Leeftijdstabel kattentanden: een manier om te leren hoe oud uw kat is


Als je je kat vanaf haar geboorte hebt gehad, lucky you!

Veel katteneigenaren adopteren hun kattenvrienden als ze een paar weken oud zijn, of zelfs als ze al volwassen katten zijn. Ik denk dat jullie allemaal graag willen weten hoe oud je kat is – althans ongeveer.

Ik zal een verrassende manier uitleggen om de leeftijd van je kat te kennen; haar tanden! Wat bedoel ik hiermee? Ik bedoel dat je naar het gebit van je kat kunt kijken en grofweg kunt zeggen hoe oud je kat is.

Kijk, er is een leeftijdstabel voor kattentanden die van pas kan komen voor alle katteneigenaren. Hoewel er geen manier is om de leeftijd van de kat met zekerheid van 100% te vertellen, geeft het gebruik van deze grafiek u een geschat antwoord.

Hoe de leeftijd van uw kat te schatten door naar haar tanden te kijken?

Tanden van kat close-up bekijken

Let je op het gebit van je kat? Ik hoop dat je dat doet, want dit is een belangrijk onderdeel van de algehele verzorging van huisdieren.

Laten we eens kijken naar de onderstaande grafiek die laat zien hoe de tanden van uw kat haar leeftijd aangeven.

Cat’s Leeftijd Gebitstoestand
Geboorte-2 weken oud Kat heeft geen tanden
2-4 weken Kat krijgt melktanden (totaal 26 tanden)
12 weken Kat begint haar melktanden te verliezen
3-7 maanden Kat krijgt al haar permanente tanden (totaal 30 tanden)
1-2 jaar oud Een kat moet al haar tanden hebben, er gezond en wit uitzien, maar sommige kunnen tandsteenopbouw ontwikkelen
5-10 jaar Sommige katten zullen worstelen met een tandheelkundige ziekte
10+ jaar Veel katten zullen een ontbrekende tand hebben

Dit zijn enkele algemene regels als het gaat om kattentanden. Uiteraard zijn hier uitzonderingen mogelijk; een kat kan bijvoorbeeld op jongere leeftijd een tandheelkundige ziekte ontwikkelen dan deze grafiek impliceert.

Geboorte – 2 weken oud

Close-up Britse korthaar kittens pasgeboren crème kleur

Wanneer een kitten net is geboren, zal ze geen tanden hebben.

De toestand met tanden blijft de komende twee weken ongewijzigd.

De leeftijdsgrafiek van kattentanden laat ons zien dat kittens zonder tanden worden geboren. De eerste tanden die een kat krijgt, zijn melktanden en ze zullen meestal verschijnen wanneer de kat ongeveer 2 weken oud is.

2-4 weken

In deze periode krijgt een kat al haar melktanden. Een kat krijgt eerst haar snijtanden, dan hoektanden en premolaren verschijnen als laatste.

Katten hebben in totaal 26 melktanden.

12 Weken

Britse korthaar blauwe kittens 12 weken oud

Wanneer een kat ongeveer 12 weken oud is, begint ze haar melktanden te verliezen. Hierna worden de melktanden van een kat vervangen door de permanente tanden van de kat.

3-7 maanden

De komende maanden zal een kat haar permanente tanden beginnen te krijgen.

Hoe gebeurt deze gebitsvervanging bij katten? Welnu, een permanente tand begint te groeien en duwt de melktand, die zwak wordt en uiteindelijk uitvalt.

Dit is een periode waarin u de melktanden van uw kat in huis kunt vinden. Ook kunnen sommige katten deze tanden zelfs inslikken tijdens het eten van hun maaltijden.

Een kind van 7 maanden heeft in totaal 30 permanente tanden – tanden die essentieel zijn voor haar gezondheid en welzijn.

De 30 permanente tanden van de kat bestaan uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 kiezen.

1-2 jaar oud

Driekleurige kat met open mond op witte achtergrond die klikkend geluid maakt

Het eenvoudigste wat u ongeveer kunt doen om de leeftijd van uw kat te vertellen, is – haar tanden tellen!

