Wie zijn de kleinste katten ter wereld? Update voor 2023

Katten zijn er in alle soorten en maten, en hoewel sommige katachtigen indrukwekkend groot kunnen worden, blijven sommige ongelooflijk klein en veel mensen vragen zich af wat de kleinste kat is. Momenteel is Tinker Toy de kleinste kat ooit geregistreerd, maar blijf lezen terwijl we andere beroemde katten in deze categorie bespreken, samen met een paar van de kleinste rassen.

kat face divider 2

De kleinste katten aller tijden

De heer Peebles

Mr. Peebles was een kleine kat uit Illinois die slechts 3,1 pond woog en 6,1 centimeter lang was. Het Guinness Book of World Records erkende hem in 2012 als ’s werelds kleinste kat. Ondanks dat zijn eigenaren zich aanvankelijk zorgen maakten dat hij ondervoed was, was mr. Peebles in goede gezondheid en leefde hij een gelukkig leven.

Tinker Speelgoed

Tinker Toy, een Himalaya-Perzische mix van slechts 2,75 centimeter lang en 7,5 centimeter lang, is de huidige recordhouder voor de kleinste kat ooit geregistreerd. Tinker Toy woonde in Taylorville, Illinois, werd geboren op 25 december 1990 en stierf in november 1997.

Lilieput

De kleinste levende kat is Lilieput, de Munchkin. Ze won de titel voor Kleinste Huiskat in 2015 toen ze 10 was. Ze is 5,25 centimeter lang.

Munchkin kat spelen met speelgoed
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock

Fizz Meisje

Fizz Girl was ’s werelds kortste kat in de Guinness World Records 2012 Edition. Ze was een Munchkin-kat die 6 centimeter lang was en uit Californië kwam. Ze was ook de moeder van een andere kleine kat, Pixel.

Pixel

Pixel is een kleine kat die bijna de titel van ’s werelds kortste kat won. Ze stond slechts 5 centimeter lang en was de dochter van Fizz Girl.

Cye

Cye was de kortste kat in 2014 en was slechts 5,35 centimeter lang. Hij kwam uit Ontario, Canada, en ondanks een verwonding aan zijn oog toen hij een kitten was, leefde hij een gezond en gelukkig leven als een binnenkat.

kattenpootverdeler

De kleinste kattenrassen

Munchkin Katten

Close-up van een munchkin-kat
Afbeelding credit: MDavidova, Shutterstock

Munchkin-katten hebben een schattig uiterlijk vanwege hun ongelooflijk korte poten, waardoor ze een van de kleinste rassen zijn. Deze katten wegen meestal minder dan 9 kilo en hebben veel energie. De Munchkin is een relatief nieuw ras dat de International Cat Association in 1997 erkende en ze kregen de kampioensstatus in 2003.

Singapura Katten

Singapura-katten zijn een van de kleinste huiskattenrassen. Met hun compacte lichamen en grote, expressieve ogen zijn ze een enorme hit bij iedereen die ze tegenkomt. Deze katten wegen meestal minder dan 8 pond en hebben een korte zijdezachte vacht. De levende recordhouder voor de kleinste Singapura-kat is Itty Bitty, die slechts 5,1 centimeter hoog is.

Roestig gevlekte katten

Roestig gevlekte kat staat in het gras en haar hoofd is naar achteren gedraaid.
Afbeelding credit: Felineus, Shutterstock

Rusty-Spotted Cats zijn inheems in India en Sri Lanka en worden beschouwd als een van de kleinste wilde kattensoorten ter wereld. Ze hebben een prachtige vacht met kleine vlekken en strepen, en ze zijn ongeveer half zo groot als de gemiddelde huiskat. Ze wegen meestal 2-4 pond en hebben een lichaamslengte van 14-19 inch. De recordhouder voor de kleinste Rusty-Spotted Cat is Nugget, die ongeveer 13 centimeter lang is. Deze ongrijpbare katten worden zelden in het wild gezien en staan bekend om hun behendigheid en uitstekende jachtvaardigheden.

kat face divider 2

Conclusie

Van de kleinste rassen tot kleine katachtigen aller tijden, de wereld van miniatuurkatten is eigenlijk vrij groot! Deze katten tarten verwachtingen met hun kleine gestalte en boeien mensen met hun speelse persoonlijkheden en aanhankelijke aard. Hoewel het Munchkin-ras het grootste aantal kleine katten lijkt te produceren, zijn andere soorten, zoals de Singapura of de ongrijpbare Rusty-Spotted Cat, ook vrij klein. De recordhouder aller tijden, Tinker Toy, was een Himalaya-Perzische mix.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: MDavidova, Shutterstock