Ocicat vs Egyptische Mau: Belangrijkste verschillen (met foto’s)

De Ocicat en Egyptische Mau moeten de belangrijkste overwegingen zijn voor uw volgende huisdier als u op zoek bent naar een exotische look zonder de genen van de wilde kat. In tegenstelling tot hybride katten zoals de Bengaalse of Savannah-kat, zijn deze gevlekte rassen 100% huiselijk, waardoor er weinig twijfel bestaat over hoe ze met mensen en huisdieren zullen omgaan. De enige vraag is welke ideaal is voor u en uw gezin. Ontdek al deze prachtige rassen die een liefdevol thuis te bieden hebben in deze diepe duik in de verschillen tussen de Ocicat en Egyptische Mau.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Visuele verschillen

Ocicat vs Egyptische Mau zij aan zij
Afbeelding credit: (L) Nynke van Holten, Shutterstock | (R) Don Mammoser, Shutterstock

In één oogopslag

Ocicat

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 9-11 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 8-12 pond
 • Levensduur: 15–18 jaar
 • Oefening: 1+ uur per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Minimaal
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Ja
 • Trainbaarheid: Intelligent, gemakkelijk trainbaar

Egyptische Mau

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 8-14 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 8-12 pond
 • Levensduur: 12–15 jaar
 • Oefening: 1+ uur per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Minimaal
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Vaak
 • Trainbaarheid: Intelligent, trainbaar

kattenpootverdeler

Ocicat Overzicht

ocicat kater
Image Credit: dien, Shutterstock

De Ocicat onderscheidt zich met zijn prachtige vlekken, maar de unieke vacht is per ongeluk ontstaan toen het ras voor het eerst verscheen in 1964. Michigan-fokker Virginia Daly probeerde een Siamees en een Abessijn te kruisen om een Siamees met Aby-punten te creëren. Hoewel succesvol, bevatte Daly’s eerste nest een onverwacht gevlekte kat.

Omdat hij niet het gewenste resultaat was van Daly’s fokpogingen, castreerde en adopteerde ze de eerste Ocicat, Tonga. Tonga katalyseerde echter de interesse in een nieuwe doelbewust gefokte gevlekte kat. Verdere fokkerij voor de Ocicat leverde het CFA-erkenning op in 1966.

De fokkerij nam het volgende decennium af, maar nam in de jaren 1980 weer aanzienlijk toe. In 1987 behaalde de Ocicat de CFA-kampioenschapsstatus. De huidige Ocicats mengen de Amerikaanse korthaar naast de oorspronkelijke Siamese en Abessijnse ouders, waardoor zilverkleuring, omvangrijkere botstructuur en grotere gespierdheid worden geïntroduceerd.

Persoonlijkheid/karakter

De Ocicat is een aanbiddende katachtige. Ze zijn zelfverzekerd, vocaal en extravert en gaan in gesprek met iedereen die bereid is om genegenheid te tonen. Opkrullen met een vreemde is niet ongewoon en ze gedijen goed bij andere huisdieren in huis. Ze zijn het gelukkigst in een energieke omgeving met metgezellen om ze bezig te houden. Maar hoewel ze actief zijn, stellen hun gelijkmatige temperamenten Ocicats in staat om kalm te blijven in verschillende situaties en gemakkelijk in de pas te blijven met hun huisgenoten, of ze nu spelen of op de bank rondhangen.

Het extraverte karakter kan schadelijk zijn wanneer Ocicats overdag alleen zijn. Ze passen zich over het algemeen goed aan veranderende omstandigheden aan, maar tussen hun energieniveau en sociale aard zijn ze niet goed gebouwd om tijd door te brengen zonder betrokkenheid. Bij gebrek aan een ander dier of familielid in huis, kan uw Ocicat angstig of depressief worden wanneer u enkele uren weggaat.

Opleiding

Net als de Abessijnen en Siamezen staat de Ocicat bekend om zijn hondachtige persoonlijkheid. Ze zoeken aandacht, zijn speels en energiek, houden van speelgoed en houden vaak van zwemmen. Trainen is eenvoudig. Met hun hoge intelligentie en toewijding aan hun eigenaar, zijn Ocicats ontvankelijk voor meer geavanceerde lessen dan veel katten.

