen de betere keuze in plaats van de standaard halsband en leiband. U kunt uw Maine Coon gemakkelijk leren aan de leiband te lopen – lees onze gids daarover hier!

Een goed tuigje voor uw Maine Coon is van cruciaal belang, omdat uw Maine Coon kan ontsnappen als u een tuigje koopt dat niet goed past of van lage kwaliteit is. Deze tuigjes doen dat werk perfect!

En niet alleen dat, met een gebrek aan angst voor water kunt u eindelijk die waterfonteinbak kopen die al een eeuwigheid in uw winkelwagen stond. Meer over hun liefde voor water hier.

Als dit je aan een hond doet denken, dan heb je gelijk, een uitdrukking die het meest met hen wordt geassocieerd is “de honden van de kattenwereld”.

Een tip van een eigenaar van een schokkende grote kat: wees voorzichtig met waar je het speeltje gooit.

Ze zullen over meubels, andere dieren, of zelfs u heenstappen als u in de weg staat om hun prijs te pakken. Ik laat mijn kat graag de geur van het speeltje opsnuiven, zoals je dat bij een hond zou doen, en gooi het dan door het hele huis om te zien of ze het kunnen opsnuiven.

Net als bij mensen is er niets erger dan een actieve geest die geen actie onderneemt. Verwacht een ondeugende kat die graag speelt en plezier maakt.

Als u van de zenuwen een volgzaam, braaf poesje verwacht dat alleen maar op schoot wil zitten, zult u misschien teleurgesteld worden.

Vanwege hun jagerskarakter is het raadzaam ze zo veel mogelijk binnen te houden, gedomesticeerde katten zijn verantwoordelijk voor het uitroeien van hele soorten vogels en muizen.

Niet hun schuld, dit is waar de mens hen eeuwenlang voor heeft opgeleid.

ZIJN ZE GEVAARLIJK?

Niet tenzij je een muis of een vogel bent. Door hun grootte en dikke vacht zien Maine Coons er wel angstaanjagend uit, als wilde katten van vroeger.

Maar luister naar je moeder die zei dat je een boek niet moet beoordelen op zijn kaft. Hun loyaliteit, intelligentie en speelsheid zal u bewijzen dat ze de bijnaam “zachtaardige reus” hebben.

Ze staan bekend om hun trouw aan hun mensen. Als u thuiskomt, staan ze u waarschijnlijk al bij de deur op te wachten.

Zoals eerder gezegd komt de persoonlijkheid van een Maine Cat meer overeen met die van een hond dan met wat je van een katachtige zou verwachten. Lees ook: Maine Coon Persoonlijkheid – 15 Dingen die je moet weten!

De toewijding aan het gezin en het gemak waarmee de Maine Coon met kinderen, honden en andere katten omgaat, maken hen tot het perfecte gezinshuisdier. Ze kunnen voorzichtig zijn tegenover vreemden, maar staan niet bekend om hun aanvallen.

Hoogstens zullen ze wegschrikken en dan langzaam terugkomen om de nieuwe mens te bekijken die in hun domein is gekomen.

Tijdens mijn onderzoek naar dit onderwerp kwam ik YouTube-video’s tegen waarop te zien is hoe ze hun eigenaars aanvallen. Als je deze video’s bekijkt, zie je de persoon dingen in het gezicht van hun kat duwen, en de kat waarschuwt hen overvloedig om dat alsjeblieft niet te doen.

Elk dier behandelen als een punchline is laten zien dat je geen respect hebt voor hun welzijn en dat is niet grappig. Zoals elke kattenverzorger weet, wil een kat uiteindelijk respect en acceptatie.

Respecteer die twee gevoelens niet, en ze zullen het je laten weten.

Een kwalificatie om zelfs maar voor een Maine Coon in aanmerking te komen is vriendelijkheid en beminnelijkheid. Mensen die nog nooit een kat hebben gehad, vooral een Maine Coon, hebben aannames over hen vanwege hun uiterlijk.

In werkelijkheid willen ze gewoon alles op hun manier en liefde. Als ze huisdieren willen, komen ze naar je toe, en als ze met rust gelaten willen worden, laten ze je dat weten. Zo simpel is dat. Respecteer dat en zorg voor ze, dan heb je een trouwe metgezel voor jaren.

ALS ZE AGRESSIE VERTONEN

Zoals bij veel kattenrassen, kunnen er vele redenen zijn waarom je Maine Coon agressie vertoont, aangezien dit niet inherent is aan hun soort. Er zijn een paar dingen die u eerst moet controleren voordat u begint te hyperventileren.

Als u al een tijdje de eigenaar bent van uw kat en weet dat dit een verandering in temperament is, controleer dan eerst eventuele veranderingen in hun omgeving.

  • Bent u verhuisd?
  • Is er een nieuwe kat in huis of in hun territorium?
  • Heeft u een verandering in huis aangebracht?

Veranderingen, zelfs kleine, veroorzaken stress bij de gevoelige aard van een kat. Stel ze gerust dat alles in orde is, door ze te aaien, te knuffelen en te spelen. Als ze wat tijd alleen nodig hebben, geef ze die dan, zodat ze zich kunnen aanpassen.

Als ze de tijd krijgen, worden ze vanzelf weer de oude. Wanneer u een nieuwe kat in huis haalt, zult u te maken krijgen met hun gewenningsproces aan elkaar.

Als er geen veranderingen in hun omgeving zijn, dan kan er iets medisch mis zijn. Een bezoek aan de dierenarts kan nodig zijn om er zeker van te zijn dat je kat in goede gezondheid verkeert en je geen zorgen meer hoeft te maken.

Als u meer wilt weten over agressie bij Maine Coons, lees dan dit artikel!

GERELATEERDE VRAGEN

Wat geef je een Maine Coon te eten? Vanwege zijn grootte en neiging tot gewichtstoename betekent de zorg voor een Maine Coon dat je proactief moet zijn met hun voeding. Het voer dat je koopt moet van hoge kwaliteit zijn, en vlees moet het eerste ingrediënt op het etiket zijn. Vermijd voedsel met een hoog vetgehalte.

Hoe verzorg je de vacht van een Maine Coon? Met een ondervacht van dik haar en de pluizige beschermharen die er niet zijn, zal het haar resulteren in wat men haarballen noemt, haarverlies rond uw huis, en vervilting wat pijnlijk is. Borstel ze 2-3 keer per week en doe ze in bad als hun vacht draderig wordt, ongeveer een keer per maand.

Heb ik een Maine Coon of een Siberische Kat? De verschillen zijn klein als gevolg van hun gemeenschappelijke voorouder de Noorse Forrest Kat. De verschillen zijn klein, maar een paar aanwijzingen zijn dat Maine Coons onafhankelijker zijn, niet graag klimmen, en over het algemeen een zachter miauw hebben.