Scoliose bij katten – detectie en behandelingen (antwoord van dierenarts)

Scoliose vertegenwoordigt een laterale kromming van de wervelkolom, vooral van het thoracale gebied. Als je de ruggengraat van je kat van bovenaf bekijkt, zul je zien dat deze zijwaarts buigt. Milde gevallen zijn echter niet voor de hand liggend en worden vaak per ongeluk gedetecteerd tijdens röntgenonderzoeken.

Meestal is scoliose bij een kat aanwezig sinds de geboorte en de effecten ervan kunnen zelfs bij kittens worden waargenomen. Klinische tekenen van scoliose bij katten kunnen zijn: stijfheid, algemene zwakte, voorkeur voor één deel van het lichaam (uw kat miauwt bijvoorbeeld als u hem aan één kant aanraakt), verminderde eetlust en depressie. De diagnose van zekerheid wordt gesteld aan de hand van röntgenfoto’s van de wervelkolom.

Behandeling van scoliose bij katten hangt af van de ernst van de aandoening. Milde gevallen kunnen bijvoorbeeld worden behandeld met fysiotherapie, terwijl in ernstige gevallen een operatie nodig kan zijn om de wervelkolom te corrigeren.

Klik om verder te gaan:

kat + lijnverdeler

Wat is scoliose bij katten?

Scoliose is een vertebrale malformatie die een laterale kromming van de wervelkolom veroorzaakt. Deze aandoening kan honden, katten en mensen treffen. Bij katten is scoliose uiterst zeldzaam in vergelijking met mensen. Het kan echter mobiliteitsproblemen en ongemak veroorzaken en de kwaliteit van het leven van uw kat verminderen.

In ernstige gevallen kan de misvorming van de wervels leiden tot secundaire compressie van het ruggenmerg en trauma, wat op zijn beurt zal leiden tot ongecoördineerd lopen en zelfs parese. Als de aandoening de kwaliteit van leven van uw kat sterk schaadt, kan euthanasie worden aanbevolen.

Scoliose kan meestal worden opgemerkt wanneer u van bovenaf naar de rug van uw kat kijkt, maar er zijn gevallen waarin de mate van scoliose laag is en de klinische symptomen niet duidelijk zijn. Meestal is deze aandoening aangeboren (aanwezig vanaf de geboorte) en komt vaak voor bij kattenrassen zoals de Siamees en Devon Rex. Scoliose kan echter bij elk ras voorkomen.

Dierenarts die een kat controleert
Afbeelding tegoed: brodtcast, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van scoliose bij katten?

Ernstige gevallen van scoliose veroorzaken vooral ongemak. Het kan echter ook pijn en andere klinische symptomen veroorzaken wanneer de misvorming van de wervels een zenuw beknelt.

Een van de meest opvallende klinische symptomen van deze aandoening bij katten is zichtbare kromming van de wervelkolom (wanneer de kat ligt of staat). Maar als de mate van scoliose minimaal is, is de laterale kromming van de wervelkolom alleen te zien op röntgenfoto’s.

In ernstige gevallen kunt u merken dat uw kat voorovergebogen zit en moeite heeft met lopen of rennen. Katten met scoliose kunnen ook ongelijk lopen, rennen of mank lopen en moeite hebben om hun evenwicht te bewaren. Dergelijke katten worden blootgesteld aan het risico van vallen en verwondingen. Katten met ernstige scoliose kunnen zelfs ademhalingsproblemen hebben omdat de laterale kromming van de wervelkolom druk uitoefent op hun longen, waardoor ademhalen moeilijk wordt.

Lethargie is een ander klinisch teken dat kan optreden als uw kat aan scoliose lijdt. Het lijkt misschien dat ze niet zo actief zijn als andere katten of dat ze minder actief zijn dan normaal – ze zullen weigeren te spelen en te bewegen.

Samengevat kunnen klinische symptomen van scoliose bij katten zijn:

 • Laterale kromming van de wervelkolom
 • Pijn (als een zenuw bekneld zit)
 • Parese
 • Stijve rug
 • Moeite met lopen
 • Ongelijke gang (coördinatiestoornissen/ataxie)
 • Moeite om het evenwicht te bewaren
 • Kreupelheid
 • Lethargie
 • Verminderde eetlust
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Zwakheid
 • Miauwen
 • Gezeur
 • Depressie

Als uw kat deze klinische symptomen vertoont, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Wat zijn de oorzaken van scoliose bij katten?

Scoliose is een aangeboren afwijking (d.w.z. aanwezig bij de geboorte), of wordt veroorzaakt door een ontwikkelingsafwijking van de wervelkolom, waaronder:

 • Misvorming van de wervels
 • Problemen met de vorming van ruggenmerg

Scoliose kan ook het gevolg zijn van verwondingen of trauma aan de wervelkolom.

Hoewel het over het algemeen voorkomt bij kittens, kan scoliose in de loop van de tijd optreden door verschillende pathologische processen (tumoren, ontstekingen of degeneratieve ziekten). Deze processen kunnen de wervelkolom beschadigen en ervoor zorgen dat deze na verloop van tijd kromt. Vitamine-mineraaltekorten (zoals vitamine D en calcium) kunnen ook leiden tot scoliose.

Kortom, de oorzaken van scoliose bij katten kunnen zijn:

 • Aangeboren (aanwezig bij de geboorte)
 • Ontwikkelingsstoornissen van de wervelkolom
 • Trauma of verwondingen ter hoogte van de wervelkolom
 • Ontsteking
 • Tumoren
 • Degeneratieve ziekten (bijv. artrose)
 • Vitamine-mineraaltekorten (vitamine D/calcium)

Als uw kat een zichtbaar kromme rug heeft of tekenen van ongemak of mobiliteitsproblemen vertoont, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Hoe wordt scoliose bij katten gedetecteerd?

