5 redenen waarom katten graag kattenbakken gebruiken

Binnenlandse gemberkat onderzoekt kattenbak

Als je een katteneigenaar bent, heb je waarschijnlijk een kattenbak of twee (of meer!) in huis. Je vindt het opruimen misschien niet leuk, maar het hebben van een kattenbak in de buurt is belangrijk voor je kat. Laten we eens kijken waarom katten kattenbakken gebruiken.

Snel overzicht

01

Katten willen instinctief poepen en plassen in zand of vuil.

02

Katten begraven hun urine en uitwerpselen om hun geur te verbergen voor roofdieren.

03

In een huishouden met meerdere katten is het het beste om één kattenbak per kat te hebben, plus één extra.

Lees ook: 11 beste kattenbakken in 2023 – we hebben ze allemaal geprobeerd

Waarom gebruiken katten kattenbakken?

Kat in kattenbak

Een kattenbak stelt katten in staat om binnenshuis te elimineren op een manier die werkt met hun instincten.

In het wild gebruiken grote katten geen kattenbak, maar huiskatten, vooral katten die voornamelijk binnenshuis leven, hebben om een aantal redenen een kattenbak nodig. Laten we ze verkennen:

#1 Het is hun instinct

Een klein kitten met toilet, kattenbak

Kittens willen instinctief elimineren in zacht substraat, daarom worden ze aangetrokken door een doos gevuld met kattenbakvulling.

Heb je je ooit afgevraagd hoe kittens het gebruik van een kattenbak zo snel onder de knie lijken te krijgen? Kattenbaktraining van een kitten is lang niet zo intensief als zindelijkheidstraining van een menselijke peuter of zelfs zindelijkheidstraining van een puppy.

In feite lijken veel kittens rechtstreeks naar hun nieuwe kattenbak te gaan om te plassen en te poepen zonder enige hulp of instructies. Dit komt omdat het het natuurlijke instinct van een kitten is om urine en uitwerpselen door te geven in een zanderig substraat zoals vuil, grind, houtsnippers of kattenbakvulling.

Lees ook: Hoe weten katten dat ze een kattenbak moeten gebruiken?

#2 Ze kunnen hun geur bedekken

Britse kat graaft in kattenbak

Hoewel huiskatten die binnenshuis leven geen roofdieren hebben, is het instinct om hun afval te begraven springlevend.

Door te graven kunnen katten hun afval begraven, zodat ze geen roofdieren aantrekken. Dat is de reden waarom als je een kat ziet die urineert of uitwerpselen in je tuin passeert, ze waarschijnlijk veel tijd zullen doorbrengen met het gebruik van de grond en het vuil om hun geur te bedekken.

Lees ook: Waarom begraven katten hun poep?

#3 Katten graven graag

Jonge kat gebruikt de toiletpan

Wanneer katten in hun kattenbak graven, geven ze hun geur af van klieren in hun poten en markeren ze het gebied als het hunne.

Graven is een normaal kattengedrag. Wanneer katten graven en krabben in hun kattenbak, geven ze hun geur af aan de geurklieren in hun poten. Dit is hun manier om hun territorium te markeren en andere katten in het huishouden te laten weten dat dit specifieke toilet van hen is.

Lees ook: Waarom graven katten in hun kattenbak?

#4 Ze voelen zich veilig

Jonge kat gebruikt de toiletpot

Veel katten geven de voorkeur aan een open kattenbak in een hoek, waardoor ze hun omgeving kunnen onderzoeken, zodat een andere kat ze niet kan besluipen.

Katten zijn op hun kwetsbaarst terwijl ze plassen en uitwerpselen doorgeven, dus het is logisch dat ze hun behoefte liever doen ergens waar ze zich veilig en geborgen voelen. Dit kan een open kattenbak in een rustige hoek van het huis betekenen, maar evengoed kan uw kat de voorkeur geven aan een overdekte doos met een kattenluik voor extra privacy.

Misschien merk je dat je kat veel tijd in zijn kattenbak wil doorbrengen als hij zich veilig voelt, maar dit kan ook een teken zijn dat er iets mis is. Lezen 6 redenen waarom katten in hun kattenbakken zitten en wanneer ze zich zorgen moeten maken om meer te weten te komen.

Lees ook: De 7 beste kattenbakken voor een klein appartement

#5 Het helpt ze schoon te houden

schone kat gebruikt zijn eigen kattenbak

Katten houden er van nature van om te elimineren in een gebied weg van waar ze eten en rondhangen, zodat dingen schoon blijven.

Katten zijn zeer schone wezens. Een kattenbak houdt uw kat vrij van rommel omdat de kattenbakvulling vloeistof absorbeert en kattenpoepgeuren vermindert. Zorg ervoor dat de kattenbak dicht bij het voer of de waterbakken van uw kat staat, omdat ze dit als onrein beschouwen en de doos mogelijk niet gebruiken.

Lees ook: Welke geuren haten katten? Deze lijst zal je misschien verrassen

Wat als uw kat is gestopt met het gebruik van zijn kattenbak?

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak

Sommige beproefde strategieën kunnen ervoor zorgen dat katten hun kattenbak gebruiken.

