Is het wreed om maar één kat te hebben? Hoe een enkele kat gelukkig te houden

Als je overweegt om een katachtige vriend aan je familie toe te voegen, heb je misschien gehoord dat het beter is om twee katten te adopteren of te kopen in plaats van één. Twee katten zijn het dubbele van het werk en twee keer de kosten, dus is het nodig om er meer dan één te hebben? Maak je niet druk; het is niet wreed om maar één kat te hebben als je in staat bent om ze elke dag de aandacht te geven die ze nodig hebben.

In dit artikel vertellen we je waarom sommige katten misschien liever een enig (bont) kind zijn, plus hoe je je solokat gelukkig en voldaan kunt houden. Als u een andere kat aan het gezin wilt toevoegen, lees dan verder om te leren hoe u de juiste metgezel voor uw huisdier kunt kiezen en tips voor het succesvol introduceren van het nieuwe huisdier.

3 katten gezichtsverdeler

Helemaal alleen: waarom katten het goed vinden om solo te vliegen

Hoewel katten sterke banden kunnen vormen binnen hun familiegroep, zal hetzelfde niet gelden voor andere katten waar ze geen familie van zijn. Veel volwassen katten vinden het prima om alleen te leven, omdat ze zich nooit zullen aanpassen aan het delen van hun ruimte met een andere kat. Hun menselijke familie kan de emotionele en sociale behoeften van deze katten vervullen.

Het adopteren van een paar niet-verwante volwassen katten kan zelfs wreder zijn dan het houden van een. Ze kunnen weken of maanden nodig hebben om zich aan te passen aan het samenleven, en sommigen zullen dat nooit doen. De stress kan leiden tot gedrags- of zelfs fysieke problemen.

witte kat met de eigenaar
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Hoe u uw enige kat gelukkig kunt houden

Of je nu één kat of meerdere hebt, ze hebben allemaal elke dag aandacht van je nodig. Solokatten moeten voldoende mogelijkheden hebben voor fysieke en mentale stimulatie om ze gelukkig en vervuld te houden.

Geef je kat veel speelgoed en maak elke dag tijd om met hem te spelen. De fysieke activiteit zal hen helpen fit te blijven, en jullie zullen allebei profiteren van de tijd om een band op te bouwen. Zorg ervoor dat uw kat veilige krabmaterialen heeft en overweeg verticale ruimte toe te voegen, zoals kattenbomen of planken.

Uw kat kan ook genieten van een baars in het raam en de mogelijkheid om vogels en dieren in het wild buiten te observeren. Als je je kat vaak alleen moet laten, overweeg dan om een oppas in te huren of een vriend te vragen om langs te komen en overdag met je kat te spelen.

Matchmaker spelen: een nieuwe vriend voor uw kat kiezen

Volwassen katten passen zich vaak gemakkelijker aan een kitten aan, dus overweeg indien mogelijk een jong dier te adopteren. Alleen omdat je kat met de ene kat overweg kan, betekent niet dat ze dat met een andere zullen doen, dus blijf bij het toevoegen van slechts één kat.

Ongeacht de leeftijd van de katten, probeer hun persoonlijkheidstypen te matchen. Een verlegen, rustige kat kan overweldigd worden door een actievere, speelsere huisgenoot en vice versa. Je hebt een betere kans dat de twee katten met elkaar kunnen opschieten als ze vergelijkbare persoonlijkheden hebben.

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Tips voor het introduceren van een nieuwe kat in uw huis

Het kan moeilijk zijn om van tevoren te voorspellen hoe uw kat zal reageren op een andere kat die zich bij het gezin voegt. Om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen, doe het rustig aan en controleer beide katten op tekenen van stress, zoals:

  • Verbergen
  • Plassen op ongebruikelijke locaties
  • Laag bij de grond lopen
  • Grommen, sissen of ander vocaliseren
  • Lichaamsspanning
  • Gepofte staart of vacht die overeind staat

Houd de twee katten gescheiden en laat ze eerst wennen aan elkaars geur. Probeer hun bedden na een paar dagen te verwisselen of ze aan weerszijden van een gesloten deur te voeren. Bied traktaties of andere beloningen aan wanneer een van beide katten zich kalm gedraagt terwijl ze elkaar ruiken.

Zodra de katten gewend zijn aan elkaars geur, laat ze elkaar van een afstandje zien. Houd bijvoorbeeld een kat in een draagbaar hok of achter een andere doorzichtige barrière. Bouw positieve associaties op door de katten in elkaars aanwezigheid te blijven voeden of ermee te spelen.

Uiteindelijk kun je de katten tijd alleen in elkaars ruimte laten doorbrengen. Als ze eenmaal op hun gemak zijn in elkaars territorium, probeer ze dan dichter bij elkaar te laten komen terwijl ze nog steeds gescheiden zijn door een barrière. Blijf toezicht houden op hun interacties totdat ze allebei kalm en ontspannen lijken.

Zodra dat gebeurt, laat je de twee katten naar eigen goeddunken met elkaar omgaan. Zorg ervoor dat beide katten ruimte hebben om zich terug te trekken wanneer ze gestrest zijn. Breng tijd door met de katten individueel en samen, zodat ze niet de behoefte voelen om te concurreren om je aandacht.

kat voeren
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shuterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Voordat u een huisdier aan uw gezin toevoegt, moet u voorbereid zijn op de kosten en tijdsbesteding die nodig zijn. Voel je niet onder druk gezet om je aan meer dan je te committerenje kunt ermee omgaan omdat je bang bent dat een enkele kat ongelukkig zal zijn. Katten socialiseren niet van nature buiten hun familie, dus uw nieuwe huisdier heeft niet per se een vriend nodig, tenzij u twee kittens uit hetzelfde nest kunt adopteren. Je kat zal nog steeds je aandacht en liefde nodig hebben, zelfs als ze met een andere kat leven.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Pixel-Shot, Shutterstock