Bot Fly bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Botvlieg bij katten: kat krabt aan zijn vacht om jeuk of ongemak te verlichten.

Shutterstock.com

Botvlieg bij katten beschrijft wanneer een kat besmet is met de wormachtige larve van de Cuterebra-vlieg. In dit artikel leer je wat cuterebriasis is bij katten, hoe je het kunt herkennen, behandelingsopties en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Bot Fly in Cats

Wat is Bot Fly bij katten?

Botvlieg bij katten wordt ook wel cuterebriasis genoemd. Dit is een aandoening die wordt veroorzaakt door de botvlieg Cuterebra. De Cutebebra-botvlieg veroorzaakt vaker ziekte bij konijnen of knaagdieren, maar een kat kan een toevallige gastheer worden.

In tegenstelling tot andere soorten vliegen-madenplagen, waarbij vliegen eieren rechtstreeks op een gastheerdier leggen, is de grote Cuterebra-vlieg niet direct betrokken bij deze ziektetoestand bij huisdieren.

De volwassen vlieg legt eieren op vegetatie in de buurt van de holen of nesten van konijnen en andere kleine knaagdieren.

Katten kunnen een botvliegenplaag krijgen wanneer ze dierenholen of nesten onderzoeken. De eieren komen uit als reactie op een toename van de buitentemperatuur. Wanneer ze uitkomen, kunnen de kleine larven zich hechten aan de vacht van een passerend dier en vervolgens via de neus of mond in het lichaam migreren.

Cuterebriasis bij katten komt meestal voor in de late zomer of vroege herfst. In zeer gematigde gebieden kan deze aandoening het hele jaar door voorkomen.

Botvlieglarven kunnen ook migreren naar open wonden. Maar in tegenstelling tot veel andere vliegen-maden, kunnen Cuterebra-larven niet direct de ongebroken huid binnendringen.

Eenmaal in het lichaam zullen de Cuterebra-larven meestal migreren naar een gebied net onder de huid. Wanneer dit gebeurt, vormt zich een kleine knobbel op de huid, die een warble wordt genoemd. De warble heeft een opening gat of fistel zodat de larvale worm lucht kan inademen.

Na ongeveer 30 dagen zal de Cuterebra-larvale worm de huid verlaten via dit ademhalingsgat, op de grond vallen en zich in de grond ingraven. De larve zal dan door een andere fase gaan die verpopping wordt genoemd. De botvlieg blijft maanden of zelfs jaren als pop. Maar uiteindelijk zal de volwassen vlieg uit de grond komen.

Oorzaken van Bot Fly bij katten

Katten kunnen alleen een botvlieginfectie oplopen door in contact te komen met de pas uitgekomen larve uit eieren gelegd door een volwassen Cuterebra-vlieg. Dit is meestal op bladeren, gras of andere vegetatie in de buurt van een konijnen- of knaagdierhol.

Als bekwame jagers kunnen katten deze holen of nesten onderzoeken. Wanneer ze borstelen door een gebied waar pas uitgekomen botvlieglarven zich bevinden, kunnen de larven zich aan de vacht hechten.

Symptomen van Bot Fly bij katten

Het meest voorkomende symptoom om naar te zoeken is de warble, waardoor de Cuterebra-larve ademt. Je kunt de larve zelf zien door het warble-gat, of fistel, omdat het om de paar seconden naar boven komt om lucht in te ademen.

De warble kan zich overal onder de huid bevinden, maar de meest voorkomende locaties zijn het hoofd, de nek en de schouders. Warbles zelf zijn niet altijd pijnlijk, maar secundaire infecties en zwelling in het gebied kunnen ongemak veroorzaken.

Andere klinische symptomen die u bij katten kunt zien, zijn onder meer:

 • Uw kat likt of krabt overmatig aan een klein gebied rond het hoofd of de nek.
 • Een gericht gebied van gematteerde vacht, vooral rond het hoofd of de nek.
 • Pus kan worden gezien, omdat de warble soms geïnfecteerd kan raken.

Complicaties van het hebben van bot vliegen bij katten

Afbeelding van de wond van een kat met pus, wat wijst op de noodzaak van snelle veterinaire aandacht en zorg

Terwijl de botvlieglarve meestal migreert naar een gebied net onder de huid, zijn er gevallen waarin de larve ergens anders kan migreren, in het lichaam.

Andere delen van het lichaam waar Cuterebra-larven naartoe kunnen migreren bij katten zijn:

 • Oog
 • Neusholtes
 • Hersenen
 • Ruggenmerg

Wanneer de Cuterebra migreert naar een van deze andere locaties in het lichaam, kunnen de ziektesymptomen ernstiger zijn.

Oog (oftalmomyiasis): De larve kan het gebied rond het oog binnendringen en zich onder het ooglid of conjunctivale weefsels bevinden. Het kan ook migreren naar het oog zelf.

