Brits Korthaar vs Ragdoll – Beste Eerste Kat

De Brits Korthaar en de Ragdoll hebben veel gemeen. Het zijn allebei grotere katten met een groot, gespierd postuur, een kenmerkend uiterlijk en een aanhankelijke aard. Beiden zijn ze makkelijk in de omgang en liefhebbend, en ze zijn dan ook geweldige metgezellen, of u nu alleen woont of in een huishouden met kinderen en andere huisdieren. Als je op deze pagina bent beland, ben je een katloze kattenliefhebber op zoek naar je perfecte eerste kat en probeer je te kiezen tussen deze twee beroemde vriendelijke katachtigen. In dit artikel gaan we dieper in op deze twee prachtige rassen en kijken we wat hen zo verschillend maakt.

Tegen de tijd dat je klaar bent met lezen, zul je precies weten welke van de twee geschikt is voor jou en je huis.

Wat u moet weten over de Brits Korthaar.

De Britse Korthaar vindt zijn oorsprong in een hybride tussen Europese wilde katten en Egyptische katten die door de oude Romeinen naar Groot-Brittannië werden gebracht. In de jaren 1800, selectief fokken door kattenliefhebbers produceerde de eerste stamboom Britse Kortharen. Het ras was een groot succes en stond in de schijnwerpers op de allereerste kattenshow, die werd gehouden in het Crystal Palace in Londen.

Dit ras heeft vele ups en downs overleefd; op een gegeven moment werd het ras kritisch bedreigd, en de fokvoorraden waren zo laag dat de overlevenden werden gekruist met Perzische katten om de bloedlijn gezond te houden. Het resultaat is een stevige, goed geproportioneerde kat met een ongewone vacht. Vaak omschreven als “knapperig”, heeft de vacht van de Brits Korthaar geen ondervacht en een aangenaam knisperige textuur.

Het zijn zeer gezonde katten met een goede levensduur (schattingen variëren, maar ze kunnen gemakkelijk 20 jaar oud worden). Het zijn supermijters en ze moeten uit de buurt van kleinere huisdieren worden gehouden, omdat die een roofzuchtige reactie kunnen uitlokken. Voor de rest zijn het rustige, volgzame karakters die geneigd zijn veel te slapen. Ze zijn beminnelijk, charmant en hechten zich erg aan hun menselijke verzorgers. Hoewel het geen echte schootkatten zijn, zijn ze graag bij mensen in de buurt en zullen ze zichzelf vaak aanstellen als de baas in huis.

Zorg ervoor om te lezen:

  • Brits Korthaar als huisdier – 10 dingen die u moet weten
  • Hoe zorg je voor een Brits Korthaar kat – volledige gids voor nieuwe eigenaars
  • 15 manieren om uw Brits Korthaar gezond en gelukkig te houden

Wat u moet weten over Ragdoll katten.

De Ragdoll is een vrij recente kat die veel aandacht van mensen nodig heeft om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit hetzelfde ras is. Hun oorsprong gaat terug tot een langharige niet-pedigree huiskat genaamd Josephine. In de jaren zestig kreeg Josephine een nestje heel bijzondere kittens. De kittens hadden niet alleen een luxueuze vacht en aantrekkelijke aftekeningen, maar waren ook ongewoon aanhankelijk.

Hun meest interessante eigenaardigheid was de neiging om slap en rustig te worden als ze werden opgepakt of rondgedragen. De eigenaresse van Josephine, Ann Baker, realiseerde zich dat ze iets interessants in handen had en begon een fokprogramma gericht op deze eigenschappen: aanhankelijkheid en het instinct om te ontspannen als ze werden vastgehouden. Zij noemde het nieuwe ras “Ragdolls” vanwege de losse ledematen die de katten aannamen als ze werden opgepakt.

