Hoeveel kost het om een kat te euthanaseren? (Update 2023)

Helaas kan het afscheid nemen van hun geliefde kat een moeilijke beslissing zijn voor eigenaren van gezelschapsdieren. Maar in veel gevallen is het noodzakelijk als de kat lijdt aan een ziekte of leeftijdsgerelateerde problemen. Euthanasie is een humane en medelevende manier om het lijden van een dier te beëindigen en kan een belangrijk onderdeel zijn van het levenseindeproces voor katten.

Het begrijpen van katteneuthanasie is essentieel voor eigenaren van gezelschapsdieren, zodat u de juiste beslissing voor hun huisdier kunt nemen. In dit bericht geven we alle informatie die nodig is om katteneuthanasie te begrijpen, inclusief wat het is, waarom het wordt gedaan, hoeveel het is, de tekenen dat een kat moet worden geëuthanaseerd en hoe om te gaan met het verlies. Met de juiste kennis en ondersteuning kunnen katteneigenaren ervoor zorgen dat hun geliefde huisdier een vredige en waardige levenseinde-ervaring heeft. Over het algemeen kost katteneuthanasiekat tussen de $ 60 – $ 300, afhankelijk van waar u zich bevindt.

3 katten gezichtsverdeler

Het belang van katteneuthanasatie

Het euthanaseren van katten is een belangrijke en vaak noodzakelijke beslissing die eigenaren van gezelschapsdieren en dierenasielen moeten nemen om het welzijn van katten te waarborgen, en wel, en de grotere gemeenschap – wat betekent dat er minder dakloze katten zijn. Het euthanaseren van katten kan de meest humane optie zijn wanneer katten lijden aan een ernstige en ongeneeslijke ziekte of verwonding, of wanneer ze een gevaar vormen voor mensen of andere dieren.

In het geval van een ernstig zieke of gewonde kat kan euthanasie het lijden van de kat beëindigen en kan het een humanere optie zijn dan de kat pijn te laten lijden. Het kan ook de vriendelijkste optie zijn wanneer de prognose van de kat niet goed is en er geen hoop is dat de kat zal herstellen. In gevallen waarin de kat een gevaar vormt voor de mens, kan euthanasie voorkomen dat de kat mogelijk schade toebrengt aan mensen of andere dieren.

Voor dierenasielen kan het euthanaseren van katten een noodzakelijke stap zijn in het beheersen van de dierenpopulatie, vooral wanneer de asielen overcapaciteit hebben. Dit kan helpen ervoor te zorgen dat katten niet in overvolle asielen leven en het kan ook helpen de verspreiding van ziekten onder de katten te voorkomen. Het kan ook een kosteneffectieve manier zijn om de dierenpopulatie te beheersen, omdat het economischer kan zijn dan de zorg voor grote aantallen katten in asielen.

Het euthanaseren van katten kan een moeilijke beslissing zijn om te nemen, maar het feit is dat het in bepaalde omstandigheden vaak de beste optie is.

Kitten Vaccin
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterestock

Hoeveel kost katteneuthanasie?

Het kan ergens tussen de $ 60 en $ 300 kosten om een kat in de VS te laten euthanaseren. De werkelijke kosten om uw kat te euthanaseren zijn afhankelijk van uw locatie, het type toegediende medicijnen en eventuele nazorgdiensten die u aanvraagt, zoals crematie. Er zijn ook mobiele diensten die naar u toe kunnen komen en uw kat bij u thuis kunnen euthanaseren (een soort mobiele dierenarts). Voor deze service moet u waarschijnlijk een extra reiskostenvergoeding betalen.

Hier is een vergelijkingstabel van hoeveel het kost om een kat te euthanaseren in verschillende steden in de Verenigde Staten.

Stad Low-end gemiddelden High-end gemiddelden
Manhattan (New York) 100 dollar 200 dollar
Washington D.C. 115 dollar 175 dollar
Dallas (Texas) 75 dollar 250 dollar
Toledo (Kansas) 60 dollar 185 dollar
Chicago (Illinois) 75 dollar 190 dollar
Miami (Florida) 60 dollar 195 dollar
Los Angeles (Californië) 125 dollar 295 dollar

Extra kosten om te anticiperen

Extra kosten voor een katteneuthanasie kunnen reiskosten, medicijnen, extra anesthesie, herdenkingsproducten of andere diensten omvatten die u wilt uitvoeren, zoals begrafenis- of crematieoffers. De kosten van deze diensten kunnen variëren op basis van de provider en dingen zoals herdenkingsproducten voor uw huisdier zijn optioneel. U kunt dus een volledige schatting vragen voordat u de procedure volgt, zodat u een idee heeft van wat u financieel kunt verwachten.

gecremeerde resten van een kat
Afbeelding Credit: umaruchan4678, Shutterstock

Wat is het proces voor katteneuthanasie?

