Is het wreed om een kattenrugzak te gebruiken? Hoe dit veilig te doen

De meeste katten blijven graag thuis, waar ze hun territorium kunnen claimen en beschermen. Wanneer ze moeten reizen voor een dierenartsbezoek of naar een nieuw huis moeten verhuizen, hebben ze de neiging om chagrijnig te worden en zich onzeker te voelen. Sommige katten houden echter van reizen en houden ervan om op pad te zijn en nieuwe locaties te verkennen met hun menselijke metgezellen.

Dit is de reden waarom kattenrugzakken zo populair zijn geworden. Er is echter discussie geweest over de vraag of deze rugzakken humaan zijn. Zijn kattenrugzakken wreed in gebruik? Het korte antwoord is dat ze dat niet zijn, zolang ze maar correct worden gebruikt. Hier is een meer diepgaande analyse.

cat + lijnverdeler

Waarom kattenrugzakken nuttige hulpmiddelen kunnen zijn

Een kattenrugzak is geweldig als deze op de juiste momenten wordt gebruikt en je kat het niet erg vindt om erin te zitten. Het kan u in staat stellen om handsfree te reizen, wat handig kan zijn als u moet lopen of het openbaar vervoer moet nemen om naar een dierenartsafspraak te gaan. Als uw kat aan de lijn loopt, kunt u met hem wandelen en vervolgens de rugzak gebruiken om hem een pauze te geven terwijl u in beweging blijft.

Een kattenrugzak kan ook handig zijn als u op vakantie wilt reizen, in een vliegtuig wilt vliegen of tijd in de tuin wilt doorbrengen met familieleden. U kunt zelfs een kattenrugzak gebruiken om kittens van de ene plaats naar de andere in uw huis te vervoeren voordat ze oud genoeg zijn om zich alleen te verplaatsen.

Kat reist met transparante rugzakdrager in het park
Afbeelding Credit: sofirinaja, Shutterstock

Hoe kattenrugzakken schadelijk kunnen zijn

Katten zijn meestal gewoontedieren en ze blijven graag in hun territorium, dus in een rugzak zitten en op iemands rug worden gedragen, is misschien niet hun idee van plezier, opwinding of tevredenheid. Katten die het niet leuk vinden om in de rugzak te zitten, kunnen miauwen, sissen en proberen eruit te komen. Vastzitten binnen kan leiden tot de ontwikkeling van stress en onzekerheid. Het kan er zelfs toe leiden dat ze het vertrouwen in hun menselijke metgezellen verliezen.

Elke kat die ongenoegen toont terwijl hij in een rugzak zit, mag er niet in worden gehouden. Wanneer reizen noodzakelijk is, is een goede kennel met ruimte voor beddengoed, water en voedsel meer geschikt. Dat gezegd hebbende, als een kat het niet erg lijkt te vinden of er zelfs van geniet om in een kattenrugzak te zitten, is er geen reden dat ze er niet voor korte periodes in kunnen reizen.

divider-catclaw1

Hoe veilig en humaan een kattenrugzak te gebruiken

Als u het proces niet goed plant, voorbereidt en uitvoert, kan het een slechte ervaring voor uw kat zijn om in een rugzak te zitten en zult u hem er misschien nooit aan laten wennen. Hier zijn een paar tips en trucs voor het veilig en humaan gebruiken van een kattenrugzak.

Een kattenrugzak kiezen om in te investeren (planning)

Het kiezen van de juiste rugzak is van cruciaal belang omdat dit het verschil kan betekenen tussen uw kat die het leuk vindt of het haat. Er zijn veel verschillende stijlen en ontwerpen om uit te kiezen, waarvan sommige meerdere ramen hebben en andere meer als grotten fungeren. Het beantwoorden van de volgende vragen zou u moeten helpen bepalen in wat voor soort kattenrugzak u moet investeren.

Hard of zacht ontwerp?