Tekenen om op te letten zijn onder meer:

 • Rode ogen
 • Zwelling onder of rond het oog
 • Veel loensen of knipperen
 • Pawing bij het oog
 • Afscheiding uit het oog, vooral geel, wit of groen van kleur

Blindheid kan het gevolg zijn van deze vorm van botvlieg bij katten, maar meestal alleen als de larve naar het oog zelf migreert.

Neusholtes: Dit kan een route zijn die de botvlieglarve gebruikt om het lichaam binnen te komen. Zij kunnen doorgaan naar ergens anders onder de huid geplaatst, of ze kunnen per ongeluk in de neusholtes achterblijven.

Tekenen om op te letten zijn onder meer:

 • Overmatig niezen/ongecontroleerde niesbuien
 • Nasale afscheiding, vooral geel, wit of groen van kleur
 • Bloederige neusafscheiding

Neurologische ziekte: De botvlieglarven kunnen door de neusholtes migreren en door de weefsels aan de achterkant van de neus naar de hersenen zelf gaan. Soms zijn ze ook gevonden in het voorste deel van het ruggenmerg. Migratie door open wonden kan er ook toe leiden dat larven het ruggenmerg bereiken.

Er zijn veel potentiële tekenen die kunnen worden gezien, maar de meest voorkomende kunnen zijn:

 • Vestibulaire tekenen (hoofd kantelen, in cirkels lopen, plotselinge problemen met evenwicht)
 • Vangsten
 • Hoofd persen
 • Plotselinge gedragsveranderingen

In veel gevallen van neurologische ziekte veroorzaakt door Cuterebra, werden acute herhaalde niezen of andere bovenste luchtwegsymptomen weken eerder gezien. Cuterebra kan worden vermoed bij elke kat met een acuut begin van terugkerende niezen / ademhalingssymptomen die stoppen en vervolgens worden gevolgd door een acuut begin van neurologische symptomen.

Diagnose van Bot Fly bij katten

De meer gebruikelijke presentatie van cuterebriasis bij katten waarbij de larve zich in de warble in de huid bevindt, kan visueel worden gediagnosticeerd door een dierenarts. De larve zelf is meestal te zien naar de oppervlakte van het warble huidgat om om de paar seconden te ademen. Gematteerde vacht of puin moet soms worden verwijderd om de warble zelf duidelijk te kunnen zien.

Andere vormen van cuterebriasis kunnen moeilijker te diagnosticeren zijn. Er zijn andere veel voorkomende oorzaken van ziekten die de ogen, de bovenste luchtwegen en het neurologische systeem bij katten aantasten.

Er is een bloedtest genaamd een ELISA-test die Cuterebra kan detecteren. Deze test toont echter mogelijk geen positief resultaat bij katten met een recente of acute infectie. Röntgenfoto’s kunnen enkele niet-specifieke veranderingen identificeren die worden veroorzaakt door Cuterebra-migratie in het lichaam, maar het is onwaarschijnlijk dat ze tekenen vertonen die specifiek kunnen worden toegeschreven aan de botvlieglarve.

Als Cuterebra wordt vermoed in het geval van een ziekte die het oog aantast, kan sedatie nodig zijn voor een dierenarts om de weefsels onder het ooglid of rond het oog zelf nader te inspecteren. Als de larve in het oog zelf is gemigreerd, kan de diagnose erg moeilijk zijn. Verwijzing naar een veterinaire oogarts kan helpen om sneller een diagnose te stellen.

Als Cuterebra-larvemigratie wordt vermoed als een oorzaak van vestibulaire ziekte, epileptische aanvallen of andere neurologische aandoeningen, kan een CT- of MRI-scan de enige manier zijn om botvlieglarvenmigratie als oorzaak te diagnosticeren.

Neurologische symptomen zoals die worden besproken bij zeer jonge katten of kittens zouden verwijzing naar een veterinaire neuroloog rechtvaardigen. Andere ziekten, waaronder toxoplasmose en feline infectieuze peritonitis (FIP), kunnen een vergelijkbaar neurologisch teken hebben. Een neuroloog kan mogelijk een meer sluitende diagnose stellen.

Cuterebra veroorzaakt luchtwegaandoeningen kunnen ook moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat de symptomen een paar weken kunnen duren en dan stoppen als de Cuterebra de migratie door de neusholtes heeft voltooid.

Chronisch niezen of afscheiding kan worden onderzocht met een endoscoop waarbij een larve kan worden gezien. Sommige dierenartsen hebben endoscopie beschikbaar, maar vaak is verwijzing naar een interne geneeskunde specialist nodig. Een CT-scan kan ook helpen om Cuterebra te identificeren als een oorzaak van neusziekte.

