Zijn Calico katten hypoallergeen of slecht voor mensen met een allergie?


Calico katten zijn prachtig en niet zo gewoon om te zien. Dus ik geloof dat veel kattenliefhebbers dit type kat graag zouden willen bezitten.

Ik geloof ook dat al jullie kattenliefhebbers die lijden aan huisdierallergieën eerst willen weten of calico katten hypoallergeen zijn.

Helaas worden deze katten niet als hypoallergeen beschouwd. Toch zijn ze misschien niet de slechtste optie voor mensen met een allergie.

Laten we dieper in dit probleem duiken.

Calico katten zijn geen hypoallergene katten

Calico Cat zit aan de muur

Omdat calico geen kattenras is, maar alleen een uitdrukking van hun vachtkleur, is het enigszins lastig om uit te leggen of deze katten hypoallergeen zijn.

Allereerst hebben sommige rassen meer kans op calico-jassen. Deze rassen zijn de volgende:

• Amerikaanse korthaar

Brits korthaar

Cornish Rex

• Devon Rex

• Exotisch korthaar

• Japanse Bobtail

Maine Coon

• Noorse Boskat

•Perzisch

• Schotse Vouw

Turkse Angora

Er is geen garantie voor calico-jassen bij katten; het is niet zo dat een fokker kan bepalen dat hun Maine Coon of Devon Rex kat een calico kat zal zijn! Dit gaat over genetica en er is geen mogelijkheid om opzettelijk een calico-kat te fokken.

De Cornish Rex is een kat waarvan bekend is dat hij waarschijnlijk geen allergische reacties bij mensen veroorzaakt. Aan de andere kant zijn Persian Cat en Maine Coon niet zo’n goede optie voor mensen met een allergie.

Bovendien zijn calico katten zoals Turkse Angora en Noorse Boskat een veel betere keuze dan Persican of Maine Coon kat voor mensen met huisdierallergieën.

Maar over het algemeen zou het antwoord zijn – nee, calico-katten zijn niet hypoallergeen.

Toch hebben ze minder kans om allergische reacties te veroorzaken

Vanwege de unieke chromosoomcombinatie die verantwoordelijk is voor hun driekleurige vacht, zijn calico-katten bijna altijd vrouwtjes.

Mannelijke calico katten zijn uiterst zeldzaam. Een studie gepubliceerd in het Journal of allergy and clinical immunology [1] vond dat De eiwitproductie van Fel d 1 is hoger bij mannelijke dan bij vrouwelijke katten. Dit eiwit is verantwoordelijk voor allergie triggering bij de mens.

Daarom, omdat calico-katten meestal vrouwtjes zijn, hebben ze minder kans om allergische reacties bij mensen in het algemeen te veroorzaken.

Moet je een Calico-kat krijgen als je last hebt van allergieën?

Calico Cat in de badkamer

Hoewel calico-katten niet hypoallergeen zijn, betekent dit niet dat je dit type kat moet vermijden – zelfs als je allergisch bent.

Er zijn enkele manieren waarop u uw allergieën onder controle kunt houden. Dit kan dus nuttig zijn voor alle allergische mensen die worstelen met de beslissing om al dan niet een calico-kat te krijgen.

Laten we eens kijken wat u kunt doen om allergiesymptomen te verminderen, zoals niezen, hoesten, loopneus of tranende ogen – veroorzaakt door het hebben van een calico-kat in uw huis.

1. Baad je kat vaak

Het beste zou zijn om je calico kat één keer per week te wassen.

Regelmatig baden kan de concentratie van allergenen met maximaal 84% verlagen [2], daarom is dit cruciale informatie voor alle mensen met allergieën die graag een calico-kat willen bezitten.

Gebruik natuurlijk altijd een huisdierenshampoo bij het baden van je kat. Je moet zelfs het gebruik van babyshampoo op je kat vermijden, omdat de pH-waarden van katten neutraler zijn dan die van mensen.

Vergeet ook niet om je handen grondig te wassen nadat je je kat hebt gewassen.

2. Steriliseer uw kat

Alle katten produceren allergenen, maar sommige produceren veel meer allergenen dan andere.

Volgens het Veterinary Medical Center in Ohio [2], gesteriliseerde katten produceren minder allergenen dan intacte katten.

