Waarom houden katten van kinkrabben? (9 interessante redenen)

Als je een kat hebt, weet je dat katten dol zijn op kinkrabben. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat ze hun wangen tegen je hand of een ander oppervlak wrijven als je ze de kans geeft. Dat komt omdat katten geurklieren op hun gezicht hebben die feromonen afgeven wanneer ze ergens mee in contact komen, en deze feromonen helpen katten hun territorium te markeren. Maar er zijn tal van andere redenen waarom katten dol zijn op kinkrabben. Laten we het eens nader bekijken.

kattenpootverdeler

De 9 redenen waarom katten van kinkrabben houden

1. Het voelt goed

De meest voor de hand liggende reden waarom katten dol zijn op kinkrabben is dat het gewoon goed voelt! Het aaien van een kat is geruststellend voor hen, omdat het endorfines vrijmaakt waardoor ze zich tevreden en ontspannen voelen. Ze hoeven aan niets anders te denken dan aan dat moment.

thematische pauze

2. Het creëert een intieme band

Kinkrabben zijn een manier voor katten om contact te maken en vertrouwen op te bouwen met hun mensen. Door iemand toe te staan ze op zo’n intieme plek te aaien, is het alsof ze zeggen: “Ik vertrouw je en ik wil dichter bij je zijn.” Merk op dat katten ook op andere manieren een band met je kunnen opbouwen.

Kat krijgt kin gekrabd
Afbeelding Credit: Kris Møklebust, Pexels
thematische pauze

3. Het is sociaal

Katten zijn zeer sociale dieren en ze vinden het leuk om in de buurt te zijn van mensen die hen een veilig gevoel geven. Wanneer een kat zijn kin tegen je hand of been wrijft, zeggen ze in wezen: “Hallo! Ik wil vrienden met je zijn!”

thematische pauze

4. Ze houden van de geur van je handen

Katten hebben een ongelooflijk scherp reukvermogen en ze kunnen genieten van de geuren die uit onze handen komen. Dit kan van alles zijn, van lotion tot shampoo – wat je ook dagelijks gebruikt. Het is geruststellend voor hen om iets vertrouwds en veiligs te ruiken. Sta uw kat gewoon niet toe om uw handen te likken na het aanbrengen van lotion, omdat sommige ingrediënten in lotion hun ademhalingssysteem kunnen irriteren.

thematische pauze

5. Ze willen aandacht

Katten houden van aandacht en ze zullen er alles aan doen om het te krijgen. Wanneer ze hun kin tegen je wrijven, vragen ze in wezen om een paar klopjes en krassen, zodat je ze wat liefde kunt tonen. In wezen weten ze dat het “vragen” van je om aan hun kin te krabben een manier is om aandacht van je te krijgen, vooral als je bezig bent met iets.

Kat krijgt kin gekrabd op de vloer
Afbeelding Credit: Sam Lion, Pexels
thematische pauze

6. Ze voelen zich veilig

Katten gebruiken kinkrabben als een manier om zich veilig te voelen in hun omgeving. Door zich in te wrijven tegen iets vertrouwds (zoals jij!), laten ze zien dat ze zich veilig en welkom voelen.

thematische pauze

7. Het maakt deel uit van hun instincten

Katten hebben een natuurlijk instinct om hun kin tegen dingen te wrijven om hun territorium te markeren met hun geur. Dit is de reden waarom katten vaak tegen meubels en voorwerpen in huis wrijven, evenals tegen mensen. Vanwege de geurklieren rond hun kin, geeft het krabben aan hun kin feromonen vrij die je in wezen als de hunne markeren.

thematische pauze

8. Het schrobt dode huidcellen af

Katten houden van kinkrabben omdat het hen helpt zich te ontdoen van de dode huidcellen op hun wangen. Dit is vooral handig als ze een vacht hebben die droog en jeukend begint aan te voelen. De kin is een moeilijk gebied voor katten om te bereiken wanneer ze zichzelf verzorgen, dus ze vragen je om ze te helpen.

Katten krabben
Afbeelding credit: Comanche, Pixabay
thematische pauze

9. Het stimuleert hun zenuwstelsel

Kinkrabben helpen het zenuwstelsel van de kat te stimuleren. Dit kan gunstig zijn voor katten die te maken hebben met stress of angst, omdat het hen helpt te ontspannen en zich comfortabeler te voelen.

3 katten gezichtsverdeler

Is het goed om over de kin van mijn kat te wrijven?

Ja, zolang je kat zich er maar prettig bij voelt. Sommige katten zijn aanhankelijker dan anderen en sommigen kunnen terughoudender zijn bij het ontmoeten van nieuwe mensen of dieren. Als uw kat angstig of ongemakkelijk lijkt, is het het beste om te voorkomen dat hij over zijn kin wrijft of krabt.

Houden alle katten van kinkrabben?

Niet per se. Sommige katten kunnen terughoudender zijn als het gaat om fysiek contact, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan hun signalen en te stoppen als ze zich ongemakkelijk of angstig lijken. Bovendien genieten sommige katten misschien helemaal niet van kinkrabben – ze geven misschien de voorkeur aan andere soorten aaien.

Jonge dame krabt katten kin
Afbeelding Credit: Mikhail Nilov, Pexels

Is het normaal dat een kat geen huisdieren en krassen wil?

