Waarom houden katten van badkuipen? (9 interessante redenen)

Hoewel het algemeen bekend is dat veel katten niet van water houden, is het niet ongebruikelijk dat katten tijd doorbrengen in de buurt van badkuipen. Ze houden meestal niet van badkuipen met veel water erin, maar sommige katten lijken een genot te hebben van badkuipen die leeg zijn of die heel weinig water bevatten.

Maar waarom houden katten van badkuipen? Het lijkt zo’n raar ding voor een kat om van te genieten! Lees verder voor meer informatie over enkele mogelijke redenen.

kattengezichtsverdeler 2

De 9 redenen waarom katten van badkuipen houden

1. Het is gezellig

Een badkuip klinkt misschien niet als de gezelligste plek om tijd door te brengen, vooral zonder warm water erin, maar sommige katten lijken badkuipen bijzonder gezellig te vinden. Dit komt waarschijnlijk omdat een badkuip een grotachtige plek biedt om tijd door te brengen.

Katten brengen graag tijd door in afgesloten ruimtes en het bieden van grotachtige bedden aan uw kat kan een extra gevoel van comfort en veiligheid bieden. Uw badkuip kan uw kat helpen zich net zo veilig en comfortabel te voelen als een afgesloten kattenmand.

een kat die in de badkuip ligt
Afbeelding Credit: artsandra, Shutterstock
thematische pauze

2. Je brengt er tijd door

Katten zijn sociale wezens die graag tijd doorbrengen op plaatsen die naar hun mensen ruiken. Je kat ziet je het bad en de douche gebruiken. Tussen het zien dat u het bad gebruikt en u in het bad kunt ruiken, kan uw kat zich aangetrokken voelen tot tijd doorbrengen in de badkuip.

Dit kan vaker voorkomen wanneer u niet thuis bent voor uw kat om tijd mee door te brengen, maar het is ook mogelijk dat uw kat gewoon graag rondhangt op een plek die u vaak bezoekt en die naar u ruikt.

thematische pauze

3. Er is stromend water om te drinken

Sommige katten hebben een duidelijke voorkeur voor het drinken van stromend water, dus als uw badkuipkraan druipt, kan uw kat tijd doorbrengen in de badkuip, zodat ze het druipende water kunnen drinken. Als uw kat liever heeft dat zijn drinkwater staat, kan hij nog steeds zijn toevlucht nemen tot de badkuip.

Kleine hoeveelheden water kunnen zich verzamelen nadat uw bad is leeggelopen en uw kat kan langskomen in de hoop op een slok. Als u merkt dat uw kat water uit de badkuip drinkt, zorg er dan voor dat u het bad goed spoelt na het baden, zodat uw kat geen water drinkt dat zeep of andere badproducten bevat.

een kitten die het water naar de badkuip ziet stromen
Afbeelding Credit: Aleksey Kurguzov, Shutterstock
thematische pauze

4. Stromend water kan interessant zijn

Zelfs als je kat niet van stromend water houdt, kan hij het nog steeds leuk vinden om het water te zien lopen. Stromend water kan voor sommige katten heel interessant zijn. Uw kat wil misschien aan het water poten terwijl het loopt of uit de kraan druppelt.

Voor nieuwsgierige katten kan stromend water extra interessant zijn. Uw kat is waarschijnlijk niet gewend om oog in oog te staan met stromend water, dus tijd doorbrengen in de badkuip kan hem een nieuwe en verrijkende ervaring bieden.

thematische pauze

5. Het is instinctief

Je kat die tijd doorbrengt in afgesloten ruimtes is niet alleen iets dat hij doet om zich gezellig en veilig te voelen. Tijd doorbrengen in veilige, afgesloten ruimtes is instinctief voor uw kat.

