Chartreux vs Brits korthaar: de verschillen (met foto’s)

Als je naar foto’s van Chartreux en Britse korthaarkatten kijkt, kun je het gevoel hebben dat je het dubbele ziet. Beide rassen worden vaak voor elkaar verward omdat ze qua uiterlijk erg op elkaar lijken en het moeilijk kan zijn om ze uit elkaar te houden. Ze hebben allebei een stevige bouw, een dikke grijze vacht en amber- of koperkleurige ogen. Chartreux-katten hebben smallere gezichten, zijn compacter en zijn dunner dan Britse kortharen. De Chartreux-vacht is medium-kort met een wollige textuur, terwijl de Britse korthaar een korte, dichte enkele vacht heeft.

Qua persoonlijkheid delen Chartreux en British Shorthairs veel vergelijkbare eigenschappen. Het zijn allebei gigantische teddyberen met vriendelijke en lieve persoonlijkheden, maar ze hebben hun verschillen. Blijf lezen om te leren hoe de twee rassen van elkaar verschillen, zodat u kunt beslissen welke beter bij uw gezin past.

Kattenkogelverdeler 1Visuele verschillen

Brits Korthaar vs Charteux naast elkaar
Image Credit: Links: OksanaSusoeva, Shutterstock | Rechts: Jumpstory

In één oogopslag

Brits Korthaar


 • Gemiddelde lengte (volwassene): 12–14 inch

 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 7-17 pond

 • Levensduur: 15–20 jaar

 • Oefening:1 uur per dag

 • Verzorgingsbehoeften: Laag

 • Gezinsvriendelijk: Ja

 • Andere huisdiervriendelijke: Kan

 • Trainbaarheid: Gemakkelijk te trainen

Chartreux


 • Gemiddelde lengte (volwassene): 9-11 inch

 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 7-16 pond

 • Levensduur: 11–15 jaar

 • Oefening: <1 uur per dag

 • Verzorgingsbehoeften: Laag

 • Gezinsvriendelijk: Ja

 • Andere huisdiervriendelijke: Kan

 • Trainbaarheid: Makkelijk te trainen

kattenpootverdelerChartreux overzicht

De Chartreux is een zeldzaam kattenras afkomstig uit Frankrijk. Een oude legende zegt dat dit ras afstamt van katten die door Latijnse monniken naar Frankrijk zijn gebracht om in het hoofdklooster te wonen. Maar in de jaren 1970 ontkende de prior van de Grande Chartreuse dat de archieven van het klooster enig bewijs bevatten van een dergelijke kat die op dit moment bestond.

De eerste vermelding van de Chartreux was door George-Louis Leclerc, Comte de Buffon, een Franse natuuronderzoeker, in de 18e eeuw. De populatie van het ras werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verminderd, maar Europese kattenfokkers deden na de oorlogen een gezamenlijke inspanning om te voorkomen dat de Chartreux zou uitsterven.

Chartreux
Afbeelding Credit: congerdesign, Pixabay

Persoonlijkheid

Chartreux-katten zijn een zeer stil ras, met de neiging om onafhankelijk en soms afstandelijk te zijn. Ze zijn zeer intelligent en houden van hun eigenaren, maar ze zijn ook slim genoeg om zichzelf te vermaken. Het is onwaarschijnlijk dat een Chartreux je ooit kopstoten zal geven, maar ze zullen op hun eigen voorwaarden een schootkat zijn. Dit ras heeft de neiging om één persoon te kiezen om zich aan te hechten.

Dit stille ras maakt nauwelijks geluid, en als ze dat doen, lijkt het meer op een klein tjilpend geluid dan op een echte miauw. Laat je echter niet misleiden door hun stille streak; een Chartreux kijkt altijd naar zijn eigenaar. Bovendien helpt hun oplettende aard sommige katten om aan / uit-knoppen op radio’s of open deurvergrendelingen te leren bedienen.

Dit ras speelt op veilig met zijn middle-of-the-road persoonlijkheid. Het zijn geen extraverte sociale vlinders, maar het zijn ook geen verlegen muurbloempjes. Ze zijn oké met vreemden, op voorwaarde dat ze zichzelf op hun eigen voorwaarden kunnen voorstellen.

