Cat Anatomie Gids

Kattenorganen

Natuurlijk zien katten er schattig uit en gedragen zich cool, maar het is wat erin zit dat telt, toch? Nou, het blijkt dat katten het allemaal hebben.

Van de punt van hun snorharen tot het einde van hun staart, de lichamen van katten hebben veel funky kenmerken die ze echt speciaal maken. Deze kenmerken zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie en (of we het nu leuk vinden of niet) zijn wat hen zulke uitzonderlijke jagers maakt. Het is gewoon een gelukkig toeval dat we ze ook schattig vinden.

Snel overzicht

01

Elk aspect van de anatomie van uw kat is afgestemd op hun status als roofdieren.

02

Katten hebben krachtige zintuigen van reuk en gehoor, waardoor ze zich scherp bewust zijn van hun omgeving.

03

De gezichtsuitdrukkingen van je kat, van snorharen tot oren tot ogen, kunnen je vertellen hoe ze zich voelen.

Dus, wat zijn deze fantastische katachtige kenmerken en waar zijn ze te vinden? Laten we aan de voorkant beginnen en onze weg terugwerken.

Snorharen

Gezichtsuitdrukkingen van katten

Snorharen, of om er technisch over te zijn, Vibrissae, zijn zeer gevoelige en gespecialiseerde haren.  Ze zijn dikker, langer en stijver dan normale haren en zijn meestal te vinden rond de snuit van uw kat. Katten hebben ook snorharen op hun kin, boven hun wenkbrauwen en op de rug van hun poten.

Snorharen follikels zitten vol met zenuwuiteinden, wat betekent dat ze zich kunnen gedragen als antennes – veel informatie over de omgeving van uw kat doorgeven aan hun hersenen. Dit kan hen helpen om hun weg te vinden in het donker en om ook prooien te lokaliseren.

De supergevoeligheid van hun snorharen is ook de reden waarom veel katten liever uit grote of ondiepe kommen of zelfs plassen drinken, omdat normale kattenbakken te diep of strak zijn om hun snorharen comfortabel in te passen.

Bovendien kun je veel vertellen over de stemming van een kat door naar zijn snorharen te kijken. Een ontspannen en gelukkige kat zal snorharen hebben die naar de grond zijn gebogen, terwijl een kat met snorharen teruggetrokken tegen zijn gezicht waarschijnlijk angstig of verlegen is. Wanneer een kat pijn heeft, kunnen hun snorharen naar voren wijzen.

Lees ook: 10 verrassende feiten over kattensnorharen die je misschien niet wist

Vomeronasaal Orgel

Kat die gaapt

Het vomeronasale orgaan bevindt zich op de bovenkant van de mond van uw kat.

Katten hebben echt een zesde zintuig dankzij een speciaal orgaan dat op het dak van hun mond zit, net achter hun voorste (snijtanden). Het vomeronasale of Jacobson-orgaan detecteert chemicaliën (feromonen) in de lucht waarmee katten berichten kunnen doorgeven aan andere katten over zaken als territorium en seksuele opwinding.

U kunt zien wanneer uw kat deze chemicaliën in de lucht snuift of proeft – ze houden hun mond enigszins open, krullen hun lip op en rimpelen hun neus een beetje. Dit wordt de Flehmen-reactie genoemd.

Lees ook: Mondzweren bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Neus

Kattenneus

Katten hebben een uitstekend reukvermogen, met maar liefst 200 miljoen geurreceptoren in hun neus.

Je hebt ons niet nodig om je te vertellen dat je kat uniek is in zijn soort, maar wist je dat het patroon op hun neus uniek is voor hen, net als een menselijke vingerafdruk?

Katten hebben een zeer goed reukvermogen – ze kunnen tot 200 miljoen geurreceptoren in hun neus hebben (vergeleken met slechts 5 miljoen bij mensen). Hun snuivende superkrachten kunnen hen helpen om voedsel te vinden, hun weg naar huis te vinden, om uit te zoeken als andere katten in de buurt zijn en dingen te vermijden die hen schade kunnen berokkenen.

Het reukvermogen van een kat is ook erg belangrijk voor hun eetlust – alleen al door het diner van een slechte kat een beetje op te warmen, kan het de smakelijke geuren vrijgeven en hen aanmoedigen om te eten.