In het wild bieden grotten en holen katten een veilige plek om te wonen, slapen en jongen groot te brengen. Voor huiskatten kan het vinden van ruimtes die natuurlijke holen en grotten nabootsen een gevoel van veiligheid en comfort bieden, terwijl het instinctieve verlangen om een veilige grot of hol te hebben om tijd door te brengen, wordt vervuld.

kat die in bad loopt
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

6. Ze zijn een fan van water

Niet alle katten zijn bang of vermijden water. Sommige katten zijn grote fans van water, waarbij sommige katten zelfs proberen zich bij hun mensen te voegen terwijl ze baden. Idealiter zou uw kat niet zijn eerste ervaring moeten hebben met het krijgen van een bad met water met u in het bad, omdat ze in paniek kunnen raken en u pijn kunnen doen, maar uw kat kan het doen, of u dat nu wilt of niet.

Uw kat wil misschien proberen in de badkuip te zwemmen, maar sommige katten kunnen hun verlangen om in het water te zijn gesust worden door simpelweg rond te spetteren in een paar centimeter water. Laat uw kat nooit onbeheerd tijd doorbrengen in de badkuip met water erin.

thematische pauze

7. Het is in een drukke kamer

Er zijn weinig kamers in de meeste huizen die drukker zijn dan de badkamer, vooral als je in een huis woont met meerdere mensen. Als sociale wezens zijn katten vaak op zoek naar manieren om tijd door te brengen met andere leden van het huishouden. Dit kan betekenen dat uw kat graag tijd doorbrengt in de badkuip of gewoon in de badkamer.

Ze kunnen mensen in en uit de badkamer volgen, maar sommige katten kunnen gewoon in de badkuip rondhangen, wetende dat meerdere mensen in en uit zullen komen terwijl ze tijd in het bad blijven doorbrengen.

kat starende eigenaar in de badkuip
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock
thematische pauze

8. Er is speelgoed in de buurt

Als je kleine kinderen hebt, is de kans groot dat je een verscheidenheid aan speelgoed in de badkuip hebt. Nieuwsgierige en speelse katten zullen vaak het speelgoed in de badkuip bekijken omdat het nieuw en uniek speelgoed is dat meestal nergens anders in huis te vinden is.

Sommige katten kunnen dit speelgoed vinden en verplaatsen naar andere gebieden in huis, terwijl andere katten er gewoon voor kunnen kiezen om tijd door te brengen in de badkuip om met hun nieuwe speelgoed te spelen.

thematische pauze

9. Er is een medische oorzaak

Hoewel het niet prettig is om over na te denken, kan er een onderliggende medische reden zijn waarom uw kat tijd in de badkuip doorbrengt. Dit wordt meestal geassocieerd met aandoeningen die overmatige dorst en drinken veroorzaken, zoals diabetes en nierziekte.

Als uw kat veel tijd in de badkuip lijkt door te brengen in een wanhopige poging om meer water te drinken te krijgen, dan moeten ze zo snel mogelijk door een dierenarts worden gecontroleerd. Indien onbehandeld, kunnen veel aandoeningen die deze symptomen veroorzaken dodelijk zijn.

een Bengaalse kat leunend op de badkuip
Afbeelding Credit: Viktor Prymachenko, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Het internet en sociale media hebben ons bewuster gemaakt van hoe vaak het kan voorkomen dat katten veel tijd in en rond de badkuip doorbrengen. Als u snel zoekt op een sociale mediasite, vindt u honderden of duizenden foto’s en video’s van katten die tijd doorbrengen in badkuipen.

De meeste redenen waarom uw kat tijd in de badkuip wil doorbrengen, zijn goedaardig en niet indicatief voor een probleem, maar sommige katten kunnen overmatig dorstig zijn en ongemakkelijke symptomen van een gevaarlijke medische aandoening ervaren.

Besteed aandacht aan het gedrag van uw kat wanneer hij tijd doorbrengt in de badkuip, zodat u uw dierenarts kunt laten weten of u denkt dat er iets zorgwekkends is aan het gedrag van uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Borodovskaya, Shutterstock