Omdat ze zo’n onafhankelijke inslag hebben, is de Chartreux meestal tevreden om alleen thuis te blijven terwijl je aan het werk bent. Ze kunnen echter goed overweg met andere katten en zelfs honden, dus ze zullen geen bezwaar hebben tegen een andere harige metgezel.

Training &Oefening

Omdat de Chartreux een onafhankelijke kat is, hoeven ze niet constant door u te worden vermaakt. Ze zijn geweldig voor katteneigenaren die een leven hebben buiten het spelen met hun huisdieren en meer het huis uit zijn dan erin.

Zoals alle katten geniet de Chartreux van een goede speel- en klimsessie. Bovendien maakt hun hoge intelligentie puzzelspeelgoed een geweldige investering voor mentale stimulatie.

Omdat ze zo slim zijn, kunnen Chartreux-katten heel gemakkelijk te trainen zijn. Je kunt ze zelfs leren om het toilet te gebruiken, door hoepels te springen, apporteren te spelen en veelvoorkomende commando’s te leren zoals zitten en omrollen.

Chartreux Kattenras
Foto credit: LucasBouillon, Pixabay

Gezondheid

Chartreux zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle kattenrassen kunnen ze vatbaar voor bepaalde infecties zoals panleukopenie, calicivirus en hondsdolheid. Gelukkig zijn al deze virussen te voorkomen door de juiste vaccinatie.

Ze kunnen ook risico lopen op cardiomyopathie of ziekte van de hartspier. De meest voorkomende vorm van deze ziekte is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). HCM is de meest gediagnosticeerde hartaandoening bij katten, die optreedt wanneer de spierwanden van het hart dikker worden. Dit leidt uiteindelijk tot een afname van de efficiëntie van het hart en kan andere symptomen in het lichaam veroorzaken.

Volgens “Pets at WebMD” is patella luxatie de meest voorkomende genetische ziekte die in Chartreux wordt gezien. Dit gebeurt wanneer de knieschijf van uw kat ontwricht van de groef waarin hij hoort te zitten. Het kan af en toe ontwrichten of kan permanent ontwricht raken.

Geschikt voor:

De Chartreux is geschikt voor eigenaren van gezelschapsdieren die veel tijd buitenshuis doorbrengen. Ze zijn geweldige metgezellen voor gezinnen met andere huisdieren en kinderen. Omdat ze zo stil zijn, kan de Chartreux zich gemakkelijk aanpassen aan het leven in een appartement, en hun hoge intelligentie maakt ze een geweldige pasvorm voor gezinnen die een kat willen die ze kunnen leren trucjes te doen.

Kattenkogelverdeler 1Brits Korthaar Overzicht

De Britse korthaar heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de eerste eeuw na Christus. Dit ras werd geïmporteerd door Romeinen die katachtigen rond de kampen wilden om het gebied vrij te houden van ongedierte en insecten. Uiteindelijk vertrokken de Romeinen, maar de katten bleven.

De moderne Britse korthaar is ontstaan in Groot-Brittannië dankzij Harrison Weir, een man die over het algemeen wordt beschouwd als de eerste professionele kattenfokker. Weir nam de bescheiden Britse straatkat en transformeerde het in het stamboomras dat we vandaag kennen. De Britse korthaarpopulatie nam na de wereldoorlogen sterk af als gevolg van voedseltekorten, maar het werd na de oorlog nieuw leven ingeblazen door binnenlandse kortharen, Russische blauwen, Perzen en andere rassen te kruisen.

Britse korthaar kat die golfbal speelt
Afbeelding Credit: Chill Chillz, Shutterstock

Persoonlijkheid

Britse kortharen zijn zeer aangename metgezellen. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, kalm en fel loyaal aan hun mensen en zijn niet bang om die loyaliteit onder iedereen in hun familie te verspreiden. Ondanks hun oorsprong als actieve ongediertedodende katten, is de moderne Britse korthaar niet zo speels of energiek als andere rassen. Ze hebben een zeer zoete aard en zijn veilig om in de buurt van kinderen en andere huisdieren te hebben.

Vanwege hun dikke vacht en de neiging om oververhit te raken, vinden Britse kortharen het over het algemeen niet leuk om opgepakt of rondgedragen te worden. Ze zijn ook geen schootkatten, maar hebben hun eigen speciale manier om genegenheid te tonen voor hun mensen.