Als uw kat 30 tanden heeft en al haar tanden wit zijn, is uw kat waarschijnlijk ongeveer 1 tot 2 jaar oud.

De meeste katten van deze leeftijd moeten gezonde en goed uitziende tanden hebben. Sommige katten kunnen echter zo jong zijn, maar zullen nog steeds tandsteenopbouw hebben. Dit gebeurt meestal als gevolg van slechte tandheelkundige zorg.

5-10 jaar

Close-up foto van Siberische kat met grote groengele ogen die ergens bovenaan kijkt met witte snorharen en een zwarte neus

Als uw kat vergeling op een of meer van haar tanden heeft, is ze waarschijnlijk een oudere volwassene – waarschijnlijk ongeveer 5 jaar of zelfs ouder.

Katten tussen 5 en 10 jaar oud kunnen ook worstelen met een tandheelkundige aandoening.

Enkele van de meest voorkomende signs van gebitsproblemen bij katten zijn als volgt:

• slechte adem

• weigering om te eten

• bloeden uit mondholte

• verandering in tandvleeskleur (meer informatie in onze kattengom kleurenkaart)

•gewichtsverlies

• verberggedrag, lethargie of zelfs agressief gedrag

Twee meest voorkomende soorten tandheelkundige aandoeningen bij katten zijn tandresorptie en parodontitis. Jongere katten kunnen ook een van deze ziekten ontwikkelen, maar ze zijn veel waarschijnlijker bij oudere katten.

10+ Jaar

Een ontbrekende tand (of meer dan slechts één) geeft meestal aan dat een kat ouder is dan 10 jaar.

Het komt vaak voor dat oudere katten tandsteenopbouw, een tandziekte of ontbrekende tanden hebben.

U kunt dit scenario voorkomen door regelmatig de tanden van uw kat te poetsen. Dit is een even belangrijke stap voor de algemene gezondheid van uw kat gedurende haar hele leven.

Waarom is de tandheelkundige zorg van Cat belangrijk?

crèmekleurige maine coon kat krijgt tandenpoetsen door eigenaar

Tandheelkundige gezondheid is cruciaal voor de algehele gezondheid van een kat, omdat bacteriën uit de tanden en mondholte van de kat zich kunnen verspreiden naar de nieren, lever en zelfs het hart van de kat, waardoor ernstigere gezondheidsproblemen ontstaan.

Alle katteneigenaren moeten zich ervan bewust zijn hoe belangrijk het is om goed voor de permanente tanden van hun katten te zorgen, omdat katten, net als mensen, tandziekten kunnen ontwikkelen.

Journal Animals publiceerde een studie [1] van gebitsproblemen kennis en percepties bij katteneigenaren. De resultaten toonden aan dat slechts 47% van de eigenaren preventieve mondgezondheidsmaatregelen uitvoert met hun katten.

Ik hoop dat dit aantal in de toekomst zal toenemen! Regelmatige tandheelkundige zorg is de cruciale manier om tandziekten bij katten te voorkomen.

Veel katten zullen geen fans zijn van deze routine, dus het ideale scenario zou zijn om te beginnen met het tandenpoetsen vanaf het moment dat uw kat bij u thuis komt.

Bekijk de onderstaande video die laat zien hoe je de tanden van een kat poetst.

Helaas zullen sommige katten nog steeds een tandziekte ontwikkelen, ondanks regelmatig tandenpoetsen. Dit komt door genetica – sommige katten zullen gewoon een slecht gebit hebben. Dit is de reden waarom een kat in sommige gevallen jonger kan zijn dan haar tanden aangeven.

Toch moet tandheelkundige zorg een vast onderdeel zijn van de zorg van uw kat. Vergeet niet dat de permanente tanden van katten hun hele leven mee moeten gaan!

Verwijzingen:
[1] Oskarsson, K, Puurtinen, LA, Penell, JC: Gebitsproblemen en profylactische zorg bij katten – kennis en percepties bij Zweedse katteneigenaren en communicatie door veterinair zorgpersoneel. Dieren (Basel). 2021 sep; 11(9): 2571. DOI, Geraadpleegd op 13 maart 2023.