Behandelingen voor Bot Fly bij katten

Kat vredig slapend met een genezend abces op zijn wang, wat de veerkracht en het herstelvermogen van katachtigen benadrukt.

Als een Cuterebra-larve in de warble net onder de huid verblijft, kan uw dierenarts deze voorzichtig verwijderen met een tang. In sommige gevallen kan dit sedatie vereisen, vooral als uw kat pijn of irritatie ervaart op de warble-plaats.

Als de larve tijdens het verwijderen wordt samengedrukt of verpletterd, kan deze chemische signalen afgeven die een slechte ontstekings- of allergische reactie bij de kat kunnen veroorzaken. Om dit risico voorafgaand aan de verwijdering te verminderen, kan een steroïde en / of antihistaminicum (zoals difenhydramine) worden gegeven.

Antibiotica kunnen worden voorgeschreven als er een infectie aanwezig is rond de warble-site.

Zodra de larve weg is, zal het gat in de huid vanzelf genezen, meestal binnen 2-3 weken.

Als het oog is aangetast, hangt de behandeling af van waar de botvlieglarve zich bevindt. Larven zijn met succes verwijderd van onder het deksel of conjunctivale weefsel onder zware sedatie of anesthesie. Als de larve zich in het oog zelf bevindt, moet mogelijk het hele oog operatief worden verwijderd.

Neurologische ziekte veroorzaakt door cuterebriasis bij Katten kunnen erg moeilijk te behandelen zijn. De ziekte is vaak snel progressief omdat de larve blijft migreren en katten vaak kunnen sterven aan deze vorm van de ziekte.

Als deze vorm van de ziekte wordt vermoed, is de behandeling geprobeerd met ivermectine en steroïden. Katten die herstellen van deze vorm van de ziekte kunnen nog steeds een aantal permanente neurologische veranderingen hebben, waaronder epileptische aanvallen, loop- / evenwichtsproblemen en gedrags- / mentatieveranderingen.

Tips voor kattenverzorging

Als u vermoedt dat uw kat mogelijk is geïnfecteerd met een Cuterebra-botvlieglarve, volgen hier enkele belangrijke tips:

 • Probeer de larve er niet uit te persen. Hoewel verleidelijk, is de kans groter dat dit de larve beschadigt, wat een slechte allergische reactie bij de kat kan veroorzaken.
 • Probeer niet alleen te behandelen met ivermectine. Ivermectine is niet goedgekeurd voor gebruik bij katten en moet zorgvuldig off-label worden gedoseerd door een dierenarts voor de beste veiligheid en het beste resultaat.
 • Als je een Cuterebra in de huid van je kat ziet, breng ze dan zo snel mogelijk naar je dierenarts. Zij kunnen de larve veilig voor u verwijderen.

Preventie van botvlieg bij katten

De beste manier om Cuterebra-gerelateerde ziekte te voorkomen, is door de toegang van een kat tot de holen en holen van konijnen en knaagdieren te beperken waar de volwassen vlieg zijn eieren legt. Binnenkatten hebben bijna geen risico op het krijgen van botvlieggerelateerde ziekten. Het kan mogelijk zijn om de toegang te beperken voor binnen- en buitenkatten die niet buiten uw eigendom reizen als u weet waar de holen en holen zijn.

Het kan onmogelijk zijn om de toegang te beperken tot buitenkatten die op een afstand van uw eigendom rondzwerven.

Er zijn geen preventieve producten die zijn goedgekeurd voor de bestrijding van Cuterebra-botvliegen bij katten. Er zijn echter aanwijzingen dat sommige actuele insecticide producten enige bescherming kunnen bieden, waaronder fipronil (Frontline) en imidacloprid (Advantage II, Advantage Multi, Seresto). Sommige preventieve producten in de macrocyclische lactonklasse (Interceptor, Revolution) kunnen mogelijk vroege larven doden tijdens hun migratiefase.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat bot fly heeft?

Het larvale stadium van de Cutereba-botvlieg komt meestal in de mond of neus van een kat en migreert vervolgens onder de huid. Het vormt een zwelling net onder de huid die een warble wordt genoemd, die een luchtgat heeft zodat de larvale worm kan ademen. Meestal zal de warble op het hoofd of de nek te vinden zijn. Het vinden van dit gat in de huid met de Cuterebra-larve erin bevestigt de aanwezigheid van botfly. De larve is meestal zichtbaar als hij om de paar seconden naar boven komt om te ademen.

Als de botvlieglarve ergens anders in het lichaam migreert, zoals de neusholtes, luchtwegen, ogen of zenuwstelsel, kunnen de symptomen erg lijken op andere ziekten die die delen van het lichaam beïnvloeden. Uw dierenarts kan Cuterebra overwegen als er een plotseling begin van symptomen is in een van deze delen van het lichaam bij een zeer jonge kat.

