Waarom zijn katten zo geobsedeerd door voeten?

Kattenliefhebbers zullen instaan voor het feit dat het leven met een katachtig familielid vol plezier, gekkigheid en knuffels is. Ja, je kat kan aan het meubilair krabben en je kunt af en toe iets onaangenaams in je schoen vinden, maar ze geven je ook kitty-kusjes, kopstoten en knabbels om elke katachtige faux pas goed te maken.

Snel overzicht

01

Katten worden aangetrokken door de geur van menselijke voeten, vooral als ze ongewassen of bezweet zijn.

02

De roofzuchtige instincten van een kat worden getriggerd door voeten die wiebelen, lopen of bedekt zijn met sokken of dekens.

03

Als u niet wilt dat uw kat uw voeten aanvalt, bedek ze dan met nauwsluitende sokken of schoenen en leid het spel van uw kat naar elders.

Ondanks hun liefdevolle momenten kan het gedrag van je kat echter vreemd, irritant of zelfs pijnlijk lijken! Alsof je kat je voeten bijt, achtervolgt of aanvalt – oei! Misschien moet je zelfs een waarschuwing geven aan gasten. Maar waarom zijn katten zo geobsedeerd door voeten? En kun je dit gedrag stoppen?

Dus, wat is er zo aantrekkelijk aan voeten?

kat zittend in de voeten van de eigenaar

Menselijke voeten zijn om verschillende redenen erg aantrekkelijk voor katten.

Als je kat je voeten leuk vindt, ben je waarschijnlijk een beetje in de war over waarom. Je aait ze immers niet met je voeten en voeten kunnen bezweet, stinkend en een beetje onaangenaam zijn. De waarheid is echter dat onze viervoetige familieleden om een paar redenen van voeten houden.

1. Voeten zijn gemakkelijk te bereiken en hebben wiebelige tenen

eigenaarsvoeten onder deken

Katten staan heel dicht bij onze voeten en hun beweging kan hun speelinstinct triggeren.

We weten allemaal dat katten speelse wezens zijn en bij veel katten is er niet veel nodig om speeltijd met hen te maken. Een bal tinfolie, een laserpen, een stuk touw of een nepmuis op een staaf, en je hebt vrijwel gegarandeerd hun aandacht.

Voor sommige katten zijn voeten gewoon een andere speelbal. Het is jammer dat de enkels van een persoon op ooghoogte zijn voor je kat, wat ze nog verleidelijker maakt. Dus als je langs je kat loopt, kunnen je voeten de aandacht van je kat trekken.

Katten houden ook van bewegende delen, wat betekent dat alles in hun ogen speelgoed kan worden. Dus als je je voorstelt dat je door de ogen van een kat naar je voet kijkt, kun je zien waarom de tenen het op speelgoed kunnen laten lijken.

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

2. Voeten zweet en geur interessant

kat bijtende baasjes voeten

Katten zijn erg afgestemd op geuren en genieten van het ervaren van de geur van je voeten.

Zweetvoeten klinken misschien niet erg aantrekkelijk voor je, maar voor een kat dragen de zoute smaak en sterke geur bij aan de aantrekkingskracht. Voor een kat is de geur van hun eigenaar heerlijk, zelfs de geur van je stinkende voeten.

Katten hebben een geweldig reukvermogen en kattencommunicatie is afhankelijk van feromoongeuren. Ze hebben geurklieren op hun poten, wangen, lippen, lichaam en staart, en wanneer ze tegen meubels of mensen wrijven, of tapijt, banken en krabpalen krassen, zijn ze geurmarkering. De geur van voeten moedigt je kat eigenlijk aan om op onderzoek uit te gaan.

Je merkt misschien dat ze aan je voeten snuffelen als ze je naderen en vervolgens tegen je voeten wrijven. Dit is niet alleen om je als de hunne te markeren, maar ook om hun vertrouwde geur over te brengen om ze zich veilig te laten voelen.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

3. Ze zijn bedekt met sokken

kattenbijtsokken

Het is leuk voor katten om te springen en met je voeten te spelen als ze “verborgen” zijn door je sokken.

Katten houden ervan om dingen te stalken en te bespringen die bewegen, vooral als ze uit het zicht zijn. Denk aan hen die je voeten aanvallen onder een deken – altijd een favoriet! Dus als je wiebelige tenen bedekt zijn met sokken, is het dubbel zo leuk voor je katachtige familielid.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

Waarom vallen katten voeten aan?

kat bijtende eigenaren slipper

Bewegende voeten activeren de roofzuchtige instincten van je kat om prooien te bespringen en te vangen.

Katten zijn speels, maar het zijn ook roofdieren. Een kat die naar buiten gaat, jaagt vaak op kleine prooien. Als je langs je kat loopt, bewegen je voeten precies rond hun ooghoogte en dagen ze bijna uit om achtervolging te proberen! Dit is de reden waarom je misschien merkt dat je kat van achter de bank komt en je voeten aanvalt.

Lees ook: Waarom valt mijn kat mijn voeten aan?

Waarom bijten katten voeten?

kat die tussen de benen slaapt

Katten bijten vaak als ze met speelgoed spelen en als ze je voeten als speelgoed zien, kunnen ze kauwen.

Het is het natuurlijke instinct van een kat om te jagen, te springen en te stalken. Dus voeten die gedeeltelijk bedekt zijn of verleidelijk wiebelen, zullen hen zeker aanmoedigen om te spelen, en dit kan bijten omvatten. Maar zelfs als het bijten van een kat speels is en ze niet bedoeld zijn om pijn te veroorzaken, kunnen ze een beetje worden meegesleept.