Kattenrugzakken zijn er in harde en zachte ontwerpen voor verschillende soorten reizen. Zachte rugzakken zijn geweldig voor katten die zich graag gezellig en omhuld voelen terwijl ze reizen. Harde rugzakken zijn niet zo gezellig en bedachtig, maar ze zijn beschermend en kunnen helpen je kat veilig te houden als je in een vliegtuig, trein of bus reist.

Klein of Groot Raam?

Sommige katten vinden het leuk om vanuit het interieur van de rugzak uit grote ramen te kijken, zodat ze alles om zich heen kunnen zien. Andere katten geven de voorkeur aan kleine ramen waar ze uit kunnen gluren, maar waardoor ze zich niet blootgesteld voelen aan de wereld. U kunt een idee krijgen van hoe uw kat zich voelt door aandacht te besteden aan hoe ze thuis met uw ramen omgaan.

Als ze de neiging hebben om uit zitstokken of de randen van een raam te turen, zullen ze waarschijnlijk genieten van een klein raam in hun rugzak. Als ze het niet erg vinden om vooraan en in het midden in het raam te staan terwijl ze naar de wereld kijken, geven ze misschien de voorkeur aan een rugzak met een groot raam.

Rits of sluitingsopening?

Sommige katten kunnen ritsen openen en anderen kunnen sluitingen open krijgen. Als je kat goed is in het omgaan met het een of het ander, moet je een rugzak kiezen met het tegenovergestelde type sluiting, om ervoor te zorgen dat er geen ontsnappingen gebeuren. Als ze goed zijn in het openen van beide typen, kies dan een sluitingsoptie zodat u op zijn minst een slot kunt toevoegen om het te beveiligen. Als ze niet bijzonder goed zijn in het openen van dingen, ben je waarschijnlijk veilig met beide opties.

Jonge vrouw en een kat die met transparante rugzakdrager in het park reist
Afbeelding Credit: sofirinaja, Shutterstock

Uw kat laten wennen aan zijn nieuwe rugzak (Voorbereiding)

Voordat je op je eerste reis samen gaat, moet je je kat thuis laten wennen aan de nieuwe rugzak. Laat het op de grond liggen ergens in huis waar je kat graag tijd doorbrengt. Dit stelt hen in staat om de rugzak te inspecteren en hun geur erop over te brengen. Zodra ze gewend zijn aan het feit dat de rugzak er is, open je deze en stop je een paar kattentraktaties erin en moedig je je kat aan om de lekkernijen op te halen.

Dwing ze niet om in de rugzak te blijven als ze voor een traktatie gaan. Laat ze in plaats daarvan naar buiten komen wanneer ze dat willen en prijs ze daarvoor. Nadat ze de rugzak een paar keer alleen hebben betreden en verlaten, plaats je een deken erin om in wezen een bed te creëren en moedig je ze aan om in te stappen voor een dutje. Je kunt erop vertrouwen dat je kat klaar is voor een reis buitenshuis wanneer hij comfortabel in of op de rugzak rondhangt.

Voor de eerste keer reizen met uw kattenrugzak (uitvoeren)

Doe het rustig aan de eerste keer dat je je huis verlaat met je kat in de rugzak. Breng tijd door met het rondlopen door het huis met de rugzak aan totdat je kat kalm en ontspannen lijkt. Ga dan naar buiten en ga aan de slag met je werk. Gebruik rustgevende woorden en blijf positief tijdens je reizen om je kat ervan te verzekeren dat je alles onder controle hebt. Bied je kat af en toe een paar traktaties aan om hem te laten weten dat je blij bent met zijn gedrag. Het is belangrijk om binnen een uur of twee weer thuis te zijn voor water, eten en een toiletpauze.

3 katten gezichtsverdeler

Een korte samenvatting

Katten kunnen reizen in kattenrugzakken, maar er moet speciale zorg en aandacht worden besteed aan een positieve ervaring. Als een kat niet van reizen houdt, kan het wreed zijn om tijd door te brengen in een rugzak. Besteed aandacht aan de signalen van je kat en respecteer zijn gevoelens. Als u uw kat gemakkelijk maakt om een rugzak te accepteren, zijn uw kansen op succesvol reizen beter.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Magui RF, Shutterstock