10 prachtige rassen die op Siamese katten lijken


De Siamees is een ras waarvan ik denk dat elke kattenliefhebber er verliefd op zal worden.

Het staat algemeen bekend om zijn colorpoint-patroon. De Siamees heeft een roomwit lichaam, dat wordt versierd met opvallende donkere punten op zijn gezicht, oren, poten en staart.

Deze kat heeft ook een opmerkelijke persoonlijkheid: hij is brutaal, extravert, intelligent en nieuwsgierig. Bovendien is hij vriendelijk en zachtaardig met zijn mensen en kan hij goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Een ander interessant feit over deze katachtigen is hun zeer vocale karakter. Hoewel de Siamees een uniek uiterlijk heeft, zou je deze kat kunnen verwarren met sommige anderen als je relatief nieuw bent in de wereld van katachtigen.

Ja, er zijn bepaalde katten die op Siamezen lijken en zelfs enkele van hun persoonlijkheidskenmerken delen! Deze gelijkenis treedt op als gevolg van genetica en fokpraktijken.

Laten we deze tien rassen in detail bekijken en zien hoe precies ze vergelijkbaar (of verschillend) zijn van het Siamese ras.

1. Balinees

Het Balinese kat liggen

De eenvoudigste manier om het Balinese ras te beschrijven is de volgende: Een langharige Siamese kat!

Dit ras is ontwikkeld als een natuurlijke mutatie van het Siamese ras. Het grootste verschil tussen deze twee katten is het vachttype.

Zoals Daily Paws uitlegt, heeft de Balinez een middellange tot lange zijdeachtige vacht die dicht bij zijn lichaam ligt. Integendeel, de Siamees heeft een korte vacht. Daardoor is het gemakkelijker om voor de vacht van een Siamese kat te zorgen dan voor die van een Balinese kat.

Beide katten hebben donkere kleurpatronen op de koelere delen van hun lichaam. Terwijl de Siamees een lange en dunne staart heeft, heeft de Balinezer een gepluimde.

Net als Siamezen zijn Balinese katten ook zeer intelligent, toegewijd aan hun volk en speels. Een ander gemeenschappelijk kenmerk van deze twee is dat ze hun baasjes laten weten wat ze willen door extreem vocaal te zijn.

2. Birmaan

De Heilige Birmaan is een ras dat bekend staat om zijn opvallende blauwe ogen en donkere punten, waardoor hij lijkt op de Siamese kat.

Dit is niet met zekerheid bevestigd, maar er wordt aangenomen dat dit ras zijn oorsprong vindt in Birma. Volgens de Spruce Pets werd de Birmaan begin 1900 gevonden in Engeland in Frankrijk. Het werd uiteindelijk later naar de Verenigde Staten gebracht en werd in 1967 erkend als een officieel ras.

Hoewel Birmaanse katten enkele overeenkomsten vertonen met Siamese katten, ze hebben aanzienlijk langer en pluiziger haar in vergelijking met raszuivere Siamese katten.

Terwijl de Siamees lange en puntige oren heeft, heeft de Heilige Birmaan middelgrote, goed afstandelijke oren.

Deze twee katten delen een aantal gemeenschappelijke persoonlijkheidskenmerken: ze zijn allebei vriendelijk, goedaardig en zachtaardig. De Heilige Birmaan is echter meestal minder speels en actief dan de Siamees.

3. Birmaans

Birmese kattenoppas

De Birmese katten hebben een gemeenschappelijke voorouder met het Siamese ras. Beide katten komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië.

Ze delen ook dezelfde korte, zijdeachtige en puntige vacht. Op het eerste gezicht kan het zelfs moeilijk zijn om deze twee rassen van elkaar te onderscheiden.

Als u ze echter zorgvuldig observeert, zult u enkele verschillen in hun uiterlijk opmerken. De Siamees heeft een vrij slank lichaam, terwijl de Birmees een meer middelmatig postuur heeft.

De Siamezen hebben een wigvormige schedel en driehoekige oren en de Birmees heeft een vlechtkop en brede oren.