Daarom, door uw calico kat te steriliseren, vermindert u de kans dat uw allergiesymptomen verschijnen.

Als u niet wilt dat uw kat zich voortplant, is dit een extra reden om sterilisatie te overwegen!

3. Gebruik een luchtreiniger

Dit is een geweldige manier om de verspreiding van allergenen in uw huis te beheersen.

Het beste zou zijn om een luchtreiniger in de kamer te plaatsen waar uw kat het grootste deel van haar tijd doorbrengt.

4. Medische hulp kan ook nodig zijn

Als je ernstigere allergiesymptomen hebt en eerdere stappen lijken niet te helpen, en je wilt nog steeds leven met een calico-kat – dan is het tijd om op zoek te gaan naar een medicijn.

Allergy immunotherapie zal voor veel mensen van nut zijn. Toch, als je allergiesymptomen de kwaliteit van je leven aantasten, denk ik dat het beste idee voor jou zou zijn om geen calico-kat te hebben.

In feite zou het beter voor u zijn om helemaal geen huisdier te hebben, omdat een levensstijl van constant stofzuigen en uw kat de hele tijd in één kamer in huis houden, behoorlijk vermoeiend kan zijn.

Zijn er überhaupt hypoallergene katten?

Calico Kat met groene ogen liggend op kartonnen krasbord

Ieder mens met een allergie weet hoe moeilijk dit kan worden. Als u een kattenliefhebber bent, maar u of sommige van uw familieleden allergisch zijn voor katten, bent u natuurlijk bang voor een allergische reactie met het hebben van een kat in uw huis.

Kattenallergieën zijn tegenwoordig inderdaad een behoorlijk probleem. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Feline Medicine and Surgery [3], tot 10-20% van de mensen wereldwijd is allergisch voor katten.

Geen wonder dat zoveel kattenliefhebbers dolgraag een hypoallergene kat zouden willen!

Veel mensen geloven dat kortharige katten vaker hypoallergene katten zijn. Hier is nieuws voor jou: kortharige katten verharen ook! Er is ook één belangrijk ding om te weten.

Kattenbont is niet het belangrijkste dat allergische reacties bij mensen veroorzaakt. Mensen die allergisch zijn voor katten reageren op het eiwit Fel d 1, dat wordt aangetroffen in de huid, speeksel en zelfs in kattenurine.

Omdat katten de helft van hun dagen doorbrengen met het likken van hun vacht, droogt dit eiwit uit het speeksel op tot lichte borstelharen die in de lucht zijn en op je meubels, kleding of je huid terechtkomen – waar ze dagenlang kunnen blijven hangen.

Helaas bestaat een 100% hypoallergene kat niet. Zelfs haarloze kattenrassen, zoals de Spyhnx-kat, produceren nog steeds eiwitten die een allergische reactie bij mensen kunnen veroorzaken.

Sommige katten hebben gewoon minder kans om allergieën bij mensen te veroorzaken.

Conclusie

Calico-katten zijn niet hypoallergeen, maar dit betekent niet dat je dit type kat onmiddellijk moet opgeven, zelfs als je worstelt met allergieën.

Er zijn manieren om allergieën op afstand te houden, zoals het vaak wassen van uw kat en het gebruik van een luchtreiniger.

Er is echter geen manier om volledig te voorkomen dat een calico-kat allergenen verspreidt.

Daarom kunnen mensen met allergieën nog steeds leven met een calico-kat, maar ik zou dit niet aanbevelen aan mensen die ernstige allergiesymptomen vertonen.

Verwijzingen:

[1] Jalil-Colome, J, et.al. Geslachtsverschil in Fel d 1 allergeenproductie. J Allergie Clin Immunol. 1996 jul;98(1):165-8. DOI, Geraadpleegd op 16 maart 2023.

[2] Allergisch voor je kat? Eenvoudige tips om uw allergie te voorkomen en onder controle te houden. DOI, Geraadpleegd op 16 maart 2023.
[3] Sparkes, AH: Menselijke allergie voor katten: Een overzicht van de impact op kattenbezit en afstand doen. J Feline Med Surg. 2022 Jan; 24(1): 43–52. DOI, Geraadpleegd op 16 maart 2023.