In plaats van erkenning te zoeken bij bestaande stamboekregisters, nam Ann Baker de ongebruikelijke stap om haar eigen register op te zetten en de naam Ragdolls voor haar katten te laten registreren. Pas vele jaren later werd het ras erkend door de belangrijkste stamboekregisters. Ragdolls zijn nu een van de meest populaire raskatten wereldwijd, gewaardeerd om hun weelderige vacht, prachtige blauwe ogen en liefde voor lichamelijke affectie. Lapkatten bij uitstek, Ragdolls zijn perfect voor singles en gezinnen.

Hoe zit het met de prijs?

De prijs van een Brits Korthaar hangt veel af van waar je woont. Ze lijken het minst duur te zijn in Australië, waar u ongeveer €800-€1000 AUD kunt verwachten voor een goed gestamboomd kitten van een topfokker. Ze lijken het duurst te zijn in de VS, waar ik fokkers heb gezien die tot €5000 vragen voor een kitten van showkwaliteit. €1500 is gebruikelijker. In het Verenigd Koninkrijk kunt u over het algemeen verwachten 1200 pond of zo te besteden.

De prijzen zijn lager voor kittens die nooit “showkwaliteit” zullen worden; zij zijn nog steeds perfecte huisdieren. U kunt natuurlijk goedkoper aan een kitten komen door naar een niet-geregistreerde achtertuinfokker te gaan – dat wil zeggen, als u het niet erg vindt een “Brits Korthaar” kitten te krijgen met een onzekere stamboom, een onbekende medische status en mogelijk met gedragsproblemen als gevolg van onvoldoende verzorging en socialisatie. Volwassen katten gaan voor minder. Gepensioneerde show- of fokkatten gaan voor een paar honderd pond of dollars. Als u bereid bent een reddingskat te herplaatsen, kunt u een volwassen Brits Korthaar adopteren voor een tiende van de prijs van een raskittenkat (minder, als u geluk hebt).

Ragdoll kittens zijn ook erg gewild en hun prijs weerspiegelt dit. Voor een show kwaliteit gecastreerd Ragdoll kitten, kunt u verwachten €1500 USD en meer te betalen in de VS, €1200 AUD in Australië en rond de £1000 in het Verenigd Koninkrijk. “Huisdierkwaliteit” kittens gaan voor iets minder, maar zijn nog steeds duur. Zoals bij elke raskat kunt u ze goedkoper vinden via achtertuinfokkers en zoals bij elke raskat moet u de verleiding weerstaan. Oudere katten hebben een minder oogverblindend prijskaartje, met een gepensioneerde die gaat voor een paar honderd pond of een paar honderd dollar.

Ook reddings Ragdolls kunnen heel goedkoop zijn – je moet wel veel geluk hebben om er een te krijgen, want door hun liefdevolle aard worden ze heel snel geadopteerd. Als dit uw eerste kat is, zijn er veel goede redenen om een ouder dier te kiezen – ze hebben de neiging meer gesetteld te zijn en zijn minder moeite om voor te zorgen dan een nieuw kitten.

Karakter en temperament.

De Brits Korthaar is een liefhebbende kat met een overvloed aan charme. Verwacht echter niet veel schootgedrag – dit ras houdt graag een beleefde afstand. Ze houden liever alle vier de poten op de grond dan dat ze worden opgeschept en geknuffeld. Ze houden er wel van om geaaid te worden, mits je op armlengte afstand blijft. Als ze eenmaal aan je gewend zijn, heb ik gemerkt dat de Brits Korthaar een buikje knijpen beter accepteert dan de meeste huiskatten.

Ze blijven dicht bij je in de buurt, maar niet te dicht, ze vergezellen je in je dagelijkse routine om je te observeren en soms met je te praten in hun rustige stemmetjes. Ze zijn zeer loyaal, maar tonen dit op manieren die niet elke katteneigenaar onmiddellijk kan interpreteren. Ze zoeken u vaak op voor wat rustig gezelschap of roepen u zelfs naar een andere kamer om bij hen te zijn. Als u op zoek bent naar een huisdier dat weinig onderhoud nodig heeft en weinig drama’s veroorzaakt, dan is de Brits Korthaar de kat voor u.