De Burmees heeft meestal opvallende groene ogen, hoewel andere kleuren ook mogelijk zijn.

Je zou ook enkele Siamese persoonlijkheidskenmerken in het Burmese ras kunnen waarnemen. Beide rassen zijn attent, actief en trainbaar. Ze zijn ook even sociaal, vocaal en luidruchtig.

Als je de beschrijving van het Burmese ras leuk vindt, bekijk dan onze lijst met gerenommeerde Burmese fokkers.

4. Himalaya

Het is geen wonder dat het Himalaya-ras op de Siamese kat lijkt, aangezien het werd geproduceerd door een Siamees te kruisen met een even geweldige Perzische kat.

Deze kruising was het resultaat van de wens van fokkers om te produceren een kat met de aftekeningen van de Siamees en de lichaamsbouw van Perzië.

Inderdaad, de Himalayan heeft het beste van beide ouderrassen geërfd. Het heeft opvallende blauwe ogen en punten zoals de Siamees, terwijl het lijkt op een Pers met hun ronde uiterlijk en lange, pluizige vacht.

De weelderige vacht van Himalayan moet regelmatig worden geborsteld om verharen te verminderen.

Het mollige uiterlijk kan u helpen het Himalaya-ras te onderscheiden van hun Siamese ouder.

Hun temperament en gedrag lijken veel op elkaar. Zowel deESE-katten zijn liefdevol, zeer intelligent en aanhankelijk.

Toch is er hier een belangrijk verschil. Terwijl Siamese katten altijd luidruchtig, actief en nieuwsgierig zijn, de Himalaya is een meer ontspannen ras.

Dit ras houdt meer van rust en stilte, en is over het algemeen minder spraakzaam dan Siamezen.

5. Javaans

Javaans liggend met gesloten ogen

De Javaan is een ander ras dat verwant is aan Siamezen, en ook aan Balinese en Colorpoint Korthaar katten.

Net als de Siamezen, de Javaanse kat heeft ook een kleurpuntvacht. Het is middellang, heeft geen ondervacht en is vrij gemakkelijk te verzorgen.

Hill’s Pet beschrijft het Javaanse ras als een middelgrote kat, gespierder dan de Siamees.

In tegenstelling tot de Siamezen heeft het Javaanse ras een volle, gepluimde staart. Deze kat is graag in de buurt van mensen en raakt betrokken bij alles wat hun baasjes doen.

De Javaan is ook een slim en trainbaar ras, dat in staat is om trucs te leren, zoals apporteren.

Als je geen fan bent van de neiging van Siamese katten om luidruchtig te zijn, zal ik je moeten teleurstellen door te onthullen dat Javaanse katten in dit opzicht meestal hetzelfde zijn!

6. Mekong Bobtail

Net als de Siamees vindt ook de Mekong Bobtail zijn oorsprong in Thailand.

Dit ras vertoont een opvallende gelijkenis met de Siamezen, gekenmerkt door hun blauwe ogen en vachtpunten, samen met een atletische lichaamsstructuur.

Het meest kenmerkende aan het Mekong Bobtail-ras is zijn korte staart.

Volgens de Mekong Bobtail-rasstandaard wordt dit als een diskwalificatie beschouwd als de staart van deze kat langer is dan een kwart van zijn lichaam.

De Mekong Bobtail heeft een mooie persoonlijkheid waardoor hij in aanmerking komt voor een huisdier. Deze kat is vriendelijk, loyaal en speels. Hij houdt ervan om genegenheid te tonen aan zijn mensen en gedijt op aandacht en interactie.

7. Ocicat

Ocicat kijkt opzij

Het Ocicat-ras is ontstaan als resultaat van het kruisen van een Siamese kat met een Abessijn. Een combinatie van deze twee rassen gaf een kat die qua uiterlijk een opvallende gelijkenis vertoont met een wilde katachtige, maar volledig gedomesticeerd van aard is.

De Ocicat kan beschikken over een puntige vacht net als de Siamezen, maar kan ook een effen vacht hebben, evenals een aangevinkt of klassiek tabby-patroon. De vacht van deze kat is kort en satijnachtig.