U kunt scoliose zelf thuis detecteren door gewoon naar de rug van uw kat te kijken, die een zijwaartse kromming vertoont. Als de kromming niet zichtbaar is, kunt u met uw vingers voorzichtig langs de rug van uw huisdier gaan en voelen of er wijzigingen zijn. Als u iets ongewoons voelt, neem dan contact op met uw dierenarts.

U kunt ook het looppatroon of de houdingsveranderingen van uw kat in de gaten houden. Een kat met scoliose kan ongelijk lopen en moeite hebben met lopen; Ze kunnen ook voorovergebogen lopen en moeite hebben met het bewegen van hun achterpoten. Andere subtiele klinische symptomen, zoals pijn wanneer u ze in bepaalde gebieden aanraakt of onwil om te springen, spelen of traplopen, kunnen wijzen op scoliose.

Om deze redenen is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts wanneer u denkt dat er iets mis is met uw kat. Zodra u met uw huisdier in de kliniek aankomt, zal de dierenarts een reeks röntgenfoto’s maken, die met zekerheid zullen bepalen of uw kat lijdt aan scoliose of andere medische aandoeningen.

Wat is de behandeling voor scoliose bij katten?

Scoliose is een aandoening die zelden voorkomt bij katten. Over het algemeen hebben de meeste katten met scoliose geen behandeling nodig en kunnen ze een lang en vredig leven leiden. Er zijn echter gevallen waarin scoliose ernstig is en de kwaliteit van leven van het getroffen huisdier in gevaar brengt.

In milde gevallen kunnen dierenartsen fysiotherapie en kinesiotherapie aanbevelen, twee therapieën die zijn ontworpen om de mobiliteit te verbeteren en pijn te verminderen (indien van toepassing). Fysiotherapie kan zelfs voorkomen dat de scoliose van uw kat erger wordt. Daarom, als uw kat lijdt aan een milde vorm van scoliose, is het aan te raden om hem mee te nemen naar een paar sessies kinesiotherapie en fysiotherapie.

In ernstige gevallen, wanneer de kromming prominent is, kan de dierenarts een chirurgische ingreep aanbevelen om het defect te corrigeren. De ruggengraat van uw kat wordt rechtgetrokken en gestabiliseerd met metalen staven en schroeven. Aangezien dit een ingrijpende ingreep is, moet u alle risico’s en complicaties die zich kunnen voordoen met de dierenarts bespreken. De dierenarts kan ook ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie aanbevelen om de klinische symptomen van uw kat te verbeteren.

Hoe verzorg ik een kat met scoliose?

Een kat in een dierenkliniek die door een arts wordt onderzocht
Afbeelding tegoed: Libre, Shutterstock

Er zijn een paar tips die u kunnen helpen voorkomen dat de scoliose van uw kat erger wordt.

 • Houd uw kat op een optimaal gewicht: Als uw kat aan scoliose lijdt, kan overgewicht zijn toestand verergeren. Ook een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen u helpen uw kat gezond en fit te houden.
 • Verminder het aantal gevaren in huis: Een kat met scoliose kan moeite hebben met lopen, rennen en/of springen. Om uw kat te beschermen tegen vallen van een hoogte, die zijn ruggengraat verder kan aantasten, en om het lopen te vergemakkelijken, moet u ervoor zorgen dat uw huis vrij is van gevaren. Plaats babyhekjes rond trappen en hekken rond zwembaden, balkons of hoge dekken. Zet ook hellingen op voor banken en kattenmeubels.
 • Zoek de hulp van een dierenarts: Als de toestand van uw kat verslechtert of uw kat klinische symptomen begint te vertonen, neem dan contact op met uw dierenarts en volg de behandelingsinstructies.

Garen bolverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe weet ik of mijn kat problemen met de wervelkolom heeft?

Als uw kat problemen heeft met zijn ruggengraat, zal hij bepaalde klinische symptomen vertonen, zoals een gebogen rug of een stijve nek, zijn hoofd niet willen draaien of optillen, eetlust hebben maar weigeren te eten, houdingsveranderingen en parese of verlamming vertonen, miauwen bij het bewegen of aanraken, de kattenbak niet gebruiken, of weigeren om überhaupt te bewegen. Neem contact op met de dierenarts voor een definitieve diagnose en een passende behandeling.

Kun je scoliose bij katten verhelpen zonder operatie?

Behandeling van scoliose bij katten hangt af van de ernst van de aandoening. Milde gevallen kunnen onder controle worden gehouden met fysiotherapie, observatie en ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie (indien nodig). Omdat het een defect (misvorming) van de wervels is, kan het alleen operatief worden gerepareerd. In ernstige gevallen is een chirurgische ingreep vereist, omdat dit anders de kwaliteit van leven van uw kat aanzienlijk kan beïnvloeden.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Scoliose bij katten is een zeldzame aandoening en katten worden meestal geboren met deze wervelkolomafwijking. Sommige huisdieren vertonen mogelijk geen klinische symptomen en scoliose kan worden alleen per ongeluk gediagnosticeerd tijdens routinematige röntgenfoto’s, terwijl andere katten kunnen lijden aan ernstige vormen die hun ruggengraat vervormen (zijwaarts buigen) en verschillende loop- en evenwichtsproblemen veroorzaken. De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening. In milde gevallen kan uw dierenarts fysiotherapie aanbevelen en in ernstige gevallen een chirurgische ingreep om de wervelkolom recht te trekken. Als u vermoedt dat uw kat lijdt aan scoliose of andere medische aandoeningen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Nils Jacobi, Shutterstock