Waarom houden katten van vis? 4 interessante redenen

Er zijn weinig dingen meer ingebakken in onze gedachten en overtuigingen over huiskatten dan de verbinding van katten die van vis houden. Het is echter een interessant dier voor katten om interesse in te hebben. De meeste katten houden immers niet van water, dus hoe vaak gaan ze eigenlijk proberen om bij een vis te komen?

Er zijn eigenlijk een paar redenen waarom katten interesse kunnen hebben in vis, en als je er echt over nadenkt, is het eigenlijk heel logisch voor katten om ervan te genieten.

divider-catclaw1

De 4 redenen waarom katten van vis houden

1. Hun Beweging

een kat die in de buurt van het visaquarium zit
Afbeelding Credit: Libre, Shutterstock

Of het nu in of uit het water is, de bewegingspatronen van vissen zijn ongebruikelijk en soms onvoorspelbaar, vooral in vergelijking met landdieren. Deze bewegingspatronen kunnen de interesse van uw kat wekken.

Terwijl ze in het water zijn, kunnen vissen een leuke en interessante show maken voor katten om naar te kijken. De verschillende vormen en maten waarin vissen verschijnen, kunnen ook bijdragen aan hun interesseniveau.

Als je kat een vis tegenkomt die uit het water is, dan is de kans groot dat hij geïnteresseerd is in de floppende en onvoorspelbare bewegingen van de vis. Zowel in als uit het water stimuleert de beweging van vissen de natuurlijke jachtinstincten van uw kat.

thematische pauze

2. De geur

We weten allemaal dat vissen een sterke geur hebben die met hen geassocieerd wordt. Voor ons kan die geur onaangenaam zijn, maar voor katten verhoogt die geur het niveau van interesse in de vis. Katten hebben een reukvermogen dat ongeveer 14 keer sterker is dan dat van mensen, wat betekent dat uw kat veel meer detail in de geur van een vis kan ruiken dan u1.

Terwijl je gewoon een visachtige geur ruikt, ruikt je kat waarschijnlijk de componenten van de vis, waaronder de huid, het vlees, het bloed, de botten en het vet, in groot detail. Je kat kan waarschijnlijk ook alle interessante geuren ruiken die met het water te maken hebben.

thematische pauze

3. De Smaak

munchkin kat eten
Afbeelding Credit: Twinsterphoto, Shutterstock

Sommige katten houden van vis om precies dezelfde reden als veel mensen: de smaak! De smaak van vis kan variëren tussen soorten, maar vis heeft over het algemeen een onderscheidende “visachtige” smaak. Deze smaak kan behoorlijk verdeeldheid zaaien onder mensen, en katten zijn niet anders.

Katten kunnen kieskeurige dieren zijn met zeer verschillende en individuele voorkeuren, dus niet alle katten zullen de smaak van vis lekker vinden. Als je een kieskeurige eter hebt, dan heb je dit waarschijnlijk al over je kat uitgezocht. Sommige katten kunnen een smakelijke vistraktatie snuiven, terwijl anderen er gek van worden.

Wanneer u uw kat vis laat eten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vis goed is gekookt om de verspreiding van parasieten en infecties door rauwe vis te voorkomen. Vermijd ook ingeblikte of verpakte vis die rijk is aan natrium, veel toegevoegde olie bevat of kruiden bevat.

thematische pauze

4. De voeding

Net als hun reukvermogen hebben katten ook een zeer krachtig smaakvermogen. Hun smaakzin stelt hen in staat om de algemene nutriëntendichtheid van een voedingsmiddel te detecteren. Katten zijn obligate carnivoren die grote hoeveelheden eiwitten en matig vet in hun dieet nodig hebben.

De voeding van vis zal variëren tussen soorten, maar over het algemeen is vis rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Het kan ook een goede bron van B-vitamines, vitamine D, calcium, fosfor, ijzer, zink, jodium, kalium en magnesium zijn. De rijke, smaakvolle smaak van vis zal uw kat automatisch wijzen op de hoge voedingswaarde van dit voedsel.

3 katten gezichtsverdeler

De geschiedenis van katachtige domesticatie

Honderden jaren lang werd aangenomen dat katten oorspronkelijk werden gedomesticeerd door de oude Egyptenaren, ongeveer 3.600 jaar geleden. Toen de vroege jaren 2000 echter toesloegen, gaven archeologische en genetische ontwikkelingen aan dat katten waarschijnlijk op een andere plaats en tijd werden gedomesticeerd dan oorspronkelijk werd aangenomen. Nu wordt aangenomen dat katten ongeveer 10.000 jaar geleden werden gedomesticeerd in het oude Mesopotamië, ook bekend als de Vruchtbare Halve Maan.

Gedurende deze tijd zouden mensen vroege landbouwpraktijken hebben ontwikkeld en gebruikt, waaronder het verbouwen en oogsten van granen. De opslag van voedsel trok waarschijnlijk ongedierte zoals muizen en ratten aan, dus het was slechts een natuurlijke beweging voor katten om dichter bij de mensen te komen. Hoewel de katten een snelle en gemakkelijke bron van voedsel zouden hebben gehad met deze kleine dieren, zouden de mensen de katten waarschijnlijk met rust hebben gelaten omdat hun rateldiensten gunstig waren.

Het is echter onduidelijk of katten in één gebied zijn gedomesticeerd. HetHet is mogelijk dat er verschillende groepen mensen waren die allemaal onbedoeld katten parallel aan elkaar domesticeerden.

Sommige van de vroege interacties die katten met mensen hadden, zouden de affiniteit kunnen verklaren die katachtigen lijken te hebben voor vissen. Sommige mensen geloven dat de oude Egyptenaren vis die ze uit de Nijl hadden gevangen, zouden gebruiken om katten te lokken, ze gelukkig te houden en genoeg te voeden om hen aan te moedigen om rond te blijven en voedselvoorraden te beschermen.

Naarmate katten gedomesticeerd werden, zouden ze op meer plaatsen verspreid zijn geraakt, ook langs kustlijnen, wat ook hun smaak voor vis kan hebben aangemoedigd. Naar alle waarschijnlijkheid ontwikkelden huiskatten echter gewoon een smaak voor vis omdat levende vissen hun instinctieve verlangen om te jagen ondersteunden, om nog maar te zwijgen van alle voedingsstoffen die ze krijgen door het te eten.

een vrouw die haar kat knuffelt
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn slechts een handvol redenen voor huiskatten om van vis te houden. Deze redenen spreken allemaal tot de geavanceerde zintuigen die katten hebben, evenals hun instinctieve verlangen om te jagen, vooral voor zeer voedzaam voedsel.

De vroegste mensen die betrokken waren bij kattendomesticatie hebben misschien een hand gehad in het helpen van katten bij het ontwikkelen van hun smaak voor vis, maar het is waarschijnlijker dat dit slechts een natuurlijke progressie was voor katten wanneer ze werden blootgesteld aan een nieuwe vorm van prooi.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: DMITRII STARTCEV, Shutterstock