20 feiten die aantonen hoe ongelooflijk vriendelijk Maine Coons zijn

Het is vrij algemeen bekend dat Maine Coons een van de vriendelijkste en meest sympathieke kattenrassen ter wereld zijn. Ze worden ook wel de “honden van de kattenwereld” genoemd en bezitten een unieke combinatie van katachtig gedrag met een hondachtig temperament.

Voor degenen die al eens een Maine Coon hebben gehad, zal het volgende overzicht dat de vriendelijke neigingen van een Maine Coon laat zien niet als een verrassing komen. Lees verder om onze 20 feiten te ontdekken die de vriendelijkheid van deze harige katachtige benadrukken!

1. EEN KANTOOR METGEZEL

Bijna alsof ze weten hoe graag u echt aan het werk wilde zijn (knipoog knipoog!), vergezellen Maine Coons u graag aan uw bureau. Niet dat er veel voor nodig is om de meesten van ons af te leiden van het werk, maar de Maine Coon gaat echt een stapje verder op dit front.

Deze grote kat schrikt er niet voor terug om je werkdag te verstoren. Van lopen voor het computerscherm tot pouncing op het toetsenbord, zullen ze creatief belemmeren uw productiviteit met gemak!

2. GEEFT GOEDE MORGEN BEGROETINGEN

Zoals elke beste vriend geneigd is te doen, is uw Maine Coon er zeker van om die goedemorgen vibe te brengen, enthousiast en op tijd.

Aangezien ze niet bijzonder bedreven zijn met de nieuwste technologische snufjes, zullen ze je ook geen sms’jes sturen.

U kunt erop rekenen dat dit weksignaal in levende lijve gebeurt, van dichtbij en persoonlijk. Elke ochtend als een uurwerk zult u gewend raken aan aandachttrekkers als:

 • Een borstel van draadachtige snorharen van de neus van uw kat
 • Het likken van een ruwe tong over uw voorhoofd
 • Spinnen en pootjebaden (niet noodzakelijk in die volgorde!)

3. BOEKBUDDJE

We kunnen de uitgebreide leesvaardigheid van uw Maine Coon bevestigen noch ontkennen, maar we weten wel één ding: hij/zij geniet met volle teugen van een goede boekpauze.

Het maakt niet uit wat voor soort boeken u leest, verwacht dat uw grote kat er net zo veel, zo niet meer van geniet dan u!

Samen lezen versterkt de band die jullie hebben, maar zorg er wel voor dat je genoeg ruimte hebt om comfortabel van elkaars gezelschap te genieten. Een plekje op je schoot of een double wide lazy boy voldoet prima!

4. HOUDT VAN HOOFD STOTEN EN NEUS WRIJFT

Wanneer u over uw normale, dagelijkse zaken gaat, zal uw kat ervoor zorgen dat u over het belangrijkste deel van uw dag niet vergeet: hen!

Als u langsloopt of zit, vindt uw kat het heerlijk om uw poot een flinke stoot te geven met hun kop of over u heen te wrijven met hun neus en snorharen. Dit aanhankelijke gebaar wordt gedreven door een verlangen van uw kat om zijn geur achter te laten op diegenen die belangrijk en geliefd zijn.

5. VERWELKOMT JE THUIS

Als u bent zoals velen van ons, hebt u de ongelukkige plicht om buitenshuis te werken en uw familie en bontbaby’s thuis te laten terwijl u weg bent.

Maar de uitdrukking “Afwezigheid doet het hart groeien” is niet voor niets! Wanneer u weer thuis bent, bereid u dan voor op een opgewonden spervuur van begroetingen, waaronder:

 • Spinnen en trillen
 • Hoofd wrijven en lichaam stoten tegen uw benen
 • Borstelen van snorharen en buigen van hun rug in uw aaiende hand

6. EEN TV TAGALONG

Je bent je er misschien niet van bewust, maar je Maine Coon kan net zo dol zijn op je televisie als jij.

Zet gewoon je favoriete show aan en bereid je voor op een avondje binge-watchen met je beste katachtige vriend. Ze zijn een geweldige en knuffelige filmavond metgezel. Lees ook: 7 Dingen die bewijzen hoe knuffelig Maine Coons zijn!

Het beste van alles is misschien nog wel dat ze niet eens zullen vechten om de macht over de afstandsbediening! Ze zullen er echter wel op staan om de beste plek in huis te hebben, en dat is inclusief jouw schoot of borst. (Lees ook: Zijn Maine Coons schootkatten?)

7. HONDENFLUISTERAAR

Ze staan er niet alleen om bekend dat ze dezelfde eigenschappen en neigingen vertonen als een puppy, maar ze zijn zelfs extreem tolerant ten opzichte van honden als onderdeel van het gezin.

In tegenstelling tot de meeste andere kattenrassen, gaan Maine Coons niet vaak in de verdediging tegen hun hondse metgezellen.

