Kunnen katten een tweeling krijgen?

Devon Rex kittens met blauwe ogen

Vraagt u zich af of uw kat een tweeling kittens heeft gehad? Heb je kittens uit hetzelfde nest die er identiek uitzien? Wil je weten of katten in staat zijn om een tweeling te krijgen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Lees deze door de dierenarts geschreven gids om meer te weten te komen over kattentweelingen.

Snel overzicht

01

Monozygote, of identieke tweelingen, zijn zeldzaam bij katten.

02

De meeste kittens die als nestgenoten worden geboren, zijn niet identiek, zelfs als ze erg op elkaar lijken, en kittens kunnen een eeneiige tweeling zijn, maar verschillende kleuren hebben en verschillende markeringen hebben.

03

De enige manier om te weten of twee kittens een eeneiige tweeling zijn, is door ze in dezelfde vruchtzak te zien geboren of een genetische test op de kittens uit te voeren.

Lees ook: Checklist nieuwe katteneigenaar

Gebruikelijke nestgrootte voor katten

Gezin van zes kittens in eigen mandje

Hoewel de gemiddelde nestgrootte vier kittens is, kunnen katten grotere nesten hebben.

Katten zijn in staat om meerdere kittens te dragen. Katten zijn geïnduceerde ovulatoren. Dit betekent dat de handeling van het paren stimuleert eieren om uit hun eierstokken te worden vrijgegeven. Meestal hebben vrouwelijke katten twee tot vier paringen nodig in een tijdsbestek van 24 uur om de ovulatie mogelijk te maken. Wanneer bevruchting optreedt, implanteert elke eicel zich op de baarmoederwand.

Katten kunnen zwanger worden van kittens van meer dan één mannetje. Dit kan een zeer groot nest veroorzaken. Kittens kunnen er heel anders uitzien dan hun nestgenoten als ze verschillende vaders hebben.

De optimale paartijd voor katten is de lente of zomer wanneer de dagen langer lichter zijn. Nesten zijn meestal groter in de zomermaanden, maar katten kunnen op elk moment van het jaar zwanger worden.

Nesten met enkele kittens of slechts twee of drie komen vaker voor bij jongere koninginnen die nog niet eerder zijn gedekt. Wanneer een koningin een nest heeft gehad, heeft ze meer kans om hogere aantallen kittens te krijgen in volgende nesten. Na de leeftijd van 6 jaar nemen de nestgroottes over het algemeen weer af tot drie of minder.

De grootte van een nest kan sterk variëren. Sommige katten hebben er maar één, anderen kunnen er wel 14 hebben. De gemiddelde nestgrootte is meestal vier kittens. Van sommige raskattenrassen zoals Siamees, Birmezen en Oosterlingen is bekend dat ze grotere nesten hebben.

Lees ook: Kunnen katten zwangerschap voelen?

Grotere nesten

Siamese Kittens

Zeer grote of zeer kleine nesten kunnen problemen veroorzaken voor zowel de moeder als de kittens.

Het grootste geregistreerde nest kittens werd geboren in 1970, van een Birmese / Siamese mixkat genaamd Tarawood Antigone die 19 kittens baarde. In het nest overleefden 15 kittens – 14 mannetjes en 1 vrouwtje. In 1976 baarde een andere kat genaamd Clementine, een binnenlandse kortharige kat, 15 kittens en 11 overleefden. In hetzelfde jaar beviel een Siamese kat genaamd Tikatoo ook van 15 kittens.

Problemen met grotere nesten zijn de belasting van de moeder tijdens de zwangerschap en geboorte, evenals de logistieke kwestie om ze allemaal te voeden als er meer kittens zijn dan zogende tepels. Hoewel zeer grote nesten potentieel gevaarlijk zijn voor de moeder, kunnen even kleinere nesten dat ook zijn. Dit komt omdat het kitten of kittens extreem groot kunnen worden in de baarmoeder en problemen kunnen opleveren bij de geboorte vanwege hun grootte.

Lees ook: Hoe een kitten te socialiseren: 6 door de dierenarts goedgekeurde stappen

Kunnen kittens een eeneiige tweeling zijn?