De Ocicat heeft hetzelfde beweeglijke lichaam en amandelvormige ogen als zijn Siamese ouder.

Dit ras is extravert en toegewijd aan zijn mensen. Het is ook speels en altijd op zoek naar een leuke activiteit om te delen met zijn baasjes.

Omdat hij zo sociaal is, doet de Ocicat het niet goed als hij lange tijd alleen wordt gelaten.

8. Lappenpop

Met hun Onderscheidende punten en zijdeachtige vacht, kan het gemakkelijk zijn om een Ragdoll te verwarren met een Siamese kat. Ook hebben beide rassen prachtige blauwe ogen.

Er zijn echter opmerkelijke verschillen tussen Ragdolls en Siamese katten. Ragdolls zijn groter van formaat, hebben langere vachten en missen een ondervacht. Desondanks verliest Ragdoll nog steeds een bepaalde hoeveelheid haar en wordt het niet als hypoallergeen beschouwd.

Het echte verschil tussen deze twee rassen is echter niet hun uiterlijk. Ze hebben totaal verschillende persoonlijkheden.

Terwijl de Siamees super spraakzaam is en van aandacht houdt, is de Ragdoll meer gereserveerd en relaxed.

De Ragdoll kan worden omschreven als een meer volgzame en rustigere versie van een Siamese kat. Het is ook veel minder vocaal dan Siamees.

Dus, voor iedereen die katten met punten en een zachtaardig karakter waardeert, zal het Ragdoll-ras zeker hun hart veroveren!

9. Seychellen

Seychelse kat het liggen

Dit is een andere kat die het resultaat is van het kruisen van een Siamees. Het andere ras in deze mix was een schildpad Perzische kat.

Dit ras is vrij zeldzaam en lijkt veel op de Siamezen, zowel qua uiterlijk als qua temperament.

De Seychelse kat heeft een goed gespierd lichaam, een wigvormige kop en amandelvormige ogen. Net als de Siamees heeft deze kat opvallende helderblauwe ogen en een puntige vacht die zowel in lange als korte varianten voorkomt.

De Seychelse kat is net zo sociaal, intelligent en mensgericht als het Siamese ras. Waar deze kat het meest van houdt, is gewoon tijd doorbrengen met zijn mensen.

Net als Siamees is het waarschijnlijk ook erg spraakzaam, maar heeft het meestal een zachtere stem.

10. Tonkanees

Voor het einde van deze lijst hebben we nog een kruising. De Tonkanees is een hybride waarvan de ouderrassen de Siamees en de Burmese kat zijn.

Deze kat is relatief zeldzaam. Het heeft levendige blauwe ogen, puntige oren en een halflange vacht. De grootste gelijkenis met zijn Siamese ouder is Een puntig vachtpatroon dat in verschillende kleuren kan komen.

Beide katten zijn actief, sociaal en vocaal. Toch verdraagt de Tonkanese kat wat tijd alleen beter dan de Siamees.

Over het algemeen zijn Tonkanese katten minder veeleisend dan Siamezen. Ook zijn de Siamezen een beetje gereserveerd in de buurt van vreemden, terwijl Tonkanese katten meestal vriendelijk zijn tegen iedereen.

Samenvatting

Foto van Siamese kat

Het Siamese ras is mooi, zowel qua uiterlijk als qua persoonlijkheid.

Maar ik zou durven zeggen dat deze 10 kattenrassen die op Siamezen lijken, even uitstekend zijn in al hun eigenschappen!

Sommigen van hen zijn nauw verwant aan de Siamese kat, terwijl andere op hen lijken, maar geen gemeenschappelijke voorouder delen.

Er staan ook raskatten en hybride katten op deze lijst. Ongeacht hun achtergrond, ik denk dat jullie het allemaal met me eens zullen zijn dat het allemaal uitzonderlijke katachtigen zijn en uitstekende metgezellen zijn.

Heb je jouw favoriet gevonden op onze lijst? Deel met ons waarom je ervoor hebt gekozen!