Ja, het is volkomen normaal dat katten niet geaaid of gekrabd willen worden. Elke kat is anders en sommigen geven er de voorkeur aan om alleen te worden gelaten of gewoon te genieten van rustige tijd met hun mensen. Het is belangrijk om de grenzen van je kat te respecteren en hem alleen aandacht en genegenheid te bieden als hij ontvankelijk lijkt.

Hoe weet ik of mijn kat wel of niet van kinkrabben houdt?

Als uw kat spint of leunt in uw aanraking, dan genieten ze waarschijnlijk van de kinkrab. Je kunt ook zoeken naar tekenen van tevredenheid, zoals een ontspannen lichaamshouding en ogen die half gesloten zijn. Als uw kat tekenen van angst vertoont (zoals miauwen of proberen van u weg te gaan), dan is het het beste om de kinkrabben te stoppen.

Hoe vaak moet ik mijn kat kin krassen geven?

Dit hangt echt af van uw individuele kat en hoeveel ze genieten van kinkrabben. Sommige katten willen ze misschien een paar keer per dag, terwijl anderen er maar één keer per week van genieten. Het is het beste om aandacht te besteden aan de signalen van je kat en hem kinkrabben te geven wanneer hij het meest ontvankelijk lijkt.

Zwarte kat krijgt kin gekrabd
Afbeelding Credit: Helena Lopes, Pexels

Is het goed om mijn kat over zijn kin op andere mensen te laten wrijven?

Dit is iets dat u van geval tot geval moet beoordelen. Sommige katten kunnen zich op hun gemak voelen bij het tonen van genegenheid aan veel verschillende mensen, terwijl anderen alleen genieten van interactie met bekende gezichten. Het is het beste om het gedrag van je kat te observeren en ervoor te zorgen dat hij niet angstig of ongemakkelijk lijkt voordat je hem zijn kin op een nieuw iemand laat wrijven. Je moet er ook voor zorgen dat de persoon op wie de kat over zijn kin wrijft, het goed vindt dat je kat dit doet.

garen ball divider

Andere veelgestelde vragen over Cat Chin Scratches

V: Is het erg om mijn kat te vaak kinkrabben te geven?

A: Nee, zolang je kat geniet van de kinkrabben en zich niet overweldigd of gestrest voelt. Als u merkt dat ze geagiteerd raken, is het misschien het beste om de frequentie van kinkrabben te beperken.

V: Moet ik een specifieke techniek gebruiken bij het geven van kinkrabben aan mijn kat?

A: Niet echt, zolang je kat zich maar comfortabel en ontspannen voelt. Je kunt proberen cirkelvormige bewegingen te gebruiken met de toppen van je vingers of lichtjes achter hun oren te krabben. Let op wat je kat het leukst lijkt te vinden!

Kat krijgt kinkrabben
Afbeelding Credit: Arina Krasnikova, Pexels

V: Wrijft mijn kat zijn geur over mij of wil hij geaaid worden?

A: Katten wrijven meestal hun kin tegen dingen om ze te markeren met hun geur, dus het kan beide zijn. Als je kat miauwt of spint terwijl hij over je kin wrijft, dan is het waarschijnlijk dat hij wat aandacht en affecti wil

V: Houden katten meer van kinkrabben dan andere vormen van aaien?

A: Dit is echt een kwestie van voorkeur voor individuele katten. Sommigen kunnen van beide genieten, terwijl sommige katten misschien alleen van het ene type aaien over het andere houden. Het is het beste om aandacht te besteden aan de signalen van uw kat en te zoeken naar tekenen dat ze genieten van de kinkrabben.

10 snelle tips voor het aaien van katten om iedereen veilig en gelukkig te houden:

  1. Introduceer altijd langzaam en geleidelijk nieuwe mensen of dieren aan uw kat.
  2. Let op de lichaamstaal van je kat en luister naar vocale signalen zoals miauwen of spinnen.
  3. Als je kat angstig of ongemakkelijk lijkt, dwing hem dan niet tot fysiek contact.
  4. Respecteer de grenzen van je kat en dwing hem niet om iets te doen wat hij niet wil doen.
  5. Geef nooit kinkrabben als je kat bang of angstig is.
  6. Overstimuleer uw kat niet met aaien of krabben – laat hem zijn eigen grenzen stellen.
  7. Bied een verscheidenheid aan soorten aaien aan, zodat uw kat kan beslissen welke hij het leukst vindt.
  8. Zorg ervoor dat alle delen van uw huis veilig en comfortabel zijn voor uw kat.
  9. Zorg voor voldoende speelgoed en activiteiten om uw kat bezig te houden.
  10. Zorg er vooral voor dat je met je kat omgaat op een manier waardoor hij zich geliefd en veilig voelt.

divider-catclaw1

Conclusie

Of het nu gaat om de endorfines, het gevoel van veiligheid of gewoon oude genegenheid die katten krijgen van kinkrabben, het is duidelijk dat deze daad van liefde gunstig is voor zowel mensen als katten. Vergeet niet dat elke kat uniek is, dus wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Besteed tijd aan het leren kennen van de voorkeuren en grenzen van uw kat, zodat u hem de best mogelijke zorg kunt bieden! Met een beetje geduld en begrip kan het geven van kinkrabben een envreugdevolle ervaring waar zowel u als uw kat naar uit kunnen kijken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: sandryriveraa, Pixabay