15 snelste katten ter wereld in 2023: een blik op de records (met foto’s)

Als je een kat op de vlucht hebt gezien, weet je hoe snel hij kan zijn. Ze kunnen hun prooi bespringen en in een oogwenk door de kamer schieten! De wereld van katten omvat wilde en gedomesticeerde katachtigen, en hoewel onze huisdieren kleiner en minder intimiderend zijn, kunnen ze net zo bekwaam zijn als hun wilde familieleden.

Hoewel alle katten snel en snel zijn, hebben wilde katten het record voor de snelste ter wereld. In dit artikel delen we fascinerende informatie over de snelste wilde katten en de snelste huiskatten ter wereld.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Snelste wilde katten

1. Cheeta

cheeta hardlopen
Afbeelding credit: Cara Fuller, Unsplash

Cheeta’s zijn de snelste katten en het snelste zoogdier ooit. Deze snelle kat bereikt snelheden tot 75 mijl per uur (mph), wat perfect is voor het jagen op prooien tijdens het sprinten over vlak terrein.

Cheeta’s hebben een hoge spiertonus en lichte botten die een totaal lichaamsgewicht van 90-140 pond vormen, waardoor ze licht op hun voeten zijn. Ze hebben ook een lange en krachtige staart die een ongelooflijke balans biedt tijdens snelle navigatie en een verbazingwekkend flexibele wervelkolom die hen helpt snel te draaien en van richting te veranderen. Hun luchtwegen worden groter tijdens de achtervolging om zuurstof af te geven, waardoor cheeta’s tot 150 ademhalingen in 1 minuut kunnen nemen! Al deze ongelooflijke eigenschappen dragen bij aan hun vermogen om hoge snelheden te bereiken.

thematische pauze

2. Jaguar

jaguar die op rivieroever staat
Afbeelding credit: Giedriius, Shutterstock

De Jaguar is een andere wilde kat die zijn prooi met een ongelooflijke snelheid nadert. De jaguar kan snelheden tot 50 mph bereiken. Gezien het feit dat ze tot 220 pond wegen, is dat een ongelooflijke prestatie. Niet alleen is deze prachtige kat een van de snelste katten, maar hij staat ook bekend om zijn springvaardigheden en is een krachtige klimmer en zwemmer. Dit plaatst hen ook aan de top van de voedselketen in uiterwaarden, moerassen en regenwouden. Ze lijken echter meer op sprinters, die hun topsnelheid bereiken voor korte afstanden, maar die snelheid niet kunnen handhaven voor lange afstanden.

Jaguars zijn geweldig in snelheid dankzij hun gespierde en krachtige benen, waardoor ze met hoge snelheden kunnen sprinten en plotselinge bochten kunnen maken tijdens de achtervolging. Ze hebben ook gestroomlijnde lichamen, lange, slanke staarten die helpen bij het evenwicht en intrekbare klauwen die extra tractie bieden.

thematische pauze

3. Leeuw

leeuw in de jungle
Afbeelding Credit: Robertgreene674, Pixabay

Leeuwen zijn een van ’s werelds grootste katten en worden vaak de koningen van de jungle genoemd. Deze majestueuze en krachtige katten kunnen snelheden tot 50 mph bereiken. Omdat ze echter geen uithoudingsvermogen hebben, kan deze uitbarsting van snelheid slechts voor korte periodes worden gehandhaafd.

Ondanks hun grote lichamen hebben ze lange, krachtige benen, die bijdragen aan hun vermogen om snel te rennen. Hun voorpoten zijn iets langer dan hun achterpoten, waardoor ze betere sprinters zijn dan langeafstandslopers. Terwijl de leeuw sprint, blijft zijn lichaam laag bij de grond terwijl zijn poten in actie komen. Leeuwen besluipen hun prooi en maken een laatste snelle sprint als ze dichtbij genoeg komen.

thematische pauze

4. Poema

Cougar die in besneeuwd weiland rent
Image Credit: eumates, Shutterstock

Poema’s zijn wendbaarder dan hun andere wilde kattenverwanten en zijn net zo snel. Ze kunnen snelheden van 40 tot 50 mph bereiken en zijn uitstekende springers, die een essentiële rol spelen bij het neerhalen van prooien. Hun grote poten en krachtige achterpoten dragen bij aan hun sprint- en sprongvermogen. In tegenstelling tot sommige van hun concurrenten zijn poema’s bedreven in klimmen.