Ocicats reageren op leibandtraining en je kunt ze talloze spelletjes, trucs en verbale commando’s leren. Fetch is een uitstekende manier om te binden en energie te verbruiken. De katten kunnen clickertraining bijhouden en leren om te reageren op zitten, blijven en komen commando’s met oefening, geduld en positieve bekrachtiging.

ocicat kat
Image Credit: dien, Shutterstock

Gezondheid & Zorg

Ocicats zijn laagharig en kortharig, waardoor een eenvoudige verzorgingservaring mogelijk is. Wekelijks borstelen met een rubberen borstel zal de huid bewerken, los haar verwijderen en de lichaamsoliën verdelen. Anders is een zeemdoek alles wat je nodig hebt om de vacht gezond en glanzend te houden. Ze staan er meestal voor open om in het water te komen als je deem af en toe een bad, waardoor het proces veel gemakkelijker wordt.

De Ocicat is een langlevend ras dat vatbaar is voor weinig genetische aandoeningen. De primaire problemen met betrekking tot Ocicats en hun ouderrassen hebben betrekking op hart- en nieraandoeningen en, in zeldzame gevallen, progressieve retinale atrofie. Ziekten die vaker voorkomen, zijn onder meer:

 • Renale amyloïdose: Een opeenhoping van amyloïde-eiwit in de nieren, die, hoewel zeldzaam, Abessijnen treft met een genetische mutatie
 • Hypertrofische cardiomyopathie: Een verdikking van de hartwanden die kan leiden tot falen
 • Pyruvaat kinase deficiëntie: Een enzymdeficiëntie die vaker wordt gezien bij Abessijnen die resulteert in minder rode bloedcellen en daaropvolgende bloedarmoede

Geschikt voor:

Omdat ze gemakkelijk in de omgang, intelligent en vriendelijk zijn, zullen Ocicats bijna iedereen verrukken. Maar als je ze niet de aandacht kunt geven die ze verdienen, hetzij via jou, een familielid of een ander huisdier, zou het een slechte dienst zijn om er een in huis te halen voor de kat.

Het beste huis heeft iemand om je kat te vermaken en tal van verrijkingsactiviteiten zoals puzzelspeelgoed, spelletjes en kattenbomen. En sluit Ocicats niet uit als je mensen met een allergie hebt. Hoewel ze niet 100% hypoallergeen zijn, zijn ze veel vriendelijker voor mensen met kattenallergieën dan de meeste rassen.

3 kat face divider

Egyptian Mau Overzicht

Egyptische mau op witte achtergrond
Afbeelding credit: MDavidova, Shutterstock

Hoewel de Ocicat het enige 100% binnenlandse ras is dat is gemaakt voor hun gevlekte vacht, is de Egyptische Mau een van de weinige natuurlijk gevlekte huiskatten. De bewolkte geschiedenis van de Egyptische Mau gaat meer dan 4.000 jaar terug. Er is veel discussie over de regionale oorsprong, maar de meesten beschouwen het als een Egyptisch ras vanwege overeenkomsten met oude afbeeldingen en artefacten.

Vroege katten, waaronder de Egyptische Mau, waren over het algemeen rattenvangers die voedsel beschermden in de velden en opslagplaatsen. De Mau kan zelfs extra taken hebben vervuld als jachtgezel. Hoewel we weinig weten van hun verspreiding over de generaties, werden Maus waarschijnlijk op zijn minst gefokt in Frankrijk en Italië in de 20e eeuw. Toch dankt de moderne Egyptische Mau het grootste deel van hun bestaan aan het werk van de Russische prinses Natalie Trubetskaya in het midden van de jaren 1900.

Toen het aantal huisdieren in Europa afnam door de strijd van de Tweede Wereldoorlog, werd de Egyptische Mau met uitsterven bedreigd. In de vroege jaren 1950 ontving de prinses, verbannen naar Rome, de eerste van haar Egyptische Maus en begon onmiddellijk met het revitaliseren van het ras. Ze verhuisde in 1956 van Italië naar New York City met drie Maus op sleeptouw. Hiermee richtte ze de Fatima-cattery op en begon ze de kattenpopulatie opnieuw te laten groeien.

Persoonlijkheid / Karakter

In tegenstelling tot de grenzeloze minzaamheid van de Ocicat, is de benadering van de Egyptische Mau van mensen veel meer afgemeten. Ze zijn fel toegewijd aan hun familie en zullen meestal een unieke band smeden met één specifieke persoon. Buiten de directe kring is Maus afstandelijk zonder agressief te zijn. Vreemde mensen en huisdieren moeten misschien werken om het vertrouwen van de Mau te winnen, maar ze kunnen uiteindelijk goede vrienden worden met deze katten.

