Waarom zitten katten op vierkanten, zelfs als het alleen maar tape is? (8 interessante redenen)

Om de een of andere vreemde reden lijken katten iets te hebben om op pleinen te zitten. Ze zitten zelfs op stukjes tape die eruit zien als kleine vierkantjes, wat behoorlijk komisch kan zijn. Maar waarom zitten katten zo graag op pleinen? Hier zijn acht interessante theorieën over waarom katten troost kunnen vinden in vierkante vormen:

kattenpootverdeler

De 8 redenen waarom katten op pleinen zitten

1. Territoriummarkering

Zittend op een vierkantvormig object, kan zelfs een afgeplakt vierkant een manier zijn voor katten om hun territorium te markeren. Ze kunnen instinctief de behoefte voelen om een klein deel van de ruimte als hun eigen ruimte uit te zetten, en erop zitten helpt hen dat te doen. Ze kunnen ook hun geur afgeven wanneer ze op oppervlakken zitten, dus ze kunnen in wezen dat vierkant als hun eigen vierkant claimen.

thematische pauze

2. Een gevoel van veiligheid

Pleinen geven katten een gesloten gevoel van veiligheid. Dit geldt vooral voor katten die zich bedreigd voelen door hun omgeving. Zitten op een plein kan hen helpen zich veiliger en veiliger te voelen. Uw kat kan zien dat zelfs afgeplakte vierkanten gedefinieerde randen hebben, dus hij kan dat zien als een afgesloten gebied, ook al is het niet noodzakelijkerwijs een doos of een bed.

gele kat die op tafel zit
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

3. Gemak

Sommige vierkanten kunnen zacht zijn (denk aan kussens en opgevouwen dekens), waardoor ze comfortabeler kunnen zijn voor katten om op te zitten. Bovendien bieden de zijkanten van het vierkant extra demping van eventuele harde oppervlakken eronder.

thematische pauze

4. De perfecte pasvorm

Katten hebben een griezelig vermogen om de perfecte pasvorm voor hun lichaamsvorm te vinden wanneer ze op zoek zijn naar een comfortabele plek om een dutje te doen. Je hebt misschien de populaire internetzin “Als ik past, zit ik” gehoord die dit exacte gedrag beschrijft. En het blijkt dat katten een aangeboren voorkeur lijken te hebben voor vierkanten en rechthoeken – waarschijnlijk omdat deze vormen hun unieke lichaamsvorm beter aanpassen dan andere vormen.

Grijze kat die in een krabpaal zit
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

5. Temperatuurregeling

Vierkanten en rechthoeken kunnen katten een betere temperatuurverdeling bieden dan andere vormen, wat handig kan zijn voor die hete zomerdagen en misschien de reden is waarom veel kattenbedden vierkantvormig zijn. De zijkanten van het vierkant fungeren als een isolator die helpt om uw kat koeler te houden dan wanneer hij op zijn rug in de open lucht zou liggen.

thematische pauze

6. Bekendheid

Voor katten die zijn opgevoed met een bepaald type vierkant of rechthoekig bed, kan het een vertrouwd en comfortabel object worden waarop ze een dutje kunnen doen. Dit is de reden waarom katteneigenaren hun katten vaak elke dag op precies dezelfde plek slapen – ze hebben van hun vierkante vorm hun eigen persoonlijke comfortzone gemaakt.

ragdoll kat zittend op een klimrek
Afbeelding Credit: izmargad, Shutterstock
thematische pauze

7. Evenwicht

Zittend op een vierkant of rechthoekig object kan katten helpen een betere balans te vinden dan andere vormen. Dit geldt vooral voor oudere katten en katten met een lichamelijke handicap die het moeilijk maken om zelfstandig te balanceren.

thematische pauze

8. Nieuwsgierigheid

Zoals we allemaal weten, zijn katten ongelooflijk nieuwsgierige wezens, dus het is mogelijk dat ze geïntrigeerd zijn door de vorm van vierkanten en rechthoeken. Ze vinden het misschien leuk om ze te verkennen en erachter te komen wat hen anders maakt dan andere vormen.

zittende siamese kat
Afbeelding Credit: webandi, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

Waarom zitten katten in dozen?

Katten zitten vaak graag in dozen omdat het hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Dozen bieden katten ook een afgesloten, gezellige ruimte die hen kan helpen warm te houden en te beschermen tegen andere dieren of roofdieren. De vorm van de doos helpt katten ook te beschermen tegen tocht en beschermt ze tegen nieuwsgierige ogen terwijl ze rusten. Bovendien kunnen katten ook genieten van dozen omdat het hen een gevoel van controle en autoriteit geeft, omdat ze zich kunnen verbergen voor mogelijke bedreigingen. Of ze kunnen gewoon de textuur en het geluid van het karton leuk vinden.

