Hoe koud is te koud voor katten?

gember kat op het dak

Katten zijn afkomstig van wilde woestijnkatten, maar ze leven nu in veel landen over de hele wereld. Ze leven in verschillende klimaten en hebben verschillende levensstijlen, zoals binnen leven versus buiten. Katten zijn aanpasbare en veerkrachtige dieren, maar dat betekent niet dat ze bestand zijn tegen extreme temperaturen. Dus hoe koud is te koud voor deze eens woestijnbewonende wezens?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen katten het gemakkelijk koud krijgen en zelfs last hebben van onderkoeling in extreme omstandigheden. Laten we alles bespreken wat je nu moet weten over katten en koud weer.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken & behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

Snel overzicht

01

Katten kunnen symptomen van onderkoeling ervaren wanneer de temperatuur onder de 45 F daalt.

02

Als je het onaangenaam koud hebt, voelt je kat zich waarschijnlijk ook zo.

03

Je kunt verwilderde katten helpen tijdens koude periodes door schuren en schuilplaatsen te voorzien van dekens en kattenbedden.

Normale lichaamstemperatuur van de kat

grijze kat bedekt met deken slapen

Katten leven over de hele wereld in verschillende klimaten, maar ze zijn ontstaan in de woestijn.

Zoals sommigen van jullie misschien weten, zijn huiskatten afkomstig van een Afrikaanse wilde kat genaamd Felis Sylvestris lybica. Dit betekent dat ze in de woestijn leefden en gewend waren aan warme, droge klimaten. Ze leven nu over de hele wereld en hebben zich aangepast aan het leven in veel verschillende temperaturen.

Katten gedijen echter niet bij alle temperaturen. De normale lichaamstemperatuur van een kat varieert van 100,5 F tot 102,5 F. Dit kan variëren van kat tot kat, maar over het algemeen, als de temperatuur van uw kat hoger is dan dit bereik, kan hij koorts hebben. Evenzo, als het veel onder dit bereik ligt, zijn ze te koud.

De normale lichaamstemperatuur van een kat is hoger dan die van een mens, die varieert tussen 97 F en 99 F. Katten kunnen tekenen van onderkoeling beginnen te vertonen als hun temperatuur lager is dan 99 F. Hieruit weten we dat katten graag in dezelfde temperaturen leven als wij, maar het liever iets warmer hebben.

Wat voor u een comfortabele temperatuur is, is waarschijnlijk vergelijkbaar voor uw kat. Als je een temperatuur te warm of te koud vindt, voelt je kat er waarschijnlijk ook de effecten van.

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

Hoe koud is te koud voor katten?

Britse kortharige kat die uit het raam kijkt naar een besneeuwde boom

Katten hebben een iets hogere normale lichaamstemperatuur dan mensen en geven de voorkeur aan vergelijkbare temperatuurbereiken.

Katten kunnen veel verschillende temperaturen verdragen, vooral verwilderde katten die alleen buiten leven. Ze hebben dikke lagen die hen helpen beschermen tegen de elementen. Temperaturen onder de 45 graden F zijn echter over het algemeen te koud voor katten.

Onder deze temperatuur beginnen katten de effecten van onderkoeling te voelen en lopen ze zelfs het risico op bevriezing. Als het weer bijzonder winderig of nat is en hun vacht nat wordt, hebben katten een verhoogd risico op het ontwikkelen van onderkoeling. Ze kunnen erg koud worden, zelfs voordat de temperatuur onder de 45 F duikt.

Veel mensen vragen zich waarschijnlijk af hoe dit kan zijn als vaak verwilderde katten buiten leven bij koudere temperaturen. Het is waar dat verwilderde katten vaak leven in temperaturen kouder dan 45 F. Sommigen leven zelfs in temperaturen onder het vriespunt. Katten kunnen bij deze temperaturen leven, met name katten die gewend zijn om buiten te leven en veerkrachtiger zijn.

Maar katten worden gemakkelijk onwel van deze levensstijl en het is ongemakkelijk voor hen om in zulke koude omstandigheden te leven. Het is bekend dat katten die buiten leven een kortere levensverwachting hebben dan binnenkatten. Extreme weersomstandigheden samen met het risico op letsel en trauma zijn hiermee geassocieerd.

In huis zijn temperaturen tussen 60 F en 70 F vaak comfortabele temperaturen voor katten. Temperaturen daaronder beginnen koud voor hen te worden en ze kunnen warme dekens zoeken om in te knuffelen of bij de radiator te zitten.

Lees ook: 8 stappen om een buitenkat naar binnen te brengen

Verschillen in katten

langharige kat

Net als mensen hebben individuele katten individuele behoeften op basis van een aantal factoren over hen, zoals leeftijd, ras en vachttype.

Deze temperaturen zijn slechts een richtlijn en ze zullen niet voor elke kat hetzelfde zijn. Bepaalde factoren beïnvloeden de temperatuur die katten aankunnen. Deze omvatten de leeftijd, gezondheid, ras en vachttype van de kat. Katten die bijvoorbeeld gezondheidsproblemen hebben of erg jong of oud zijn, zullen minder snel omgaan met koudere temperaturen. Ze kunnen de effecten hiervan voelen, zelfs als de temperaturen hoger zijn 45 F.

Katten die langharig zijn of een dubbele vacht hebben, kunnen de kou meer verdragen dan rassen met kort haar. Rassen zoals de Maine Coon en Siberische kat kunnen koude temperaturen goed verdragen, terwijl haarloze katten zoals de Sphynx geen koudere temperaturen kunnen verdragen en binnen moeten worden gehouden.

Deze factoren moeten in gedachten worden gehouden bij het bedenken van welke temperaturen te koud zijn voor uw individuele kat. Oudere, zieke of haarloze katten hebben extra opwarming nodig tijdens lage temperaturen en om binnen te worden gehouden. Als u twijfelt, vraag dan advies aan uw dierenarts.