Lees ook: Welke geuren schrikken katten af van plassen?

Ogen

Kattenogen

De ogen van een kat zijn groot en goed aangepast aan hun status als roofdieren.

De ogen van een kat zijn groot in verhouding tot hun lichaamsgrootte. Ze staan ook voor hun gezicht. Dit is typerend voor veel roofdiersoorten en geeft hen een goede verrekijker of 3D-zicht en helpt hen om hun prooi nauwkeurig te lokaliseren.

Het netvlies van de kat bestaat uit veel meer staafjes (95%) dan kegeltjes (5%), wat betekent dat ze goed kunnen zien bij weinig licht. Een ander kenmerk dat hen echt goed nachtzicht geeft, is het tapetum lucidum – een gele laag aan de achterkant van het oog die licht reflecteert (net als de ogen van de katten die je op de weg ziet).

Net als bij andere soorten kan de iris van een kattenoog ontspannen en vernauwen om de hoeveelheid licht die door de pupil binnenkomt te veranderen. In tegenstelling tot honden en mensen is de pupil echter een verticale spleetvorm, niet cirkelvormig. Onderzoekers denken dat tzijn pupilvorm zorgt voor een veel grotere verandering in de pupilgrootte in de verwijde en vernauwde toestanden en is wat hen in staat stelt om zowel overdag als ’s nachts te jagen.1

Mensen zeggen dat het oog het venster naar de ziel is. Dat geldt zeker voor katten – hun ogen kunnen je veel aanwijzingen geven of ze gelukkig en gezond zijn. Grote grote ogen met verwijde pupillen kunnen betekenen dat je kat opgewonden of bang is, maar loensende ogen kunnen betekenen dat ze pijn hebben.

Katten hebben een derde ooglid of een nictitating membraan. Het beschermt het oppervlak van het oog en helpt het vochtig te houden. Als een kat ziek is, is dit ooglid soms zittend over het oog te zien.

Lees ook: Wat betekent het als een kat naar je knipoogt?

Oren

Kattenoren

De oren van uw kat zijn sterk en mobiel, waardoor uw kat geluiden van overal om hem heen kan detecteren. Ze spelen ook een sleutelrol in de communicatie.

Die puntige driehoekjes aan de bovenkant van het hoofd van je kat zijn niet alleen volkomen schattig om naar te kijken, ze leiden ook geluid door de gehoorgang van je kat naar hun trommelvlies. Er zijn 32 kleine spieren die elke oorpinna aan het hoofd van een kat bevestigen, waardoor ze kunnen trillen en hun oren enigszins kunnen bewegen om nauwkeurig te zien waar het geluid vandaan komt.

Beweging van de oren is ook erg belangrijk bij de gezichtsuitdrukking en communicatie van katten. Een kat met rechtopstaande oren naar voren gericht is meestal blij en ontspannen. Een kat waarvan de oren opzij wijzen of tegen zijn kop zijn afgeplat, voelt zich waarschijnlijk bedreigd, bang of met pijn.

Henry's zak

Katten hebben een onderscheidend kenmerk op hun oren, de Henry’s pocket.

Katten hebben een klein zakje huid aan de buitenrand van hun oor, een Henry’s pocket genoemd. De functie ervan is niet volledig begrepen, maar wetenschappers denken dat het hen waarschijnlijk helpt om hoge tonen tijdens de jacht te detecteren. Het is een veel voorkomende plek voor vervelende parasieten zoals oogstmijten om zich te verbergen, dus zorg ervoor dat je het controleert als je kat zijn oren krabt.

Lees ook: Hoe de oren van een kat schoon te maken: een eenvoudig proces in 10 stappen

Tong

Kat likkende poot

De tong van uw kat is bedekt met kleine keratinehaakjes, waardoor ze door hun vacht kunnen borstelen en een grondige reiniging kunnen krijgen.

Katten zijn obligate carnivoren – dit betekent dat ze vlees moeten eten om te overleven. In tegenstelling tot ons voelen ze zich niet aangetrokken tot suikerhoudende koolhydraten omdat ze de receptoren missen die nodig zijn voor het proeven van zoete dingen. Ze kunnen echter zout, zuur, bitter en umami (hartig / vlezig) smaken.