Twee witte pluizige kittens

Nestgenoten die er precies hetzelfde uitzien, kunnen al dan niet een eeneiige tweeling zijn.

Kunnen kittens een eeneiige tweeling krijgen? Het korte antwoord op deze vraag is ja! Tweelingen worden gedefinieerd als twee baby’s die tijdens dezelfde zwangerschap worden geboren. Dit zou erop wijzen dat als uw kat twee kittens baart, het officieel tweelingkatten zijn. In werkelijkheid is het iets ingewikkelder dan dit. Dieren hebben vaak meerdere nakomelingen in één nest, veel vaker dan mensen. We noemen bepaalde aantallen kittens in nesten meestal geen tweeling, drieling of vierling.

Eeneiige tweelingen, ook wel monozygote tweelingen genoemd, komen wel voor bij katten, hoewel het uiterst zeldzaam is. Meestal lijken kittens in een nest erg op elkaar, maar ze zullen niet precies dezelfde genen bezitten. Eeneiige tweelingen komen van nature voor wanneer een bevruchte eicel zichzelf in tweeën splitst wanneer deze zich ontwikkelt.

Dit betekent dat twee embryo’s precies dezelfde set genen hebben die zich ontwikkelen tot foetussen. Niet-identieke tweelingen (ook wel twee-eiige tweelingen of dizygote tweelingen genoemd) zijn kittens uit hetzelfde nest, maar ze zijn afkomstig van verschillende spermacellen en eieren, dus ze hebben elk hun eigen unieke DNA en delen niet precies hetzelfde DNA met een van hun broers en zussen. Twee-eiige tweelingen hebben elk hun eigen placenta, terwijl eeneiige tweelingen een placenta delen.

Kittens kunnen samen de baarmoeder delen, maar hebben eigenlijk verschillende vaders als de koningin twee keer wordt gedekt door verschillende mannelijke katten. Dit wordt heteropaternale superfecundatie genoemd. Zoals vermeld, echte identieke tweelingen, die optreden wanneer een bevruchte eicel zich splitst in twee embryo’s, zijn uiterst zeldzaam, maar komen af en toe voor.

Als je twee kittens hebt die er precies hetzelfde uitzien, zijn ze misschien niet echt een eeneiige tweeling. Ze lijken misschien gewoon op elkaar vanwege het feit dat ze dezelfde vader en moeder hebben. Dit betekent dat ze vergelijkbare genen hebben geërfd in tegenstelling tot het ei dat zich splitst in twee afzonderlijke embryo’s.

Lees ook: De 3 beste katten-DNA-tests: we hebben ze allemaal geprobeerd

Hoe weet ik of mijn kittens een eeneiige tweeling zijn?

Kat die haar kittens verzorgt

Identieke tweelingkittens kunnen soms verschillende kleuren hebben of verschillende markeringen hebben vanwege de manier waarop de genen tot expressie worden gebracht.

Het identificeren van identieke tweelingkittens kan behoorlijk lastig blijken te zijn! Zelfs als twee kittens dezelfde genen delen omdat ze uit hetzelfde ei komen, zien de kittens er misschien niet hetzelfde uit. Dit komt door het feit dat de genen die bepalen welke kleur de kittens zullen hebben en welke markeringen ze op hun vacht hebben, op verschillende manieren tot uitdrukking komen.

De expressie van de genen is afhankelijk van vele factoren. Ze kunnen dus technisch gezien dezelfde genen hebben, maar verschillende vachten. Vrouwelijke katten hebben twee kopieën van het X-chromosoom, mannetjes hebben een X en een Y. Omdat vrouwen twee kopieën van het X-chromosoom hebben, wordt een van hen geïnactiveerd, zodat beide X-chromosomen niet tegelijkertijd tot expressie komen.

Dit wordt willekeurig gedaan, dus twee identieke vrouwelijke kittens kunnen verschillende X-chromosomen hebben geïnactiveerd, wat betekent dat één kenmerken van de moeder en één van de vader vertoont. Dit komt veel voor bij calico- en schildpadkatten. Ze dragen een kopie van de oranje kleur en een van de bruine of zwarte kleurgenen in hun cellen.

