Skip to Content

Kunnen katten sterven van ouderdom? Wat u moet weten

Onze geliefde katten geven ons een leven lang liefde, gelach en vreugde, maar ouder worden zal uiteindelijk zijn tol eisen van ons allemaal. Het is vrij gebruikelijk om te horen dat een huisdier stierf van ouderdom, maar dit is een veel voorkomende misvatting. Veroudering – op zich – is geen doodsoorzaak.

Wanneer een oudere kat overlijdt, is dit vaak het gevolg van verschillende gezondheidsproblemen en orgaansysteemfalen dat gepaard gaat met ouderdom. Over het algemeen zullen er tekenen van ziekte en verslechterende gezondheid zijn voordat de dood optreedt.

divider-catclaw1

De levensfasen van een kat

Binnenkatten leven gemiddeld 12 tot 18 jaar, maar van sommige is zelfs bekend dat ze de 20 halen. De levensfasen van een kat zijn onderverdeeld in vier categorieën:

Katje: Geboorte tot 1 jaar
Jongvolwassene: 1 tot 6 jaar
Volwassen volwassene: 7 tot 10 jaar
Senior: 10 jaar en ouder

Alleen omdat een kat als een senior wordt beschouwd, betekent niet dat hun gezondheid snel zal verslechteren. Elke kat is uniek en veel factoren zullen een rol spelen in hoeveel jaar ze hier op aarde komen, waaronder genetica, medische aandoeningen, voeding, gewicht en meer. Er is geen vaste leeftijd voor wanneer een kat begint te vertragen en tekenen vertoont dat ze het einde naderen.

een vrouw die een kat op schoot houdt
Afbeelding Credit: Wanwajee Weeraphukdee, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerDe 7 meest voorkomende ziekten bij oudere katten

Verschillende gezondheidsproblemen leiden tot de dood van een oudere kat. Bepaalde aandoeningen komen veel vaker voor dan andere, met als meest voorkomende ziekten bij oudere katten:

1. Nierziekte

Nierziekte komt veel voor bij oudere katten en treedt op door schade aan de nieren. Tekenen van nierziekte verschijnen vaak niet totdat de ziekte is gevorderd. De nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van afval uit de bloedbaan, helpen bij het reguleren van bepaalde mineralen, het besparen van water voor het lichaam en het produceren van urine om het afval uit te scheiden.

Urineonderzoek en bloedonderzoek zullen worden uitgevoerd om nierziekte goed te diagnosticeren. Er is geen genezing, maar er zijn behandelingsopties die kunnen helpen de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensduur van de kat te verlengen. De prognose is afhankelijk van het individu, hoe vergevorderd de ziekte is en de reactie op de behandeling.

thematische pauze

2. Hartaandoening

Hartziekte is een algemene term voor elke afwijking van het hart. Volgens de American Veterinary Medical Association kunnen hartaandoeningen wereldwijd maar liefst 1 op de 10 katten treffen. Dit is een zeer ernstige, levensbedreigende aandoening die kan worden onderverdeeld in twee afzonderlijke categorieën:

Aangeboren- meestal het gevolg van ontwikkelingsproblemen in het hart tijdens de foetale ontwikkeling. Aangeboren hartaandoeningen kunnen slechts één kitten in een nest treffen, maar kunnen ook worden veroorzaakt door erfelijke gezondheidsproblemen die meer dan één kitten kunnen treffen.

Aangeleerd- Verworven hartaandoeningen verwijzen naar het begin van hartaandoeningen als gevolg van schade aan het hart en kunnen het gevolg zijn van een erfelijke gezondheidstoestand die zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Hypertrofische cardiomyopathie is de meest voorkomende vorm van hartaandoeningen bij katten.

oude gemberhuiskat rust uit op de bank
Afbeelding Credit: shymar27, Shutterstock
thematische pauze

3. Suikerziekte

Diabetes, wetenschappelijk bekend als diabetes mellitus, is een endocriene ziektesysteem dat optreedt wanneer de bloedsuikerspiegel niet langer effectief door het lichaam kan worden gereguleerd. Chronische obesitas is een van de belangrijkste oorzaken van diabetes bij gezelschapsdieren. Diëten van lage kwaliteit met veel koolhydraten zijn ook een veel voorkomende oorzaak van diabetes bij katten.

