Lila Birmese Kat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Een van de nieuwste raszuivere katten ter wereld, de lila Birmese kat heeft een unieke geschiedenis vol interessante weetjes en feiten. Om te beginnen is er zowel een Britse als een Amerikaanse variant, maar het heeft een beslist Amerikaans oorsprongsverhaal.

Maar met de lila Birmese kat is dat slechts het topje van de ijsberg, dus blijf lezen en je kunt wat meer leren over deze schattige en speelse kat!

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van lila Birmese katten in de geschiedenis

De eerste Birmese kat ontstond in 1930 nadat een zeeman een enkele kat terugbracht die hij Wong Mau noemde.1. Fokkers hielden van de kat en fokten hem met Siamese katten in de Verenigde Staten, en zo ontstond de Birmese kat.

Het duurde echter een tijdje vanaf 1930 voordat lila Birmese katten het toneel betraden. De eerste geregistreerde lila Birmese katten, ook wel Platinum genoemd, waren in 1971. In 1973 produceerden Birmese katten volledig lila nesten en in 1972 waren ze een hoofdbestanddeel in het fokprogramma.

Dit maakt de lila Birmese kat een van de nieuwste raskatten in de industrie.

lila birmese kat die bij het raam rust
Afbeelding Credit: Marc Dumont, Shutterstock

Hoe Lila Birmese Katten populair werden

De Birmese kat werd populair in de Verenigde Staten, simpelweg vanwege hun sterke voorraad, intelligente persoonlijkheid en extraverte en liefdevolle houding. Mensen konden er geen genoeg van krijgen, en dit leidde tot een vroeg en robuust fokprogramma in de jaren 1930.

Op dezelfde manier wonnen lila Birmese katten gewoon aan populariteit omdat mensen de manier waarop ze eruit zagen leuk vonden. Ze behouden alle uitstekende kenmerken die horen bij een typische Birmese kat, en het lila uiterlijk is gewoon een andere kenmerkende eigenschap waar zoveel mensen van houden.

Birmese katten zijn schattig en vriendelijk, en vandaag de dag zijn ze nog steeds geweldige metgezellen voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Formele erkenning van Lila Birmese Katten

Hoewel het ras in 1930 ontstond, duurde het iets langer voordat ze formele erkenning kregen. De Cat Fanciers Association (CFA) in de Verenigde Staten was de eerste formele organisatie die de kat in 1936 als ras erkende, maar ze schortten de registratie van het ras in 1947 op en hervatten de registratie pas weer in 1957.

Ondertussen accepteerde de Raad van Bestuur van de Cat Fancy in Engeland (GCCF) Birmese katten in 1952, hoewel lila Birmese katten oorspronkelijk niet de cut haalden van de CFA of de GCCF.

Lila Birmese katten kregen officieel erkenning in 1979, hoewel de officiële naam voor “lila” Birmese katten “Platina” is.

lila Birmese kat die op de bank ligt
Afbeelding Credit: Tom Gardener, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Top 5 unieke feiten over lila Birmese katten

Met zoveel geschiedenis rond de Birmese kat, is het niet moeilijk om tonnen unieke feiten over het ras te vinden. We hebben hier vijf van onze favorieten voor je op een rijtje gezet:

1. Het zijn extraverte katten

Hoewel veel katten zich liever verstoppen onder banken en banken, is dat niet het geval bij de Birmese kat. Ze zijn niet alleen extreem nieuwsgierig en liefdevol, maar ze zullen ook actief op zoek gaan naar veel aandacht van hun eigenaren.

Of je nu spelletjes met je kat wilt spelen of een schootkat wilt krijgen, een Birmese kat is een goede keuze. Ze zijn ongelooflijk speels en nieuwsgierig, dus verwacht geen stille kat die de hele dag in de hoek of onder een bed zit!

lila Birmese kat in paarse achtergrond
Afbeelding Credit: Linn Currie, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze zijn luidruchtig

Birmese katten zijn meer dan een beetje spraakzaam. Hoewel ze niet zo veel miauwen als een Siamese kat, dragen ze nog steeds Siamese kattentrekjes. Als je een Birmese kat krijgt, kun je maar beter bereid zijn om van tijd tot tijd te luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

Of ze nu willen dat je ze voedt, aait of gewoon naar ze kijkt, een Birmese kat zal je laten weten wanneer ze je aandacht willen.

thematische pauze

3. Er zijn zowel Britse als Amerikaanse Birmese katten

Als je op zoek bent naar een Birmese kat, moet je beslissen of je een Britse of Amerikaanse variant wilt. Amerikaanse Birmese katten zijn wat gedrongener en hebben kortere en plattere koppen, terwijl Britse Birmese katten langere koppen en een iets slankere bouw hebben. Er is hier geen verkeerde keuze, kies gewoon je favoriet!

Close-up Birmese Kat Staat op Grijze achtergrond
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze komen in Four CoLors

Er zijn drie extra kleuren om uit te kiezen. Deze kleuren zijn sable, champagne en blauw. Natuurlijk zijn deze voor “formele” Birmese katten. Als u niet op zoek bent naar een raszuivere, zijn er nog veel meer kleuropties om uit te kiezen.

thematische pauze

5. Ze houden van spelen

Of je nu spelletjes met ze speelt of ze veel interactief speelgoed geeft, als je een Birmese kat krijgt, zorg er dan voor dat je ze een manier geeft om hun tijd en energie te besteden. Ze zijn geweldig als schootkatten, maar ze zullen nog steeds van tijd tot tijd naar beneden willen gaan en spelen.

birmese kat die vrouwen neus kust
Afbeelding Credit: Julija Sulkovska, Shutterstock

kattenpootverdelerMaakt een Lila Birmese Kat een goed huisdier?

Ja! Als je op zoek bent naar een extraverte kat die graag speelt, is de Birmese kat een uitstekende keuze. Het zijn geen typische katten die van je weglopen. In plaats daarvan gaan ze actief op zoek naar tijd om te spelen.

Ze zijn extreem slim en liefdevol, en omdat ze een nieuwer raszuiver ras zijn, zijn ze vatbaar voor minder gezondheidsproblemen dan veel andere soorten katten. Als je op zoek bent naar een gemakkelijk te verzorgen en liefdevol huisdier, is een lila Birmese kat een geweldige huisdierkeuze – wees gewoon klaar om een paar honderd dollar uit te geven om er een te krijgen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Met de Birmese kat krijg je een uitstekend ras met een rijke geschiedenis, zelfs als het aan de nieuwere kant van de dingen is. Lila is misschien geen officiële kleuraanduiding bij de Birmese kat, maar met hoe snel de dingen door de jaren heen met dit ras zijn veranderd, zou het ons niet verbazen als de CFA of de GCCF de lila naam binnenkort formeel erkent!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Julija Sulkovska, Shutterstock