De Ragdoll heeft ook een zeer liefdevol karakter. Het grootste verschil tussen de Ragdoll en haar Brits Korthaar neefje is dat ze veel meer op fysieke affectie zit te wachten. Als je op zoek bent naar een verstokte schootkat die geniet van uitgebreide knuffels en actief veel geaaid wil worden, dan is een Ragdoll je ideale ras. Hoewel niet elke Ragdoll de beroemde “flop”-reflex vertoont als hij wordt opgepakt, zijn alle Ragdolls knuffelbeesten die graag in je armen worden genomen voor knuffels en knusjes.

Verwacht lange periodes met een kat op je knieën die echt niet wil bewegen. Ze zijn echter relatief rustig en niet-destructief van aard. Ragdoll katten genieten enorm van menselijk gezelschap. Ze raken erg gehecht aan hun menselijke huisgenoten en zullen met hun vriendelijke aard en speelse capriolen al uw bezoekers in hun hart sluiten. Ik ben zelden een aanhankelijker en demonstratiever huisdier tegengekomen dan een Ragdoll kat.

Gezondheid en bekende aandoeningen.

Een ruwe gezondheid is de gebruikelijke toestand van de Brits Korthaar. Ze zijn alleen vatbaar voor dezelfde problemen als gewone huiskatten van gemengde rassen, met slechts een paar zeer zeldzame erfelijke aandoeningen. Uw Brits Korthaar zal u waarschijnlijk weinig zorgen baren en zal waarschijnlijk minstens tien jaar en langer bij u blijven. De officiële schatting van de levensduur van de Brits Korthaar is 20 jaar; anekdotisch, echter, heb ik ze nog langer zien leven. Het Britse Korthaar ras is bekend om het voortbrengen van individuen die lijden aan een vorm van hemofilie; het testen maakt dit nu zeer ongewoon, omdat fokkers kunnen controleren op het gen en het fokken met dragers kunnen vermijden.

Britse Kortharen zijn ook iets meer vatbaar voor een hartaandoening genaamd hypertrofische cardiomyopathie – ook dit is zeer, zeer zeldzaam. Deze aandoening kan niet worden genezen, maar het kan zodanig worden beheerd dat het welzijn van de kat voor enige tijd niet wordt beïnvloed. Over het algemeen, kijkt u naar een zeer gezonde kat.

Ragdolls zijn een tamelijk gezond ras, met een potentieel lange levensduur (tot 25 jaar). De achtergrond van de Ragdoll omvat een aanzienlijke mate van inteelt, aangezien er niet veel foundationkatten waren; dat gezegd hebbende, lijken ze daardoor niet veel problemen te hebben. Elke kat kan echter gezondheidsproblemen ontwikkelen, en de Ragdoll heeft een of twee problemen waar je op moet letten.

Net als Britse Kortharen, kunnen Ragdoll katten hypertrofische cardiomyopathie ontwikkelen – aangezien dit een van de meest voorkomende hartaandoeningen bij katten is, is het nauwelijks een verrassing. Ze lijken ook erg vatbaar voor aandoeningen aan de urinewegen: UTI’s, kristallen en nierstenen lijken nogal vaak voor te komen bij dit ras. Wees vooral voorzichtig met UTI’s omdat ze vooral gevaarlijk lijken te zijn bij Ragdolls. Ik heb urine-infecties gezien bij jonge Ragdolls die gezond waren en die een lang en comfortabel leven hadden moeten hebben.

Grootte en gewicht vergelijking.

Gewicht en grootte variëren dramatisch tussen katers en poezen, en het verschil wordt duidelijker naarmate de kat opgroeit. Kittens beginnen ongeveer even groot, maar katers worden sneller zwaarder dan hun zusjes. Gezonde gewichten voor vrouwelijke Brits Kortharen variëren van een relatief kleine 4 kg tot 6 kg. Katers zijn veel groter.

