Waarom likt mijn kat mij en niet mijn man?

We houden onvoorwaardelijk van onze katachtige familieleden, maar kattengedrag kan soms nieuwsgierig en verwarrend zijn. Veel kattenouders vragen: “Waarom likt mijn kat me de hele tijd?” of “Waarom likt mijn kat mij en niet mijn man?”

Snel overzicht

01

Je kat kan nog een persoon likken als ze hun aandacht willen, of als ze de geur en smaak ervan lekker vinden.

02

Likken kan een teken zijn van genegenheid van je kat of hun manier om je als een van hun eigen soort te zien, maar het kan ook een teken zijn van pijn, misselijkheid of angst.

03

Als een kat te veel tijd besteedt aan het likken van een lid van zijn menselijke familie over anderen, is dit een teken dat er iets niet klopt.

Welnu, hier is niet één eenduidig antwoord op. Een kattenlik kan ruw zijn, maar het is ook een teken van genegenheid. Likgedrag kan echter ook een teken zijn van verschillende problemen. Laten we dus wat meer inzicht krijgen in dit specifieke aspect van kattengedrag.

Redenen waarom katten hun eigenaren likken

1. Je kat verzorgt je

Katten likken zichzelf om schoon te worden, en ze willen dat wij ook schoon zijn.

Katten zijn extreem schone wezens en verzorging is een belangrijk en normaal gedrag voor katten. In feite besteden ze ongeveer 8% van hun tijd aan verzorging. Katten zijn sociale trimmers, dus ze likken ons omdat ze willen dat we ook schoon zijn. Ze zullen vaak aan je huid knabbelen of trekken om iets te verwijderen, maar meestal brengen ze gewoon een tijdje door met likken rond je huid.

Maar elke katteneigenaar zal het weten, het is niet altijd een comfortabele ervaring om door een kat te worden verzorgd. De tong van een kat is ruw omdat deze bedekt is met kleine spikes die papillen worden genoemd. Deze papillen zijn ontworpen om door de vacht van uw kat te kammen en vuil te verwijderen. Ze helpen ook om vlees van botten te verwijderen wanneer ze jagen en hun prooi eten, en helpen hen water op te schuiven wanneer ze drinken.

Een kattenlik kan soms ruw zijn omdat de tong van een kat speciaal is ontworpen om grondig werk te doen. Maar baadt worden door je katachtige familieleden is een teken van genegenheid en een teken dat ze je als een van hen zien.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

2. Uw kat toont zijn genegenheid voor u

Wanneer je kat je likt staat dit bekend als allogrooming, ook wel social grooming genoemd.

Katten likken elkaar binnen hun sociale groepen in het wild. Het wordt allogrooming genoemd en het is wanneer moederkatten hun kittens verzorgen en andere katten elkaar verzorgen. Het is dus een vriendelijk en instinctief gedrag om degenen te likken waar ze genegenheid voor hebben. Het instinct is ontworpen om banden te versterken en elkaar te koesteren, dus je moet gevleid zijn als je kat je wil likken.

Lees ook: Waarom likken katten je?

3. Uw kat is op zoek naar aandacht

Je likken kan een vraag om aandacht zijn – je zult het zeker opmerken!

Kattengedrag is een complex onderwerp en er kunnen veel tekenen zijn dat uw kat uw aandacht opeist. Katten kneden, likken, spinnen, miauwen en eisen een knuffel als ze liefde en genegenheid van ons willen ontvangen. Maar overmatig likken van een bepaald lid van de menselijke familie kan betekenen dat ze specifiek de aandacht van die persoon zoeken.

Misschien ben jij de hand die ze voedt, of degene die de kat meestal ’s ochtends buiten laat, of de meeste tijd thuis doorbrengt. Als je de hele dag op pad bent geweest, op vakantie bent geweest of je routine is veranderd, voelt je kat zich misschien eenzaam en wil hij extra aandacht.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

4. Je kat is angstig

Als ze zich nerveus of ongemakkelijk voelen, likken sommige katten overmatig als een methode om zichzelf te kalmeren.

