Hoe lang leeft een Tuxedo kat? Levensduur & Verzorgingstips

Tuxedo-katten hebben een unieke vachtkleuring waardoor ze eruit zien alsof ze formele kleding dragen. Als je de trotse eigenaar bent van een van deze prachtige piebald katten, heb je waarschijnlijk veel vragen over hun levensduur. Hoe lang leven Tuxies? Zijn er variabelen die het leven van uw huisdier kunnen verlengen of verkorten?

Laten we beginnen met het korte antwoord. Tuxedokatten kunnen gemiddeld 15 jaar oud worden.

Tuxedokatten zijn geen specifiek kattenras. Als zodanig is hun ras een van de belangrijkste bepalende factoren van hun levensverwachting. Andere aspecten zoals leefomgeving, dieet, lichaamsbeweging en routinematige medische zorg kunnen ook van invloed zijn op hun levensverwachting.

Lees verder voor een meer gedetailleerd antwoord over de levensduur van een Tuxedo-kat. We zullen bespreken waarom sommige katten langer leven dan anderen en ook een gids delen over hoe u de leeftijd van uw huisdier kunt vertellen.

3 kat face divider

Wat is de gemiddelde levensduur van een Tuxedo kat?

De gemiddelde levensverwachting van Tuxedo-katten varieert tussen rassen. Maar zoals de meeste huiskatten leven ze gemiddeld 15 jaar.

Sommige mensen leven in hun late tienerjaren en vroege jaren 20 met de juiste zorg en veterinaire aandacht. Preventieve zorg en routinematige veterinaire controles behoren tot de belangrijkste aspecten die bijdragen aan een langere levensverwachting.

smoking kat rustend op log
Afbeelding credit: Bettina Calder, Shutterstock

Waarom leven sommige smokingkatten langer dan andere?

Het is geen geheim dat sommige katten langer leven dan anderen. Hier is een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste dingen die de levensduur van uw kat kunnen beïnvloeden.

1. Voeding

Dieet is een kritische factor die de levensverwachting van uw Tuxie kan beïnvloeden. Het is niet verwonderlijk dat katten die voedzame en evenwichtige diëten eten langer leven.

Een optimaal dieet moet boordevol voedingsstoffen zitten, vochtrijk zijn en geschikt zijn voor het ras en de activiteitsniveaus van uw kat. Het moet ook voorzien in de calorische en voedingsbehoeften van je harige vriend op basis van zijn huidige levensfase.

thematische pauze

2. Omgeving en omstandigheden

Indoor Tuxies hebben de neiging om langer te leven dan hun tegenhangers buiten. Hoewel ze een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 15 jaar hebben, genieten buitenkatten gemiddeld slechts van een levensduur van twee tot vijf jaar.

Het binnenhouden van een kat zorgt voor een verrijkt leven, een beter dieet, goede veterinaire zorg en bescherming tegen milieugevaren. Uw huis elimineert ook het risico op gezondheidsproblemen of de dood veroorzaakt door bepaalde ziekten en gevaren zoals aanvallen van andere dieren en verkeersongevallen.

Om een indoor Tuxie een verhoogde kans te geven om langer te leven, moet je de noodzaak om sociale stimulatie te bieden niet onderschatten.

Gezelschap aangeboden door andere familieleden of huisdieren kan het algehele welzijn van je harige vriend vergroten door stress en angst te verlichten. Vergeet niet dat de nadelige effecten van eenzaamheid en verveling ook kunnen leiden tot een kortere levensduur.

smoking-kat-is-glimlachend
Image Credit: slidesl, Shutterstock
thematische pauze

3. Grootte

Ongezonde gewichtstoename verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, orthopedische problemen en leveraandoeningen.

Elk pond overgewicht kan het leven van je harige vriend met maximaal zes maanden verkorten.

Het verstrekken van een goed dieet en veel fysieke stimulatie is de zekerste manier om gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen. U moet regelmatig gewichtscontroles uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw huisdier binnen een gezond bereik blijft op basis van zijn ras.

thematische pauze

4. Geslacht

Gemiddeld leven vrouwelijke Tuxedo-katten iets langer dan hun mannelijke tegenhangers. Mannen zijn meer vatbaar voor verwondingen of de dood veroorzaakt door risicovol gedrag zoals vechten. Ook zijn ze vatbaarder voor ziekten zoals hartaandoeningen en urineweginfecties, die hun levensduur kunnen beïnvloeden.

Geslacht heeft geen significante invloed op de levensverwachting. De meeste smokings, ongeacht geslacht, leven lang en gezond, op voorwaarde dat ze de juiste zorg en aandacht krijgen.

smoking kat die buiten zit
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

5. Genen

De grootte van uw Tuxedo-kat is sterk afhankelijk van het ras en de genetische samenstelling. Over het algemeen leven kleine en middelgrote katachtigen zoals de American Curl en Munchkin langer dan gigantische rassen zoals de Manx en Maine Coon. Toch genieten zelfs grote Tuxies van een relatief lange levensduur met de juiste zorg.

