Mijn kat eet geen droogvoer, moet ik me zorgen maken? 5 mogelijke redenen

Katteneigenaren en peuterouders kunnen het over ten minste één ding eens zijn; Omgaan met een kieskeurige eter is niet eenvoudig. Met voorkeuren die van de ene dag op de andere veranderen, kan het voeren van kieskeurige katten frustrerend zijn, maar is het ook een reden tot bezorgdheid? Als je kat bijvoorbeeld geen droogvoer eet, moet je je dan zorgen maken?

Als uw kat geen droogvoer eet, maar nog steeds een ingeblikt dieet eet, hoeft u zich niet per se zorgen te maken, omdat het misschien gewoon een kwestie van smaak is. Als de eetlust van uw kat echter over het algemeen is afgenomen of als ze eerder droogvoer hebben gegeten en plotseling zijn gestopt, kunt u zich terecht zorgen maken. Blijf lezen om te leren waarom uw kat geen droogvoer eet en wat u eraan kunt doen.

3 kat face divider

De 5 mogelijke redenen waarom uw kat geen droogvoer eet:

1. Veranderingen in het voedsel

Als uw kat normaal gesproken droogvoer eet, maar het plotseling afwijst, kan er een probleem zijn met het voer. Misschien heeft je gewone merk bijvoorbeeld recepten of ingrediënten veranderd en vindt je kat het ook niet lekker. Mogelijk is ook de vorm of textuur van de brokjes veranderd. Voor kieskeurige katten is er niet veel nodig om ze droogvoer uit te schakelen, zelfs als ze er eerder van genoten.

kat die thuis voedsel eet
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze hebben nog nooit droogvoer gegeten

Als je een volwassen of oudere kat adopteert die geen droogvoer eet, kan dit zijn omdat ze er niet bekend mee zijn. Misschien hebben hun vorige eigenaren hen alleen een ingeblikt dieet of menselijk voedsel gegeven. Zelfs katten die van nature niet kieskeurig zijn, kunnen het moeilijk hebben om zich aan te passen aan de knapperige textuur of smaak van onbekend droogvoer.

thematische pauze

3. Hun tanden doen pijn

Een kat die geen droogvoer wil eten, kan last hebben van een tandaandoening die kauwen pijnlijk maakt. Als je merkt dat je kat brokjes oppakt en uit zijn mond laat vallen, wees dan meer achterdochtig over dit scenario. U kunt ook merken dat uw kat kwijlt, zijn mond iets openhoudt of bloed in zijn voer- en waterbakken vindt. Als u vermoedt dat uw kat last heeft van tandpijn, bezoek dan uw dierenarts.

thematische pauze

4. Omgevingsstress

Een verminderde eetlust kan een teken zijn dat uw kat zich gestrest voelt. Misschien heeft uw huishouden onlangs veranderingen ondergaan, zoals een nieuwe baby of bezoek. Katten kunnen ook gestrest raken door zwerfkatten die buiten rondhangen en bouwgeluiden.

Je zult waarschijnlijk andere tekenen van stress opmerken, zoals ongepast urineren, verbergen of overgrooming. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat angstig is. Uw dierenarts zal waarschijnlijk eerst medische aandoeningen willen uitsluiten en manieren willen voorstellen om uw kat te helpen ontspannen, inclusief medicijnen indien nodig.

kat die op de grond ligt en zich achter het gordijn verschuilt
Afbeelding credit: Mantikorra, Shutterstock
thematische pauze

5. Medische aandoening

Ten slotte kan uw kat stoppen met het eten van droogvoer en een algeheel verlies van eetlust ervaren als gevolg van een ziekte of andere medische aandoening. U kunt andere tekenen opmerken, zoals braken, diarree, gewichtsverlies en lethargie. Laat uw kat zo snel mogelijk door een dierenarts zien als u vermoedt dat hij ziek is, vooral als hij helemaal stopt met eten.

3 kattenverdelers

Waarom niet eten gevaarlijk is voor je kat

Zelfs als uw kat niet stopt met het eten van droogvoer vanwege een ziekte, kan het eten van minder voedsel in het algemeen problemen veroorzaken. Katten, vooral katten met overgewicht, zijn kwetsbaar voor een gevaarlijke medische aandoening die hepatische lipidose wordt genoemd.

Hepatische lipidose, of leververvettingssyndroom, treedt op wanneer vetcellen zich ophopen in de lever van de kat, waardoor deze niet goed functioneert. Het kan optreden als een bijwerking van andere medische aandoeningen of opduiken bij verder gezonde katten. Niet of minder eten dan normaal is de gebruikelijke verbindende factor voor katten die hepatische lipidose ontwikkelen. Deze aandoening kan zich al na een paar dagen ontwikkelen, dus verspil geen tijd om erachter te komen waarom uw kat niet eet.

Amerikaanse korthaar kat die thuis eet
Afbeelding credit: Apicha Bas, Shutterstock

Tips om uw kat aan te moedigen droogvoer te eten

Droogvoer is over het algemeen goedkoper dan ingeblikt voedsel en het kauwen op de brokjes kan helpen om de tanden van uw kat schoon te houden. Daarom kunt u er de voorkeur aan geven dat uw kat droogvoer eet. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je kieskeurige kat aan te moedigen om droogvoer te eten.

  • Sluit eerst een medische aandoening of omgevingsstress uit als oorzaak van de eetlustverandering. Het behandelen of beheren van deze problemen is het belangrijkste dat u kunt doen om de eetlust van uw kat te herstellen.
  • Zodra u bevestigt dat uw kat om andere redenen droogvoer weigert, probeer dan een ander merk of een andere smaak. Misschien is je kat gewoon uitgekeken op zijn huidige brokjes. Neem enkele dagen de tijd om het dieet van uw kat geleidelijk over te schakelen, indien mogelijk, om maagklachten te voorkomen.
  • Een andere optie is om uw kat meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voedsel aan te bieden en deze elke keer na ongeveer 15-30 minuten te verwijderen. Dit kan helpen om je kat aan te moedigen om te eten zodra ze zich realiseren dat ze naar een “use it or lose it” -situatie kijken.
  • Probeer het droogvoer van uw kat te mengen of te toppen met natvoer om het aantrekkelijker te maken. Je kunt je dierenarts ook vragen of het toevoegen van tonijnsap, kippenbouillon of ander veilig menselijk voedsel aan de droge brokjes goed is. Je wilt echter niet dat je kat hier te veel smaak voor ontwikkelt, dus probeer ze terug te faseren zodra de eetlust van je kat terugkeert.
Noorse boskat die kattenvoer uit een kom eet
Afbeelding credit: Astrid Gast, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Als uw kat geen droogvoer eet, kunnen er verschillende factoren de schuld zijn, waaronder enkele die u zorgen zouden moeten maken. Het snel tot op de bodem uitzoeken van de eetlust van uw kat is essentieel om het risico op het ontwikkelen van hepatische lipidose te beperken. Sommige katten houden niet van droogvoer, maar je hebt andere opties om ze gezond te houden. Als u zich zorgen maakt over de gebitsgezondheid van uw kat als ze geen droogvoer eten, vraag dan uw dierenarts welke andere opties voor mondverzorging beschikbaar zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Patrick Foto, Shutterstock