Overmatig likken van een bepaalde persoon in het gezin kan een teken van angst zijn en mogelijk een reden tot bezorgdheid. Katten kunnen zichzelf ook overmatig likken als ze gestrest zijn. Er kunnen zoveel oorzaken van stress zijn, zoals verhuizen naar een nieuw huis, een nieuwe baby, een nieuwe kat of hond, een verandering in routine of zelfs gewoon meubels verplaatsen. Het lezen van de lichaamstaal van je kat kan je helpen te herkennen wanneer er iets niet klopt.

Als u zich zorgen maakt over gedragsproblemen of een verandering in het gedrag van uw kat, vraag dan advies aan uw dierenarts. Verlatingsangst kan tijd en geduld kosten om te overwinnen, maar uw dierenarts kan u begeleiden bij het helpen van uw kat.

Er zijn veel manieren waarop u uw kat thuis kunt helpen om zijn stress te verminderen, waaronder:

  • Zorg ervoor dat ze een schone kattenbak hebben
  • Zorg dat je voldoende kattenbakken hebt voor het aantal katten in huis
  • Houd hun voedingsroutine elke dag hetzelfde
  • Laat muziek of dee televisie aan als je weg bent
  • Gebruik van feromonen om hen te kalmeren
  • Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot veel speelgoed en verrijking
  • Moedig alle leden van het gezin aan om met uw kat te spelen en te communiceren, zodat ze niet op één bepaalde persoon vertrouwen om aan hun behoeften te voldoen

Lees ook: Kattenverlatingsangst: oorzaken, symptomen en behandeling

5. Je kat houdt van de manier waarop je smaakt

Als je kat je meer likt dan je man, kan het gewoon zijn dat je huid een aantrekkelijke smaak heeft.

Als je kat je meer likt dan je man of een ander lid van je gezin, kan dit gewoon een teken zijn dat ze de manier waarop je proeft lekker vinden! Je handen kunnen ruiken of smaken naar voedsel (van jou of van hen!), Of ze kunnen dol zijn op de smaak van je huidlotion, shampoo of parfum.

Katten hebben een groot reukvermogen en worden ook aangetrokken door menselijke transpiratie omdat het zout en suikerachtig is, dus je kunt merken dat je kat je likt nadat je wat oefening hebt gedaan. Houd er altijd rekening mee dat sommige van uw huidproducten schadelijk kunnen zijn voor uw kat, dus het is het beste om ze niet iets te laten aflikken dat niet bedoeld is om te worden ingenomen.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

6. Uw kat vertoont kittenachtig gedrag

Als kittens te vroeg van hun moeder worden gespeend, kunnen ze tekenen van borstvoeding blijven vertonen naar hun menselijke familie in plaats van hun katachtige familie. Dit is hun manier om troost bij jou te zoeken op dezelfde manier als ze dat zouden doen bij hun moeder.

Volwassen katten kunnen kneden en spinnen terwijl ze je likken als ze te vroeg zijn gespeend – dit is kittenachtig gedrag. Je kat kan je de voorkeur geven boven je man als jij de hand bent die hem voedt of als je meer tijd thuis met je kat doorbrengt.

Lees ook: Waarom spinnen katten als ze slapen? Een dierenarts legt uit

7. Uw kat heeft mogelijk een medisch probleem

Als je kat je plotseling veel likt en dit is een nieuw gedrag, plan dan een controle bij je dierenarts.

Je kat kan je likken, of andere voorwerpen omdat ze onwel zijn. Overmatig likken kan een teken zijn van misselijkheid of pijn of kan zelfs gewoon hun manier zijn om je te laten weten dat ze zich slecht voelen en proberen je aandacht te trekken. Als het likken van uw kat overmatig is geworden of nog maar net is begonnen, is het het beste om ze door uw dierenarts te laten controleren.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Is het veilig voor uw kat om u te likken?