Diabetes moet worden gediagnosticeerd en beheerd onder de zorg van uw dierenarts. Het kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van uw kat en hun levensduur verkorten. De ziekte kan worden onderverdeeld in typen: Type I en Type II.

Type I – Bij diabetes type I is de kat volledig afhankelijk van insuline, wat betekent dat het lichaam niet langer voldoende insuline in het lichaam kan produceren of afgeven.

Type II – Type II diabetes resulteert niet in volledige insulineafhankelijkheid. Het lichaam van een kat kan nog steeds insuline produceren, maar de organen en andere weefsels zijn er resistent tegen geworden en reageren niet goed.

thematische pauze

4. Hyperthyreoïdie

Net als diabetes is hyperthyreoïdie ook een ziekte van het endocriene systeem. Het treedt op als gevolg van de verhoogde productie van schildklierhormonen. Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol in de algehele lichaamsfunctien, waardoor katten met hyperthyreoïdie een groter risico lopen op het ontwikkelen van verschillende secundaire aandoeningen.

Behandeling van hyperthyreoïdie varieert afhankelijk van de individuele kat. Behandelingsopties omvatten medicatie, radioactief jodium therapie, chirurgie, en dieettherapie. De prognose van hyperthyreoïdie is meestal goed als het vroeg wordt gevangen en de juiste behandeling wordt ontvangen. Complicaties komen vaker voor als secundaire aandoeningen al aanwezig zijn en andere orgaansystemen zijn aangetast.

zieke gemberkat

thematische pauze

5. Kanker

Kanker komt veel voor bij oudere katten. Hoewel veel soorten kanker katten kunnen treffen, zijn de meest voorkomende lymfoom, plaveiselcelcarcinoom, mestceltumor, fibrosarcoom, borstkanker en botkanker.

Symptomen zullen afhangen van het type kanker. Er zijn verschillende behandelingsopties voor kanker, die ook afhankelijk zijn van het type. Er zijn ook palliatieve zorgopties om pijn te verlichten en hun algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

thematische pauze

6. Artritis

Artritis, ook bekend als artrose of artrose, is een aandoening waarbij ontsteking en degeneratie van een of meer gewrichten betrokken zijn. Artritis veroorzaakt pijn en ontsteking in verschillende gewrichten en zal de normale activiteit verstoren.

Artritis komt veel voor bij oudere katten en zorgt er vaak voor dat ze minder actief worden, meer slapen en voorkomen dat ze op zitstokken en hogere oppervlakken springen. Omdat deze aandoening ongelooflijk pijnlijk is, wordt veterinaire interventie ten zeerste aanbevolen om de pijn en ontsteking te verminderen.

Zieke Kat
Image Credit By: George Hodan, foto’s uit het publieke domein
thematische pauze

7. Tandheelkundige ziekte

Tandziekte komt ongelooflijk vaak voor bij katten en het is aangetoond dat het tussen de 50 en 90 procent van de katten ouder dan vier jaar treft. Tandziekte kan zowel het tandvlees als de tanden aantasten, maar is een te voorkomen aandoening die ook behandelbaar is als deze vroeg wordt gevangen.

De meest voorkomende soorten tandheelkundige aandoeningen bij katten zijn gingivitis, parodontitis en tandresorptie. Alle soorten tandheelkundige ziekten kunnen aanzienlijke pijn en ongemak veroorzaken. Als het onbehandeld blijft, kan het kauwen, slikken en eten beïnvloeden en kan het zelfs leiden tot het verlies van tanden.