Ander nieuwsgierig (en fascinerend) kattengedrag

Het volgende gedrag – samen met de voorkeur van katten voor vierkanten – laat zien hoe uniek en fascinerend onze katachtige vrienden echt zijn. Houd dit gedrag bij je kat in de gaten en misschien leer je zelfs iets nieuws over je harige vriend.

1. Chaten

Dit gedrag houdt in dat katten tjilpende of klikkende geluiden maken tijdens het kijken naar vogels, eekhoorns of andere prooien die ze niet kunnen bereiken. Het kan een teken van frustratie of opwinding zijn als de kat zich voorbereidt om zijn prooi te bespringen.

thematische pauze

2. Loafing

Katten zitten in een brood, of in hun maag met hun voeten dicht bij het lichaam waardoor ze eruit zien als een brood. Katten zitten op deze manier om warm te blijven en energie te besparen.

kat zittend tijdens het staren
Afbeelding Credit: Thomas Bormans, Unsplash
thematische pauze

3. Cirkelen

Katten kunnen rond een persoon of een object cirkelen als een manier om hun eigendom te tonen en het gebied te markeren met hun geur. Dit wordt meestal gedaan voordat ze een dutje doen, zodat ze zich veilig voelen op hun plek.

thematische pauze

4. Kopstoot

Katten wrijven hun hoofd tegen mensen en objecten als een manier om te communiceren en genegenheid te tonen. Katten hebben ook geurklieren in hun hoofd die feromonen afscheiden, wat andere katten aangeeft dat ze in het gebied thuishoren.

Meisje dat hoofden slaat met haar gemberkat
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock
thematische pauze

5. Kneden

Ook wel “koekjes maken” genoemd, katten kunnen je knie of een deken met hun poten kneden. Er wordt aangenomen dat dit een gedrag is dat ze als kittens hebben opgepikt tijdens het zogen en het duidt op tevredenheid.

thematische pauze

6. Staart trillend

Katten zullen met hun staart trillen als ze zich speels, alert of opgewonden voelen. Dit gedrag gaat meestal gepaard met een uitdrukking met grote ogen en kan worden gezien wanneer katten klaar zijn om speelgoed of prooien te bespringen.

kat zit bij raam
Afbeelding Credit: Olegdoroshin, Shutterstock

Andere veelgestelde vragen over katten

V: Hebben katten geurklieren in hun hoofd?

A: Ja, katten hebben geurklieren in hun hoofd die feromonen afscheiden, wat andere katten aangeeft dat ze in het gebied thuishoren. Katten kunnen hun hoofd tegen mensen en voorwerpen wrijven als een manier om te communiceren en genegenheid te tonen. Er wordt ook aangenomen dat de afgifte van deze feromonen katten helpt om hun territorium te markeren.

V: Hoe weet ik of mijn kat gelukkig is?

A: Er zijn veel tekenen die erop wijzen dat een kat gelukkig is, zoals spinnen, kneden en staart trillen. Katten vertonen ook vaak aanhankelijk gedrag tegenover hun eigenaren, zoals kopstoten of tegen hen wrijven. Bovendien kunnen katten ook tevredenheid tonen door ontspannen lichaamsbewegingen en zachte gezichtsuitdrukkingen. Als uw kat dit gedrag vertoont, is dit een goed teken dat hij zich tevreden en gelukkig voelt.

V: Wat moet ik doen als mijn kat raar gedrag vertoont?

A: Als u vreemd of abnormaal gedrag bij uw kat opmerkt, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen, zodat hij kan worden gecontroleerd. Uw dierenarts kan u helpen de oorzaak van het gedrag te bepalen en advies geven over hoe u het het beste kunt beheren. Bovendien, als uw kat tekenen van angst of ongemak vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen.

V: Hebben katten hun eigen bed nodig?

A: Ja, het is belangrijk voor katten om hun eigen bedden te hebben. Een bed helpt hen te voorzien van een veilige en comfortabele ruimte die helemaal van henzelf is. Bovendien geeft het hebben van een eigen bed katten ook een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid. Het is het beste om een bed te kiezen dat zacht en ruim genoeg is voor uw kat om in op te kruipen. Zorg ervoor dat u een bed kiest dat is gemaakt van comfortabele, niet-giftige materialen, zodat uw kat veilig en gezellig kan zijn tijdens het slapen.

kat die in bed slaapt
Afbeelding Credit: Deyan Georgiev, Shutterstock

divider-catclaw1

Conclusie

Hoewel deze theorieën misschien leuk zijn om over na te denken, is het onmogelijk om zeker te weten waarom katten op vierkanten zitten. We kunnen alleen maar gissen naar wat er door hun hoofd gaat als ze dit doen. Ongeacht de reden, katten lijken zeker een fascinatie te hebben voor vierkante en rechthoekige objecten – dus als je je kat ziet loungen op een stuk tape of andere vergelijkbaar gevormde objecten, denk dan bij jezelf: “Als ze passen, zitten ze!”

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Simon Hrozian, Unsplash