Weten verwilderde katten hoe ze moeten spinnen? Feiten & FAQ

Je kat horen spinnen is een duidelijk teken dat je iets goed doet. Of ze nu een volle buik hebben en je bedanken, of ze gewoon genieten van de genegenheid die je hun tevredenheid biedt, is hartverwarmend. Maar heb je je ooit afgevraagd over verwilderde katten? Spinnen ze? Weten ze wel hoe ze moeten spinnen?

Als je nieuwsgierig bent naar de gemeenschapskatten in je omgeving, het antwoord is ja, verwilderde katten weten hoe ze moeten spinnen, maar ze doen het niet vaak. Om beter te begrijpen waarom verwilderde katten niet zo vaak spinnen als je huiskat, laten we eens dieper kijken naar spinnen en waarom katten het doen.

garen ball divider

Wat is een spinnen?

Als je bekend bent met katten, dan weet je waarschijnlijk het verschil tussen een spinnen en een miauw. Als een kat miauwt, is het vocaal. Spinnen, hoewel vaak gehoord, zijn meer een gerommel dat je kunt voelen. Dit komt omdat een spin komt van je kat die zijn stembanden laat trillen. Dit wordt meestal gedaan wanneer uw kat inademt. Miauwen vindt plaats wanneer je kat uitademt, daarom kun je die beter horen.

Een spinnen wordt echter nog steeds beschouwd als een manier van communicatie voor je kat. Zo delen ze emoties. Natuurlijk denken we als kattenliefhebbers meteen dat spinnen een teken van tevredenheid is, maar dat is niet altijd het geval. Katten zullen ook spinnen wanneer ze andere situaties of gevoelens proberen over te brengen aan hun eigenaar.

verwilderde calico kat
Afbeelding Credit: Twinschoice, Shutterstock

Weten verwilderde katten hoe ze moeten spinnen?

Verwilderde katten zijn niet hetzelfde als zwerfkatten. Deze katten hebben nooit menselijk contact gehad, zijn in het wild geboren en zijn in de meeste gevallen niet te temmen. Gezien hoe deze katten zich graag verbergen voor mensen en contact met hen opnemen, is het alleen maar logisch dat mensen nieuwsgierig zijn of ze spinnen zoals andere katten.

Helaas is het leven van een verwilderde kat niet zo verwend en tevreden als dat van een huiskat. Hoewel ze weten hoe ze moeten spinnen, gebeurt het niet vaak. In de meeste gevallen vindt het spinnen bij verwilderde katten plaats tussen een moederkat en haar kittens.

Hoewel ze in het wild zijn geboren, hebben verwilderde moeders nog steeds een band met hun kittens zoals elke kat. Ze verzorgen hen, tonen hen liefde en leren hen over de wereld waarin ze leven. De wereld waarin een verwilderd kitten leeft is heel anders in vergelijking met een getemde kat. Er zijn veel roofdieren en gevaren om hen heen. Hierdoor is het niet ongebruikelijk dat een moederkat haar verwilderde kittens leert niet te spinnen. Dit is een manier om hen te helpen roofdieren te vermijden en succesvoller te zijn in de jacht.

Er zijn andere gevallen waarin verwilderde katten kunnen spinnen. Als je verwilderde katten in je gemeenschap ziet, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze in kolonies leven. Vaak maakt deze groep verwilderde katten allemaal deel uit van dezelfde familie. Dit is te danken aan het ongecontroleerde fokken dat plaatsvindt met deze katten. Hoewel er veel gevaren zijn waarmee wilde katten worden geconfronteerd, zijn er nog steeds gevallen waarin ze gelukkig en tevreden zijn rond hun families. Omdat het zo moeilijk is voor mensen om verwilderde katten te benaderen, is het moeilijk om te bepalen hoe vaak ze kunnen spinnen om dit geluk te tonen. Het gebeurt echter wel.

Waarom spinnen gedomesticeerde katten?

Als kattenouders denken we meteen dat onze katten spinnen om te laten zien dat ze gelukkig zijn. Er is echter veel meer aan deze vocalisatie dat opvalt. Laten we eens dieper ingaan op waarom katten spinnen om u te helpen het belang van dit geluid beter te begrijpen.

Het is tijd om te eten

We weten allemaal hoe gemotiveerd katten zijn door voedsel. Wanneer uw kat weet dat het etenstijd is, kan hij gaan spinnen in plaats van miauwen. Dit geldt vooral als ze zien dat je hun maaltijd al aan het maken bent. Het is de manier van je kat om te laten zien dat hij honger heeft en dankbaar is voor de maaltijd die je hem geeft.

vocale semi-verwilderde kat
Afbeelding Credit: museumsmaus, Pixabay

Geluk

De meeste katten zullen spinnen als ze tevreden zijn. Dit is de manier van een kat om je te laten zien dat ze zich veilig, gelukkig en ontspannen bij je voelen.

Moederlijke band

Na het krijgen van kittens zal een moederkat spinnen. Dit is haar manier om een band te vormen met haar jongen. Instinctief zullen de kittens het gebaar teruggeven. Deze prachtige weergave is hoe ze zich verbinden en communiceren terwijl de kittens groeien.

Een helende hand aanbieden

Veel katteneigenaren hebben het gevoel dat hun katten een band opbouwen in de hoop dat ze zich beter voelen. Het is niet ongewoon om te merken dat uw kat speciale aandacht aan u besteedt als u overstuur bent of onder het weer bent. Wanneer ze naast je komen liggen en spinnen, willen ze die vibraties gebruiken om te helpen genezen wat je dwarszit.

twee verwilderde katten
Afbeelding credit: Jancickal, Pixabay

Zelfverzachtend

Spinnen zijn niet alleen rustgevend voor mensen, maar ook voor katten zelf. WheAls uw kat ziek of gekwetst is, zal hij spinnen in de hoop zichzelf te genezen of dingen beter te maken. Dit gebeurt ook wanneer uw kat zich gestrest of angstig voelt.

garen ball divider

Laatste gedachten

Helaas is het leven van verwilderde katten niet gemakkelijk. Vaker wel dan niet, doen deze katten die hun hele leven zonder menselijk contact hebben geleefd er alles aan om gevoed en veilig te blijven. Hoewel ze net als huiskatten weten hoe ze moeten spinnen, is het tot een minimum beperken van hun spinnen een overlevingsreflex. Het helpt ze te beschermen tegen roofdieren in het gebied en stelt hen in staat om betere jagers te zijn. Als je toevallig in contact komt met een verwilderde kat, wees dan niet verbaasd als ze geen spinnen aanbieden zoals een gedomesticeerde kat dat doet. Het is gewoon hun manier van leven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Krishna777, Shutterstock