8 redenen waarom katten hun eten nooit afmaken > wat te doen

Elke kat is anders als het gaat om hun eetgewoonten. Sommigen likken hun kommen schoon, terwijl anderen wat voedsel achterlaten. Dit kan normaal zijn voor sommige katten, maar het kan ook wijzen op een gedrags- of medisch probleem bij anderen. Als uw kat nooit klaar is met zijn eten, lees dan verder om erachter te komen wat de mogelijke redenen zijn waarom.

Snel overzicht

01

De meeste katten geven er de voorkeur aan om gedurende de dag kleinere, frequentere maaltijden te eten in plaats van een of twee grote maaltijden.

02

Als uw kat niet al zijn voedsel op heeft, probeer dan maaltijden uit te spreiden, gebruik brede, ondiepe kommen en voer hem in een rustige omgeving.

03

Als het een plotselinge verandering is, bezoek dan uw dierenarts om medische problemen uit te sluiten die ertoe kunnen leiden dat uw kat zijn maaltijden niet afmaakt.

Katachtige eetgewoonten

De meeste katten geven er de voorkeur aan om meerdere kleine maaltijden gedurende de dag te eten.

Katten eten anders dan honden en andere huisdieren. Katten zijn grazers en eten vaak liever weinig en vaak dan een of twee grote maaltijden per dag. Dit komt omdat ze in het wild meerdere kleine prooidieren per dag zouden hebben gegeten. De maag van een kat is aangepast aan het eten van kleine hoeveelheden tegelijk, en huiskatten hebben deze eigenschap ook geërfd.

Hoewel sommige katten de uitzondering kunnen zijn en grote porties in één keer eten, geven de meeste katten er de voorkeur aan om te grazen. Als het eten bijzonder lekker of traktatie is, kunnen ze meer eten dan ze normaal zouden doen. Over het algemeen is het voeren van kleine porties aan uw kat gedurende de dag ideaal.

Katteneigenaren kunnen natvoer in kleine porties voeren en een kom droogvoer weglaten om katten te laten grazen. Dit is een goede optie zolang uw kat geen overgewicht heeft en waarschijnlijk op de kom met droogvoer zal ploffen.

Als je gedurende de dag vaker kleinere porties wilt eten, kan dit verklaren waarom je kat voedsel achterlaat in zijn kom, maar er zijn ook andere redenen. Die bespreken we nu.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Waarom maken katten hun eten nooit af?

Een kat die niet al zijn voedsel eet, kan normaal zijn voor die kat of kan een teken zijn van een probleem.

Het kan zorgwekkend zijn als je ziet dat je kat zijn eten niet afmaakt. Houden ze van hun eten? Zijn ze onwel? Er zijn veel redenen waarom een kat zijn eten niet afmaakt; sommige zijn onschadelijk en andere zijn ernstiger redenen. We bespreken nu de oorzaken hiervan.

#1 Maaltijden zijn te groot

Als je denkt dat je kat gewoon vol raakt, probeer dan kleinere, frequentere maaltijden te voeren.

Zoals we hierboven hebben vermeld, eten katten graag weinig en vaak. Als je je kat een of twee grote porties per dag geeft, kan het te veel zijn voor hun maag. Dit kan verklaren waarom uw kat zijn eten niet afmaakt en wat achterlaat in zijn kom. Ze kunnen misschien niet in één keer grote porties voedsel eten.

Lees ook: Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

#2 Een hekel aan het eten

Als katten de smaak van een voedsel niet lekker vinden, eten ze misschien net genoeg om hun honger op afstand te houden, maar maken ze hun maaltijd niet helemaal af.

Een andere reden om uit te leggen waarom je kat nooit klaar is met eten, is dat hij het eten gewoon niet lekker vindt. Ze hebben misschien al een tijdje het voedseltype gegeten of het kan een nieuw voedsel zijn.

