Waarom maken katten geen oogcontact met andere katten? 4 interessante redenen

De ogen van een kat zijn groot en betoverend, maar wist je dat ze even expressief zijn? Als je net een kat hebt geadopteerd, heb je misschien tijd nodig om te begrijpen wat je huisdier met zijn ogen probeert te zeggen. Maar doorgewinterde katteneigenaren weten dat katten haat, agressie, verdriet en zelfs liefde door hun ogen vertonen. Het belangrijkste is dat sommige katten helemaal niet van oogcontact houden!

Hoewel dat meestal het geval is bij het maken van oogcontact met mensen, vermijden katten het met andere katten. Maar waarom is dat zo? Voor katten is het maken van oogcontact niet eenvoudig.

Hoewel katten niet graag in de ogen van andere katten kijken, kunnen ze vaak naar andere huisdieren staren. De meeste katachtigen gebruiken deze tactiek om berichten naar andere katten te sturen op basis van verschillende situaties. Sommigen communiceren via oogcontact, terwijl anderen agressie vertonen. Laten we dieper ingaan op dit gedrag om meer te leren.

kattengezichtsverdeler 2

Wat vinden katten van oogcontact?

Het is essentieel om te begrijpen hoe katten oogcontact maken voordat we de redenen doornemen waarom ze geen oogcontact maken met andere katten. Voor katachtige dieren betekent rechtstreeks in de ogen van een mens of een andere kat kijken iets heel anders. Ze gaan uit van een paar gesloten ogen als een bedreiging of waarschuwing.

Katten zijn territoriale dieren en ze vinden het zelden leuk om benaderd te worden door een vreemd mens of een kat. Ze voelen zich dus niet snel op hun gemak bij langdurig oogcontact en wenden hun blik af. Sommige pittige en agressieve katten leiden hun ogen echter niet af, maar beginnen meer naar andere katten te staren.

Katten sturen assertieve berichten via oogcontact om de andere katachtige te laten zien wie de baas is. De kat die als eerste zijn aandacht afleidt, verliest de staarwedstrijd. Maar als het staren lang aanhoudt, kan dit resulteren in fysiek geweld. Zo ervaren katten oogcontact met andere katten.

Zwart-witte-Thaise-katten-met-bel-halsbanden
Afbeelding credit: Wasuta23, Shutterstock

4 redenen waarom uw kat oogcontact met andere katten voorkomt

Hoewel oogcontact agressie bij katten met zich meebrengt, betekent het vermijden ervan het tegenovergestelde. Het betekent in de eerste plaats dat je kat rust wil. Hier zijn enkele dwingende redenen waarom katten niet graag oogcontact maken met andere katten:

1. Katten zijn zelfbewuste huisdieren

Katten zijn zelfbewuste dieren die niet graag in de schijnwerpers staan. Ze willen laag liggen, spelen met huishoudelijke artikelen, ontspannen en tijd doorbrengen met hun eigenaren. Het houdt ook in dat je niet de hele tijd in de gaten wordt gehouden. Dat is hun ideale leven.

Om deze reden houden ze misschien niet van constante blikken van mensen, katten en gewoon elk ander levend wezen. Sommige katten geven er zelfs de voorkeur aan om geen oogcontact te maken met hun eigenaren, ongeacht hoeveel ze van hen houden. Dat is precies hoe deze katachtige dieren zijn!

thematische pauze

2. Ze vermijden fysieke ontmoetingen

Katten zijn roofzuchtige dieren die gemakkelijk kunnen worden geprovoceerd. Omdat ze niet met elk mens of huisdier overweg kunnen, kunnen ze agressief worden wanneer ze door vreemden worden benaderd.

Maar als uw kat vriendelijk en niet-agressief is, zal hij proberen oogcontact met andere katten te vermijden om vrede aan te geven. Dit betekent dat uw huisdier geen enkele vorm van geweld wil en hetzelfde in ruil verwacht. Zo informeert hun “niet-oogcontact” -gedrag de andere kat over hun intenties.

