Houden katten van het geluid van pianomuziek? Wat de wetenschap zegt

Met een gehoor dat minstens drie keer gevoeliger is dan mensen, pikken katten veel geluiden op die wij niet hebben. Ze zijn misschien geïntrigeerd door het geluid van een muis die binnen je muren piept, maar heb je je ooit afgevraagd hoe je kat zich voelt over duidelijk menselijke geluiden, zoals pianomuziek? Elke kat is natuurlijk anders, maar onderzoek suggereert dat katten wat pianomuziek rustgevend vinden.

Blijf lezen om te leren wat de wetenschap ons vertelt over katten en muziek, inclusief hoe uw huisdier kan profiteren van luisteren.

3 katten gezichtsverdeler

Katten en pianomuziek: wat de wetenschap zegt

Traditioneel wordt gedacht dat bepaalde soorten muziek, zoals klassiek en piano, rustgevend zijn voor katten en honden. Experts stellen bijvoorbeeld vaak voor om muziek af te spelen om het enge geluid van onweer of vuurwerk te overstemmen. Dierenasielen kunnen klassieke muziek spelen om de gestreste katten onder hun hoede te kalmeren.

oranje kat die piano speelt
Afbeelding Credit: amenic181, Shutterstock

Onderzoek uit Engeland

Twee wetenschappelijke studies van de afgelopen jaren bieden enig inzicht in de impact van muziek op katten. In 2015 bestudeerden onderzoekers in Engeland hoe katten die een operatie ondergingen reageerden op drie muziekgenres: klassiek, pop en heavy metal.

Op basis van fysieke reacties zoals de ademhalingsfrequentie, bepaalden ze dat klassieke muziek de katten het meest kalmeerde. Het stuk dat in het onderzoek werd gebruikt, was zwaar op snaren in plaats van piano, maar een rustgevende melodie kan van beide instrumenten komen.

Onderzoek uit Wisconsin

Meer inzicht in de soorten muziek die katten leuk vinden, kwam datzelfde jaar van wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin. Deze onderzoekers ontdekten dat katten het beste reageren op muziek met dezelfde frequentie en hetzelfde tempo dat ze van nature zouden gebruiken om te communiceren.

Met deze kennis hebben componisten muziek gemaakt, vaak inclusief pianomelodieën, speciaal voor katten. Katten zijn over het algemeen veel meer geïnteresseerd en vermaakt door deze soortspecifieke muziek.

Calico kat ingeklemd tussen twee luidsprekers
Afbeelding Credit: Anfesamo, Pixabay

Hoe pianomuziek uw kat ten goede kan komen

Pianomuziek, vooral geluiden die speciaal voor katten zijn ontworpen, kan verschillende voordelen bieden voor uw kat. Als uw kat overdag alleen wordt gelaten, is het essentieel om verrijking en stimulatie te bieden om hem bezig en vermaakt te houden. Dat omvat het aanbieden van speelgoed, voedsel en visuele verrijking, zoals een raam om uit te kijken.

Het kan ook geluidsverrijking omvatten, zoals opnames van natuurgeluiden of katspecifieke pianomuziek. Omdat het gehoor van uw kat zo gevoelig is, kan hij bang of angstig worden door lawaai buiten het huis, zoals bouw- of blaffende honden. Overweeg om kalmerende klassieke of pianomuziek te spelen om je kat te kalmeren en deze geluiden te overstemmen.

kat zit bij raam
Afbeelding Credit: Olegdoroshin, Shutterstock

Pianomuziek kiezen voor uw kat

Speel indien mogelijk uw kat pianomuziek die speciaal voor hen is gecomponeerd, zoals uiteengezet in het onderzoek dat we hebben genoemd. Naast deze muziek is het waarschijnlijker dat je kat geniet van rustige, vredige melodieën in plaats van opzwepende en emotionele composities. Vergeet niet dat de oren van je kat beter zijn dan die van jou, en een liedje dat je leuk vindt, kan te luid en pijnlijk zijn voor je kat.

Houd het volume laag wanneer u muziek voor uw kat afspeelt. Het is meer de consistentie en het rustgevende tempo waarop je kat zal reageren als hij van het geluid van pianomuziek houdt.

kattenpootverdeler

Conclusie

De persoonlijkheid van uw kat zal een rol spelen bij het genieten van het geluid van pianomuziek. De wetenschap suggereert dat ze dat zullen doen, maar van katten is bekend dat ze zich onverwacht gedragen, zoals de meeste katteneigenaren maar al te goed weten. Als je wilt proberen pianomuziek aan te laten staan de volgende keer dat je kat alleen wordt gelaten, speel dan wat terwijl je thuis bent en observeer eerst hoe je kat reageert.

Katten die geïnteresseerd of niet gehinderd lijken door het geluid, kunnen het leuk vinden om muziek te laten spelen terwijl je weg bent. Als uw kat zich echter verbergt of gestrest lijkt door de onbekende pianogeluiden, overweeg dan andere opties voor geluidsverrijking, zoals natuurgeluiden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: JordiStock, Shutterstock