Nieuw voedsel moet heel langzaam worden geïntroduceerd (in de loop van één tot twee weken) om katten aan te moedigen het te accepteren. Katten zijn zeer bijzonder eters en eten het voedsel misschien niet als het snel is geïntroduceerd.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer voor kieskeurige katten

#3 Overvoeding

Praat met uw dierenarts over hoeveel voedsel uw kat op één dag zou moeten eten.

Een veel voorkomende reden voor katten om hun voedsel niet te eten, is simpelweg dat ze te veel worden gevoerd. Ongeacht of katten één tot twee keer per dag of vaak gedurende de dag worden gevoerd, als de porties te groot zijn, zullen ze het voedsel niet afmaken.

De magen van katten zijn niet aangepast aan het eten van grote hoeveelheden voedsel en ze eten liever weinig en vaak. Dat gezegd hebbende, zullen sommige katten te veel eten en grote porties voedsel afmaken. Dit is niet goed voor katten, omdat overvoeding kan leiden tot obesitas. Obesitas veroorzaakt veel gezondheidsproblemen voor onze katten, waaronder diabetes en mobiliteitsproblemen.

Lees ook: Obesitas grafiek bij katten: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

#4 Probleem met de food bowl

Probeer een brede, ondiepe kom of zelfs een bord aan te bieden, zodat de snorharen van je kat niet tegen de zijkanten borstelen.

Als katten hun voerbak niet lekker vinden, zullen ze waarschijnlijk niet te veel tijd besteden aan het eten ervan. Het kan th veroorzakenem om te stoppen met eten en wat voedsel achter te laten. Katten houden van voerbakken die breed en ondiep zijn. Hierdoor kunnen ze eten zonder dat hun gevoelige snorharen de zijkanten van de kom raken en het stelt hen ook in staat om hun omgeving te bekijken terwijl ze eten. Sommige katten geven de voorkeur aan keramische of glazen kommen in plaats van staal, omdat dit reflecterend is.

Lees ook: De 8 beste kattenbakken (gekocht en getest)

#5 Lawaaierige omgeving

Katten eten het beste als ze zich veilig en geborgen voelen tijdens de maaltijd.

Het type voerbak waaruit katten eten is erg belangrijk om katten aan te moedigen om te eten, maar de locatie van deze kom is net zo belangrijk. Voedselbakken moeten worden geplaatst in rustige delen van het huis met weinig verkeer.

Ze moeten idealiter uit de buurt zijn van andere huisdieren zoals honden en buiten het bereik van jonge kinderen. Als de voerbakken zich in delen van het huis bevinden die erg luidruchtig en druk zijn, kunnen katten te nerveus of ongemakkelijk zijn om hun voedsel op te eten. Dit kan ertoe leiden dat katten minder voedsel eten en voedsel achterlaten in hun kommen.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

#6 Elders eten

Buitenkatten kunnen zonder uw medeweten maaltijden eten in het huis van een buurman.

Als uw kat toegang heeft tot de buitenlucht en niet al het voedsel eet dat u hem geeft, wordt hij mogelijk elders gevoerd. Het is gebruikelijk dat katten met toegang tot de buitenlucht verschillende huizen bezoeken en lekkernijen of restjes eten die aan hen worden aangeboden. Het is ook gebruikelijk dat buitenkatten meerdere verschillende eigenaren hebben zonder dat de andere eigenaren het weten!

Lees ook: Moet ik mijn kat buiten laten?

#7 Te veel traktaties eten

Meer dan een paar traktaties per dag kunnen je kat vullen, zodat hij geen honger heeft tijdens de maaltijd.

Als we te veel traktaties eten voor ons diner, is het waarschijnlijk dat we niet alles zullen eten. Dit is hetzelfde voor katten. Als katten de hele dag door veel traktaties en tafelresten eten, zijn ze misschien te vol om hun avondeten op te eten.

