Hoe werken kattenogen? Vet Beoordeeld Feiten &FAQ

Als je je afvraagt waarom je kat zo’n air van eigendunk en superioriteit over zich heeft, kan het zijn omdat hun zintuigen zo krachtig en complex zijn dat ze ons gewoon als mensen gewoon inferieur beschouwen – en terecht! Wist je dat katten 14 keer beter kunnen ruiken dan wij mensen? Of dat ze geluidsfrequenties tot 64.000 Hz kunnen horen, terwijl wij maar tot zo’n 23.000 Hz kunnen horen?

Visie is een ander gebied waarin katten op veel manieren beter presteren dan mensen , maar niet allemaal. In dit bericht leggen we uit hoe kattenogen werken en hoe ze presteren in bepaalde omstandigheden in vergelijking met mensen.

3 kattenverdeler

Hoe werken kattenogen?

Kattenogen bestaan uit de sclera (wit deel), conjunctiva (het membraan dat de sclera bedekt), hoornvlies, iris, netvlies, lens en pupillen. De ogen bevatten ook verschillende cellen die verschillende doeleinden dienen. De oogkas wordt de “baan” genoemd. In termen van algemeen functioneren werken de ogen van een kat op dezelfde manier als de onze.

De pupil in een menselijk oog past zijn grootte aan afhankelijk van hoe helder het licht is, wordt kleiner bij fel licht en breder bij minder licht. Dit gebeurt omdat het oog probeert de hoeveelheid fel licht die in het oog komt te minimaliseren (wanneer het kleiner wordt) of meer licht binnen te laten komen (wanneer het verwijdt / verwijdt).

Kattenogen reageren ook op veranderingen in verlichting, maar de pupillen van een kat kunnen meer verwijden dan de pupillen van een mens om meer licht binnen te laten, waardoor ze in sommige situaties bijna volledig zwart lijken. Dit betekent dat het nachtzicht van een kat indrukwekkend is. Aan de andere kant zien mensen beter bij daglicht dan katten. Laten we hier in meer detail op ingaan en uitsplitsen hoe de visie van een kat zich verhoudt tot die van een mens.

Witte kat met groene ogen
Afbeelding Credit: PublicDomainPictures, Pixabay

De kracht van kattenogen uitgelegd

Hier zullen we onderzoeken hoe het is om de wereld door de ogen van een kat te zien. Zoals hierboven vermeld, is nachtzicht een van de gebieden waarin katten beter presteren dan wij, omdat hun ogen zijn gebouwd om meer licht te ontvangen. Laten we daar beginnen.

Nachtzicht

Hoewel katten op ons lijken in de zin dat ze niet kunnen zien in pikzwarte omstandigheden, zijn de lichtgevoelige receptoren in hun ogen talrijker dan de onze. Katten hebben een retinale laag in hun ogen die wij niet hebben.

Dit wordt het tapetum genoemd en het reflecteert licht terug naar het netvlies en vergroot het licht, waardoor de kat er een meer versterkte versie van ervaart, waardoor hun zicht wordt verbeterd. Als je ooit die vreemde groene “gloed” in de ogen van een kat hebt gezien, betekent dit dat hun tapetum aan het werk is!

close-up van een zwarte kat met amberkleurige ogen
Afbeelding Credit: Virvoreanu-Laurentiu, Pixabay

Kleuren

Kleur draagt sterk bij aan hoe mensen de wereld waarnemen, maar dit is een beetje anders bij katten. Zowel menselijke als kattenogen bevatten “kegels”. Kegeltjes zijn receptoren die het zicht van een kat verscherpen en hen een gevoel van afstand en snelheid geven, maar het zijn ook kleurreceptoren.

Terwijl mensen kegeltypen hebben waarmee ze veel verschillende kleuren kunnen zien, missen katten de typen waarmee ze rood en groen kunnen zien. In plaats daarvan zien ze deze kleuren als grijs. Ze zijn echter in staat om blauw en geel te zien, maar kleuren lijken minder levendig voor katten dan voor ons.

Zicht op lange afstand

Mensen hebben het vermogen om objecten verder weg te zien dan katten. Hoewel we een perfect goed beeld kunnen krijgen van een object dat op ongeveer 100 voet afstand van ons is geplaatst en in staat zijn om de kenmerken ervan te onderscheiden, zou een kat gewoon een waas zien.

Een kat zou zich binnen ongeveer 20 voet van het object moeten bevinden om er een goed zicht op te krijgen. Een ander punt voor de mensen (cue looks van pure minachting en wrok van je kat).

kat met groene ogen in kattenkruid
Afbeelding credit: Georgia Evans, Shutterstock

Perifeer zicht

Hoewel katten zwakker zijn in de afdeling diepteperceptie dan wij, hebben ze een beter perifeer zicht. Dit komt omdat, terwijl menselijke ogen recht naar voren zijn geplaatst, kattenogen zich aan de zijkanten van hun hoofd bevinden, zodat ze hun bredere omgeving beter kunnen evalueren.

