Waarom houden katten van nagelvijlen? (4 interessante redenen)

Het is niet vreemd dat katten tegen nagelvijlen wrijven of likken en er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. De meest waarschijnlijke reden is dat ze het leuk vinden om het overgebleven nagelstof op de vijl te consumeren. Hoewel er andere redenen zijn, zijn er geen bijzonder zorgwekkend, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je kat een nagelvijl leuk vindt.

Hier zijn enkele redenen waarom uw kat nagelvijlen leuk vindt:

kattenpootverdeler

De 4 redenen waarom katten van nagelvijlen houden

1. Mineralen

Wanneer je je nagels vijlt, kun je ongewild verschillende mineralen op de nagelvijl achterlaten. Nagelstof kan magnesium, zink, fosfor, calcium en ijzer bevatten. Katten kunnen een tekort hebben aan deze items of gewoon als de smaak. De katachtigen kunnen de nagelvijlen likken om deze voedingsstoffen en mineralen te consumeren.

We weten natuurlijk niet of dit waar is of niet. We kunnen het de katten niet vragen en er zijn geen studies gedaan over dit onderwerp. Het is echter een van de meest populaire theorieën.

Als u denkt dat uw kat ook dicht bij uw nagelvijl, wilt u misschien met uw dierenarts praten over het mogelijke tekort dat uw kat heeft. Het gemiddelde kattenvoer moet echter voldoende mineralen bevatten voor uw katachtige. Katten hebben mogelijk zelden extra mineralen nodig vanwege onderliggende aandoeningen.

thematische pauze

2. Het voelt goed

KAT EN NAGELVIJL
KAT EN NAGELBESTAND (Afbeelding: MARTA ROCHA CAMARGO, via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Het krassende oppervlak van de nagelvijl kan goed aanvoelen op het gezicht of de tong van uw kat. Ze kunnen om deze reden tegen de nagelvijl wrijven. De nagelvijl heeft een oppervlak dat lijkt op de tong van een kat. Daarom is het waarschijnlijk dat katten het leuk vinden hoe het voelt.

Dat gezegd hebbende, kunnen we deze reden niet zeker weten hetzij. Het is een sterke mogelijkheid, maar we kunnen niet precies alleen vragen onze katten.

thematische pauze

3. Geurmarkering

Katten hebben geurklieren in hun wangen om hun territorium te markeren. Dat is de reden waarom katten vaak met hun gezicht tegen dingen wrijven en hun territorium markeren. Het kan zijn dat je kat zijn territorium op de nagelvijl moet markeren. Op deze manier kunnen ze een tijdje tegen de nagelfiler wrijven.

Als dit echter het geval is, zal de kat waarschijnlijk ook tegen al het andere wrijven (inclusief jij!)

thematische pauze

4. Krassen

Nagelvijl gebruikt om kattenklauwen glad te maken
Afbeelding Credit: Nataliia-Sydorova, Shutterstock

Krabben is een behoefte voor katten. Ze moeten krabben om hun nagels gevijld te houden, en het is van vitaal belang voor hun gezondheid. Dit is de reden waarom katten krabben op meubels en tapijten. Het is instinctief. Katten kunnen om dezelfde reden graag krabben op nagelvijlen, vooral als je ze op de nagels van je kat gebruikt. Het kan goed voelen om hun nagels op dit ruwe oppervlak te krabben.

U moet uw kat krabpalen geven om zijn nagels te verslijten. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je kat aan een nagelvijl krabt, zolang je dit maar doet. Uw kat hoeft alleen maar meerdere krabopties beschikbaar te hebben.

divider-catclaw1

Conclusie

Katten houden vaak van nagelvijlen vanwege het overgebleven nagelstof op de vijl. Ze kunnen de nagelvijl echter ook om vele andere redenen leuk vinden. Het kan bijvoorbeeld gewoon goed aanvoelen op hun huid. Als alternatief kunnen ze het gebruiken voor geurmarkering, omdat katten geurklieren in hun wangen hebben.

Meestal is er geen probleem met uw kat die de nagelvijl leuk vindt. In de meeste gevallen is er niets waar je je zorgen over hoeft te maken. Katten die met aandrang de nagelfiler likken, kunnen echter mineraaltekorten hebben die door een dierenarts moeten worden aangepakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Lapina, Shutterstock