Zwarte Birmese Kat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Birmese katten staan erom bekend loyaal, liefdevol, prachtig en gehecht te raken aan hun huisdierouders. Er zijn een paar kleurvariaties van het Birmese ras, waaronder de Black Burmese, die op zichzelf een prachtige kat is.

De Zwarte Birmees heeft een glanzende vacht en een speelse houding. Deze katten zijn middelgroot, gedrongen en zien er lichter uit dan ze zijn. Net als andere kleuren in het Birmese ras, staat de Zwarte Birmees bekend als vriendelijk en is hij vergeleken met honden omdat ze zich veel op hen gedragen.

Als je overweegt een zwarte Birmese kat te adopteren, wil je de geschiedenis van deze prachtige katten weten, of organisaties ze hebben erkend voor showstatus en een paar unieke feiten over de kat die je misschien niet kende. We bespreken alles wat je moet weten over de Zwarte Birmese kat in de onderstaande gids.

Lengte: 9 – 13 inch
Gewicht: 8 – 12 pond
Levensduur: 18 – 25 jaar
Kleuren: Zwart
Geschikt voor: Relaxte gezinnen, deze kat past zich gemakkelijk aan
Temperament: Loyaal & liefdevol, intelligent, speels, vriendelijk, Kan goed overweg met andere huisdieren

De Zwarte Birmese kat is een kleurvariatie van de Birmees. Andere vachtkleuren zijn sable, fawn, blauw, platina, champagne, lila, chocolade, rood, crème, kaneel en meer. Sommige kleurvariaties zijn misschien gemakkelijker te vinden dan andere, maar het zijn allemaal lieve, prachtige katten met de meest verbazingwekkende ogen.

kattenpootverdeler

Kenmerken van zwarte Birmese kattenrassen

De vroegste records van zwarte Birmese kat in de geschiedenis

Hoewel er geen vroege verslagen van de Zwarte Birmees zijn, verscheen de Birmese kat voor het eerst in 1930, toen er een van Birma naar Amerika ging met een man genaamd Dr. Joseph C. Thompson. De naam van de kat was Wong Mau. Uiteindelijk werden de Birmezen gefokt met een Siamese kat, wat resulteerde in de vele kleurvariaties die we vandaag de dag zien.

Veel mensen dachten dat Wong Mau gewoon een Siamees was, maar dat bleek niet waar te zijn toen de kat werd gefokt met een Siamees, en de kittens uiteindelijk Birmese / Siamese hybriden en pure Siamezen leken te zijn. Hoewel het niet precies bekend is wanneer de zwarte Birmese kat verscheen, is het tegenwoordig een van de meest populaire vachtkleuren van het ras.

Hoe de zwarte Birmese kat populair werd

De Zwarte Birmese Kat is populair vanwege zijn glanzende zwarte kleur. Het Birmese ras won echter aan populariteit omdat ze niet veel ruimte innemen en vrij lang leven. In feite leven Birmese katten meestal tussen de 18 en 25 jaar als ze goed worden verzorgd in de juiste omgeving.

Een andere reden voor hun populariteit is dat ze ongelooflijk speels zijn en vaak worden vergeleken met honden vanwege hun hondachtige gedrag. Het is ook een ontspannen ras, wat betekent dat huisdierouders zich geen zorgen hoeven te maken dat de kat hun meubels en huizen zal vernietigen terwijl ze aan het werk zijn.

Zwarte Birmese kat
Afbeelding Credit: alitellioglu_Shutterstock

Formele erkenning van zwarte Birmese kat

Birmese katten worden erkend door de CFA, ACFA, FIFe en TICA verenigingen. In 1947 was het ras echter extreem populair geworden en mensen plaatsten hybriden in shows in plaats van de pure Birmezen. Dit zorgde ervoor dat de CFA hun erkenning introk.

De erkenning werd pas in 1953 hersteld, nadat de Birmese Cat Society of America de registers verzekerde dat het gedrag niet zou doorgaan. De Zwarte Birmees wordt erkend door deze organisaties, net als alle kleuren van het Birmese ras.

3 katten gezichtsverdeler

Top 3 unieke feiten over zwarte Birmese kat

Nu je een beetje weet over de geschiedenis van de Zwarte Birmese Kat en het Birmese ras, geven we je een paar unieke feiten over deze prachtige kat.

1. De Birmees was omgeven door controverse

Zoals eerder vermeld, werd de erkenning voor de Birmezen in 1947 ingetrokken. Dit leidde tot een regel dat alleen katten geboren uit drie generaties van een rasechte Birmees als authentiek konden worden herkend.

Zwarte Birmese kat
Image Credit: Jumpstory
thematische pauze

2. De Birmees heeft andere populaire rassen gecreëerd

De Birmese kat is verantwoordelijk voor de Bombay-kat en Burmilla.

thematische pauze

3. Birmese katten houden van spelen

Birmezen zijn speelser dan veel rassen, en het is onwaarschijnlijk dat je er een tegenkomt die niet over je heen wil klimmen. Ze zijn vergeleken met honden omdat ze graag spelen en behoorlijk gehecht raken aan hun huisdierouders.

Black Birmese kat met gele ogen
Image Credit: Jumpstory

kattenpootverdelerMaakt een zwarte Birmese kat een goed huisdier?

De Zwarte Birmese Kat is een uitstekend huisdier voor een ontspannen gezin of iedereen die op zoek is naar een loyaal, liefdevol huisdier. Het raakt behoorlijk gehecht aan zijn huisdierouders en kan last hebben van verlatingsangst als het lange tijd alleen wordt gelaten.

Als je een baan hebt die je vaak van huis wegbrengt, is de Zwarte Birmees misschien niet het beste ras voor jou. Ook als je kinderen en huisdieren hebt, zal de kat het prima met ze kunnen vinden als hij gesocialiseerd en getraind is als het een kitten is.

divider-catclaw1

Conclusie

De Zwarte Birmese Kat is een prachtige kat met een glanzende vacht. Deze katten bestaan al geruime tijd en verloren zelfs tijdelijk hun erkenning bij de CFA omdat hybriden werden ingeschreven op kattenshows. Hoewel de Zwarte Birmees geen eigen ras is, is het een van de meest populaire van de Birmese kattenfamilie. Je zult het geweldig vinden om er een in huis te hebben, omdat ze loyaal, liefdevol, speels en gehecht zijn aan hun familie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: izmargad, Shutterstock