Zal mijn pleegkat denken dat ik ze in de steek heb gelaten? Feiten & FAQ

Wanneer je katachtigen verzorgt die wachten om hun huis te vinden, open je niet alleen je huis, maar ook je hart voor hen. Het koesteren van dieren kan resulteren in een echte hechtingservaring tussen jou en de pleegouder. Koesteren is echter tijdelijk en veel mensen hebben vragen over het proces van het koesteren van een kat.

Een van de meest voorkomende vragen over het zijn van een kattenpleegouder is of uw pleegkat zal denken dat u hem in de steek hebt gelaten wanneer hij naar zijn nieuwe permanente thuis verhuist. En het antwoord is ingewikkeld omdat elke kat anders is. Dit is wat we weten.

3 katten gezichtsverdeler

Kunnen katten zich in de steek gelaten voelen?

Katachtigen voelen wel emotie (hoewel niet precies zoals wij). Eigenlijk Studies in katachtige emoties hebben geresulteerd in de theorie van een fundamenteel emotioneel systeem bij katten dat uit acht delen bestaat, waardoor ze kunnen reageren op externe informatie en stimuli. Deze systemen omvatten een angst-angst die hen helpt te reageren op dingen die onbekend zijn en gevaarlijk kunnen zijn, een zorgsysteem dat hen helpt sociale banden te creëren, een verlangenzoekend systeem dat is ontworpen om hen te helpen voedsel te vinden, en meer.

Er is ook onderzoek in de vraag of onze katten dingen op dezelfde manier voelen als mensen, en er zijn aanwijzingen dat ze sommige emoties kunnen ervaren op manieren die op ons lijken. Dit alles wil zeggen dat wanneer katten gebeurtenissen ervaren zoals verlating of herplaatsing, ze er verdriet over kunnen voelen.

Alle kitties zijn echter ook anders. En katten hebben niet hetzelfde bijlage aan hun baasjes die honden meestal hebben, dus ze zijn niet zo afhankelijk van ons als we soms zouden willen denken. Dus, een kat die is opgegeven of opnieuw is gehuisvest, kan verdriet voelen of rouwen het verlies van zijn mensen en huis. Een andere katachtige kan een verhuizing zien als een nieuwe ervaring om van te genieten. Het hangt allemaal maar van de kat af.

Je pleegkat kan dus het gevoel hebben dat je hem in de steek hebt gelaten. Het goede nieuws is echter dat omdat de pleegkat naar een nieuw huis verhuist waar hij geliefd zal zijn, zelfs als hij zich verlaten voelt, het gevoel niet lang zou moeten duren.

droevige eenzame kat die op bed ligt
Image Credit: medveda, Shutterstock

Manieren om te voorkomen dat jezelf (en Kitty) te gehecht raken

Als je je zorgen maakt over het verzorgen van een kat omdat je het gevoel hebt dat je misschien te gehecht raakt of als je bang bent dat een pleegkat zich in de steek gelaten voelt wanneer hij naar zijn huis verhuist, zijn er manieren waarop je kunt werken om te voorkomen dat jullie allebei overdreven gehecht raken.


  • Pleeg een katachtige die niet helemaal geschikt is voor je levensstijl. Dit betekent niet dat je een kat moet opnemen die je niet aankunt; in plaats daarvan, koester een kat die niet bepaald goed bij je leven past. Misschien heb je een hekel aan het hebben van bont door het hele huis. In dat geval zou je een langharig ras kunnen koesteren. Als de kat niet helemaal geschikt is voor je leven, zul je minder gehecht zijn.

  • Laat je familie of vrienden helpen. Hoe meer mensen tijd doorbrengen met een pleegkat, hoe kleiner de kans dat het overdreven gehecht raakt aan een enkele persoon. Overweldig de kat niet met aandacht, maar deel verantwoordelijkheden en geef de kat aandacht met meerdere mensen.

  • Kijk of u kunt helpen bij het vinden en screenen van potentiële adoptanten. Door dit te doen, houd je het feit dat dit tijdelijk is vooraan in je geest, wat je zou moeten helpen om wat afstand te houden.

Geen van deze maakt het opgeven van een pleegkat gegarandeerd minder pijnlijk of voorkomt dat een pleegkat een gevoel van verlatenheid voelt wanneer hij verder gaat, maar ze kunnen helpen.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Katachtigen zijn in staat om emoties te voelen, dus een pleegkat kan een gevoel van verlatenheid en verdriet voelen wanneer hij van je huis naar zijn huis verhuist. Alle katten zijn echter anders, dus er zijn genoeg katten die zich niet zo zullen voelen. Maar zelfs als een pleegkat zich in de steek gelaten voelt, zal het slechts tijdelijk zijn. Nu je kat op de lange termijn in zijn huis is, zal hij snel groeien om daar een gevoel van veiligheid en liefde te voelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nikolay Bassov, Shutterstock