Waarom spinnen katten als ze slapen? Een dierenarts legt uit

Je kat knuffelen op de bank met een deken en een boek of de televisie klinkt idyllisch, nietwaar? Maar wat als je kat spint als hij slaapt? Als het luidruchtige spinners zijn, moet je misschien het volume van de televisie hoger zetten als je kans maakt om te horen wat er in je show gebeurt!

Snel overzicht

01

Katten kunnen spinnen in hun slaap omdat ze heel licht slapen.

02

Katten spinnen meestal als ze tevreden en gelukkig zijn, maar ze kunnen ook spinnen als ze ziek zijn of pijn hebben.

03

Plotseling snurken, wat misschien klinkt als spinnen, kan het teken zijn van een ziekte of ander probleem.

Wanneer je kat luidruchtig spint en je stoort, denk je misschien: “Nou, ze kunnen niet eeuwig spinnen, ze zullen snel in slaap vallen.” Soms lijkt het spinnen echter eindeloos, zelfs als je kat slaapt. Afgezien van het kopen van een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, is er niet veel dat u kunt doen aan het spinnen van uw kat! Laten we eens kijken waarom katten spinnen als ze slapen.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Wat spint er?

Spinnen wordt veroorzaakt door trillingen van botten en spieren in de buurt van de stembanden van een kat tijdens in- en uitademing.

Spinnen is een speciale vocalisatie gemaakt door katten. Het geluid ontstaat in hun strottenhoofd (keel) bij hun stembanden en wordt veroorzaakt door trillingen van de botten en spieren tijdens in- en uitademing.

Spinnen vormt een belangrijk onderdeel van binding, communicatie en geruststelling bij huiskatten en sommige andere katten in het wild, zoals cheeta’s en poema’s. Grote katten zoals leeuwen en tijgers kunnen niet spinnen, maar ze kunnen brullen – een geluid dat huiskatten niet kunnen maken.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Waarom spinnen katten als ze slapen?

Mensen kunnen snurken en sommige mensen kunnen zelfs in hun slaap praten, maar het is nog steeds moeilijk voor te stellen hoe katten tegelijkertijd kunnen spinnen en slapen. Hier zijn enkele van de redenen waarom:

1. Ze slapen niet erg diep

Een reden waarom katten kunnen spinnen tijdens het slapen, is dat ze de neiging hebben om vrij licht te slapen.

Mensen gaan door verschillende slaapfasen, waaronder de diepe slaapfase en de snelle oogbewegingsfase (waar we het grootste deel van onze dromen doen). Hoewel het waarschijnlijk is dat katten ook verschillende slaapfasen hebben, is hun slaap over het algemeen veel lichter dan de onze. Dit betekent dat ze kunnen spinnen, strekken, omrollen en zelfs hun ogen openen bij het minste geluid of beweging.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

2. Ze zijn zelfverzachtend

Hoewel katten spinnen als ze gelukkig, tevreden of ontspannen zijn, spinnen ze ook om zichzelf te kalmeren als ze van streek zijn.

Veel katteneigenaren gaan ervan uit dat katten spinnen omdat ze gelukkig, tevreden of ontspannen zijn. Hoewel katten om veel positieve redenen spinnen, zijn er ook negatieve redenen om te spinnen.

Katten zullen spinnen om zichzelf gerust te stellen wanneer ze zich onwel, onzeker, pijnlijk of angstig voelen. Net zoals baby’s misschien een slaapliedje of witte ruis nodig hebben om in slaap te vallen, kan spinnen helend zijn, waardoor je kat zichzelf voldoende kalmeert om zich bij het land van knikken aan te sluiten.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

3. Ze zijn inhoud

Sommige katten spinnen tijdens het slapen, simpelweg omdat ze zich heel veilig, gezellig en tevreden voelen.

Spinnende katten worden algemeen erkend als gelukkige katten, en gelukkig is dat heel vaak het geval. Dus als je kat naast je is opgerold en weg spint terwijl ze slapen, is het waarschijnlijk dat ze zich veilig, tevreden en geliefd voelen.

Het is ook een teken van genegenheid. Zelfs kittens spinnen als ze slapen, terwijl ze zich met een buik vol melk in de moederkat en hun nestgenoten nestelen.

Lees ook: Moet mijn kat ’s nachts bij mij slapen?

4. Ze voelen zich onwel

Ga er nooit van uit dat spinnen betekent dat je kat gelukkig en gezond is – katten die zich ziek voelen, kunnen ook spinnen.

Zoals we eerder vermeldden, is spinnen niet altijd een goede zaak. Als je kat spint terwijl hij slaapt, kan dit betekenen dat hij ziek is. De rest van hun gedrag kan je een idee geven of er iets mis is.

Als ze goed eten, normaal met je omgaan en over het algemeen gelukkig lijken, zijn ze dat waarschijnlijk ook. Als ze zich echter verstoppen, niet aangeraakt willen worden of zich niet houden aan hun gebruikelijke eet-, drink- en toiletroutine, kan er iets mis zijn.

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

5. Ze hebben pijn

Sommige katten spinnen als het pijn doet, bijvoorbeeld als ze een bot breken of een andere ernstige Letsel.