Katten gebruiken de tong bij het vocaliseren en verzorgen. Als een kat je ooit heeft gelikt, weet je dat zijn tong aanvoelt als schuurpapier. Dat komt omdat het bedekt is met veel kleine keratinehaakjes (filiforme papillen genoemd), die hun tong helpen zich tijdens het verzorgen als een haarborstel te gedragen.

In tegenstelling tot honden steken katten hun tong niet uit en hijgen ze niet om koel te blijven. Maar als ze het te warm krijgen, gebruiken ze hun tong om hun vacht te likken en bedekken ze deze met een laag speeksel om hen te helpen af te koelen. De kleine haakachtige papillen helpen hier ook bij.

Lees ook: 10 weinig bekende feiten over de tong van je kat

Gebit

Cat Tanden Grafiek

Een volwassen kat heeft 30 tanden, onderverdeeld in vier categorieën: snijtanden, hoektanden, premolaren en kiezen.

Net als wij hebben kittens baby (bladverliezende) tanden – 26 in totaal. Ze verschijnen meestal tussen de leeftijd van 2-4 weken, voordat je ze zelfs maar in je huis verwelkomt. Gelukkig hoeft u zich geen zorgen te maken over slapeloze nachten met kinderziektes!

Katten hebben meestal al hun 30 van hun volwassen tanden op de leeftijd van 6 maanden. Ze hebben 4 verschillende soorten tanden, die elk een andere vorm, locatie en doel hebben:

  1. Snijtanden – kleine puntige tanden aan de voorkant van de mond, gebruikt voor het verzorgen en knabbelen van voedsel.
  2. Hoektanden – grote scherpe puntige tanden in de mondhoeken, gebruikt voor het grijpen en vasthouden van prooien.
  3. Premolaren – plattere tanden naar de achterkant van de mond, gebruikt voor het scheren en malen van voedsel.
  4. Kiezen – deze zijn vergelijkbaar met de premolaren maar iets groter.

Je hoort mensen misschien verwijzen naar de carnassiale tanden. De grootste tanden in de kaak – dit zijn de laatste bovenste premolaar en de eerste onderste kies aan elke kant.

De tand bestaat voornamelijk uit tandbeen, is bedekt met glazuur en heeft een centrale pulpholte die de zenuwen en bloedvaten van de tand bevat. Elke tand wordt in de kaak gehouden door het parodontale ligament en omgeven door tandvleesweefsel. Het zijn deze structuren die ontstoken raken bij katten met een tandziekte.

Lees ook: Hoe de tanden van je kat te poetsen

Keel

Katten keel

Yode keel van je kat laat hem spinnen!

Heb je je ooit afgevraagd hoe katten spinnen? Dat lage zachte trillingsgeluid wordt meestal geassocieerd met een staat van geluk en plezier, maar katten spinnen ook om zichzelf te kalmeren als ze zich zorgen maken of pijn hebben.

Het spinnende geluid wordt gecreëerd door supersnel spiertrekkingen in het strottenhoofd (of keel) van de kat. Snelle vernauwing en verbreding van de opening aan de achterkant van de keel zorgt ervoor dat ademhalingslucht trilt en een geluid maakt terwijl het passeert.

Lees ook: Waarom spinnen katten als ze slapen? Een dierenarts legt uit

Spijsverteringskanaal

Kattenorganen

Het spijsverteringskanaal van uw kat bestaat uit verschillende interne orgamen.

Het lichaam van katten is geëvolueerd om een op vlees gebaseerd dieet te verteren en te metaboliseren. Ze zijn ervan afhankelijk om alle voedingsstoffen te krijgen die ze nodig hebben. Dit omvat hoge niveaus van eiwitten en enkele specifieke aminozuren, zonder welke ze erg ziek kunnen worden. Katten die bijvoorbeeld een dieet krijgen met een tekort aan het aminozuur taurine, kunnen lijden aan blindheid en hartaandoeningen.