Ze worden niet vaak in het wild gezien omdat ze goed zijn in verbergen, maar ze zijn te herkennen aan hun katachtige uiterlijk, bruine lichaamskleur en lange staart die bijna 1 meter lang is.

thematische pauze

5. Serval

Serval Cat rent in de ochtend
Afbeelding credit: Reto Buehler, Shutterstock

Servals behoren tot de kleinere wilde katten, misschien het best bekend als de wilde kat die wordt gebruikt om Savannah-katten te fokken. Ondanks hun kleinere formaat zijn ze een van de snelste. Servals kunnen snelheden van 45 mph bereiken, wat een paar mijl verlegen is van de snelheid van een leeuw. Het zijn sterke en behendige katten die hun hoge snelheden behouden. Hun kleine frame en lange, gespierde benen maken ze ook uitstekende springers.

Het zijn solitaire jagers die zich richten op kleinere dieren zoals kikkers, vogels en knaagdieren. Ze zien eruit als kleine cheeta’s, maar hebben enormeous oren en bereiken slechts een hoogte van ongeveer 20-24 inch. Ze hebben ook zeer lange benen in verhouding tot hun lichaamsgrootte.

thematische pauze

6. Tijger

Siberische tijger die door bosstroom rent
Afbeelding credit: Jan Stria, Shutterstock

Tijgers zijn sierlijke maar krachtige wilde katten met een ongelooflijke atletisch vermogen. Een tijger kan rennen met een topsnelheid van 35-40 mph, maar alleen op korte afstanden. Deze snelheid is echter opmerkelijk voor een kat met een gewicht van meer dan 600 pond en kan meer dan 30 voet springen en 16 voet hoog springen. Vanwege hun gebrek aan uithoudingsvermogen zijn ze hinderlaagjagers in tegenstelling tot jagende jagers. Ondanks dat het grote en zware katten zijn, kunnen ze topsnelheden van 40 mph bereiken vanwege hun lange, gespierde benen en flexibele wervelkolom. Ze hebben ook extra grip op de grond dankzij hun intrekbare klauwen.

thematische pauze

7. Euraziatische lynx

Euraziatische lynx die in het bos loopt
Afbeelding credit: Michal Ninger, Shutterstock

De Euraziatische lynx is een wilde kat die leeft in de Rocky Mountains van Noord-Amerika en is de grootste lynxsoort. Deze kat kan snelheden tot 30 mph bereiken en prooien neerhalen die groter zijn dan hijzelf. Het zijn sterke en behendige katten met krachtige poten en net als de leeuw kunnen ze hun snelheid alleen voor korte afstanden behouden. Daarom moeten ze hun prooi verrassen door dicht bij de grond te blijven en onverwacht van een korte afstand te springen.

thematische pauze

8. Luipaard

Vrouwelijke luipaard die op het veld rent
Afbeelding credit: Saranga, Shutterstock

Luipaarden zijn een van de meest herkenbare en aanbeden wilde katten. Ze zijn ongelooflijk atletisch en zijn uitzonderlijke klimmers. Ze kunnen snelheden tot 36 mph bereiken en hun prooi in bomen dragen om te voorkomen dat ze hun lunch verliezen aan aaseters. Het zijn ook prachtige springers en kunnen lange sprongen van maximaal 20 voet en verticale sprongen van 10 voet uitvoeren om prooien zoals vogels te vangen.

Bovendien zijn luipaarden, in tegenstelling tot veel wilde katten, ook sterke zwemmers. Ondanks dat het gemakkelijk wordt overspoeld door andere wilde katten, maakt zijn ongelooflijke vermogen om te springen, klimmen, zwemmen en rennen het een extreem vindingrijk roofdier. Helaas worden alle luipaarden bedreigd of bedreigd door menselijke activiteit, zoals verstedelijking en stroperij.

thematische pauze

9. Roestige gevlekte kat

Roestig gevlekte kat die naar zijn prooi loopt
Afbeelding credit: Felineus, Shutterstock

De Rusty Spotted Cat is een van de kleinste kattensoorten ter wereld en is veruit de kleinste kat in het wild. Wat ze echter missen in grootte, maken ze goed in snelheid! Deze kleine katachtigen kunnen topsnelheden tot 50 mph bereiken!

Ze zijn een ongelooflijk behendig en actief ras, maar omdat ze solitair en enigszins ongrijpbaar zijn, is er veel onbekend over hun capaciteiten. De Rusty Spotted Cat is ongeveer half zo groot als een gemiddelde huiskat en is te herkennen aan opvallende lijnen die zijn gezicht en hoofd markeren.

3 kattenverdelers

Snelste binnenlandse kattenrassen

10. Egyptische Mau

Egyptische Mau buiten het huis
Afbeelding credit: naturepicture_rika, Shutterstock

De binnenlandse Egyptische Mau neemt de hoogste rang in als het meest behendige en atletische huiskattenras. Deze opmerkelijke metgezellen kunnen snelheden tot 30 mph bereiken en kunnen vanuit een staande positie tot 6 voet in de lucht springen!