Op dezelfde manier, als uw kat tekenen van pijn vertoont en spint, kan het zijn dat hij spint omdat hij pijn heeft. Kijk uit voor mank lopen, likken aan wonden, poten aan hun gezicht of een gebogen houding. Dit kunnen allemaal tekenen van pijn zijn.

Lees ook: Waarom ligt mijn kat op mijn borst

6. Ze zijn angstig

Katten die zich gestrest of angstig voelen, kunnen spinnen in een poging om zichzelf te kalmeren.

Als je kat zich lijkt terug te trekken, als hij door het huis plast of zijn vacht eruit trekt, kan hij angstig zijn. Hoewel angst geen logische reden lijkt om te spinnen, kan het spinnen je kat zelfs geruststellen en hem een beter gevoel geven.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

7. Ze spinnen niet, ze snurken

Snurken tijdens het slapen kan soms klinken als spinnen.

Het is echt belangrijk om spinnen niet te verwarren met snurken. Beide kunnen normaal zijn, maar als uw kat plotseling lawaai begint te maken wanneer hij slaapt, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

Plotseling snurken of luidruchtige ademhaling kan worden veroorzaakt door ontsteking of zwelling in de neus, mond of keel. Het kan ook een indicatie zijn van een groei zoals een poliep of een tumor, een allergie of een luchtweginfectie.

Als u merkt dat uw kat spint of snurkt terwijl hij slaapt terwijl hij dat nog niet eerder deed, vraag dan de mening van een dierenarts voor het geval er een onderliggende gezondheidstoestand is die dit veroorzaakt.

Lees ook: Mestceltumoren bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

Waarom slapen katten niet diep?

Katten zijn instinctief altijd alert op mogelijke gevaren, dus ze slapen over het algemeen licht.

Als mensen kunnen we goed slapen in onze huizen en ons veilig en vrij van bedreigingen voelen. Onze deuren zijn immers (hopelijk!) op slot, en we hebben politie op afroep om eventuele incidenten af te handelen. Het leven van een kat is heel anders. Hoewel je misschien denkt dat het leven van een kat heel gemakkelijk is, vertelt hun instinct hen dat ze altijd op hun hoede moeten zijn en zich bewust moeten zijn van mogelijke bedreigingen.

Alert zijn is niet gemakkelijk, vooral als je wat wilt slapen. Dus, tenzij een kat zich super veilig en geborgen voelt, zullen ze in een zeer lichte slaap indommelen, zodat ze snel kunnen reageren op roofdieren of bedreigingen die kunnen verschijnen.

Lees ook: Waarom kneden katten hun baasjes?

Tot slot

Het geluid van een gelukkige, spinnende kat is rustgevend en plezierig voor de meeste katteneigenaren.

Het is heerlijk als katten spinnen, omdat het vaak betekent dat ze echt gelukkig zijn en zich veilig voelen. Negeer echter geen veranderingen in het gedrag van uw kat, zoals veranderingen in de frequentie van snurken of spinnen, omdat dit een teken kan zijn dat er iets mis is. Het belangrijkste is dat u een afspraak maakt met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

Lees ook: Wanneer de miauw van een kat vreemd klinkt (hese stem)

Veelgestelde vragen

Vinden katten het fijn om aangeraakt te worden tijdens het slapen?

Je merkt misschien dat je kat spint terwijl hij snooze, en naarmate zijn slaap dieper wordt, stopt hij met spinnen. Als je ze op dit punt streelt, zullen ze waarschijnlijk weer gaan spinnen. Dit is echter niet alleen omdat ze genieten van de ophef, het is omdat je ze een beetje uit hun diepe slaap hebt gewekt.

Ze zouden waarschijnlijk ook beginnen te spinnen als je ze stoorde door te bewegen of een geluid te maken. Hoewel het leuk is om ze te horen spinnen, is het waarschijnlijk een beter idee om ze ongestoord te laten slapen als je kunt.

Waarom slapen katten graag bij hun baasjes?

Veel katten slapen graag naast hun baasjes. Niet alleen is je lichaamswarmte, hartslag en ritmische ademhaling geruststellend, maar ze voelen zich ook veilig en beschermd door jou. Wanneer katten slapen, zijn ze op hun kwetsbaarst, dus als ze hun waakzaamheid laten zakken en in een diepe slaap vallen, is dat omdat ze je vertrouwen.

Missen katten hun mensen?

Katten zijn onafhankelijk, maar ze houden nog steeds van mensen, zelfs als het op hun voorwaarden is. Als je een katteneigenaar bent en je brengt veel tijd buiten het huis door, merk je misschien dat ze je begroeten op de oprit of wanneer je de deur binnenloopt. Ze kunnen ook proberen op je te springen zodra je gaat zitten, of je wakker maken als je slaapt omdat ze je aandacht missen.

Beschermen katten je terwijl je slaapt?

Katten genieten vaak van een vertrouwensrelatie met hun huisdierouders. Dit betekent dat ze vaak ontspannen en in slaap vallen als ze bij hun mens zijn, omdat ze zich veilig voelen. Het beantwoordde echter en je zou kunnen merken dat je kat aan het voeteneinde van je bed dommelt terwijl je slaapt, terwijl je uitkijkt voor bedreigingen.