Een volwassen mannelijke Brits Korthaar moet wegen van 6kg tot ongeveer 9kg (iets meer dan 13lbs tot een forse 19lbs 4oz). De Brits Korthaar kan zeker veel zwaarder worden dan dit – ze eten graag – maar ze mogen niet echt te ver over de bovengrens van hun ras gaan. Ze hebben de neiging te lijden aan gezondheidsproblemen als ze te zwaar worden, iets wat maar al te gemakkelijk gebeurt in het geval van Britse Kortharen.

Ragdolls zijn ook aan de grote kant als katten gaan. Ze zijn niet zo husky als de Brits Korthaar, omdat ze langer en slanker zijn, maar het zijn gespierde en goed gebouwde dieren. Net als de Brits Korthaar zijn ze duidelijk seksueel dimorf, waarbij de mannetjes beduidend groter zijn dan de vrouwtjes. Mannelijke kittens komen per maand meer aan dan vrouwelijke.

Volgroeide mannelijke Ragdolls wegen iets minder dan 7 kg tot ongeveer 9 kg; poezen kunnen tussen 4,5 kg en 6,8 kg wegen. Als kitten hebben ze last van groeispurten, waarbij ze extra voedsel nodig kunnen hebben. Als je Ragdoll kitten haar eten opeet en smeekt om meer, ga je gang en geef haar eten tot ze tevreden is – ik heb letterlijk nog nooit een dik Ragdoll kitten gezien. Als ze eenmaal volgroeid zijn, moet je hun voedselinname misschien wat matigen om zwaarlijvigheid te voorkomen. Ragdolls zijn rond hun derde of vierde levensjaar volgroeid en kunnen, net als de Britse korthaar, te dik worden naarmate ze ouder worden.

Samenleven met kinderen en honden.

Brits Kortharen zijn een zeer goede keuze als u kinderen heeft of wilt. Ze zijn bijna foutloos geduldig en verdragen veel ruwheid van de jeugd. Dit ras valt op door zijn kalme reactie op provocatie – als een Brits Korthaar genoeg heeft van een of andere activiteit, zal ze niet slaan, bijten of krabben, maar zich gewoon uit de voeten maken. Ze zijn meestal heel hartelijk tegen en zelfs aanhankelijk met honden, zolang de hond maar niet agressief of overdreven vriendelijk is.

Peuters en kleine kinderen moeten in de gaten worden gehouden als ze met uw kat spelen, ongeacht het ras; zelfs het meest volgzame dier kan agressief worden als kleine handjes haar oren of staart blijven vastgrijpen. Met iets oudere kinderen die kunnen worden geleerd om respectvol met elkaar om te gaan, is de Britse Korthaar een droomkat. Kinderen mogen meer fysieke affectie krijgen dan volwassenen; uw Brits Korthaar kan ook toezicht willen houden op uw kinderen en met aandacht toekijken wat ze aan het doen zijn.

Ragdolls zijn een geweldige kat voor zowel kinderen als honden. Net als de Brits Korthaar is de Ragdoll geduldig en aanhankelijk. In tegenstelling tot de Britse korthaar vindt ze het echter niet erg om door kleine armpjes opgepakt te worden en geniet ze positief van aanhoudend knuffelen. Sommige kinderen verlangen echt naar schoottijd en kunnen gefrustreerd raken van de meer afstandelijke Britse Korthaar; zij zullen veel beter overweg kunnen met een Ragdoll, die dol is op lichamelijk contact. (Houd wel toezicht op jonge kinderen als ze de kat proberen te dragen, want ze kunnen haar onhandig oppakken.

Het risico bestaat dat ze haar of zichzelf pijn doen). Ragdolls zijn prima gezelschap voor niet-agressieve honden. Ze vinden veel van dezelfde spelletjes leuk – vooral apporteren – en zullen gretig met uw pup spelen. Ze lijken niet zo hondachtig als bijvoorbeeld de Maine Coon, maar het zijn wel degelijk “puppy katten”. Ze socialiseren heel goed met goed getrainde honden en kruipen zelfs tegen ze aan om met ze te slapen.

Verzorging en onderhoud van uw kat.