Lees ook: Waarom houden katten ervan om te zonnebaden?

Tekenen dat een kat het te koud heeft

kat slaapt in een mand bij het raam in de winter.

Zorg er tijdens koude periodes voor dat je kat warme plekken heeft om gezellig op te zitten.

Onder de 45 F beginnen katten de effecten van de koude temperaturen te voelen. Katten met onderliggende aandoeningen of die ouder zijn, zullen ze eerder voelen. Als je kat het koud heeft, zal hij warmte gaan zoeken en proberen onder dekens te knuffelen of bij een warmtebron te zitten, zoals een kachel of radiator.

Als katten het te koud krijgen, zullen ze waarschijnlijk enkele tekenen gaan vertonen, zoals;

Tekenen van ernstige onderkoeling omvatten;

Als je kat het koud heeft, moet je hem opwarmen. Als ze tekenen van onderkoeling vertonen, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts en hun instructies volgen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Hoe u uw kat kunt opwarmen

munchkin kat Gewikkeld in dekens

Zelfs binnenkatten kunnen het te koud krijgen als de omgeving niet goed is.

Als het buiten bijzonder koud is, moet je proberen je kat warm te houden. Zelfs binnenshuis kan het erg koud worden met extreme buitentemperaturen. Gebruik warme dekens en warmwaterkruiken (met een bekleding) en zet de thermostaat hoger als het buiten erg koud is.

Als u elektrische verwarmingspads of dekens gebruikt, laat ze dan nooit ingeschakeld als u er niet bent. Wanneer katten het koud hebben, kunnen ze meer calorieën verbranden, dus het kan nodig zijn om ze meer kattenvoer te geven en het zelfs voor hen op te warmen.

Als je kat naar buiten gaat, houd hem dan binnen als het erg koud is. Dit zal niet mogelijk zijn met verwilderde katten, maar het zou wel moeten kunnen met katten die tam zijn.

Lees ook: De 12 beste kattenbedden

Verwilderde katten in de kou

asielen voor verwilderde katten

Er zijn stappen die kunnen worden genomen om te proberen voor verwilderde katten te zorgen wanneer het weer koud en hard is buiten, zoals schuilplaatsen.

Verwilderde katten leven het hele jaar door buiten en het is niet mogelijk om ze naar binnen te brengen omdat ze binnenshuis te bang zouden zijn. U kunt echter enkele warme alternatieven voor buitenkatten maken tijdens de wintermaanden. Moedig ze aan om in een garage of schuur te slapen door er een warm, gezellig kattenbed en wat lekker eten in te doen. Als ze niet naar een garage of schuur gaan, kun je een gezellig geïsoleerd kennel- of kattenhuis maken waar ze in kunnen slapen.

Verwilderde katten moeten tijdens de koude maanden voldoende voedsel krijgen om hun kracht op peil te houden. Warm hun eten op om ze extra warm te houden.

Lees ook: Wat is TNR voor katten?

Samenvattend…

Bengaalse kat op een donzig kattenbed

Zelfs als een kat bestand is tegen barre temperaturen, is zijn comfort een belangrijk onderdeel van zijn kwaliteit van leven.

Katten zijn veerkrachtige huisdieren, maar dit betekent niet dat ze immuun zijn voor koude temperaturen. Ze voelen de kou net als wij en temperaturen onder de 45 F zijn ongemakkelijk en zelfs potentieel gevaarlijk voor hen. Moedig katten die naar buiten gaan aan om binnen te blijven en zorg voor voldoende warme bedden. Als je voor verwilderde katten zorgt, moedig ze dan aan om in garages of schuren te slapen. Als dat niet lukt, zorg dan voor warme geïsoleerde kattenkennels buiten voor hen.

Katten die het koud hebben, moeten voldoende voedsel krijgen en je kunt dit iets opwarmen om ze warm te houden. Katten die lijden aan onderkoeling zullen vaak lusteloos, koud aanvoelen en stijf zijn. Bel onmiddellijk uw dierenarts als u denkt dat uw kat onderkoeling heeft. Vergeet ten slotte niet dat als je het koud hebt, het waarschijnlijk is dat je kat dat ook is. Neem de nodige maatregelen om hen te helpen tijdens koude periodes.

Lees ook: Kattenverkoudheid: oorzaken, symptomen, &behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat het te koud heeft?

Katten zullen het vaak koud hebben als de temperaturen buiten lager zijn dan 45 graden F of als de temperaturen binnenshuis lager zijn dan 60 graden F. Ze kunnen knuffelen in dekens of koud aanvoelen. Zorg voor voldoende warme bedden en warmtebronnen als het buiten koud is en moedig ze aan om binnen te blijven.

Zijn katten ok buiten in de winter?

Verwilderde katten leven buiten in de winter en kunnen ok zijn op voorwaarde dat ze toegang hebben tot insulated kattenhokken en krijgen veel voedsel. Huiskatten moeten binnen worden gehouden wanneer de temperaturen lager zijn dan 45 F.

Welke temperatuur is onveilig voor katten?

Elke temperatuur onder de 45 F kan onveilig zijn en onderkoeling bij katten veroorzaken. Tekenen van onderkoeling zijn rillingen, koud aanvoelen, lethargie en oppervlakkige ademhaling. Bel onmiddellijk uw dierenarts als uw kat tekenen van onderkoeling vertoont.

Zal mijn kat de hele nacht buiten in orde zijn?

Sommige katten blijven de hele nacht buiten, maar ze lopen een verhoogd risico op letsel en de temperaturen zijn ’s nachts kouder. Houd je kat ’s nachts binnen als je kunt.