3 katten gezichtsverdeler

Top 6 tips voor de zorg voor uw oudere kat

Met de juiste zorg en veel liefde kun je je kostbare kat misschien zo lang mogelijk in de buurt houden. Helaas kunnen we onze katten niet voor altijd in de buurt houden, maar enkele kritische tips kunnen u helpen voor uw oudere kat te zorgen en hun tijd met u te verlengen.

Omdat oudere katten vaak vertragen in hun oudere jaren, zullen ze niet zoveel energie verbruiken. Wanneer het energieverbruik daalt, veranderen de voedingsbehoeften. Praat met uw dierenarts over de veranderingen die u kunt aanbrengen in het dieet van uw kat om het beste bij hem te passen tijdens zijn gouden jaren. Je wilt voorkomen dat ze overgewicht of obesitas krijgen, omdat het niet alleen meer stress op hun botten en gewrichten legt, maar ook wordt geassocieerd met veel gezondheidsproblemen die hun leven kunnen verkorten.

oude zwart-witte kat eten
Afbeelding Credit: Elizabett, Shutterstock
thematische pauze

2. Houd hun gezondheid in de gaten

U moet altijd op uw hoede zijn voor ongebruikelijke fysieke of gedragsmatige tekenen die kunnen wijzen op een potentieel gezondheidsprobleem voor uw kat. Senioren zijn geen onbekenden met gezondheidsproblemen en het is het beste om ze te laten evalueren bij het eerste teken van een probleem.

thematische pauze

3. Blijf op de hoogte van tandheelkundige zorg

Omdat tandziekten kunnen leiden tot infecties die in de bloedbaan kunnen komen, kan het meerdere orgaansystemen beïnvloeden, waaronder het hart, de lever en de longen.  Dit kan een verwoestend effect hebben op de gezondheid van uw senior. Zorg ervoor dat u regelmatig tandheelkundige onderzoeken en reinigingen bijhoudt en verwaarloos nooit de mondgezondheid.

kat tandenpoetsen
Afbeelding Credit: cynoclub, Shutterstock
thematische pauze

4. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot schoon, zoet water

Aangezien nierziekte en constipatie veel voorkomende kwalen zijn bij oudere katten, is het een noodzaak om te allen tijde toegang te hebben tot schoon, zoet water. Houd er rekening mee dat senioren fysiek mogelijk geen toegang hebben tot waterbronnen zoals ze dat konden toen ze jonger en wendbaarder waren.

thematische pauze

5. Zorg ervoor dat ze lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen

Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel voor de algehele kwaliteit van leven. Neem de tijd van je dag om te communiceren en te spelen met je oudere kat, zelfs als het mild en voor korte periodes is. Actief blijven heeft many profiteert en kan helpen de levensduur op de lange termijn te verlengen.

Tortoiseshell Cat spelen op de krabpaal
Image Credit: creatieve media, Shutterstock
thematische pauze

6. Bezoek de dierenarts regelmatig

Het is altijd een goed idee om de routinematige veterinaire onderzoeken van uw kat bij te houden om ervoor te zorgen dat ze zo gelukkig en gezond mogelijk zijn. Naarmate uw kat ouder wordt, zal uw dierenarts waarschijnlijk tweejaarlijkse examens aanbevelen in plaats van jaarlijkse examens. Routinezorg helpt bij het identificeren van eventuele gezondheidsproblemen die mogelijk onder de radar vliegen en geven u de kans om de behandeling te starten voor alles wat hen zou kunnen beïnvloeden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen niet alleen sterven aan ouderdom, maar met de leeftijd komt een lagere immuniteit en de verzwakking van alle lichaamssystemen. Dit zal resulteren in verschillende gezondheidsproblemen die uiteindelijk zullen resulteren in de dood. Als katteneigenaren kunnen we verlies niet voorkomen, maar we kunnen bepaalde zorgpraktijken implementeren die ons kunnen helpen onze geliefde beste vrienden zo lang mogelijk bij ons te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kristi Blokhin, Shutterstock