Zijn Egyptische Maus hypoallergeen? Feiten & FAQ

Als je een allergiepatiënt en dierenliefhebber bent, ben je waarschijnlijk op zoek naar een metgezel die je ogen niet laat tranen elke keer dat je in dezelfde kamer bent als zij. Als je je zinnen hebt gezet op een Egyptische Mau, vraag je je misschien af of ze een veilige optie zijn. Helaas Egyptische Maus worden niet als hypoallergeen beschouwd. Laten we dus eens kijken waarom dat is en of het mogelijk is om nog steeds met een van deze katten te leven als je allergisch bent.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Wat zijn de oorzaken kattenallergieën?

Ongeveer 10% van de bevolking in de Verenigde Staten heeft een huisdierallergie en met kattenallergieën die twee keer zo vaak voorkomen als hondenallergieën, zijn katten een van de meest voorkomende boosdoeners. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is kattenhaar niet waar mensen allergisch voor zijn. In plaats daarvan is het te wijten aan de eiwitten in kattenurine, speeksel en huidschilfers.

Huidschilfers zijn de ergste boosdoener omdat het licht is en zich verbergt op de vacht van je kat, waar het op meubels of kleding kan landen. Zelfs als u geen kattenallergie heeft, kunnen katten indirect uw allergieën beïnvloeden door schimmels, pollen en andere allergenen in huis te halen op hun vacht. Ongetwijfeld is geen enkele kat echt hypoallergeen, maar sommige rassen zullen minder allergieën veroorzaken.

Egyptische Mau
Image Credit: George Agasandian, Flickr

Wat zijn de tekenen dat je allergisch bent voor katten?

Tekenen die erop wijzen dat u lijdt aan een kattenallergie zijn:

 • Hoesten en piepende ademhaling
 • Jeukende, rode ogen
 • Uitslag of netelroos op gezicht en borst
 • Roodheid waar de kat contact met u heeft gemaakt
 • Niezend
 • Verstopte/loopneus/jeukende neus

Tekenen zoals deze kunnen zich binnen enkele minuten of uren ontwikkelen. Als je geen kat hebt en niet zeker weet of je een kattenallergie hebt, is het misschien de moeite waard om er van tevoren tijd mee door te brengen. Neem contact op met een familielid of vriend met een kat en kijk of je hem of haar kunt bezoeken voordat je een verbintenis aangaat waar je later misschien spijt van krijgt.

Kun je een Egyptische Mau bezitten, zelfs als je een allergiepatiënt bent?

Het antwoord op deze vraag hangt af van uw allergie en of u het kunt beheren. Sommige eigenaren geloven dat ze hun allergie met de tijd kunnen overwinnen, maar het is een riskante gok omdat er geen garantie is. Van kinderen is bekend dat ze uit hun allergieën groeien, maar het is ook een risico om erop te wedden dat dat gebeurt.

Maar wat gebeurt er als je je niet bewust was van deze allergieën en nu eigenaar bent van de kat? Het opgeven van een kat kan lastig zijn, vooral als je al een band hebt of als je kinderen en kat nu beste vrienden zijn.

Nou, er zijn manieren waarop je nog steeds je droomkat kunt bezitten en de vervelende niezen op afstand kunt houden.

 • Reinig grondig en vaak: Was je handen na interactie met je Egyptische Mau. Huidschilfers van katten komen overal, wat betekent dat vegen, dweilen en stofzuigen van tapijten en meubels van vitaal belang is. Stofzuigers met een gewoon filter zijn niet altijd krachtig genoeg om alle allergenen op te nemen en mogelijk hebt u een HEPA-filter nodig.
 • Overweeg baden: Er is niet veel onderzoek naar de vraag of het baden van uw kat kan helpen de symptomen te verminderen, maar u kunt het door uw dierenarts laten uitvoeren. Als je kat niet al te veel last heeft van baden, kan het een optie zijn.
 • Neem contact op met uw arts: Als je dat nog niet hebt gedaan, zoek dan professionele hulp om je allergieën te beheersen. Er zijn antihistaminica, shots en neussprays die je leven gemakkelijker kunnen maken.
 • Houd de lucht helder: Filters op ventilatieopeningen en een centrale luchtreiniger voorkomen dat de huidschilfers zich een weg banen door het huis.
 • Iemand op afstand houden: Als een ander gezin de zorg voor de kat kan overnemen, zou dat het beste zijn, vooral met betrekking tot het verzorgen en schoonmaken van hun kattenbak.
 • Maak één kamer katvrij: Je slaapkamer kun je het beste bewaren als een katvrije zone en je hebt op zijn minst een toevluchtsoord weg van de allergenen.
Twee schattige Egyptische Mau-katten
Image Credit: Sarah Fields Photography, Shutterstock

Hoe vind je een ras dat je allergieën niet veroorzaakt?

Gesprekken met uw arts, dierenartsen en fokkers zijn allemaal uitstekende plaatsen om te beginnen en u kunt uw specifieke behoeften schetsen. Katten met minimale verzorgingsvereisten die niet- of laag-shedders zijn, zijn altijd een goede keuze.

Als je hebt besloten dat de Egyptische Mau niets voor jou is, vraag je je misschien af of er een ras is dat je kunt krijgen. Hoewel geen enkele kat volledig hypoallergeen is, produceren sommige katten minder van het Fel d 1-eiwit.

Voorbeelden van katten die allergieën minder kunnen beïnvloeden dan anderen zijn:

Vergeet niet dat elke persoon anders reageert en dat elke kat anders is, dus het is lastig om helemaal zeker te zijn of een ras wel of geen reactie zal veroorzaken.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Leven met een kat als je een allergiepatiënt bent, kan een uitdaging zijn. Helaas is de Egyptische Mau misschien geen optie als uw allergieën bijzonder ernstig zijn. Dat betekent echter niet dat je geen kat kunt bezitten, want er zijn andere opties.

Als je allergie milder is en je gelooft dat je naast een Egyptische Mau kunt leven, is er genoeg extra schoonmaak in je toekomst, maar de kat is goed met de extra inspanning!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Sarah Fields Photography, Shutterstock