Hoewel traktaties en menselijke voedselresten klein zijn, kunnen ze veel calorieën bevatten en zich gedurende de dag opbouwen. Het geven van te veel traktaties kan ook leiden tot overvoeding en obesitas als het niet wordt gecontroleerd.

Lees ook: De 12 beste kattentraktaties

Wat te doen als uw kat zijn eten niet afmaakt

Als uw kat zijn eten niet afmaakt, is het het beste om medische problemen als oorzaak uit te sluiten. Dit is vooral belangrijk als het een nieuw probleem is, omdat uw kat onwel kan zijn. Uw dierenarts zal uw kat onderzoeken en controleren op eventuele afwijkingen. Ze kunnen verdere tests aanbevelen als ze zich zorgen maken.

Zodra medische problemen zijn uitgesloten, kunt u zich concentreren op andere oorzaken. Zorg ervoor dat uw kat een brede, ondiepe keramische of glazen voerbak heeft en dat deze zich in een rustig, verkeersarm deel van het huis bevindt.

Als u een nieuw voer (natvoer of droge brokjes) in het dieet van uw kat introduceert, doe dit dan langzaam in de loop van één tot twee weken door de hoeveelheid nieuw voedsel langzaam te verhogen en de hoeveelheid oud voedsel te verminderen. Geef uw kat een hoogwaardige, complete voeding om de gezondheid van uw kat optimaal te houden.

Lees ook: Hoe zet je een kat op dieet?

Laatste gedachten

Als uw kat eet maar de maaltijden niet afmaakt, overweeg dan om zijn dagelijkse portie op te splitsen in drie of vier kleinere maaltijden die gedurende de dag worden gevoerd.

Katten zijn natuurlijke grazers en ze eten het liefst weinig en vaak. Het kan normaal zijn dat ze voedsel achterlaten als ze één tot twee keer per dag worden gevoerd en als de porties groot zijn. Als uw kat niet al zijn voedsel eet, bezoek dan eerst uw dierenarts om medische problemen als oorzaak uit te sluiten.

Zorg ervoor dat uw kat een brede, ondiepe voerbak van keramiek of glas heeft en dat deze zich in een rustig deel van het huis bevindt. Voer ze weinig en vaak om na te bootsen hoe ze in het wild zouden hebben gegeten.

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij al het eten afmaakt?

Katten eten het liefst weinig en vaak. Je kunt gedurende de dag regelmatig kleinere porties voedsel aanbieden om hen aan te moedigen meer te eten als je je zorgen maakt over hun gewicht. Katten zullen vaak voedsel achterlaten als de porties in één keer te groot zijn, omdat hun maag is aangepast aan het eten van kleine hoeveelheden in één keer.

Waarom eet mijn kat niet al zijn natvoer op?

Het aanbieden van te veel voedsel of een recente verandering in het dieet kan ervoor zorgen dat katten voedsel achterlaten. Laat nieuwe voedselveranderingen langzaam gedurende één tot twee weken. Ga naar je dierenarts als je kat ineens minder eten eet.

Waarom eet mijn kat maar de helft van zijn voer?

Het kan zijn dat je in één keer te veel voedt – katten eten liever weinig en vaak. Als hetIs een plotselinge verandering, bezoek uw dierenarts om medische problemen uit te sluiten die ervoor kunnen zorgen dat uw kat minder eet (bijv. Tandziekte of chronische nierziekte).

Zullen katten zichzelf uithongeren als ze het kattenvoer niet lekker vinden?

Ja, katten zullen zichzelf uithongeren als ze het eten niet lekker vinden. Dit kan medische problemen veroorzaken, zoals leververvetting of uitdroging. Laat elk nieuw voedsel heel langzaam veranderen gedurende één tot twee weken door langzaam het nieuwe voedsel te verhogen en het oude voedsel te verminderen. Dwing je kat niet om voedsel te eten dat hij niet lekker vindt.