Bij de kat openen de galwegen en het pancreaskanaal zich via één opening in de dunne darm. Het komt daarom vaak voor dat katten met een verstoorde buik lijden aan “triaditis” – een aandoening waarbij tegelijkertijd een ontsteking van de alvleesklier, galblaas en dunne darm plaatsvindt.

Lees ook: Spijsverteringsstelsel van de kat: anatomie, ziekten, & Behandeling

Reproductieve anatomie

Dierenarts die de staart van het kitten optilt om het geslacht te bepalen

Mannelijke en vrouwelijke katten hebben een unieke reproductieve anatomie.

Katten zijn “geïnduceerde ovulatoren”, wat betekent dat ze moeten paren om een ei vrij te geven. De noodzaak om het voortplantingskanaal van de koningin op deze manier te stimuleren, is de reden achter de nogal vreemde anatomie van de katerpenis.

Net als de tong is het bedekt met veel kleine stekels of spikes gemaakt van keratine – hetzelfde spul waaruit onze vingernagels bestaan! Een klein botje dat een os penis wordt ook aangetroffen bij meer dan een derde van de mannelijke katten.2

Lees ook: Loopse kat (oestruscycli): tekenen, symptomen en verzorging

Poten en klauwen

Kitten die iemands been poot

Zelfs de poten en klauwen van het kleinste kitten zijn tot in de perfectie gemaakt.

Net als de rest zijn de voeten van katten tot in de perfectie ontworpen. Hier zijn enkele leuke feiten over hun poten en klauwen:

  • Katten hebben 5 tenen aan de voorpoten maar slechts 4 aan de achterkant. De “extra” teen aan de voorkant helpt hen om veel katachtige dingen te doen, zoals het vasthouden van een prooi of het klimmen in bomen. De gebogen vorm van hun klauwen kan ook helpen bij deze dingen.
  • Terwijl ze niet in gebruik zijn, worden de klauwen van een kat in de poot ingetrokken. Zodra ze nodig zijn, kan de kat snel opwarmen en de klauw blootleggen. Het vermogen van een kat om zijn poten in te trekken wordt minder naarmate ze ouder worden, dus het is niet ongebruikelijk dat volwassen moggies hun klauwen vast krijgen in dingen zoals dekens of je kleding.
  • Hun schattige kleine “teenbonen” (voetzolen) zijn ook speciaal. Ze hebben er een op elke teen en een andere grotere, centrale, metacarpale of middenvoetsbeentjes. Deze voetzolen zijn als ingebouwde schokdempers voor wanneer katten op hun voeten landen en kunnen helpen bij het evenwicht.
  • Kattenvoeten zijn erg gevoelig. Ze kunnen een kat helpen om veel informatie te verzamelen over hun omgeving – het oppervlak waarop ze lopen en ook de temperatuur – ze kunnen zelfs kleine trillingen detecteren om te helpen bij het jagen op prooien.
  • De voeten zijn de enige plek waar je kat zweetklieren heeft. Ooit gemerkt dat ze zweterige pootafdrukken achterlaten op de onderzoekstafel bij de dierenarts? Nou, nu weet je waarom.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Staart

Kattenskelet

De staart van uw kat maakt deel uit van hun skeletanatomie, goed voor 10% van alle botten in het lichaam!

De staart van een kat is goed voor 10% van alle botten in hun lichaam en bij de meeste katten is hij ongeveer 30 cm lang. Hun lange staart fungeert als een contragewicht en helpt katten om in balans te komen. Het is ook belangrijk voor de communicatie – de vorm en beweging van de staart van uw kat kan u veel vertellen over hun humeur. Er wordt ook gedacht dat een zwierige staart katten helpt om hun prooi te betoveren.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Dus, daar heb je het – een hele lijst met redenen waarom je kat echt cool is, volgens de wetenschap (als je ooit twijfelde!).

Bronnen weergeven

Banken MS, Sprague WW, Schmoll J, Parnell JA, Love GD. Waarom hebben dierenogen pupillen van verschillende vormen? Sci Adv. 2015 aug 7;1(7):e1500391.

Piola V, Posch B, Aghte P, Caine A, Herrtage ME. Radiografische karakterisering van de os peni |s in de kat. Vet Radiol Echografie. 2011 mei-jun;52(3):270-2