Hoewel de precieze reden hiervoor niet bekend is, denken sommigen dat hun grote gestalte hen een dosis zelfvertrouwen geeft en hen ervan weerhoudt zich bedreigd te voelen zoals andere katten dat wel doen. Wie zegt dat je een kat OF hond persoon moet zijn?!

8. KINDVRIENDELIJKE KATACHTIGE

In overeenstemming met hun vriendelijke houding en zorgzame aard, zijn deze kat metgezellen ook absoluut geweldig voor kinderen.

Door hun relaxte en tevreden houding kunnen ze het hoofd koel houden en omgaan met het soms ruwe en onbedoelde spel van kleine kinderen.

Ze zijn uiterst zachtaardig en zullen niet snel uithalen, krabben of te ruw spelen als ze met kinderen worden geconfronteerd. Dit is een groot voordeel in gezinnen waar veel kinderen zijn. In situaties waarin andere katten de neiging zouden hebben om defensief of agressief te worden, reageert een Maine Coon met gratie en geduld in het aangezicht van:

 • Rondgedragen worden
 • Over gestruikeld worden
 • Ruw spel

9. GEWELDIG MET ANDERE DIEREN

Net zoals ze van nature goed overweg kunnen met honden en kleine kinderen, kunnen Maine Coons het ook goed vinden met vrijwel alle andere dieren uit het dierenrijk.

Ze zijn onafhankelijk en zelfverzekerd, waardoor ze gemakkelijk in de omgang zijn en min of meer apathisch ten opzichte van de aanwezigheid van andere huisdieren.

Als uw andere dierenfamilieleden er zin in hebben, zijn ze zelfs een prima speelkameraad. Ze doen het absoluut goed als ze plezierig en speels kunnen dollen en zijn zachtaardig genoeg om zichzelf in te houden zodat ze andere dieren niet per ongeluk pijn doen.

10. VRIJ VAN VOEDSELGEVECHTEN

Wat is de ultieme test van het temperament van een huisdier? Het gedrag en de houding ten opzichte van voedsel en water, in het bijzonder hoe ze reageren wanneer ze een bedreiging voor deze geliefde bronnen waarnemen.

Bij andere katten en honden komt het vaak voor dat ze reageren met “voedselagressie”, waardoor ze zich extreem beschermend opstellen en zelfs hun toevlucht nemen tot bedreigend gedrag of soms geweld.

Bij de meeste Maine Coons wordt dit geen probleem. Om ervoor te zorgen dat uw kat dit probleem niet ontwikkelt, moet u ervoor zorgen dat ze niet hoeven te wedijveren om voedsel. Dit kan zo eenvoudig zijn als het hebben van aparte schotels en locaties voor het voedsel van elk huisdier.

11. HOUDT VAN WANDELEN AAN DE LIJN

Het lijkt misschien een beetje vreemd om te denken aan een trotse en majestueuze Maine Coon die aan het eind van uw riem loopt, maar dit is eigenlijk heel gewoon. Hoewel het geen verplichte activiteit is, kunt u ervoor kiezen om uw Maine Coon uit te laten om de volgende redenen:

 • Geweldige vorm van lichaamsbeweging voor jullie beiden, vooral als het een strikt binnenshuis huisdier is
 • Ze kunnen het gezin vergezellen op uitstapjes naar het park of het strand
 • Een verandering van omgeving en opwinding voor uw kat

12. KAN LEREN OM “TE GAAN APPORTEREN!”

Hand in hand met het lopen met uw kat als een hond, genieten veel Maine Coons ook van het klassieke spel van het spelen van apporteren.

Hoewel veel katten goed zijn in het achtervolgen van of spelen met voorwerpen zoals ballen, touwtjes, stokjes en dergelijke, zijn er maar weinig katten die het voorwerp na het werpen naar u terugbrengen. Maine Coons lijken dit instinct van nature te hebben en hebben dit vermakelijke spel snel door.

13. HET SPRAAKZAME TYPE

Een van de kenmerken van veel beste vrienden is dat je je op je gemak voelt bij een ongedwongen gesprek met hen en zelfs urenlang over van alles (of niets!) kunt zitten praten. De Maine Coon is geen uitzondering!

Ze houden van kletsen, zij het in de taal van spinnen, trillen, en andere kattengeluiden. Interessant is wel dat ze zich meestal onthouden van het “miauw”-geluid dat zo nauw wordt geassocieerd met katten in het algemeen. (Dit artikel laat zien waarom Maine Coons trillen!)

14. DE BUIT DELEN

Misschien heb je ooit wel eens de uitdrukking “oorlogsbuit” gehoord, die verwijst naar de verwerving en verdeling van de bezittingen van een verslagen vijand door de overwinnaars. Alle leden van de zegevierende groep profiteerden van deze buit.

In de geest van uw Maine Coon, bent u misschien verwant aan de slagcommandant. Telkens wanneer uw zachte roofdier zijn vijand vangt, zoals een slang of een muis, hebt u het voorrecht een deel van de prijs te krijgen!