Dit betekent dat kittens een eeneiige tweeling kunnen zijn, maar ze kunnen compleet verschillende kleuren hebben. Verwarrend, hè? Eeneiige tweelingen moeten altijd van hetzelfde geslacht zijn; Het is onmogelijk om een eeneiige tweeling van het andere geslacht te hebben.

De enige manier om echt te weten of uw kittens een eeneiige tweeling zijn, is als u ze hebt zien geboren en ze dezelfde placenta en vruchtzak hebt zien delen, of om een DNA-test uit te voeren. Dit wordt gedaan door een monster van haar of bloed of een monduitstrijkje te nemen.

Lees ook: Hoe te vertellen of een kat zwanger is: weeëntekens, gedrag en tijdlijn

Uiterlijk van nestgenoten

Een nestje zwart-witte kittens buiten op rotsen.

Kittens kunnen er identiek uitzien, zelfs als ze dat niet zijn, dus uiterlijk alleen is niet genoeg om identieke tweelingen te bepalen.

Het kan erg moeilijk zijn om een nest kittens uit elkaar te houden als ze jong zijn. Zelfs als het geen identieke tweelingkatten zijn, is het waarschijnlijk dat ze een groot deel van hun DNA delen en daarom op elkaar lijken. Fokkers geven vaak elk kitten in een nest een andere kleur halsband of lakken een van hun nagels een bepaalde kleur om ze te kunnen onderscheiden.

Lees ook: Hoe een kattenfokker te kiezen – Gidsen voor het kiezen van een fokker

Identieke tweelingkittens: laatste gedachten

Een genetische test kan identieke kittens bewijzen als u niet hebt gezien dat ze in één vruchtzak werden geboren.

Tweelingkittens komen voor, hoewel het zeldzaam is dat katten genetisch identieke tweelingen baren. Als twee katten er identiek uitzien, maar ze kwamen uit afzonderlijke vruchtzakken met afzonderlijke placenta’s, is het waarschijnlijk dat ze gewoon op elkaar lijken omdat ze veel van dezelfde genen delen.

Sommige kittens uit hetzelfde nest zijn eigenlijk halfbroers en -zussen, omdat het mogelijk is dat een kat wordt gedekt door twee verschillende tomkatten. Of uw kittens nu een eeneiige tweeling zijn of gewoon nestgenoten met een vergelijkbare genenpool, u kunt garanderen dat als ze opgroeien, ze hun eigen unieke schattige persoonlijkheden zullen ontwikkelen.

Lees ook: Kattenbevalling: wat je moet weten?

Veelgestelde vragen

Wat maakt een kitten tot een tweeling?

Tweelingen zijn technisch gezien baby’s geboren uit dezelfde zwangerschap bij dezelfde geboorte. Identieke kattentweelingen zijn kittens die begonnen als één eicel, bevrucht door één sperma, dat zich vervolgens vroeg in de ontwikkeling splitst en doorgaat als twee afzonderlijke embryo’s die beide identieke kopieën van genen dragen.

Kunnen twee kittens tegelijkertijd worden geboren?

Als soort hebben katten heel vaak nesten met meerdere baby’s. Het gemiddelde aantal in een nest is vier, maar van sommige katten is gemeld dat ze er tot 19 hebben! Vrouwelijke katten kunnen door meer dan één mannetje worden geïmpregneerd als ze dicht bij elkaar worden gedekt. TDit kan ertoe leiden dat veel kittens tijdens de zwangerschap worden gedragen.

Kan een nest kittens als een tweeling worden beschouwd?

Kattenfokkers verwijzen meestal niet naar veelvouden in nesten met de juiste naam die overeenkomt met het aantal in het nest, bijvoorbeeld tweelingen, drielingen, vijflingen, septuplets, enz. Niet alle nestgenoten zijn een tweeling, maar identieke tweelingen kunnen in een nest aanwezig zijn.

Delen tweelingkittens een placenta?

Dit hangt af van met welk type tweeling we te maken hebben. Met echte identieke, monozygote tweelingen die zich uit hetzelfde ei hebben ontwikkeld, delen de twee kittens een placenta en een vruchtzak. Bij twee-eiige of dizygote tweelingen zal elk kitten zich in hun eigen vliezen bevinden en zullen ze elk hun eigen placenta en vruchtzak hebben.