Kun je een kat aan de lijn doen, of is het wreed? Feiten, voors en tegens

Onze katachtige vrienden houden van verkennen, en vaak zullen onze binnenkitten een verlangen krijgen om het buitenleven te verkennen. Het is echter niet altijd verstandig om de deur te openen en ze naar buiten te laten zwerven (tenzij je een afgesloten buitenruimte hebt). We willen dat onze katten gelukkig en voldaan zijn, dus als ze wanhopig naar buiten willen, willen we ze laten; maar hoe kunnen we dat veilig doen?

Veel mensen zijn begonnen met het aan de lijn zetten van hun katten om ze die buitenervaring te laten krijgen. Maar is het aan de lijn doen van je kat wreed? Of is het een perfect haalbare optie voor buitenavonturen? Dit is wat u moet weten.

garen ball divider

Is mijn kat aan de lijn houden wreed?

In alle eerlijkheid, er is veel discussie – niet alleen onder huisdierouders, maar ook onder kattenwelzijnsorganisaties en dierenartsen – over de vraag of riemen op katten wreed zijn of niet. Er is niets inherent wreeds aan het aanlijnen van een kat, maar er zijn veel katachtigen die om verschillende redenen erg verdrietig zullen worden aan de lijn.

Als je huisdier ongelukkig is dat hij aan de lijn is of er ongemakkelijk uitziet, maar je blijft er toch een aantrekken, dan is dat waar het overgaat in wreedheid.

Mekong bobtaile kat aan de lijn in het zand
Image Credit: watcher fox, Shutterstock

Riemen &Ongelukkige Katachtigen

Waarom zouden katachtigen ongelukkig zijn als ze aan de lijn zijn? Aan de lijntjes kunnen ze immers genieten van de buitenwereld, precies zoals ze wilden. Niet bepaald.


 • Een belangrijke reden waarom een kat aan de lijn van streek kan raken, is dat hij niet kan genieten van het buiten zijn op de manier die hij wil. Onze katachtige metgezellen zijn wild onafhankelijke wezens, en het aanbinden van een ketting op hen beperkt die onafhankelijkheid, wat kitty ongelukkig kan maken. Bovendien belemmert een riem de manier waarop een kat met de wereld omgaat; katten zijn groot in klimmen en springen, wat ze geen van beide aan de lijn kunnen doen.

 • De andere belangrijke reden waarom een kat van streek kan raken tijdens het lopen aan de lijn, is omdat hij bang is. Buiten zijn (vooral voor katten die het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen) stelt een kat bloot aan nieuwe geuren, geluiden, mensen en dieren. En die nieuwe ervaringen kunnen stressvol of beangstigend zijn voor je huisdier. Omdat katten de neiging hebben om te rennen en zich te verstoppen als ze bang of angstig worden, kan aangelijnd zijn veel leed voor uw huisdier veroorzaken vanwege het onvermogen om weg te komen van de stressor.

Dus of een riem een goed idee is voor uw kat of niet, hangt echt af van hoe gemakkelijk uw huisdier gestrest raakt en zijn vermogen om oké te zijn met beperkte onafhankelijkheid voor een korte periode.

Voordelen en tegens van Walking Kitty on a Leash

Alles in het leven heeft voor- en nadelen, en aan de lijn lopen met je kat is niet anders. Hier is een korte blik op een paar van deze voor- en nadelen.

Pros


 • Indoor kitties krijgen meer beweging terwijl ze buiten zijn.

 • Wandelen met je kat is een geweldige hechtingservaring.

 • Riemen houden uw kat veiliger terwijl hij buiten is.

 • Kitty is in staat om te verkennen in een gecontroleerde omgeving en te genieten van frisse lucht en nieuwe dingen.

Tegens

 • Riemen beperken de onafhankelijkheid, waar sommige katten niet van zullen genieten.
 • Katachtigen kunnen van streek raken als ze iets stressvols tegenkomen terwijl ze aan de lijn zijn, omdat ze niet kunnen rennen en zich verstoppen.
 • Als een aangelijnde kat een losgelaten hond tegenkomt, kan hij niet wegkomen.
 • Kitty kan nog steeds proberen te rennen en zich te verstoppen (zoals proberen recht een boom op te gaan), wat hem of jou in het proces kan verwonden.
 • Er is altijd een kans dat uw huisdier zijn harnas kan laten glijden en weg kan rennen.
kat met riem en harnas
Afbeelding Credit: g3gg0, Pixabay

Leibandtraining van uw kat

Er zijn een handvol dingen om in gedachten te houden bij het aanlijnen van een katachtige. De eerste is dat ondanks het debat over de vraag of het lopen van een katachtige aan de lijn wreed is of niet, de meerderheid van de mensen en organisaties adviseert om een harnas te kopen in plaats van een halsband als je dit doet. Als je echter met een halsband gaat, zou een halsband zoals deze van Hepper het beste zijn, omdat je kat hierdoor kan ontsnappen als de kraag ergens aan vast komt te zitten.

Nadat je je harnas of halsband hebt, wil je je huisdier laten wennen om het eerst binnenshuis te dragen. Dat betekent dat je het harnas of de halsband zonder riem omdoet en de kat een paar traktaties geeft als je dat doet. U wilt het harnas of de halsband eerst korte tijd omhouden en vervolgens geleidelijk verhogen hoe lang uw kat het draagt.

Zodra uw huisdier gewend is aan het harnas of de halsband, kunt u de riem bevestigen (nog steeds alleen binnenshuis!). Bevestig de riem en laat je kat bewegen zoals hij wil, terwijl je de riem los in je hand houdt. Zodra je kat als je hier aan gewend bent geraakt, kun je binnenshuis een echte wandeling proberen. Doe dit een paar keer, dan moet je klaar zijn om naar buiten te gaan.

Andere dingen om te onthouden zijn:


 • Het uitlaten van een kat is niet hetzelfde als het uitlaten van een hond; de meeste katten zullen niet reageren op commando’s zoals “zitten” of “hiel” (tenzij je ze hebt getraind).

 • Gebruik geen intrekbare riem! Als je kat in de problemen komt, ben je misschien te ver weg om te helpen met een van deze riemen.

 • Houd wandelingen aan de korte kant.

 • Misschien vindt u het het beste om niet te ver van huis af te dwalen tijdens het uitlaten van uw kat.

 • Als je kat op enig moment van streek lijkt, ga dan terug naar binnen en verwijder de riem!

garen ball divider

Laatste gedachten

Je kunt een kat aan de lijn zetten, en het is niet inherent wreed om dit te doen (hoewel hier veel discussie over is). Als uw kat echter van streek is door het idee van een riem, stop dan met proberen er een aan te trekken. Hoewel uw huisdier door riemen kan genieten van wat buitentijd, kunnen ze voor sommige katten ook beangstigend zijn.

Als je kat het goed lijkt te vinden om een riem aan te hebben, moet je hem aan de lijn trainen voordat je naar buiten gaat. Het kan een langzaam proces zijn, afhankelijk van hoe chill je kat is met de riem, maar uiteindelijk zou je in staat moeten zijn om buitenavonturen met kitty te hebben! Maar vergeet niet dat er nog steeds nadelen zijn aan het lopen van een kat aan de lijn, zelfs als het goed is – dus wees voorzichtig daarbuiten!

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Amerigo_images, Shutterstock