Voordat een kat wordt geëuthanaseerd, zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische geschiedenis en symptomen van de kat bespreken. De dierenarts zal ook het euthanasieproces bespreken en eventuele vragen van de eigenaar van het huisdier beantwoorden.

Het eigenlijke proces van katteneuthanasie begint met het huisdier dat op een tafel wordt geplaatst, en in sommige gevallen kan de dierenarts de eigenaar vragen om de kat te aaien of vast te houden om hem te helpen ontspannen. Dan zal de dierenarts over het algemeen een sedativ toedienen.e aan de kat om hem meer ontspannen te maken en eventuele angst of angst te verminderen. Nadat de kat is verdoofd, zal de dierenarts het euthanasiemiddel toedienen, meestal via een injectie in de bloedbaan. De kat zal dan vredig passeren als het medicijn begint te werken.

Tijdens het proces wordt de kat gecontroleerd en de dierenarts kan de kat aaien en op een geruststellende, geruststellende manier met hem praten. Nadat de kat is overleden, zal de dierenarts controleren op een hartslag en bevestigen dat de kat is overleden. De eigenaar kan dan zelf bepalen of hij de laatste momenten aanwezig wil zijn, of dat hij liever eerder afscheid neemt. De dierenarts zal de eigenaar van het huisdier een certificaat van euthanasie verstrekken, een juridisch document dat de dood van de kat verifieert.

3 katten gezichtsverdelerTop 9 tekenen dat euthanaseren van een kat de beste optie kan zijn

Het is niet gemakkelijk om te beslissen om uw kat te euthanaseren en het kan moeilijk zijn om een probleem te herkennen als u niet 24/7 in de buurt van uw kat bent. Maar in de meeste gevallen zult u waarschijnlijk tekenen opmerken dat uw kat het einde van zijn levensduur nadert. Houd deze tekenen dus in de gaten om u te helpen eventuele problemen vroegtijdig te identificeren om 1) mogelijke gezondheidsproblemen te herkennen die uw kat kan hebben, en 2) om te helpen bepalen of euthanasie de beste optie is.

1. Het heeft extreem gewichtsverlies

Oudere katten zijn erg gevoelig voor gewichtsverlies, vooral als ze ziek zijn. Dit komt mede door normaal spierverlies. Naarmate uw kat ouder wordt, wordt het vermogen van zijn lichaam om eiwitten te verteren en op te bouwen minder efficiënt, wat leidt tot gewichtsverlies. En hoewel uw kat misschien goed eet, kan hij of zij nog steeds afvallen.

magere kat
Afbeelding Credit: Aun25, Shutterstock
thematische pauze

2. Er is een gebrek aan eetlust

Uw kat kan mogelijk niet eten als ze zich ziek voelt. Het kan ook minder geïnteresseerd zijn in eten als ze bepaalde medicijnen gebruiken. Uw dierenarts kan ook anti-misselijkheidsmedicijnen of eetlustopwekkende middelen aanbevelen om de eetlust van uw kat aan te moedigen.

thematische pauze

3. Het wil geen water meer

Soms drinken zieke katten niet zoveel water als vroeger. Dit kan leiden tot snelle uitdroging. Je kunt je kat natvoer in blik geven of een beetje water aan haar eten toevoegen als hij nog steeds eet. U kunt uw kat mogelijk water geven met een doseerspuit voor orale toediening of een spuitcontainer.

thematische pauze

4. Algemene dagelijkse lethargie

En in veel gevallen met oudere of zieke kinderen, zal de kat gemotiveerd raken als hij het einde van zijn leven nadert. Je merkt misschien zelfs dat je kat nu vaker slaapt en over het algemeen minder energiek is als hij daadwerkelijk wakker is – over het algemeen kan de kat lusteloos en zelfs depressief lijken.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock
thematische pauze

5. De mobiliteit is afgenomen

Oudere katten hebben meer kans op verminderde mobiliteit vanwege spierverlies, pijn door artritis of andere gezondheidsproblemen. Soms is zwakte progressief. Het kan beginnen met een kat die niet in staat is om op de bank of het aanrecht te klimmen. Het kan echter leiden tot problemen bij het beklimmen van trappen of zelfs niet in staat zijn om toegang te krijgen tot een hoge kattenbak. Om te helpen, kunt u hellingen en stapstenen bieden zodat uw kat zijn favoriete plaatsen of zitstokken kan bereiken.

thematische pauze

6. Er zijn significante gedragsveranderingen

U kunt merken dat uw kat voor lange tijd verdwijnt, maaltijden overslaat of nieuwe (of vreemde) slaappatronen heeft. Sommige katten worden meer geïsoleerd en chagrijnig, mogelijk als gevolg van cognitieve disfunctie of pijn. Misschien merk je zelfs dat je kat ook aanhankelijker en aanhankelijker wordt en de hele tijd bij je in de buurt wil zijn.