Egyptische Mau’s zijn een van de oudste rassen van huiskatten en kunnen een familielid zijn van een gevlekte ondersoort van de Afrikaanse wilde kat. Archeologen hebben zelfs katten gevonden in oude graven die lijken op de Egyptische Mau die we vandaag kennen. Ze zijn een zeldzaam ras dat moeilijk te vinden is buiten Egypte.

thematische pauze

11. Abessinisch

Abessijnse kat die buiten rent
Afbeelding credit: Nan Liu, Shutterstock

De Abessijn staat ook bekend als een van de snelste huiskatten die er zijn, en het is misschien geen verrassing als je getuige bent van zijn slanke en gestroomlijnde lichaam. De topsnelheid komt bijna overeen met de Egyptische Mau met ongeveer 30 mph. Het is ook een van de meest populaire katachtige metgezellen vanwege zijn levenslustige en speelse aard.

De Abessijn is zeer atletisch en ook erg nieuwsgierig, en als hij potentiële prooien ziet, zie je hem binnen enkele seconden wegschieten. Het zijn ook uitstekende klimmers en kleine vogels en knaagdieren maken meestal geen kans.

thematische pauze

12. Bengalen

Bengaalse Kat die in een boom in het bos klimt
Afbeelding credit: Seregraff, Shutterstock

Bengaalse katten worden geprezen om hun atletisch vermogen, en als je er ooit een hebt gehad, weet je hoe actief ze zijn. Ze zitten vol van energie voor het grootste deel van de dag. Ze werden gefokt door Aziatische luipaardkatten te kruisen met binnenlandse rassen, waardoor ze het uiterlijk hebben van een exotisch ras met een huiselijk temperament.

Bengalen kunnen een snelheid van 35 mph bereiken in een korte sprint. Ze hebben sterke achterpoten en wilde genen die hen uitstekende hardlopers maken. Ze vinden het vaak leuk om wandelingen te maken met hun eigenaren en in bomen te klimmen.

thematische pauze

13. Savannah

Savannah Kat die op zand loopt
Afbeelding credit: Dmytro Buianskyi, Shutterstock

De Savannah-kat is een andere hybride die wordt gekruist met een serval en een Siamees. Dat verklaart waarom ze de lijst van een van de snelste huiskattenrassen maken. Ze komen echter niet overeen met de snelheid van hun Serval-voorouders, maar ze zijn nog steeds snel. Wanneer je een Savannah kat ziet, worden zijn wilde genen onmiddellijk herkend. Ze hebben lange benen, grote oren, gevlekte jassen en doordringende wilde ogen, net als een cheeta, maar ze zijn vriendelijk en liefdevol zoals hun Siamese voorouders.

Dit grote, atletische ras kan intimiderend zijn, maar ze zijn vriendelijk en aanhankelijk met hun eigenaren. Vreemden daarentegen kunnen hun sceptische kant ervaren.

thematische pauze

14. Ocicat

mannelijke Ocicat kat op oranje achtergrond
Afbeelding credit: Nynke van Holten, Shutterstock

De Ocicat bootst een wilde Ocelot na, waardoor het het exotische uiterlijk krijgt van een wilde kat zonder een druppel wild DNA. Ze zijn gemaakt door een Abessijn met een Siamees te kruisen, dus het is geen wonder dat ze een van de snelste huiskatten zijn.

Ze hebben hondachtige persoonlijkheden, waardoor ze zeer sociaal zijn. Ze zijn ongelooflijk actief en hebben superieure atletische vaardigheden, en hoewel hun snelheid niet goed gedocumenteerd is, wordt het gezien door degenen die het genoegen hebben gehad er een te bezitten.

thematische pauze

15. Manx

Manx kat op jacht in een veld
Image Credit: NSC Photography, Shutterstock

Ondanks hun staartloze lichaam zijn Manx-katten snelle kleine katachtigen! Ze hebben een ongelooflijk vermogen om te springen en te versnellen en staan ook bekend om hun legendarische jachtvaardigheden. Ze lopen vaak door beide achterpoten tegelijkertijd te bewegen, waardoor ze een huppelende gang krijgen, net als een konijn.

Hoewel ze een sterke onafhankelijke inslag kunnen hebben, zijn ze sociaal en speels met betrekking tot hun eigenaren.

kattenpootverdeler

Conclusie

Terwijl wilde katten de taart nemen met betrekking tot snelheid, zijn onze huisgenoten ongetwijfeld snel en atletisch zoals hun wilde familieleden. Cheeta’s zijn de kampioenen, met een topsnelheid van 75 mph, terwijl de Egyptische Mau de binnenlandse kampioen is die een topsnelheid van 30 mph bereikt. Of het nu wilde of huiskatten zijn, ze dragen dezelfde kenmerken waardoor ze sterren en ongelooflijke roofdieren volgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Jayaprasanna T.L, Shutterstock