Laat uw kat geen schadelijke crèmes of actuele medicijnen van uw huid likken.

Het is meestal vrij veilig om wat verzorging van je kat te accepteren, maar er zijn enkele potentiële risico’s. Katten hebben veel bacteriën in hun mond, die kunnen worden overgedragen op uw huid.  Hoewel het uiterst zeldzaam is om een ziekte van uw kat op te lopen, is het het beste om uw kat uw mond of een open wond niet te laten likken.

Soms geven onze katachtige familieleden ons een kleine liefdesbeet – slechts een beetje knabbelen op de huid – en dit is een teken van genegenheid. Maar als je kat je huid breekt met zijn tanden, is dit niet zo goed. Kattenbeten kunnen erg vervelend worden door bacteriën in hun mond. Als u een kattenbeet krijgt, zoek dan onmiddellijk medisch advies.

Sommige medische behandelingen die u op uw eigen huid toepast, kunnen ook schadelijk zijn voor uw kat, dus u moet ze u niet laten likken op gebieden waar u dit soort actuele behandelingen hebt toegepast.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Hoe voorkom ik dat mijn kat me likt?

Als uw kat u meer dan een half uur per keer likt, of u constant op zoek is om te likken, neem dan contact op met uw dierenarts.

Het ontvangen van een bad van uw kat kan schattig zijn en is een belangrijke hechtingstijd met uw huisdier. Maar hoeveel is te veel likken? En hoe kun je ze stoppen?

Als uw kat te veel tijd aan u begint te besteden of een voorkeur heeft voor het likken van een lid van zijn menselijke familie boven anderen, is dit een teken dat er iets niet klopt. Ongeveer 30 minuten of meer per liksessie zou als overmatig worden beschouwd, en het kan ook irritatie aan uw eigen huid veroorzaken, omdat katten nogal ruwe tongen hebben.

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

Laatste gedachten

Likgedrag kan een volkomen normaal onderdeel zijn van de interactie met onze katachtige familieleden – het is een teken van genegenheid en een teken dat ze je zien als onderdeel van hun sociale groep. Maar het kan ook een teken zijn dat er iets niet klopt.

Als je kat je overmatig likt, kan dit een teken zijn van eenzaamheid, verlatingsangst of een gezondheidsprobleem. Als u zich zorgen maakt over veranderingen in het gedrag van uw kat, is het het beste om ze bij de dierenarts te laten controleren en advies in te winnen bij een dier. behaviorist.

Lees ook: 9 onmiskenbare tekenen dat je kat van je houdt

Veelgestelde vragen

Waarom likt mijn kat alleen mij en niet mijn man?

Je kat kan de neiging hebben om je meer te likken dan je man als ze een bepaalde behoefte aan je aandacht voelen, als ze verlatingsangst hebben of als ze de geur en smaak van je lekker vinden.

Waarom vindt mijn kat mij leuk en mijn man niet?

Katteneigenaren zullen vaak merken dat katten kieskeurig kunnen zijn over wie ze leuk vinden. Het is onwaarschijnlijk dat uw kat een hekel heeft aan uw man, maar heeft misschien niet zo’n hechte relatie met hem als hij minder vaak met uw katachtige familieleden omgaat.

Bedoelt een kat die je likt dat ze van je houden?

Likken kan een teken zijn van genegenheid van je kat of zijn manier om je als een van zijn eigen soortgenoten te zien. Het kan echter ook een teken zijn van pijn, misselijkheid of angst.

Waarom likken katten sommige mensen wel en anderen niet?

Katten likken de mensen van wie ze aandacht willen. Ze likken je ook als ze de geur of smaak van je lekker vinden als ze angstig zijn, of gewoon genegenheid voor je willen tonen.