Er zijn veel redenen waarom een kat zou kunnen stoppen met het gebruik van zijn kattenbak en je kunt er een aantal vinden in ons artikel Waarom gebruikt mijn kat de kattenbak niet? Als ur kat is begonnen met plassen of poepen buiten hun kattenbak, hier zijn enkele dingen om te overwegen:

1. Heb je genoeg kattenbakken?

De beste regel om te gebruiken bij het bepalen van hoeveel kattenbakken je nodig hebt, is om één kattenbak meer te hebben dan het aantal katten in huis. Katten houden er niet van om te delen, en als de kattenbak vies is of naar hun huisgenoot ruikt, kunnen ze gestrest raken of hun afkeuring tonen door buiten de kattenbak te elimineren.

Daarom kunt u in een huishouden met meerdere katten veel kattenbakken krijgen, zodat uw katten elk een eigen schone kattenbak hebben.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

2. Staan de kattenbakken op de juiste plek?

Niemand wil de badkamer gebruiken met een publiek, en katten zijn niet anders. Zorg ervoor dat de kattenbak van uw kat zich in een rustig deel van het huis bevindt waar ze de privacy kunnen krijgen die ze nodig hebben. Voor extra discretie, waarom probeer je niet een overdekte kattenbak of lees Hoe u de kattenbak van uw kat kunt instellen voor succes?

3. Gebruik je de beste kattenbakvulling?

Alle katten zijn anders, dus hun kattenbakvullingvoorkeuren zullen ook variëren. Als uw kat niet graag zijn kattenbak gebruikt, kan dit betekenen dat het kattenbakvullingsubstraat niet naar zijn zin is. Vergeet niet dat er tal van soorten strooisel beschikbaar zijn, waaronder klonterend strooisel en niet-klonterend strooisel zoals papier, silica, tarwe, maïs, gras, houtkrullen en meer. Met een beetje vallen en opstaan kom je achter de voorkeur van je kat.

Lees ook: 11 beste kattenbakvullingen

4. Zou uw kat liever een andere stijl kattenbak hebben?

Als je wat weerstand ondervindt van je kat over het gebruik van een kattenbak, is het de moeite waard om te overwegen of ze de voorkeur geven aan een andere stijl dienblad. Als ze bijvoorbeeld een jong kitten of een oudere kat met artritis zijn, kan een kattenbak met lange zijkanten een worsteling zijn. Aan de andere kant wil een bijzonder verlegen, timide kat misschien een overdekte kattenbak.

5. Is je kat gestrest?

Een van de meest voorkomende oorzaken van katten die hun kattenbak niet gebruiken, is stress. Zorgen maken over andere katten in huis of omgeving, of stress veroorzaakt door luide bezoekers of bouwwerkzaamheden zijn allemaal mogelijke oorzaken van ongepast urineren en poepen.

Als u denkt dat uw kat gestrest is of als hij symptomen heeft die zijn toiletgewoonten beïnvloeden, is het een goed idee om hem door een dierenarts te laten controleren. De dierenarts kan controleren op medische problemen en u indien nodig doorverwijzen naar een kattengedragsdeskundige.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Laatste gedachten

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de kattenbak van uw kat weg te gooien en te proberen ze buiten hun behoefte te laten doen, geven de meeste katten de voorkeur aan het gebruik van een kattenbak. Als je je kat naar het toilet probeert te dwingen, kun je hem gestrest maken en nog meer toiletproblemen veroorzaken. Als je een katteneigenaar bent, is het het beste om te accepteren dat een kattenbak slechts een deel van het meubilair is!

Lees ook: 10 beste kattenbakmeubels en -behuizingen

Veelgestelde vragen

Hebben katten echt kattenbakken nodig?

Sommige katten zullen urine en uitwerpselen naar buiten brengen zonder dat ze een kattenbak nodig hebben. Om dit het geval te laten zijn, zouden ze echter vrije toegang naar buiten nodig hebben wanneer ze dat nodig hebben. Evenzo geven veel katten de voorkeur aan de privacy en veiligheid van een kattenbak in huis. Natuurlijk hebben alle huiskatten elk één kattenbak nodig en het is een goed idee om er ook een extra te krijgen.

Waarom gebruiken katten een kattenbak en honden niet?

Katten hebben de neiging om urine en poep op één plek door te geven en hun afval te begraven om het te verbergen voor roofdieren, terwijl honden hun urine en uitwerpselen gebruiken voor territoriummarkering, dus hoe prominenter hoe beter!

Waarom gebruiken katten kattenbakken en gaan ze niet naar buiten?

Veel katten geven de voorkeur aan een kattenbak binnenshuis, die hen beschermt tegen de elementen en hen beschermt tegen roofdieren wanneer ze op hun kwetsbaarst zijn.

Zijn katten van nature zindelijk?

Het is het instinct van een kitten om een kattenbak te gebruiken, en hun moeder zal vaak ook helpen. Dat is de reden waarom wanneer u een nieuwe kat of kitten mee naar huis neemt, het meestal niet veel werk is om ze hun kattenbak te laten gebruiken.