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

Waarom likken katten voeten?

kat likkende voeten

Sommige katten houden van het likken van voeten – ze doen dit om hun geur grondiger te onderzoeken en genieten ook van de zoute smaak van zweet en oliën op je huid.

Katten hebben een cluster van geurreceptoren op het dak van de mond, bekend als het orgaan van Jacobson. Deze geurreceptoren vertalen de geur in een signaal dat de kat vertelt over zijn omgeving. Dus door je voeten te likken, pikken ze je geur op.

Dat is echter niet alles, onze voeten zijn bedekt met oliën en zweet die de huidbarrière gezond houden. Hoewel dit misschien niet bijzonder lekker klinkt, vinden katten deze zoute smaak heerlijk. Natuurlijk is het ook mogelijk dat ze gewoon voor je zorgen door je te verzorgen en schoon te houden.

Lees ook: Waarom likken katten je?

Waarom wrijven katten tegen de voeten van hun eigenaar?

kat in de lef van de eigenaar

Katten wrijven tegen je voeten (en andere delen van je lichaam) om je geuren te vermengen.

Katten hebben geurklieren op hun gezicht en lichaam die feromonen afgeven wanneer ze tegen oppervlakken borstelen of wrijven. Het is hun manier om territorium te markeren en hen te helpen zich veilig te voelen wanneer ze omringd zijn door hun eigen geur.

Het ziet er dus misschien een beetje vreemd uit als je kat zijn gezicht en lippen tegen je voeten wrijft, maar het is gewoon een manier om kattenliefde te tonen. Zie het als een kattenversie van zeggen: “Ik hou van je.” U kunt meer te weten komen over kattengeurklieren als u ons artikel leest, Hebben katten geurklieren in hun poten?

Hoe kun je voorkomen dat je kat je voeten aanvalt of bijt?

kat wrijft over het been van de eigenaar

Moedig nooit spel aan waarbij katten bijten of krabben aan menselijke lichaamsdelen.

Nu begrijp je enkele van de meest voorkomende redenen waarom katten van voeten houden. Maar als ze gevoelig zijn voor agressief spel, is het misschien geen leuk spel. Het is niet nodig om pijnlijke tepels of krassen te verdragen. Hoewel het een natuurlijk kattengedrag is, zijn er een paar dingen die kunnen helpen:

1. Houd ze bezig

kat spelen puzzel feeders

Hoe meer spel en mentale stimulatie uw kat thuis krijgt, hoe kleiner de kans dat hij naar uw voeten zal kijken als speelgoed.

Als je kat zich speels voelt, maar niets heeft om mee te spelen en geen uitlaatklep heeft, is de kans groter dat hij op zoek gaat naar wat plezier. Dit kan betekenen dat je voeten een zeer aantrekkelijke optie worden! Het verstrekken van veel speelgoed en het aangaan van speelse interacties met uw kat zal helpen om verveling te voorkomen, energie om te leiden en hopelijk uw voeten een pauze te geven.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

2. Draag nauwsluitende sokken

kat slapen tussen twee personen

Het bedekken van je voeten met nauwsluitende sokken kan katten afschrikken die zich aangetrokken voelen tot een blootgestelde menselijke huid.

Blote voeten met ontblote tenen zien er het leukst uit vanuit het oogpunt van je kat, dus het dragen van sokken is een goed idee. Maar als je sokken te los of slecht zitten, kan de extra stof ook de aandacht van je kat trekken. Vermijd ook het dragen van grote, donzige pantoffels, vooral die welke eruit zien als knuffels.

3. Moedig voetspel niet aan

kat slaap schoot

Speel met je kat met speelgoed in plaats van je voeten of handen, omdat dit hem in de war kan brengen en hem kan laten denken dat het OK is om op je voeten te spelen.

Sommige mensen vinden het grappig om met hun tenen te wiebelen of een spel te spelen waarbij hun kat hun voeten aanvalt. Als je echter over het algemeen niet wilt dat ze het doen, is het het beste om ze niet te verwarren door het soms aan te moedigen. Houd dingen eenvoudig, houd je voeten bedekt en uit de weg, en gebruik afleiding om elk voetspel af te sluiten als ze interesse tonen.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

Laatste gedachten

dromen katten?

Katten doen veel dingen die ons laten glimlachen, en zolang ze niet te ruw zijn, vind je het misschien schattig om ze te zien spelen en op je voeten te springen. Als ze echter agressie vertonen, blessures veroorzaken of als je het een beetje frustrerend vindt, probeer dan enkele van de bovenstaande tips om hun spel elders te richten.

Lees ook: 10 bewezen manieren om je kat te laten zien dat je van haar houdt

Veelgestelde vragen

Waarom zijn mijn katten geobsedeerd door mijn voeten?

Er zijn veel dingen aan voeten die katten leuk vinden, van de geur en het zweet tot de wiebelige tenen. Ze vinden het misschien leuk om te oefenen met springen met je voeten als doelwit, of ze kunnen het leuk vinden om je voeten te likken vanwege de zoute smaak.

Waarom verkiest mijn kat mijn voeten boven mijn handen?

Katten houden van de geur van voeten omdat ze zoveel zweetklieren hebben. We wassen onze handen regelmatig gedurende de dag, dus onze unieke geur zal niet zo sterk zijn als op onze voeten. Het is deze geur die katten vaak naar onze voeten trekt en hen zelfs kan aanmoedigen om ze te likken.

Waarom vindt mijn kat het leuk om mijn voeten te likken?

Als je kat je voeten likt, kan het zijn dat hij de zoute smaak lekker vindt! Ze kunnen ook voor je zorgen door je voeten een goede reiniging te geven. Ze kunnen echter ook de geur van hun eigenaar overbrengen naar de geurreceptoren op het dak van hun mond, om hen informatie te geven over hun omgeving.