Kunnen kittens trappen beklimmen? Growth Stage Feiten & FAQ

Vaak zijn kittens te klein om gemakkelijk trappen te beklimmen, maar het hangt wel af van de kittens en de trap.  Tapijttrappen zijn vaak gemakkelijker voor kittens om te beklimmen, omdat ze hun klauwen kunnen gebruiken om omhoog te klimmen. Dat gezegd hebbende, kunnen ze vaak maar een paar trappen tegelijk beklimmen, omdat ze gemakkelijk moe kunnen worden.

Kittens tussen de 6 en 8 weken oud kunnen vaak trappen gaan lopen. Voor die tijd kan het voor hen een uitdaging zijn. De eenvoudigste manier om te bepalen of uw kitten trap kan lopen, is door een speeltje of traktatie op een trede te zetten en uw kat aan te moedigen het te beklimmen. Kijk onder toezicht of uw kitten gemakkelijk de trap kan beklimmen. Zo niet, dan moet u mogelijk langer wachten totdat uw kat zonder toezicht de trap mag beklimmen.

We raden u aan uw kitten zo vroeg mogelijk op de trap te introduceren. Dit helpt hen te leren hoe ze gemakkelijk trappen kunnen beklimmen en voorkomt dat ze angstig worden. Het komt niet vaak voor dat katten bang worden voor trappen, omdat velen van nature klimmen.

3 katten gezichtsverdeler

Is het slecht voor kittens om trappen te beklimmen?

Kittens houden van klimmen. Daarom is het niet per se slecht voor hen om trappen te beklimmen. Ze zullen waarschijnlijk toch zowat alles beklimmen. Je moet de kittens echter niet toestaan om de trapleuningen op te klimmen of op trappen waar ze een vervelende val kunnen krijgen. Ze kunnen gemakkelijk door trapleuningen vallen, dus wees erg voorzichtig wanneer je ze op de trap laat spelen. Het is vaak het beste om ze wat betere motoriek te laten ontwikkelen voordat je ze zonder toezicht de trap laat beklimmen.

U kunt het gebied tussen de trapleuningen blokkeren met karton of een soortgelijke barrière. Zorg ervoor dat uw kitten er niet overheen of eronder kan klimmen. Er is geen reden om te voorkomen dat u uw kittens kennis laat maken met trappen – laat ze gewoon onder toezicht verkennen.

Schotse vouw kitten op houten tafel
Afbeelding Credit: dien, Shutterstock

Op welke leeftijd kunnen kittens trappen beheren?

Kittens kunnen vaak beginnen met traplopen op ongeveer een maand oud. Dat betekent echter niet dat alle kittens op deze leeftijd alle trappen goed kunnen beklimmen. Dit is wanneer u kittens met enig succes aan trappen kunt introduceren.

Hogere trappen zijn vaak een uitdaging voor katten, evenals houten of betegelde trappen. Trappen met vloerbedekking zijn gemakkelijker te beheren voor katten omdat ze meer tractie kunnen krijgen. Elk kitten is echter anders en kan verschillende uitdagingen hebben.

Welke leeftijd kunnen kittens beklimmen?

Kittens beginnen op jonge leeftijd te klimmen – ongeveer 3 weken oud. Op dit punt komen ze vaak uit hun doos en beginnen ze te verkennen. Elk kitten is echter anders, dus verwacht niet dat elk kitten eropuit trekt en begint te verkennen zodra ze 3 weken oud zijn. Kittens kunnen op dit punt beginnen met klimmen, waardoor ze met enig succes de trap kunnen beklimmen.

Kittens hebben een tijdje nodig om motorische vaardigheden te krijgen, zodat ze in het begin veel kunnen klimmen en vallen. Dit is normaal en is niet schadelijk voor de kittens. Na 4 weken kunnen alle kittens rennen, klimmen en spelen.

Kittens kunnen af en toe een tuimeling aan. Wees daarom niet bang om ze te laten verkennen. Let gewoon op lange druppels, zoals tussen trapleuningen. Op trappen is deze druppel waar je je het meest zorgen over moet maken.

kitten beklimt metalen trappen
Afbeelding Credit: rara1733-Shutterstock

Kan een kitten van 2 maanden oud trappen beklimmen?

Ja, een kitten van 2 maanden oud kan trappen beklimmen. Vaak kunnen kittens rond 1 maand aan trappen worden voorgesteld. Meestal, als ze 2 maanden oud zijn, zijn ze veel beter in het beklimmen van trappen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kittens kunnen trappen beklimmen als ze ongeveer 2 maanden oud zijn. Ze kunnen echter al na 4 weken worden geïntroduceerd. Kittens moeten oefenen met het beklimmen van trappen, dus je moet ze een paar keer begeleiden om ze veilig te laten oefenen.

Natuurlijk verschillen kittens en trappen. Daarom betekent het feit dat het ene kitten trap kan beklimmen niet dat een ander dat kan. Tapijttrappen zijn vaak gemakkelijker te beklimmen voor kittens, omdat ze meer tractie kunnen krijgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: YULIIA TSYMBALO, Shutterstock