Bewegingsdetectie

Een ander type cel in zowel menselijke als kattenogen wordt de “staafcel” genoemd. Staafcellen helpen het gezichtsvermogen bij weinig licht te verbeteren en verbeteren het vermogen om bewegingen te vangen. Katten hebben meer staafcellen dan mensen, daarom kunnen ze beweging beter detecteren dan wij , zelfs als die beweging klein is en ver weg gebeurt.

kat blauw eyes_Andreas Lischka_Pixabay
Afbeelding credit: Andreas Lischka, Pixabay

Waarom is de visie van een kat de manier waarop het is?

Het gezichtsvermogen van een kat is aangepast om te helpen ze overleven in het wild, want hoe goed ze zien kan het verschil betekenen tussen een lege buik en een volle. Het kan ook het verschil betekenen tussen leven en dood als een roofdier op de loer ligt.

Katten zijn nachtjagers en hun onberispelijke nachtzicht stelt hen in staat om prooien in de gaten te houden en roofdieren te ontwijken wanneer dat nodig is. Ondertussen helpt het aantal staafcellen in het netvlies van de kat hen plotselinge bewegingen op te pikken, wat gunstig is om precies te bepalen waar de prooi of het roofdier zich bevindt.

Bij huiskatten worden deze visuele krachten overgebracht naar de thuisomgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld de beweging zien van een stuk speelgoed dat ergens aan de zijkant van hen bungelt, een muis detecteren die in de tuin rondsluipt en vogels oppikken die op afstand vliegen terwijl ze uit het raam kijken.

grijze nevelkat die in het raam ligt
Afbeelding credit: mama_mia, Shutterstock

Voordelen van het gezichtsvermogen van een kat

Hoewel het zicht van een kat op veel manieren indrukwekkend is, schiet het op andere manieren tekort. Kortom, we hebben besloten om alle voor- en nadelen voor katten op het gebied van visie op een rijtje te zetten. Dit zijn de voordelen:


  • Het nachtzicht van een kat stelt hen in staat om te profiteren van maar liefst 50 procent meer licht dan mensen kunnen bij zwak of donker licht.

  • Het vermogen om beter te zien bij weinig licht betekent dat katten prooien kunnen opsporen en fixeren en potentiële roofdieren kunnen vermijden.

  • Het superieure vermogen van een kat om beweging te detecteren, betekent dat ze verre bewegingen kunnen oppikken.

  • De manier waarop de ogen van een kat zijn ingesteld, zorgt voor een beter perifeer zicht – hun visuele bereik is ongeveer 200 graden in vergelijking met het visuele bereik van 180 graden van een mens.
Blauwgouden gearceerde Britse korthaar kat met groene ogen
Afbeelding credit door: Anna Azarenko, Shutterstock

Nadelen van het gezichtsvermogen van een kat

Hoewel er niet veel zijn, zijn er enkele manieren waarop het gezichtsvermogen van een kat inferieur is aan dat van een mens. Laten we dit opsplitsen:

  • Katten kunnen niet zoveel kleuren zien als mensen.
  • Katten kunnen kleur levendigheid niet zo goed waarderen als mensen dat kunnen.
  • Katten hebben geen goede dieptewaarneming.
  • Katten zijn bijziend en kunnen objecten op afstand niet zo goed onderscheiden als mensen dat kunnen.

3 kattenverdelerVeelgestelde vragen (FAQ)

Gloeien kattenogen echt in het donker?

Ja! De ogen van katten gloeien echt in het donker. De manier waarop het netvlies van een kat een laag bevat die een tapetum wordt genoemd, geeft de ogen een groenachtig gele gloed wanneer het licht terugkaatst naar het netvlies. De kleur van de gloed kan variëren en is niet beperkt tot alleen groen/geel.

siamese kat met blauwe ogen
Image Credit: chromatos, Shutterstock

Zijn katten kleurenblind?

Niet helemaal. Katten kunnen kleur zien, hoewel ze geen rood en groen kunnen zien. Ze zien kleuren ook als enigszins gedempt en zijn niet in staat om hun levendigheid te waarderen op de manier waarop mensen dat kunnen.

Is het zicht van een kat wazig?

Niet altijd. Katten moeten zich binnen ongeveer 20 voet van een object bevinden om het duidelijk te zien. Elke verdere en de kat zal het object waarnemen als een waas.3 kattenverdeler

Conclusie

Hoewel de ogen van een kat op dezelfde manier zijn gemaakt en functioneren als de onze, zijn er veel verschillen waardoor ze in sommige opzichten de wereld kunnen waarnemen op een manier die we niet kunnen waarnemen. Evenzo hebben mensen bepaalde visuele sterke punten die hen een voorsprong geven op katten, zoals het kunnen waarnemen van objecten verder weg en het kunnen waarnemen van een breder spectrum van kleuren.

Eén ding is echter zeker: het gezichtsvermogen van een kat is een van hun belangrijkste overlevingshulpmiddelen in het wild, samen met hun superieure zintuigen van geur en gehoor.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alexandra Morosanu, Shutterstock