En geloof het of niet, katten kunnen cognitieve disfunctie ervaren die vergelijkbaar is met dementie bij mensen. Deze katten kunnen ’s nachts door het huis dwalen en kunnen luider zijn dan normaal, of verward of verdwaald lijken in een vertrouwde omgeving.

thematische pauze

7. Het heeft frequente aanvallen

Epileptische aanvallen kunnen worden veroorzaakt door veel dingen, waaronder metabole problemen veroorzaakt door ziekte en problemen met de hersenen. Uw dierenarts kan uw kat stabiliseren of epileptische aanvallen voorkomen door medicatie toe te dienen, afhankelijk van de oorzaak. Maar frequente en lange aanvallen, vooral bij oudere katten, kunnen een teken zijn dat het zijn leven nadert.

kat die in een half broodpositie slaapt
Afbeelding Credit: InstagramFOTOGRAFIN, Pixabay
thematische pauze

8. Het kan zijn temperatuur niet regelen

Een kat die lijdt aan ernstige gezondheidsproblemen kan ervaring hebbennce problemen met de regulering van de lichaamstemperatuur en kan kwetsbaarder zijn voor warmte en kou dan normale volwassen katten. Katten die bijna dood zijn, zullen vaak een lage lichaamstemperatuur ervaren, zelfs als ze zijn voorzien van warm beddengoed en een comfortabele omgeving. Het kan zelfs koud aanvoelen.

thematische pauze

9. Het heeft een vreemde geur ontwikkeld

Uw kat kan een ongewone lichaamsgeur ervaren als ze het einde nadert. De afbraak van weefsels door het lichaam en de ophoping van gifstoffen kunnen deze abnormale geur veroorzaken. De oorzaak van de geur kan per ziekte verschillen. Katten met diabetes kunnen bijvoorbeeld een zoete, ziekelijk ruikende adem ervaren, terwijl katten met een nierziekte naar ammoniak kunnen ruiken.

garen ball divider

Wat gebeurt er na een katteneuthanasatie?

Nadat een kat is geëuthanaseerd, moeten eigenaren van gezelschapsdieren beslissen of ze hun kat willen begraven of cremeren. Begraven is meestal de meer betaalbare optie; u moet ook de lokale regelgeving controleren en ervoor zorgen dat de begraafplaats geschikt is. Crematie is duurder, maar het biedt eigenaren van gezelschapsdieren de mogelijkheid om de as van hun kat te bewaren of op een speciale plaats te verstrooien. Veel dierenartspraktijken die deze diensten aanbieden, zullen de kat vaak in een deken wikkelen of in een kist voor huisdieren plaatsen. Voor crematie zal de dierenarts meestal een urn of container voor de as van de kat voorzien.

crematie voor huisdieren
Afbeelding Credit; Igor Sokolov (briesje), Shutterstock

Dekt een huisdierenverzekering de euthanasie van katten?

Het hangt af van het beleid, de provider en de omstandigheden. Hoewel sommige verzekeringspolissen de kosten van euthanasie kunnen dekken, is het geen universeel iets. Sommige polissen kunnen alleen dekking bieden voor bepaalde soorten euthanasie, zoals die welke medisch noodzakelijk zijn. Anderen dekken euthanasie misschien helemaal niet. Ook dekt een huisdierenverzekering meestal geen crematie- of begrafenisdiensten en moet u deze kosten meestal zelf dekken.

U moet dus de polisgegevens van elke huisdierenverzekering die u overweegt zorgvuldig bekijken. Hierdoor kunt u de dekking die wordt geboden beter begrijpen, evenals wat is uitgesloten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het kan erg moeilijk zijn om te beslissen of u uw kat wilt euthanaseren en het kan een van de moeilijkste beslissingen van uw leven zijn. Dat gezegd hebbende, er zijn veel voordelen verbonden aan euthanasie en het maken van de keuze om uw kat te laten neerleggen, kan het beste zijn voor de kat als deze lijdt. Hopelijk heeft deze gids u de informatie gegeven die u nodig hebt over hoeveel de procedure kost en andere aspecten met betrekking tot euthanasie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit; VP Fotostudio. Shutterstock