Als verantwoordelijke eigenaar van een huisdier moet u proberen uw kat af te leiden van langdurig oogcontact met een andere kat. Observeer de lichaamstaal en gebaren van beide katachtigen om te bepalen of ze binnenkort zullen vechten. Als ze gestreste lichamen en opgeheven hackles hebben, moet je weten dat er binnenkort een ernstige ontmoeting zal zijn.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay
thematische pauze

3. Ze willen niet communiceren

Oogcontact maken is de manier van een kat om met andere katten te communiceren. Als je je kat betrapt op het staren naar andere katten en knipperen, probeert hij andere katachtigen te vertellen dat hij hun aandacht leuk vindt. Dit gedrag laat ook zien dat een kat ontvankelijk is voor de aanpak van een andere kat.

Als uw kat echter wegkijkt, is hij niet geïnteresseerd in communicatie met een ander huisdier. Terwijl sommige katten oogcontact gebruiken in plaats van vocalisatie, houden anderen op geen enkele manier van interactie met andere katachtigen.

thematische pauze

4. De kat voelt zich bedreigd

Zoals we hebben besproken, maken katten oogcontact met andere katachtigen om agressie te tonen of hen te waarschuwen. Maar als je merkt dat je kat wegkijkt terwijl hij zijn lippen likt, betekent dit dat hij zich bedreigd of geïntimideerd voelt door een andere kat.

Je moet ook kijken of je kat zijn oren trekt of platdrukt naar zijn hoofd. Al deze zijn primaire tekenen van katten die bang zijn voor iemands aanwezigheid in hun territorium. Als dat het geval is, moet je proberen de bedreigende kat te zoeken en hem uit het zicht van je huisdier te halen.

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

divider-catclaw1

Maken katten oogcontact met specifieke mensen?

Je hebt je misschien gerealiseerd dat oogcontact met mensen verschilt van andere katten. Vanwege hun domesticatie zijn katten gewend geraakt aan de aanwezigheid van mensen. De meesten van hen hebben zich ook veel aangepast aan de menselijke levensstijl en gedrag. De staring-wedstrijd van een kat met mensen betekent dus niet hetzelfde met andere katten.

Veel kattenrassen zijn vriendelijk genoeg om oogcontact te maken met hun eigenaren. Terwijl sommigen genegenheid tonen, doen anderen het uit nieuwsgierigheid om meer te weten te komen over hun favoriete mens. Als je je kat ooit betrapt op het staren naar je, geef hem dan een zachte knipoog of knipper met zijn ogen. Katten vertalen dit gebaar als ‘Ik hou van je’.

Dit gedrag is echter niet voor alle katten van toepassing. Veel katten maken slechts oogcontact met één persoon, degene met wie ze het dichtst bij zijn.

Als je gasten hebt die proberen rechtstreeks in de ogen van je huisdier te kijken, zal je kat waarschijnlijk opstaan, zijn staart draaien en wegrennen. Maar dat betekent niet dat ze onbeleefd of gemeen zijn. In plaats daarvan geeft je katachtige vriend er de voorkeur aan dat vreemden hen begroeten met een blik van een afstand.

kat kijkende man's kin
Afbeelding Credit: Magui RF, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Conclusie

Katten maken geen oogcontact met andere katten omdat ze het niet leuk vinden om bekeken te worden. Als je kat oogcontact met een andere kat voorkomt, is dat een goed teken. Het betekent dat uw kat vriendelijk en vredig is en geen fysieke ontmoeting met een ander huisdier wil aangaan.

Het vermijden van oogcontact met andere katten betekent ook dat uw huisdier niet met hen wil communiceren of zich door hen bedreigd voelt. Dus als je thuis twee katten hebt die zelden oogcontact maken, laat dit zien dat ze beste vrienden zijn. Ze genieten van elkaars gezelschap en voelen niet de behoefte om te domineren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Magui RF, Shutterstock