Dit ras is onafhankelijk met strepen van afstandelijkheid, maar ze zijn nog steeds zeer vriendelijk. Ze kunnen enige tijd nodig hebben om op te warmen voor nieuwe mensen, maar ze zijn over het algemeen genadig tegenover vreemden.

Training &Oefening

Britse kortharen zijn gemakkelijk trainbare en snelle leerlingen. Ze zijn gemakkelijk te trainen, geven de voorkeur aan puzzelspellen en uitdagend speelgoed dat hun intellect kan testen.

Ze zijn een speels ras waarvan het vrolijke temperament hen tot ver in de volwassenheid volgt. Ze zijn verre van atletisch, waarbij sommige eigenaren zelfs zo ver gaan dat ze onhandig worden genoemd. Ze zijn niet overdreven hyper of actief, maar houden vooral van een goede speelsessie met een verenstok of speelmuizen. Net als andere rassen hebben ze toegang nodig tot kattenbomen en andere katvriendelijke meubels.

crème Britse korthaar kat
Afbeelding Credit: OksanaSusoeva, Shutterstock

Gezondheid

Britse kortharen zijn over het algemeen een gezond en langlevend ras, maar ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde genetische problemen.

HCM kan een probleem zijn voor dit ras, met studies die suggereren dat mannetjes meer vatbaar zijn voor de aandoening.

Volgens het Cornell Feline Health Center kan dit ras ook een hoog risico lopen op polycystische nierziekte (PKD). Deze erfelijke aandoening veroorzaakt gesloten, met vloeistof gevulde zakken in de nierweefsels. Deze zakjes zijn cysten die in grootte en hoeveelheid kunnen groeien, wat uiteindelijk de normale nierfunctie beïnvloedt.

Britse kortharen moeten zorgvuldig worden gevoed, omdat ze ook vatbaar zijn voor obesitas. Omdat ze niet bijzonder actief zijn, krijgen de meesten niet de mogelijkheid om te oefenen die andere rassen wel doen. Dit betekent dat je hun gewicht en voedselinname in de gaten moet houden om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Geschikt voor:

De Britse korthaar is de perfecte metgezel voor huishoudens die op zoek zijn naar een kat die aanhankelijk is, maar niet overdreven behoeftig. Ze houden van mensen en zijn geweldig voor huishoudens met kinderen en andere huisdieren. Ze willen niet ruw worden behandeld, dus eigenaren met kleine kinderen moeten hun kinderen zachtheid en grenzen leren.

divider-catclaw1Welk ras is geschikt voor u?

Hoewel Chartreux en Britse kortharen qua uiterlijk op elkaar lijken, hebben ze enkele eigenschappen die hen onderscheiden.

De Chartreux is een kleinere kat met een kortere levensduur. Ze zijn erg actief en aanhankelijk en houden zich vaak bezig met “hondachtige” activiteiten zoals apporteren. Ze zijn zeer intelligent en oplettend, waardoor ze ondeugende meester-ontsnappingskunstenaars zijn. Chartreux-katten hebben de neiging om de voorkeur te geven aan één familielid en staan bekend om hun stilte.

Britse kortharen hebben de neiging om afstandelijker en onafhankelijker te zijn. Dit wil echter niet zeggen dat ze niet loyaal en liefdevol zijn. Ze geven veel om hun familieleden en zijn niet loyaal aan slechts één persoon. Britse kortharen zijn veel groter dan de Chartreux, dus eigenaren hebben grotere accessoires nodig om hun grootte te accommoderen.

Beslissen welk ras het beste voor u is, hangt af van wat u wilt in een katachtige metgezel. Wil je een aanhankelijke, intelligente, ondeugende en speelse kat? De Chartreux is misschien wel iets voor jou. De Britse korthaar is misschien beter als je de voorkeur geeft aan een onafhankelijke kat die rustig op je past.

Je zult een mooie, aanhankelijke en loyale kat hebben, ongeacht welk ras je uiteindelijk besluit dat het beste is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Links-Chartreux (Jumpstory) | Rechts- Brits korthaar (SunRay BRI Cattery RU, Shutterstock)