Intelligent en gelijkmatig getemperd, de Egyptische Mau maakt het leven niet moeilijk voor eigenaren. Ze zijn zeer energiek en atletisch. Games zijn een enorme hit, vooral die waarbij speelgoed wordt achtervolgd en hun prooidrift wordt aangegaan. Vocalisatie is matig, meestal met slechts een paar tjilpen, chortles en lichte miauwen om aandacht te trekken en opwinding te tonen.

Egyptische Maus overladen hun volk met genegenheid en tonen veel vertrouwen in hun domein. Ze hebben hun eigenaardigheden en zullen er vaak op staan om dingen op hun manier te doen. Positief is dat die onafhankelijkheid hen minder vatbaar maakt voor angst dan Ocicats als ze alleen zijn. Verwacht een actieve nieuwsgierigheid en verkennende aard om hun speelse, vrolijke houding te verbeteren.

Opleiding

Egyptische Maus zijn een ander uitzonderlijk helder kattenras, waardoor je meer ruimte hebt om hun tolerantie voor training te testen. Ze houden van het spelen van spelletjes zoals apporteren. Na verloop van tijd kun je ze aan de lijn trainen en ze commando’s en trucs leren, zoals schudden of omrollen.

Een goede training en een omgeving met voldoende verrijkingsactiviteiten zijn essentieel om grenzen te stellen en uw kat goed opgevoed en tevreden te houden. Egyptische Maus zijn niet hyper, maar zijn energiek en vereisen frequente activiteit. Ze kunnen springen, klimmen en rennen met de beste van hen, vaak maken ze hun zitstokken bovenop koelkasten en hoge planken. Idealiter heeft het huis van een Mau overvloedige kattenbomen, puzzelspeelgoed en spelletjes om hen te helpen hun energie in positieve richtingen te richten.

Twee schattige Egyptische Mau-katten
Image Credit: Sarah Fields Photography, Shutterstock

Gezondheid & Zorg

Egyptischeen Maus zijn hooguit matige shedders, die weinig verzorging vereisen. Nagels knippen, tandenpoetsen en oor- en oogcontroles zijn niet minder cruciaal bij deze katten, maar poetsen hoeft slechts ongeveer één keer per week te gebeuren om dood haar en vuil te verwijderen. Een curryborstel of verzorgingshandschoenen zijn uitstekende hulpmiddelen om de huid te masseren en vuil van hun korte vacht te verwijderen.

Hoewel Maus niet overdreven vatbaar zijn voor genetische gezondheidsproblemen, verschijnen een paar aandoeningen in hogere frequentie bij hen. Het ras is meer vatbaar dan anderen voor bepaalde infecties en kan, net als de Ocicat, meer kans hebben om hypertrofische cardiomyopathie en pyruvaatkinasedeficiëntie te ontwikkelen. Uraaturolithiasis komt extreem veel voor in het ras. Urinezuurstenen ontwikkelen zich in de urinewegen en veroorzaken mogelijk pijn, bloederige en troebele urine en verstopping van de tractus.

Geschikt voor:

De Egyptische Mau is een andere hondachtige kat die hun eigenaren een schat aan liefde en genegenheid biedt. Ze zullen gemakkelijk overgaan van speeltijd naar knuffels, hoewel ze de voorkeur geven aan de laatste, en hun onafhankelijke aard stelt hen in staat om in de meeste gevallen een paar uur alleen tijd aan te kunnen. Hoewel ze over het algemeen ontspannen en zachtaardig zijn met kinderen, zijn ze gevoelig. Harde geluiden en overdreven agressief spel kunnen stressvol zijn, dus je kunt overwegen om een Mau te krijgen als de kinderen een beetje opgroeien.

kattenpootverdeler

Welk ras is geschikt voor u?

Ocicats en Egyptische Maus lijken op elkaar in hun exotische uiterlijk en heerlijke, mensenminnende temperamenten. Met Ocicats heb je huisdieren die geen introducties nodig hebben om nieuwe vrienden te maken. Ze accepteren iedereen met een zorgzame aanraking, hoewel ze ook gestrest kunnen raken als ze niemand hebben. Hoewel Egyptische Maus afstandelijker zijn, tonen ze meer onafhankelijkheid, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om zich aan te passen.

Ongeacht welk gevlekt kattenras je kiest, je kunt er zeker van zijn dat je een openlijk aanhankelijk, speels en zeer intelligent huisdier krijgt. Wanneer je liefde en aandacht biedt, zullen ze de gunst in schoppen teruggeven en het huis en je gezin met een opbeurende geest verblijden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: (T) dien, Shutterstock | (B) Sarah Fields Fotografie, Shutterstock