Bij oudere katten kan het erg moeilijk zijn om Cuterebra-botvlieglarven als oorzaak te bepalen zonder geavanceerde diagnostiek zoals endoscopie, CT of MRI-scans.

Wat gebeurt er als een botvlieg niet van een kat wordt verwijderd?

Als de Cuterebra-botvlieglarve zich in een warble net onder de huid bevindt, zal hij uiteindelijk vanzelf vertrekken. Na ongeveer 4-6 weken zal de larve op de grond vallen en zich in de grond verpoppen totdat hij maanden of jaren later als volwassen vlieg uitkomt.

Als de botvlieglarve elders in het lichaam aanwezig is, kan deze helaas een aanzienlijke ziekte veroorzaken omdat deze door lichaamsweefsels migreert. Het kan uiteindelijk sterven in dat weefsel. Afhankelijk van waar de larve migreert, kan het permanente schade veroorzaken, vooral in de hersenen of het ruggenmerg.

Laat een botvlieg een kat alleen achter?

Zolang het maar net onder de huid aanwezig is, ja. Na 4-6 weken zal de Cuterebra bot vlieglarve door zijn luchtgat in de huid naar buiten komen en op de grond vallen.

Hoewel het vanzelf kan vertrekken, is het beter om het door een dierenarts te laten verwijderen als het wordt ontdekt. De aanwezigheid van de botvlieg onder de huid kan irriterend zijn voor de kat en de migratie door de huid kan leiden tot secundaire bacteriële infectie.

Als de botvlieglarve ergens anders in het lichaam intern is gemigreerd, is het helaas zeer onwaarschijnlijk dat hij zelfstandig kan vertrekken.

Is een botfly besmettelijk?

Nee. Cuterebriasis die wordt veroorzaakt door de botvlieglarve is niet besmettelijk voor andere dieren en vormt geen risico voor de volksgezondheid voor mensen. Elke kat die cuterebriasis ontwikkelt, wordt individueel beïnvloed wanneer ze in contact komen met de nieuw uitgekomen larven die aanwezig zijn in de buurt van konijnen- en knaagdierholen / holen.

De botvlieglarve zelf die zichtbaar is in het gat/zwelling in de huid is niet gevaarlijk. Het kan niet bijten en het kan niet door een intacte huid graven. Het zal het gat niet verlaten, behalve om enkele weken nadat het zich onder de huid heeft opgezet eruit te vallen.

Cats.com maakt gebruik van hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig beoordeeld en bijgewerkt op nauwkeurigheid. Bezoek onze
Over ons pagina om meer te weten te komen over onze normen en om te voldoen aan onze veterinaire beoordelingsraad.

 1. Bowman, D. Cutebrebriasis bij katten (Proceedings). DVM360. 1 april 2009. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 2. Raad voor Gezelschapsdieren. Cuterebriasis. Bijgewerkt op 28 juli 2020. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 3. Hunter, T. en Ward, E. Cuterebra of Warbles bij katten. VCA Dierenziekenhuizen. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 4. James FM, Poma R. Neurologische manifestaties van katachtige cuterebriasis. Can Vet J. 2010 Feb; 51(2):213-5. PMID: 20436872; PMCID: PMC2808293. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 5. Lohnin, A. Cuterebriasis (ook bekend als Cuterebra – Bot Fly Larva) bij huisdieren. Mspca Angell. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 6. Lundgren, B. Cuterebriasis is een parasiet die huidinfecties bij honden en katten veroorzaakt. Veterinaire partner. Gepubliceerd op 18 september 2006. Herzien op 18 februari 2020.

 7. Martins, J. Cuterebrosis bij katten – tekenen en symptomen. Belle Mead Dierenziekenhuis. 15 augustus 2021. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 8. Moriello, K.A. Cuterebra besmetting bij honden en katten. Merck Veterinair Handboek. Herzien/herzien 2019. Gewijzigd oktober 2022. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 9. Scanlin, S., & Michaels, J. R. (2023). Acuut begin van cirkelen en doffe mentatie bij een 1-jarige mannelijke gecastreerde binnenlandse korthaarkat. Tijdschrift van de American Veterinary Medical Association, 261(6), 1-4. Geraadpleegd op Sep 21, 2023, van

 10. Schlesener BN, Peck EA, Teplitz EM, et al. Feline oftalmomyiasis externa veroorzaakt door Cuterebra-larven: vier gevallen (2005-2020). Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2022; 24(2):189-197. DOI:10.1177/1098612X211013021

 11. Starkey, L.A. Cuterebriasis bij honden en katten. De dierenartsenpraktijk van vandaag. Gepubliceerd op 4 augustus 2021. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 12. Thomas, J.E. and Reichard, M.V. Managing Maggots and Bots in Dogs in Cats. Veterinair Team Brief. Mei 2018. Toegankelijk via Clinician’s Brief, 14 september 2023.