Naast de gebruikelijke vaccinaties en regelmatige dierenartscontroles, heeft de Brits Korthaar weinig extra verzorging nodig. U moet haar dikke vacht minstens één keer per week borstelen om te voorkomen dat de haren zich ophopen; als ze het leuk vindt om geborsteld te worden, kunt u dit vaker doen. Britse Kortharen krijgen soms last van tandvleesontsteking of tandbederf. U kunt dit helpen voorkomen door hun tanden te poetsen. Streef naar een dagelijkse borstelbeurt, hoewel u, als uw kat er absoluut een hekel aan heeft, het tandenpoetsen kunt beperken tot één dag per week. Zorg voor kattenbakken en andere benodigdheden op Brits Korthaar formaat.

De kattenbak moet half zo lang zijn als de kat; hetzelfde geldt voor haar krabpaal. Speelgoed en spelletjes die uw Brits Korthaar aanmoedigen om rond te rennen zullen later in het leven erg belangrijk worden, aangezien dit ras met het vorderen der jaren slap en inactief kan worden. Geef haar iets om achteraan te jagen en maak er een punt van om dagelijks te spelen.

Ragdolls hebben dezelfde inentingen en regelmatige dierenartsbezoeken nodig als elke andere kat. Daarnaast moet je haar vacht minstens een keer per week borstelen. Ragdolls hebben de neiging om dit proces leuk te vinden, dus het is prima om haar vaker te borstelen. U moet haar veel genegenheid en aandacht geven; uw Ragdoll kat heeft actief behoefte aan knuffels en schoottijd, anders wordt ze gestrest en angstig. U kunt haar gerust thuislaten voor een gewone werkdag – compenseer dat met veel knuffels en aaien als u thuiskomt. De gebruikelijke uitrusting (kattenbak, krabpaal, enz.) moet worden aangepast aan de grootte van deze grote katten.

Het is belangrijk dat elke kat voldoende water krijgt, maar dit is echt onmisbaar voor Ragdolls, omdat ze zo gemakkelijk plasproblemen kunnen krijgen. U moet ervoor zorgen dat haar bakje altijd schoon en vers water bevat en extra waterbakjes in andere kamers plaatsen om ervoor te zorgen dat ze drinkt. Ik ben een grote fan van drinkfonteintjes, die moedigen katten aan om meer te drinken. Ik raad u aan een Ragdoll geen droogvoer te geven. Ragdoll katten moeten binnenshuis gehouden worden, want ze zijn niet erg goed in zelfverdediging.

De eindanalyse

In alle eerlijkheid, ik zou graag een van deze mooie rassen aanbevelen voor uw eerste kat. Ze zijn allebei redelijk onderhoudsarm, allebei niet-destructief en allebei erg vriendelijk voor mensen. Ze zouden allebei een geweldige metgezel voor een kind zijn en ze kunnen het goed vinden met honden.

Ik denk dat ik gezinnen met kinderen voorzichtig zou aanraden om voor de Ragdoll te kiezen, omdat kinderen de neiging hebben om katten te willen knuffelen en aaien, wat niet altijd indruk maakt op Britse Kortharen. Oudere kinderen die de behoeften van de kat kunnen begrijpen, kunnen met beide goed overweg. Het komt er echt op aan waar je zin in hebt: wil je een liefdevolle maar ietwat afstandelijke metgezel of verlang je naar een schootkat? Op een puur persoonlijk vlak, zou ik lichtjes neigen naar de Brits Korthaar, gewoon omdat ik Ragdolls een beetje aanhankelijk vind en de voorkeur geef aan een meer gereserveerde metgezel.

Als je echter op zoek bent naar een kat die wil schuilen en knuffelen, dan zijn Ragdolls perfect. Voor degenen die een tweede kat willen, adviseer ik om er een te kiezen met een persoonlijkheid die uw bestaande kat aanvult. Als je een kat hebt die onafhankelijk en gereserveerd is, neem dan een Ragdoll voor die uitgebreide knuffels. Als u al een schootkat heeft, zult u waarschijnlijk de Britse Korthaar waarderen, die meer afstandelijk is.