15. IS EEN ECHTE “KATACHTIGE VOLGER”

Als je op de hoogte blijft van de moderne middelen van sociale interactie, heb je gehoord van de term “volgers” om mensen te beschrijven die een actieve interesse hebben in je online activiteiten op verschillende sociale media platforms.

Uw Maine Coon is daarentegen een originele, levensechte “volger”. Ze zijn er dol op om altijd bij je te zijn, ze zullen voortdurend op zoek zijn naar je genegenheid en je zult ze vaak vlak achter je vinden terwijl je door je dag gaat.

16. IS ALTIJD TOE AAN EEN DUTJE!

Heeft u midden op de dag tijd nodig om uit te rusten en op te laden? Geen probleem! Maine Coons zijn altijd in voor een heerlijk middagslaapje. Dit is een gebied waar de vermenging van hond en kat kenmerken is zeer duidelijk.

Terwijl de hoog-energetische affectie van een hond je er vaak van weerhoudt om een geïmproviseerd dutje te doen wanneer je thuiskomt van je werk, doet je Maine Coon graag mee op een inactieve manier!

17. GENIET VAN BUIK WRIJVEN

In een ander voorbeeld van gedrag dat acties weerspiegelt die meer gebruikelijk zijn bij hondachtige metgezellen, genieten Maine Coons van de beruchte buik wrijven.

Als je niet zeker weet of je pluizige vriend hier dol op is, maak je dan geen zorgen, want het zal duidelijk zijn als het zo is. Als ze op hun zij vallen en omrollen als je ze aait, is dat je hint om voor de buik te gaan!

Immers, waarom zouden ze zich inspannen om “de plek” te bereiken als jij perfect geschikt bent om het voor hen te bereiken?!

18. IS VRIENDELIJK BIJ BADTIJD

Voor de meeste huisdieren is in bad gaan angstaanjagend en onaangenaam. Als u ooit geprobeerd hebt een doorsnee kat in bad te doen, weet u dat dit een gevaarlijke onderneming kan zijn.

Gezien het grote formaat van de Maine Coon, denk je misschien dat een bubbelbad in een oogwenk kan veranderen in een bloedbad. U zult blij zijn te horen dat dit niet het geval is!

Hun zachtaardige manier van doen en hun vriendelijke persoonlijkheid veranderen niet alleen omdat je ze in bad stopt. In feite zijn veel Maine Coons dol op water en staan ze zelfs bekend als ervaren zwemmers.

19. EROP GEBRAND OM COMFORT TE BIEDEN

Typisch voor veel huisdieren, hebben Maine Coons ook een buitengewoon vermogen om menselijke gedragsaanwijzingen op te vangen en te interpreteren.

U hebt misschien gemerkt dat wanneer u in een slechte bui bent, uw kat dit lijkt op te pikken en weet hoe u zich voelt.

Als ze merken dat je down bent, is het gebruikelijk dat ze je proberen te troosten en je stemming proberen te verbeteren door middel van verschillende acties. Veel voorkomende troostende gedragingen zijn:

 • Extra spinnen
 • Zachte trillende geluiden
 • Hun snuit en snorharen over u wrijven

20. HOUDT VAN SAMENLEVING

Terwijl sommige dieren zich concentreren op het beschermen van hun domein tegen buitenstaanders en minder dan vriendelijk zijn in de omgang met bezoekers in uw huis, zijn Maine Coons van nature een goede gastheer voor gezelschap.

In plaats van defensief en agressief te worden, of te verdwijnen naar een schuilplaats totdat buitenstaanders het pand verlaten, kunnen ze vaak iedereen begroeten als ze binnenkomen.

Ze vinden het heerlijk om “rondjes te lopen” en ervoor te zorgen dat elke gast tevreden is en dat er voor hem of haar gezorgd wordt. Dit maakt u vrij om te zorgen voor de heerlijke en overheerlijke hapjes! Nu nog een beetje opschieten, hup, hup!

Ze kunnen ook beschermend zijn. Echter, op een zeer “Maine Coon manier”. Lees daar hier meer over!

CONCLUSIE

Om al deze redenen en meer, kun je begrijpen waarom Maine Coons hun reputatie hebben verdiend als een vriendelijke en pret-lievende katachtige.

Ik ben misschien bevooroordeeld, maar het bezitten van een Maine Coon is echt alsof je de beste kwaliteiten van typische huiskatten eruit pikt en ze samenvoegt met je favoriete hondenkwaliteiten.

Als je op zoek bent naar een ongelooflijk vriendelijke metgezel die van je houdt en je aanwezigheid waardeert, waag dan de kans op een Maine Coon en ontdek de levenslange vriendschap die ze te bieden hebben.

Ik ben ervan overtuigd dat het een beslissing is die u en uw gezin nog jaren zullen koesteren!