De levensverwachting van gewone Tuxedo-katten op basis van hun rassen is als volgt.

thematische pauze

6. Fokgeschiedenis

Gemengde rassen leven meestal langer dan hun raszuivere tegenhangers. Hun genetische diversiteit vermindert het risico op aangeboren ziekten die hun levensduur kunnen verkorten. Terwijl een Tuxie van gemengd ras gemiddeld 14 tot 16 jaar kan leven, is de gemiddelde levensduur van een raszuivere Tuxedo 12,5 jaar.

thematische pauze

7. Gezondheidszorg

De kwaliteit van de geboden zorg draagt in grote mate bij aan de kans dat sommige Tuxedo-katten langer leven dan andere.

Terwijl preventieve zorg hun kansen op het ontwijken van tal van gezondheidsproblemen verhoogt, verhogen routinematige dierenartsbezoeken de kans op vroege detectie en behandeling van potentieel dodelijke ziekten.

Tuxedo ragdoll kat die in het huis zit
Afbeelding credit: Liao Zhiwo Henry, Shutterstock

garen kogelverdeler

De 5 levensfasen van een Tuxedo kat

Katten hebben vijf belangrijke levensfasen en smokings zijn geen uitzondering. Omdat verschillende levensfasen samengaan met specifieke fysieke en gedragsveranderingen, kan het kennen van de leeftijd van uw huisdier helpen ervoor te zorgen dat u de juiste voeding, fysieke stimulatie, aandacht en genegenheid biedt.

kitten (0 tot 6 maanden)

Kittens groeien snel en zijn zeer energiek, speels en aanhankelijk. Dit vergroot de kans op ongelukken, waardoor het noodzakelijk is om uw huis katproof te maken.

thematische pauze

Junior (6 maanden tot 2 jaar)

Smokings in de junior levensfase bereiken seksuele en fysieke volwassenheid en vestigen zich in hun ware persoonlijkheden. Wanneer uw kat een jaar oud is, is hij klaar om over te gaan van kittenvoer naar volwassen voedsel.

thematische pauze

Volwassene (3 tot 6 jaar)

Smokings in hun bloei zijn op het hoogtepunt van hun gezondheid. Ze staan hoog, hebben slanke lichamen en zien er geweldig uit vanwege hun gladde en glanzende vacht.

smoking-kat
Afbeelding credit: Esin Deniz, Shutterstock
thematische pauze

Volwassen volwassene (7 tot 10 jaar)

Tuxedos beginnen tekenen van veroudering te vertonen zodra ze de “volwassen” levensfase ingaan. U kunt een lichte daling van de activiteitsniveaus verwachten. Het is ook gebruikelijk dat de medische behoeften van een kat op dit punt evolueren, waardoor het cruciaal is om waakzamer te zijn voor veel voorkomende kwalen die toeslaan tijdens de senior levensfase.

thematische pauze

Senior (11 tot 14+ jaar)

Senior Tuxies hebben een lagere tolerantie voor verstoringen vanwege hun verminderde energieniveaus. Gelukkig laat hun lichaam hen nog steeds toe om te genieten van aanzienlijke fysieke en mentale stimulatie.

Het is gebruikelijk dat oudere katten een drastische daling van hun eetlust ervaren. Je kunt je harige vriend aanmoedigen om te eten door over te schakelen op brokjes voor oudere katten. Het belangrijkste is dat u meer regelmatige gezondheidscontroles moet plannen zoals geadviseerd door uw dierenarts.

smoking kat op boom
Image Credit: bookwurmee, Pixabay

3 kat face divider

Hoe u de leeftijd van uw smoking kat kunt vertellen

De meeste smokings behouden een jeugdig uiterlijk, zelfs als volwassen volwassenen. Zodra ze na twee jaar stoppen met groeien, is het lastig om hun leeftijd te vertellen op basis van hun uiterlijk. Toch zijn er gedragsveranderingen die u kunnen helpen de leeftijd van een oudere kat in te schatten.

Over het algemeen ondergaan kittens jonger dan zes maanden een groeispurt en krijgen ze elke maand ongeveer een pond. Ook hebben ze melktanden die rond de vier maanden beginnen uit te vallen.

U kunt zien dat uw kat minstens twee jaar oud is als u tandsteen op zijn tanden opmerkt. Het is waarschijnlijk een volwassen volwassene als zijn tanden ook versleten lijken.

Een nog betere indicator van leeftijd zijn de ogen. De ooglenzen lijken dichter zodra een kat verandert in een volwassen volwassene. Tegen de tijd dat het een senior wordt op 10 jaar, zullen zijn ogen een beetje troebel lijken. Smokings in hun senior levensfase doen ook weinig of geen zelfverzorging.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Tuxedo-katten zullen meer dan 15 jaar leven, op voorwaarde dat ze de juiste zorg en routinematige veterinaire controles krijgen. Onderschat ook niet de noodzaak om veranderingen in dieet- en trainingsroutines aan te brengen op basis van de levensfase van uw kat.

Dus, wat als je geen idee hebt over de leeftijd van je Tuxie? Uw dierenarts kan u helpen een weloverwogen schatting te maken door middel van lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Het is niet ongebruikelijk dat Tuxedo-katten ouder worden dan 20 jaar.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Rosy_Photo, Pixabay